Rákóczi vitézei Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A barokk művészet Általános jellemzői Építészet Zene Irodalom
Advertisements

Elméletek a reformáció magyarországi terjedésének okairól
Köves Kaba Kedves Kuruczlányai
A reformáció.
Híres épületek a Reformkorban
Mindenszentek temploma Pécs
Beregszász.
Korstílus:minden művészeti ágban megjelent
Libertás III. forduló. A barokk mint művészettörténeti stílus Ezen stílus elnevözése az itáliai barocco szóbul származik, amely kagylódíszt, vagy nyakatekert.
BAROKK Stílustörténeti korszak és korstílus kb tól kb ig
Az érett reneszánsz festészete (A 16. század eleje)
Rodostói kakukkok.
Aranymetszés képviselői
Az ellenreformáció és a barokk
élete visszaemlékezésekben
A barokk.
A barokk stílus A 16. század végén a reformációra válaszul megszületnek az ellenreformációs tanok Katonái, a katolikus egyház 1540-ben alapított Jézus.
Pro libertate III. forduló
BAROKK MŰVÉSZET (16. sz. vége-18. század )
A XVII. század korstílusa
Középmagyar kor(1526–1772) 1526-tól a mohácsi vésztöl 1772-ig a felvilágosodás koráig tartott. Az ország ekkor: -török vész -három részbe szakadt
A barokk kezdetei hazánkban
A MAGYAR BAROKK /50.
Szendrő nevezetességei
Szövetség A B A R O K K.
BAROKK … Örökségünk Rákóczi verseny III.forodulójára
BAROKK.
(XVI. század- XVIII. elejéig)
B A R O K K Lovászi kurucok.
Építészet, szobrászat, festészet
A tiszaháti felkelők prezentációja a barokk stílusról. III. Forduló
A Rákóczi – szabadságharc korának művészettörténeti stílusa, a BAROKK
B arokk, mint művészettörténeti stílus
A barokk, mint művészeti irányzat
Barokk szobrászat.
Pázmány Péter 22/A. 1. Életútja 1570-ben született (Nagy)Váradon Nemesi család sarja: apja, Pázmány Miklós bihari alispán Családja református, de anyja.
A barokk Tyukodi pajtások.
Korom Tamara: A szatmári béke
Vígh Xénia: A reneszánsz művészet
Dombi Zsuzsanna–Strincz Beatrix:.  nevel ő és barát  Mátyás koronázásának segí tőj e  kancellár és esztergomi érsek  összeesküvés – 1471.
Mikes Kelemen.
Barokk szobrászat.
A Biblia.
Ungvár.
A barokk, a XVII.sz. korstílusa
Napkor A mi településünk.
A 19. századi orosz kultúra az építészet tükrében
Mikes Kelemen 22/C.
II. Rákóczi Ferenc.
A Felvidék Mikszáth korában
Bodócs István történelem verseny december 16.
Határtalanul pályázat
Kultúra a török hódoltság korában
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Barokk művészet Készítette: Ecseri István.
HAJDÚDOROG A leletek tanúsága szerint a bronzkortól kezdve lakott területen éltek szarmaták és avarok is. A hét történelmi hajdúváros egyike, a honfoglalás.
Teleki bemutatása. Fekvése Somogy megyében, a Balatonföldvári kistérségben, a Balatontól délre 10 km-re található, a Külső-Somogyi dombságban. Kicsi,
A Novohrád-Nógrád Geopark értékei – oktatási segédanyag
A királyi Magyarország a XVII. században.  Protestáns erdélyi nemesi család  12 évesen katolizál, később jezsuita lesz  Római teológia  A magyar főnemesség.
A barokk kor K észítette: D eák S zilvia (11.B). T T artalom  Általános jellemzés  Építészet  Képzőművészet  Szobrászat  Festészet  Zene  Irodalom.
Vallások és vallásháborúk A XVI. és XVII. század folyamán.
Székesi Bercsényi Miklós családja a székelyföldi – marosszéki – Székes nevű helységről kapta előnevét. Bercsényi Miklós 1665 októberében született Temetvény.
A barokk. A szó eredete: portugál „barocco” - szabálytalan alakú kagyló, gyöngy korstílus a században előzménye: katolikus megújulás a 16. század.
BÚTORTÖRTÉNET 1.3.
Barokk.
Kvíz Híres magyar írókról.
Határtalanul program 2018 Felvidék.
Barokk.
Előadás másolata:

Rákóczi vitézei Damjanich János Általános Iskola Intézményi Társulás Cibakháza, Nagyrév

A barokk, mint művészettörténeti stílus Az 1600 táján kezdődő, a reneszánszt felváltó stílus neve barokk. A szó az olasz barocco szóból ered. Jelentése: nyakatekert okoskodás. Itáliában alakult ki. 1750 körül ért véget ez a korszak. Közvetlen előde a manierizmus, késői ága a copf és a rokokó stílus. Jellemzője: a szeszélyes, szokatlan, cikornyás, túlzott díszítés.

