Tartalom Oldal Válság hatása a magyar gazdaságra és bankszektorra

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energy Efficient Solutions Kassai Ákos vezérigazgató.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Roncz Gábor vezérigazgató
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
A gazdaság helyzete – kampányban
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
A MOL és a nagyvilág - a vállalati alkalmazkodás pénzügyi eszköztára Előadó: Szabó László, Group Treasurer, MOL Csoport Treasury Club, november 18.
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.
Készítette: Dian Nóra Pénzügy és számvitel szak
Fejlesztési források a piac szemével Essősy Zsombor elnök Magyarok a Piacon Klub.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
Helyi beruházások a gazdasági visszaesés időszakában Péteri Gábor
Agrár Európa Klub Budapest, május 27.
Hogyan támogatják a bankok a kkv-k beruházási elképzeléseit? Budapest, november 30. dr. Tamás Gábor.
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
A Sberbank Magyarország Zrt. a magyar bankpiacon 2 TÉNYEKÉRTÉKEKCÉLOK SBERBANK Csoport tagja 2012.Q1 óta Tőkeemelés 2013Q óta Volksbankként a magyar.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei II. negyedév* Pénzügyi stabilitás Magyar Nemzeti Bank augusztus 29. * A prezentáció az MNB.
Avem încredere EU és üzlet határok nélkül román–magyar üzleti konferencia Egyszerűen a siker felé Befektetési és uniós tanácsadás Romániában Diósi László.
Az ICAAP a PSZÁF szemszögéből
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja Homolka Éva Piac & Profit konferencia „Pénz,de honnan? Pénzszerzés és pénzgazdálkodás”
MagNet Magyar Közösségi Bank Magyarország első újbankja „Túlélés és fejlődés a közösség részeként” Dakó Andrea Piac & Profit konferencia.
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
A növekedés esélyei jelentés az Eurozónából Havas István XX. Vezérigazgató Találkozó Sárvár, 2010 szeptember 29.
Zökkenő a pályán? A makrogazdasági kiigazítás és a bankszektor fejlődése XIV. Vezérigazgatói Találkozó november Dr. Urbán László, vezérigazgató-helyettes.
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
1 Az amerikai jelzálogpiaci válság és következményei (európai és hazai kihatások) Homolya Dániel, Közgazdasági elemző, Pénzügyi Stabilitás
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
Munkaadók a válság leküzdéséért szeptember 25. Dr. Futó Péter elnök MGYOSZ.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Felcsuti Péter Eger, június 27. Közgazdász - vándorgyűlés.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
A Takarékszövetkezeti Integráció bemutatása és elhelyezkedése az önkormányzatok életében
A válság és a szakképzés Észak-alföldi Régió Szakképzési Konferencia június 17-e Hajdúnánás.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Econet.hu Nyrt év jelentősebb eseményei I i alaptőke-emelés Est Média Group Kft. 70%-ának megszerzése /Pesti Est, Est.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
1 Magyarok a piacon II. Hogyan hat a pénzügyi válság a KKV- szektorra? Király Júlia (MNB) A prezentáció készítésében közreműködtek a Pénzügyi Stabilitási.
Kármán András Budapest, január 21..  1. A külső finanszírozáson nyugvó növekedési modell sikeres volt, de sérülékeny  2. A válság kikényszerítette.
Lesz-e növekedés az „elrugaszkodás éve (2012)” után? március 26. Dr. Molnár László Vezérigazgató GKI Gazdaságkutató Zrt. „2012 igazi rejtélye nem.
Államadósság és állampapírpiac
Pénzügyi stabilitási jelentés
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Európa, a régió és Magyarország bankszektorának kilátásai – XXVIII. Vezérigazgatói találkozó Siba Ignác szeptember 12. – Röjtökmuzsaj.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Fizetési mérleg jelentés
III. További finanszírozási alternatívák
Szanálási tervek, szanálhatósági vizsgálatok
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Beruházások banki finanszírozási lehetőségei, változó tendenciák a bankrendszer működésében az építőipar szemszögéből „Kárpát-medence Kincsei Egerben”
Út az etikus bank felé – az Ökobank projekt Kapitány Ákos Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.
A pénzügyi intézményrendszer 2004 közepén Dr. Nyers Rezső a Magyar Bankszövetség főtitkára Budapest, november 24.
Újabb mérföldkőhöz érkezett a Növekedési Hitelprogram – a második szakasz eredményei Pulai György Hitelösztönzők főosztály vezetője január 14. Elemzői.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
Vállalati terv bemutató
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
Üzleti terv bemutatása
Fizetési mérleg jelentés április
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Papp Edit / Erste Bank Hungary Az Erste Bank reakciói a válságra itbusiness konferencia Papp Edit elnök-vezérigazgató, Erste Bank Hungary Nyrt. Budapest, 2010. május 3. 5/3/10 Papp Edit / Erste Bank Hungary

Tartalom Oldal Válság hatása a magyar gazdaságra és bankszektorra A válság egy stabil és tőkeerős Erste Csoportot ért el Erste reakciói a válságra 2. 4. 5.

