1 A részmunkaidős foglalkoztatás bővítésének lehetőségei a Dél- Dunántúlon Előadó: Garai Péter Pécsi Tudományegyetem, Földtudományok Doktoriskola- PhD.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kaposvár.
Advertisements

„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
„Létrehozzuk a magyar vállalkozások bankját.” Gyurcsány Ferenc, január 30.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
„A MUNKA NEMESÍT II.” "A programot az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja."
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
Civil szervezetek a munka világában
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A makrgazdasági munkakínálat:
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Munkanélküliség.
A munkaerőpiaci képzési és átképzési programok eredményességének vizsgálata regionális és kistérségi vetületekben MTA Regionális Kutatások Központja Alföldi.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
A gazdaság kifehérítését célzó kormányzati intézkedések és a rejtett gazdaság: az EVA és az AM könyv hatásai c. prezentációhoz (szerzők: Semjén A., Tóth.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató augusztus 7.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
1 Foglalkoztatási kihívások, avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.NOVEMBER EGER Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
Roma Központ Nagykanizsa Magyar-Horvát Szakértői Akadémia szeminárium
BUDAPEST FŐVÁROS TELEPÜLÉSI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMJA Foglalkoztatás politika Előadó: Koltai Luca FKFSZ Kht. Fővárosi Esélyegyenlőség Módszertani.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
A Dél-Dunántúli régió gazdaságában rejlő potenciál – a KKV-k szerepe a gazdaságfejlesztésben.
Munkaerő-piaci helyzetkép Borsod-Abaúj-Zemplén megyében
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A régió  A régiót három megye, Fejér, Veszprém és Komárom-Esztergom megye alkotja. Fejér 10, Veszprém 9, Komárom-Esztergom pedig 7 kistérségre tagolódik.
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Kőszeg, Foglalkoztatási helyzet a Kőszegi Kirendeltség vonzáskörzetében Kőszeg,
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A szlovákiai társadalmi sajátosságok: a munkaerő munkáltatójához való lojalitása, felelősség vállalása és egyéb kiemelten fontos tényezők együtteséről.
A munkaerő-felmérés módszertana
AZ IFJÚSÁGI GARANCIA RENDSZER ÉS A GINOP 5. 2
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.1. „Komplex munkaerő-piaci programok a munkanélküli és inaktív emberek foglalkoztatásáért” intézkedés TÁMOP /
Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ Munkaerőpiaci helyzetkép a salgótarjáni kistérségben Zaráné Kecskés Erzsébet Igazgató KKC-2008-V
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai Tapasztalatok Sarkad városában.
“TE IS részese lehetsz” EQUAL konferencia Cséfalvay Ágnes.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Európai Uniós ismeretek
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
A megyei paktum keretében megvalósuló munkaerő-piaci program
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
MAGYARORSZÁG ÉS A BALATONI MEGYÉK GAZDASÁGA ÉS MUNKAERŐPIACI HELYZETE
„Út a munkához”program
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
„Út a munkához” program egyéni és társadalmi hatásai
DÉL-DUNÁNTÚLI REGIONÁLIS PAKTUM KONFERENCIA
Előadás másolata:

1 A részmunkaidős foglalkoztatás bővítésének lehetőségei a Dél- Dunántúlon Előadó: Garai Péter Pécsi Tudományegyetem, Földtudományok Doktoriskola- PhD hallgató Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara- szakképzési tanácsadó Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium- munkaügyi szakértő

2 A Dél-Dunántúli Régióban 2004 novemberétől 2005 januárjáig tartott a kutatás Munkatársak: (a Földtudományok Doktoriskola oktatói és hallgatói) -Kuti Andrea doktorandusz -Dr. Bank Klára PhD egyetemi docens -Dr. Tésits Róbert PhD egyetemi docens

3 A kutatás célja: A kutatás célja: 1. feltérképezni a régió meghatározóbb munkáltatóinak véleményét a részmunkaidő alkalmazásával kapcsolatban 2. megtalálni a Dél-Dunántúlon élő igen jelentős számú és egyre gyarapodó roma népesség foglalkoztatásának formáit (a régióban a lakosság 4,1%-a cigány, a Dunántúlon csupán 2,5%, korstruktúrájuk is kedvezőtlen- 80%-uk munkaképes korú éves) 3. megfogalmazni az állam feladatait, lehetőségeit a részmunkaidő nagyobb mértékű alkalmazásának elősegítésére

