TÁMOP 4.2.1.B-09/1/KMR-2010-0005 A szabadidősport és a versenyképesség kapcsolata Szabó Ágnes

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GfK Custom ResearchTalpra, magyar! Bacher János2010/03/03 Talpra, magyar! Számokban a sport fogyasztásról Bacher János GfK Hungária.
Advertisements

Miért éri meg családbarátnak lenni?
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
A magyar gazdaság versenyképessége Vojnits Tamás április 2.
A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Magyar Kerékpárosklub Hungarian Cyclists’ Club (HCC)‏ László János, elnök.
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
Néhány kategória, mely a köz- és vállalat gazdaságtan alapja Vörös József MTA, november 21.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
2 Az oktatás továbbgyűrűző hasznossága „Education is expected to enhance knowledge and skills, which in turn affects productivity and income, which is.
Eldöntendő Az egészség egy prioritás, ami marginalizálódott? Vagy
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
A Microsoft Windows Vista gazdasági hatásai Lehetőségek az ökoszisztéma számára Microsoft Innovációs Nap november 27. Komáromi Zoltán Ügyvezető igazgató.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
A Lifelong Guidance (LLG) európai és hazai rendszerének kialakítása Kihívások és törekvések egy kutatás operacionalizálása fényében Borbély Tibor Bors,
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
46. Közgazdász-vándorgyűlés, június 27., Cz.E. 1/17 Lisszaboni stratégia és a vállalati versenyképesség 46. Közgazdász-vándorgyűlés Czakó Erzsébet.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A szociális epidemiológia kialakulása
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
„SEGÍTSÉG – A DOHÁNYFÜSTMENTES ÉLETÉRT” – az Európai Bizottság új kezdeményezése Dr. Szilágyi Tibor, MD, MPhilPH május 31.
Folie 1 Ausztria mint gazdasági telephely Európai üzleti tevékenységének kiindulópontja Birgit Reiter-Braunwieser ABA-Invest in Austria Sopron, Februar.
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
A bioszféra 2 kísérlet. A bioszféra 2 kísérlet.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
TÁMOP B-09/1/KMR Czakó Erzsébet Budapest, április 5. A gazdasági versenyképesség útjelzői Verseny - pálya: A magyar sport versenyképessége.
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Republikon november 24. P alócz Éva A magyar gazdaságpolitika mozgástere a válság után Republikon november 24. P alócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
A világgazdasági régiók növekedése (előző év = 100)
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
TÁRSADALMI VERSENYKÉPESSÉG ÉS SIKER A MAGYARORSZÁGI NAGYVÁROSI TÉRSÉGEKBEN BARÁTH GABRIELLA PHD TUDOMÁNYOS MUNKATÁRS KODOLÁNYI JÁNOS FŐISKOLA A MAGYAR.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
HR konferencia november 16. SKULL tréning és tanácsadás Szervezeti vitalizáció.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Innováció az oktatásban – innováció a gazdaságban Készítette: Szabó Gábor Szeged, szeptember 21.
JÓLÉT ÉS IDEOLÓGIÁK: FEJLETTSÉG ÉS BÉREK
Az oktatás, az egészségügyi, valamint a szociális ellátás, mint versenyképességi tényezők Április 6. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató.
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Célcsoportok a munkahelyi egészségfejlesztéssel foglalkozók, foglalkozás egészségügyben dolgozó orvosok és ápolók, a humán erőforrás gazdálkodás munkatársai,
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
Dr. Papanek Gábor Európa versenyképessége
Előadás másolata:

TÁMOP B-09/1/KMR A szabadidősport és a versenyképesség kapcsolata Szabó Ágnes

TÁMOP B-09/1/KMR Tartalom Cél és kutatási kérdés Bevezetés - definíciók Szabadidősport és versenyképesség kapcsolata Egyéni értékteremtés és versenyképesség kapcsolata Vállalati értékteremtés és versenyképesség kapcsolata Makroszintű értékteremtés és versenyképesség kapcsolata Konklúzió

TÁMOP B-09/1/KMR Cél és kutatási kérdés Cél: bemutatni a szabadidősport esetében az ÉRTÉKTEREMTÉS formáit és a NEMZETGAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉG-gel való kapcsolatot Milyen módon teremt értéket a szabadidősport az egyénnek, a vállalatoknak és a társadalomnak és milyen módon tud hozzájárulni a nemzetgazdasági versenyképességhez?

TÁMOP B-09/1/KMR Bevezetés – szabadidősport definíció •Szabadidőben önként végzett, rendszeres és nem rendszeres fizikai testmozgás, az aktív rekreáció része, amelynek célja a teljesítőképesség és egészség megőrzése vagy helyreállítása, valamint a kikapcsolódás, szórakozás, a testi-lelki jóllét érzésének elérése mind a sportolás időtartama alatt, mind utána. •Sportolhatunk üzleti alapon működő szolgáltatóknál, állami/önkormányzati/közösségi létesítményekben, parkokban, civil szervezetekben (egyesületekben) vagy akár otthon is.

