A magyar pénz története

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A statisztika rejtelmei
Advertisements

A PÉNZ.
Híres épületek a Reformkorban
PÉNZÜGYI INTÉZMÉNYEK.
A négy évszak Kriston Henriett Felkészítő tanár: Mécsei Dániel
A Habsburg – ház.
A bankrendszer helye a makrogazdasági folyamatokban
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Központi bankok kialakulása, hazai fejlődés és hatályos szabályozás
Reformkori színjátszások
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
PÉNZÜGYI ISMERETEK A takarékszövetkezeti rendszer
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
PÉNZ és TÖRTÉNELEM I. II. ANDRÁS KORA,FRIESACHI DÉNÁR
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Ókori görög régészeti leletek
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Közösségi portálok használata
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
A szemét útja Készítette: Mohos Bálint
Vezeték nélküli hálózatok
Hunyadi Mátyás.
MÁTYÁS, AZ IGAZSÁGOS.
XII: BUDAPESTI SPECIÁLIS SZAKISKOLAI KOMPLEX TANULMÁNYI VERSENY a speciális szakiskolák és az előkészítő szakiskolák évfolyamos diákjai számára.
Kivonat a Wikipédiából
Gazdaságpolitikai kilátások és kihívások 2009 Hamecz István.
A pénz fogalma Primitív pénz (csereeszköz/általános egyenértékes)
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
Magyar államadósság és a kötvénypiac
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
Megújuló energiaforrás
A királyi hatalom helyreállítása
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére október 15.
Reformkor A magyar színjátszás rövid története
Az Európai Unió gazdaságpolitikája.
Az MNB feladata és eszközei május Az előadás menete célok és feladatok az inflációs célkövetés rendszere transzmissziós csatornák a monetáris.
F ő meü Fekvése Rövid története Nevezetességei Közérdekű Adatok Turizmus,Szálláshelyek Kezdőlap Készítette:Balatoni Ádám.
Aggteleki cseppkőbarlang
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Makrogazdasági pénzügyek
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
A magyar bankpiac jellemzői és az OTP
NUTS rendszer.
A betétbiztosítás.
Egyszerűen a devizákkal
Készítette: Csapó Krisztina 9/c
Az EU jelképei.
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
Középkori araboktól származó leletek. Cordóbai nagymecset Az arab típusú córdobai nagymecsetet (Spanyolország) a 8. században kezdték építeni. A mecset.
Téma: Kedvenc mobilom Készítette: Présing Zsófia Osztály: 7.G Felkészítő tanár: Huschekné Szabó Ildikó Iskola: Türr István Gimnázium és Kollégium 8500,
Készítette: Simon Gergő 10.A
Bankmérleg, eszköz oldal
Isaac Newton Principia
Pénz- és tőkepiaci globalizáció
43. A pénz szerepe a gazdaságban A. Hogyan keletkezik a pénz, és hogy kerül a gazdasági szereplőkhöz? B. Mire használják a pénzt az emberek?
TÉMANAP december 22. Vermes Miklós Általános Iskola.
Pénztörténet Előadó: Garami Erika. 2 Milyen legyen a fizetőeszköz? értékálló kis mennyiségben is hordozzon nagy értéket homogén, de osztható könnyen kezelhető.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Magyar Nemzeti Bank.
A bankrendszer.
1848–49-es forradalom és szabadságharc.
KÖZPONTI BANKOK.
A pénz és a pénzforgalmazás
Pénzügyi project 2018 Projectvezetők: Sinka Zsuzsanna,Morvai Andrea
Forint a Kezdetektől máig.
KÖZPONTI BANKOK.
A pénz kialakulása.
Előadás másolata:

A magyar pénz története Készítette: Oláh Bálint Óbudai Harrer Pál Általános Iskola Felkészítő tanár: Lévay Ildikó 2014.

Pénzverő királyaink Szent István Károly Róbert 1323-ban megkezdte az állandó értékű ezüstdénár verését. Ez a reform azonban sikertelen volt, mivel a dénár névértéke sokkal nagyobb volt a tényleges ezüsttartalomnál, így inkább a cseh ezüstgarast használták helyette. Ezért 1325-ben, áttérve az aranyvaluta-rendszerre, firenzei mintára aranyforintot kezdett veretni. A Firenze szóból ered a magyar forint elnevezés Megszervezte az udvar adminisztratív szervezetét, királyi székhellyé emelte Székesfehérvárt. Megkezdte a pénzverést és kivetette az első adókat. Míg az államalapításig külföldi pénzeket, de leginkább állatpénzt (tinót) használtak, most a fő forgalmi pénz az ezüstdénár lett.

Pénzverő királyaink Hunyadi Mátyás Az ezüstpénz mellett forgalomban volt a kedvelt és jó minőségű aranyforint is. Mátyás veretett még garast, dénárt és obulust (1 aranyforint = 20 garas = 100 dénár = 200 obulus volt, ami persze drasztikusan változhatott a pénzrontások idején). Megváltozott az érmekép is. A Kisdedet tartó Madonna került az ezüstpénzek hátlapjára és az aranyforintok előlapjára. A madonnás érmekép évszázadokig fenn is maradt. Az aranyforint elejére Szent László képe került, a hátuljára pedig Magyarország címere. Az ország akkori jelentős pénzverdéi Budán, Kassán, Körmöcbányán, Nagyszebenben és Nagybányán működtek.

Bankjegyek régen és ma 1946-ban csak 10 és 100 forintos bankjegyeket gyártottak. 1947-től új bankjegyek kerültek kiadásra. Ezeket a papírpénzeket már kifinomultabb megjelenés és igényesebb nyomdatechnika jellemezte: az árnyalatos alapnyomat finom rajzolatai képezte háttérre metszetmélynyomtatással készült képnyomat került. A ma ismert bankjegyeket 1997 óta használjuk

MNB A Magyar Nemzeti Bank a monetáris politika megvalósítása, a törvényes fizetőeszközök kibocsátása az ország hivatalos deviza- és aranytartalékának kezelése devizaműveletek végzése az árfolyam-politikával és a devizatartalék kezelésével kapcsolatosan a belföldi fizetési és elszámolási, valamint értékpapír-elszámolási rendszerek kialakítása és felvigyázása, a pénzforgalom zavartalan lebonyolítása érdekében a pénzforgalom lebonyolításának szabályozása a pénzügyi rendszer stabilitásának felügyelete statisztikai adatok összegyűjtése és szolgáltatása az EU felé számlavezetés a bankok és hitelintézetek részére, illetve hitelek nyújtása, valamint betétek elfogadása ugyanezektől. A Magyar Nemzeti Bank

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Oláh Bálint Források: http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_Nemzeti_Bank http://hu.wikipedia.org/wiki/I._M%C3%A1ty%C3%A1s_magyar_kir%C3%A1ly#Tr.C3.B3nra_l.C3.A9p.C3.A9se_.C3.A9s_hatalm.C3.A1nak_biztos.C3.ADt.C3.A1sa http://hu.wikipedia.org/wiki/A_magyar_forint_p%C3%A9nzjegyei http://hu.wikipedia.org/wiki/I._K%C3%A1roly_magyar_kir%C3%A1ly#B.C3.A1ny.C3.A1szat_.C3.A9s_p.C3.A9nzver.C3.A9s http://hu.wikipedia.org/wiki/I._Istv%C3%A1n_magyar_kir%C3%A1ly