4 A kutatás lépései, módszerei: 1. az eddigi tudományos eredmények áttekintése 2. vállalatvezetők személyes felkeresése (interjúkészítés, kérdőív kitöltése) 3. területi gazdasági kamarák információbázisának, tapasztalatainak feldolgozása 4. az országos munkaerőpiaci adatok elemzése (források: Központi Statisztikai Hivatal, Megyei Munkaügyi Központok, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara)

5 A részmunkaidős foglalkoztatás kialakulásának rövid történeti áttekintése Európában a II. világháború utáni újjáépítést követően (a 60-sa évek közepétől) nagyobb mértékű munkaerő felesleg kezdett kialakulni Okai: -élettartam hosszabbodás -technológiai fejlődés (csak nyugaton,- keleten ezt több munkaerővel váltották ki a 70-es évek közepéig) Hatásai: Nyugat-Európában: az atipikus foglalkoztatási formák kialakulása, térnyerése Kelet-Európában: a vállalati belső, bújtatott munkanélküliség kialakulása (kezdetét vette a gazdasági versenyképesség és a szocializmus hanyatlása)

6 Magyarországon a többi volt szocialista országgal együtt a 90-es évek rendszerváltása után alakult ki az igazi munkanélküliség A probléma egyik orvoslási módja lehet a rész munkaidő nagyobb mérvű alkalmazása A siker érdekében azonban figyelembe kell venni a nyugat- európaitól eltérő magyar regionális földrajzi, gazdasági, demográfiai sajátosságokat is

7 Az ország 7 régiója közül a Dél-Dunántúli a gazdaságilag fejletlenebbek közé tartozik. Két nagyváros (Pécs és Kaposvár) dominanciája érvényesül a térség irányításában Mindkét településen 30 (összesen 60 meghatározó) vállalkozást kerestünk fel, továbbá 10 tolna megyei cég véleménye került még feldolgozásra

8

9 A legmagasabb ráták Hollandia, Anglia és Svédország esetében tapasztalhatóak (30% körül, illetve felett) A legalacsonyabb 10%-nál kisebb értékek Kelet-Európa országaiban jellemzőek Magyarázat: A magasabb GDP-vel rendelkező országokban fejlettebb a szociális rendszer is ennek következménye a magasabb arány A Kelet-Európai Régió adatai óvatosan kezelendőek, Románia esetében az átlagánál nagyobb érték nem a kimagasló szociális rendszerre utal, hanem a lazább munkaügyi nyilvántartásra. Forrás: OECD A részmunkaidős foglalkoztatás arányai Európában 2000-ben (országonként)

10 A részmunkaidős foglalkoztatás arányai Európában 2002-ben (régiónként) A ráták differenciáltabb képén látható, hogy egy országon belül a fejlettebb régiókban magasabb a részmunkaidős foglalkoztatás aránya Forrás: OECD

11 Magyarországon a részmunkaidőben foglalkoztatottak rátája az összes foglalkoztatotthoz viszonyítva 6,9% volt 2003-ban. Okai:  fiatal a piacgazdaság, a foglalkoztatás támogatásának állami lehetőségei szűkösek (szegény állam)  bőséges és olcsó (bár egyre dráguló) munkaerő  a viszonylag alacsony bérek miatt kevesen szeretnének részmunkaidőben dolgozni  a köztudatban nem minősül teljes értékű munkának  a munkáltatók kevés információval rendelkeznek

12 A részmunkaidőben foglalkoztatottak arányai a Dél- Dunántúlon 2003-ban Pécs és Baranya megye rátája a jelentős tavaszi-nyári idegenforgalom miatt jóval magasabb a régió átlagánál. Oka: Pécs és környéke bővelkedik turisztikai látnivalókban, mely szezonálisan nyáron ad több munkát (részmunkaidős foglalkoztatást is). Forrás: KSH évi népszámlálás adatai és megyei statisztikai évkönyvei alapján

13 Interjúk eredményei A felkeresett vállalkozásoknál a részmunkaidőben alkalmazottak aránya a teljes állománynak csupán 5,9%-a Véleményük szerint ennek oka: -nagy a munkavállalói túlkínálat -a teljes időben foglalkoztatott dolgozók munkáját hatékonyabban lehet szervezni -állami támogatás nélkül a részmunkaidős foglalkoztatásban nem érdekeltek