TÁMOP B-09/1/KMR Bevezetés – nemzetgazdasági versenyképesség definíciók • …polgárai számára magas és növekvő életszínvonalat tesz lehetővé (OECD) • …vállalatai számára magasabb szintű értékteremtést, állampolgárainak pedig nagyobb jólétet biztosító környezetet hoz létre és tart fenn (IMD, 2005) • …fenntarthatóan magas növekedési rátát érjen el az egy főre jutó GDP értékében (WEFORUM, 2005) •…EU versenyképességi piramisa az életszínvonalat helyezi a piramis csúcsára, amelyet a foglalkoztatás és a termelékenység alakulása határoz meg (Chikán-Czakó, 2009)

TÁMOP B-09/1/KMR A szabadidősport és a versenyképesség lehetséges kapcsolódási pontjai IMD és WEFORUM indexei alapján

TÁMOP B-09/1/KMR Értékteremtés és versenyképesség egyéni, vállalati és társadalmi szinten

TÁMOP B-09/1/KMR A SZABADIDŐSPORT ÉRTÉKTEREMTÉSE AZ EGYÉN SZÁMÁRA NEMZETGAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉGHEZ VALÓ HOZZÁJÁRULÁS Testi egészség megőrzése/ fejlesztése/visszaállítása Humán tőke (egészségi állapot) fejlesztése, várható élettartam, életminőség és termelékenység, GDP növekedése, halálozási ráta csökkenése Lelki egészség megőrzése/ fejlesztése/visszaállítása Transzferálható képességek/készségek fejlesztése Humán tőke (tudás, képességek) fejlesztése, munkaerő termelékenységének növekedése Élvezet, izgalom, öröm pillanatnyi érzése- Megbízható munkaerőként való megjelenés/nagyobb egyéni jövedelmek elérése Munkaerő termelékenységének növekedése Csökkenő egyéni egészségügyi kiadások-

TÁMOP B-09/1/KMR A SZABADIDŐSPORT ÉRTÉKTEREMTÉSE A VÁLLALAT SZÁMÁRA NEMZETGAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉGHEZ VALÓ HOZZÁJÁRULÁS Kevesebb munkahelyi hiányzás/betegség/baleset A rendelkezésre álló munkaerő, és termelékenységének növekedése Nagyobb teljesítmény (elégedettebb, motiváltabb dolgozók) Munkaerő termelékenységének növekedése Munkában fontos transzferálható képességek/készségek fejlesztése Társadalmi felelősségvállalás-

TÁMOP B-09/1/KMR CégHatása Union Pacific Railroad80%-kal nagyobb termelékenység 75%-kal jobb koncentráció-képesség MDS NordonNagyobb termelékenység és megelégedettség Johnson & JohnsonPozitív attitűd a munka iránt NASA12,5%-kal jobb állóképesség, kitartás és döntéshozatali- képességek Canadian Life Assurance7%-kal nagyobb termelékenység Signature Corporation8%-kal nagyobb termelékenység és kevesebb hiányzás (a nem résztvevőknél csökkent termelékenység) Worksafe AustraliaTermelékenység, hangulat, reakcióidő, kognitív és motorikus képességek javulása Forrás: Nana et al. (2002), 33.o. Vállalati mozgásprogramok hatása I.

TÁMOP B-09/1/KMR CégHatása a hiányzásra Blackmores Australia40%-kal kevesebb hiányzás Johnson & Johnson26%-kal kevesebb hiányzás Mesa Corporation50%-kal kevesebb hiányzás 5 év után DuPont Corporation14%-kal kevesebb a táppénzes napok száma Signature CorporationKevesebb hiányzás UK Household Survey33-50%-kal kevesebb hiányzás Westpac Bank29%-kal kevesebb hiányzás Forrás: Nana et al. (2002), 32.o. Vállalati mozgásprogramok hatása II.

TÁMOP B-09/1/KMR A SZABADIDŐSPORT ÉRTÉKTEREMTÉSE A TÁRSADALOM/GAZDASÁG SZÁMÁRA NEMZETGAZDASÁGI VERSENYKÉPESSÉGHEZ VALÓ HOZZÁJÁRULÁS Csökkenő egészségügyi kiadások és táppénzkiadások Gazdaság termelékenységének, GDP- nek a növekedése Csökkenő betegség okozta jövedelemkiesés Csökkenő halálozási és rokkantsági ráta, növekvő várható élettartam Gazdaság termelékenységének, GDP- nek és a várható élettartamnak növekedése, halálozási rátának csökkenése Csökkenő bűnözés, huliganizmus, vandalizmus és rendfenntartás költségei Társadalmi tőke fejlesztése - jó és biztonságos társadalmi környezet megteremtése KözösségformálásTársadalmi tőke (szociális kohézió) fejlesztése Új munkahelyekGazdaság termelékenységének, GDP- nek a növekedése Növekvő fogyasztás és bevételek sportturizmusból, utazásból, közlekedésből GDP növekedése