A barokk legfőbb építészeti alkotásai a templomok. Jellemzőik a monumentalitás, bőséges arany – és márványdíszítés, melynek célja a hívők elkápráztatása, és ráébresztésük a katolikus egyház hatalmára. Ezekben az építményekben gyakran található csigavonal, valamint a mennyezetre festett kupolabelső, ami csupán az illúziókeltésnek és a térhatás fokozásának az eszköze.

Festészet . Célja az időben lejátszódó cselekmény bemutatása Témái: a bibliai és mitológiai elemek, gazdagon díszített főúri portrék, csendéletek, tájképek. Gazdag és élénk színvilág, fény- árnyékjátékok, mozgások ábrázolása, dinamizmus, aprólékosan kidolgozott részletek (ruhák redőzete, fénysugár), érzelmek túlzott ábrázolása jellemzi.

Szobrászat A barokk szobrászat a szélsőséges, patetikus, földöntúli emberi érzelmeket jeleníti meg. A szobrok mozgalmasak, diszharmonikusak, illúziót keltenek a fény-árnyék hatások kihasználásával.

A barokk Magyarországon A barokk magyarországi megjelenése a török megszállás után a 18. sz. elejétől indul. Elterjedése egybeesik az ellenreformációs törekvésekkel és a jezsuita rend térhódításával Osztrák, német és itáliai mesteremberek érkeztek hazánkba, akik főképpen főúri, egyházi megrendeléseket teljesítettek, így építve templomokat, kastélyokat.

Barokk várak és kastélyok Magyarországon Az építkezés szellemi háttere az ellenreformáció volt. A munkálatok fő megrendelője nagyrészt a katolikus papság, kisebb mértékben a főnemesség volt, ezért az első évtizedekben főképp templomok épültek (elsőként a nagyszombati, majd a kassai jezsuita templom épült meg.) A barokk vár – és kastélyépítészet kiemelkedő alkotásai voltak: - Eszterházy Pál kastélya Kismartonban - Savonyai Jenő ráckevei kastélya - Grassalkovich Antal gödöllői kastélya Ismert barokk lakóházak találhatók Egerben, Sopronban, a veszprémi várban. Hatására kialakult a népi építészeti stílusa, a parasztbarokk.

Barokk festészet és szobrászat Magyarországon

Barokk a magyarság szolgálatában A magyarországi barokk irodalomnak két jeles képviselője volt: Pázmány Péter és Mikes Kelemen. a.) Pázmány Péter (1570-1637) jezsuita szerzetes, esztergomi érsek az ellenreformáció fő alakja volt. Lefordította Kempis Tamás: Krisztus követése c. művét, ennek kapcsán lefektette a műfordítás legfontosabb szabályait. Nagyszámú vitairataiban támadta a protestánsokat (Felelet az Magyari István sárvári prédikátornak az ország romlása okairul írt könyvére). b.) Mikes Kelemen (Zágon 1690- Rodostó 1761). II. Rákóczi Ferenc íródeákja, kamarása. A Rákóczi – szabadságharc bukása után hűen követte fejedelmét a száműzetésbe, először Lengyelországba, majd Franciaországba, végül Törökországba. Legismertebb műve a Törökországi levelek, amely egy levelekből felépített regény; két főszereplője a leveleket író rodostói száműzött (aki teljesen nem azonosítható Mikes életrajzi alakjával), valamint a teljesen fiktív címzett, a Konstantinápoly mellett lakó P.... E.... grófné. E levelekben, II. Rákóczi Ferencről, Bercsényiről, a száműzött kurucok kolóniájáról, a török diplomáciáról ír. A mű 207 levélből álló sorozat, az első levél 1717. október 10-én, az utolsó 1758. december 20-án kelt.

Készítette: Rákóczi Vitézei