14 Jelenleg miért foglalkoztatnak részmunkaidőben alkalmazottakat a cégek? (magyar sajátosságok) nagy vállalatok -vannak kevesebb időt igénylő feladatok is -gyakori a volt kollégák nyugdíjasként történő alkalmazása részmunkaidőben (egyfajta jutalomként) cél: hogy a tapasztalatok és a szakértelem megbecsülése legyen a továbbfoglalkoztatás motiválója kis vállalkozások -a részmunkaidőben, alacsonyabb bérrel bejelentett alkalmazottak után kevesebb járulékot kell fizetnie a munkáltatónak (a valóságban teljes időben dolgozik a munkavállaló)

15 Megfigyelhető a részmunkaidős foglalkoztatásban egy kisebb mértékű szezonalitás A nagyobb vállalatok egész évben egyenletesen foglalkoztatnak, (szezonalitás nem tapasztalható) A kisebb cégek esetében a vendéglátóiparban működők a nyári hónapokban, a szépségápolásban (fodrászat, kozmetika) működők pedig a téli időszakban vállalják a részmunkaidős foglakoztatást a munkacsúcsok levezetésére

16 A részmunkaidő elterjedését hátráltató tényezők (a munkáltatók véleménye szerint) -a részmunkaidőben foglalkoztatottak munkaidejét nehéz összeegyezetni a teljes időben dolgozókkal -nagyobbak a fajlagos (egy munkaórára eső) munkáltatói költséges (pl. adminisztratív költségek, rezsi) -állami támogatás hiánya

17 A részmunkaidő elterjedését elősegítő tényezők (a munkáltatók véleménye szerint) -állami támogatás bevezetése (elsősorban bér- és közteher támogatás formájában, másodsorban adókedvezménnyel, illetve technikai fejlesztéssel) -a részmunkaidőben dolgozók rugalmasabb munkaidő beosztásának jogszabályi engedélyezése

18 A részmunkaidős foglalkoztatás lehetséges célcsoportjai (a vállalkozók szerint) - pályakezdők az első számú célcsoport (szinte csak szakmunkásokra tartanak igényt, diplomásokra alig) Oka: Hatalmas túlképzés van a felsőoktatásban (Pécsen hallgató és foglalkoztatott volt 2003-ban.) - nyugdíjasok a második számú célcsoport Oka: régi, jól bevált dolgozó alkalmazása kockázatmentes, illetve egyfajta jutalomnak is tekinthető - a családanyák és a gyeden gyesen lévő fiatal nők a harmadik számú célcsoport Oka: a gyermekeik miatti gyakoribb hiányzás, nem hat ösztönzőleg a munkáltatókra - a csökkent munkaképességű emberek a negyedik célcsoport Oka: az állami támogatások kihasználása

19 A felsorolt célcsoportokon túl nem kívánt senki sem foglalkoztatni hátrányos társadalmi helyzetű munkavállalókat! (ilyenek a fogyatékos emberek, büntetett előéletű egyének, hajléktalanok, roma származásúak) Ezekkel a munkavállalókkal a piaci versenyben csak állami támogatással lehet nyereségesen vállalkozást működtetni. Ezekben a rétegekben a legindokoltabb a segítség.

20 Kutatói következtetések: A Dél-Dunántúli Régióban a gazdaság gyengébb, így bőven van szabad munkaerő, (ezért a munkáltatók válogathatnak) Az atipikus foglalkoztatási formák állami támogatásával is lehetne csökkenteni a térségre jellemző munkanélküliséget Célcsoportjai fontossági sorrendben: -roma etnikum (90%-os a munkanélküliség) -pályakezdők (elsősorban a diplomások, másodsorban a szakmunkások) -családos nők, nyugdíjasok

21 A részmunkaidős foglalkoztatás létjogosultságát Nyugat-Európában a gazdasági fejlődés okozta (egyre kevesebb ember kell a termeléshez), Keleten a szocialista gazdaság szétesése (megjelent a munkanélküliség) mindkét esetben szociális megoldásként jelentkezhet a részmunkaidő Magyarországon belül nagyok a gazdasági, társadalmi, etnikai eltérések (az egyes régiókban más és más hátrányos helyzetű társadalmi csoportok vannak) A Dél-Dunántúli Régióban a legrosszabb helyzetű réteg a romáké, támogatásuk a legindokoltabb ( a munkáltatók véleménye szerint a rövidebb napi munkaidő könnyebben összeegyeztethető lenne a szabadosabb roma életformával) Összegzés: A helyi adottságokat alaposan figyelembevevő foglalkoztatáspolitikai koncepció hatásosan csökkenthetné a munkanélküliséget és a társadalmi különbségeket egyaránt!

22 Köszönöm megtisztelő figyelmüket Elérhetőségek: Garai Péter Munkahely: Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara Magyarország 7400 Kaposvár, Anna u ,