TÁMOP B-09/1/KMR „Éltanulók” és „lemaradók” Soha nem sportol (sportol) (%) Eurobarometer 2009 Human Development Index 2009 GCI- WEFORUM 2009 WCY-IMD 2009 Svédország6 (72) Finnország7 (72) Lengyelország49 (25) Románia49 (21) Magyarország53 (23)

TÁMOP B-09/1/KMR Konklúzió •A nemzetgazdasági versenyképességbeli különbségek magyarázatában egyértelműen meghatározó a humán tőke szerepe. • A szabadidősport a humán tőkére, az emberek testi-lelki egészségére, képességeire, és termelékenységére biztosan pozitív hatással bír. •Ács [2012] és saját számításaim szerint egyértelmű pozitív korreláció mutatható ki a nemzetek sportolási aktivitása és várható élettartamuk között, valamint az aktivitási ráta között. • A magasabb arányú szabadidőben való sportolás nemcsak következménye lehet a versenyképesebb gazdaságnak, hanem kiváltója is.

TÁMOP B-09/1/KMR A SZAKEMBEREK TISZTÁBAN VANNAK A SZABADIDŐSPORT ÉRTÉKTEREMTŐ TÉNYEZŐIVEL, A LAKOSSÁG VISZONT NINCS. FEL KELL HASZNÁLNI EZEN TÉNYEZŐKET A SZEMLÉLETFORMÁLÁSBAN, KERESLETÉLÉNKÍTÉSBEN. EZZEL EGY ÉRTÉKTEREMTÉSI-SPIRÁL ALAKULHAT KI.

TÁMOP B-09/1/KMR Gyakorlati példák és „tanács” •Olimpia évében „Sport mindenkié”-kampány a Médiauniótól •TAO-ból megvalósuló fejlesztésekből a szabadidősport is kap •A (hivatásos sport) egyesületek fogadják a szabadidősportolókat is – legyen átjárható rendszer

TÁMOP B-09/1/KMR •Ács, P., Paár, D., Stocker, M., Hécz, R.M. (2011): Examine the costs of physical inactivity. Manuscript •Barro R.J. (1997): „Determinants of economic growth: a crosscountry empirical study”. Cambridge, MA, MIT Press •Blomm D., Canning D. (2000): „Health and wealth of nations”. •Bloom, M.,Grant, M.,Watt, D. (2005): “Strengthening Canada.The socio-economic benefits of sport participation in Canada”, The Conference Board of Canada •Dénes, F., Keserű, Cs. (2007): “The Hungarian sport-financing”: •Edwards P, Tsouros A, (2006): „The Solid Facts: Promoting physical activity and active living in urban environments: The Role of Local Governments”. WHO European Office, Geneva. •“Eurobarometer survey shows that Europeans want sport which is cleaner and more citizen-focused”. Brussels, 2003: •Goodchild, M., Harris, F., Nana, G., Russel, S. (2000): “The growing business of sport and leisure”. Business and Economic Research Ltd, Wellington •Gratto,n C., Taylor, P. (2000): “Economics of sport and recreation”. E and FN Spon, London •Lechner, M. (2009): “Long-run labour market and health effects of individual sports activities”. Journal of Health Economics, 28(4): Long-run labour market and health effects of individual sports activities •Nagy, P. (1996): “Economics of sport and recreation”. BKE, Budapest •Nana, G., Sanderson, K., Goodchild, M. (2002): “Economic impact of sport”. Business and Economic Research Ltd., Wellington •Oakey, B., Rhys, M. (2008): “The Sport and Fitness Sector”; Routledge, New York •Paár, D. (2011): Sportexpenditures, as the indicators of standard of living and wealth in Europe. Conference presentation, Győr, •Palócz, É. (2006): Healthcare and competitiveness, Kopint-Datorg, Budapest •Pati Nagy, A. (2006): “The health and fitness of employees is a good investment” •Suhrcke M., Arce R. S., McKee M., Rocco L. (2008): „The economic costs of ill helath in the European Region”. WHO Europe •Suhrcke M., McKee M., Sauto Arce R., Tsolva S., Mortensen J. (2005): „The Contribution of Health to the Economy in the European Union”. Brussel: EC •Staines, N., Prince, I., Oliver, D. (2003): “The Economic Impact of Physical Activity in Ontario”: •Téglásy, Gy. (2006): “Nutrition + Sport = Health”. OSEI, MOB, Budapest •“White Paper on Sport”, 2007 •“WHO Health and development through physical activity and sport” 2003

TÁMOP B-09/1/KMR Budapesti Corvinus Egyetem Prezentáció cím egy vagy két sor, balrazárva KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Szabó Ágnes