Előnytelen környezeti feltételek Magyarországon Gazdaság a válság előtt A magyar gazdaság állapota a válság kitörése előtt és után Alacsony növekedés, magas kamatok, a régión belül előnytelen helyzet A subprime válság érkezése előtt is voltak problémák a magyar gazdaságban Alacsony növekedés Magas kamatszint Magas adóterhek Nagyméretű bürokrácia A válság begyűrűzése hazánkat különösen erősen érintette Likviditás kiszáradása Külső finanszírozási források (IMF, EU) Árfolyamgyengülés jelentős negatív hatása a deviza hitelesekre Magas államháztartási hiány/eladósodottság nem tett lehetővé állami ösztönző programokat A gazdasági növekedés a régióban nálunk az egyik legalacsonyabb GDP százalékos növekedés, év/év POL UKR HUN SK CZE ROM Magas kamatkörnyezet 2009-ben GDP növekedés (év/év) Alapkamat (éves átlag)

A válság egy stabil bankrendszert ért el, de néhány kritikus tényező megváltozott (pl.likviditás) Magyar bankrendszer A válság egy stabil bankrendszert ért el, de… …néhány kritikus tényező megváltozott (pl. likviditás) A hazai bankoknak egyáltalán nem volt kitettségük a „subprime” termékekből Kiváló tőkeellátottság (12,3% tőkemegfelelés 2009-ben az előírt 8% helyett) Dinamikus hiteloldali (éves átlag +17%) - és betétoldali (éves átlag +10%) növekedés a válság előtti években Alacsony ügyfélhitel/GDP arány (HUN: 59% vs. Nyugat-Európa: 193%) A banki kapcsolatokkal rendelkezők aránya alacsony (HUN: ~60%, AUT: >90%) Romló portfolióminőség Növekvő országkockázati felárak A céltartalékképzés mértéke már látványosan nőtt szektorszinten 2007-es 106 mrd Ft-ról 189 mrd Ft-ra 2009 első felében Magyar CDS országkockázat felár, bps Válság még a rendkívül stabil magyar bankrendszert is elérte

Erste Csoport: hosszú távú pénzügyi stabilitás megteremtése minden leányvállalat számára az Erste Csoportban Az Erste Group jó helyzetben volt a válság leküzdésére Reakció az új környezetben – a feltételek megteremtése a folytatáshoz Megfelelő tőkésítettség, az anyavállalat kiáll a leányok mögött Ez az összes külföldi tulajdonú bankra igaz A hazai tulajdonú bankok kivételével nem volt szükség állami források igénybevételére A korábbi évek prudens hitelpolitikája miatt stabil és jól granulált portfolió Az erős lakossági fókusz miatt itthon is jelentős befolyás a bevételek felett Erős tőkepozíció, a piachoz képest stabil likviditási helyzet A likviditás erősítése – mely az anyavállalat segítségével valósult meg 2,7 Mrd EUR tőkeemelés az Osztrák államtól 6 Mrd EUR értékű kötvény kibocsátás Az anyabanki külső források lejáratának további hosszítása A tőke erősítése – mely az anyavállalat és a saját profittermelő képesség eredője A tőkemegfelelési mutató 2008. év végi 9,8%-ról 2009. év végére 12,9%-ig nőtt Erste Bank Hungary a csoport által képviselt válságkezelő stratégiát vitte tovább

Erste Magyarország: válságot nem csupán kezeli, hanem kihasználja a lehetőségeket kezelés Konzervatív reakciók Jövőbetekintő megoldások Ügyfél/Termék Befelé fókusz - rövid távú profit, ügyféligény másodlagos, konzervatív termékfejlesztés Kifelé fókusz - ügyfélfókusz, bizalom helyreállítása, innovatív termékek Fejlesztés Minimális, csak a meglévő üzlet kiszolgálása és jogszabályi megfelelés Üzleti tevékenységet és ügyfeleket támogató újítások, jogszabályi megfelelés Pénzügyi stabilitás Pénzügyi stabilitás rövid távú biztosítása Hosszú távú pénzügyi stabilitás Költségek Szigorú költségcsökkentés Költségracionalizálás – optimális üzemméret Üzleti tevékenység Betétoldali fókusz Kiegyensúlyozott hitelezés és betétoldali növekedés Rövid távú „védelem” a válság ellen Válság kezelése lehetőségek kihasználásával

Ügyfelek melletti elkötelezettség Erste legfontosabb célja az ügyfelek melletti elkötelezettség és az ügyfélbizalom Ügyfél/Termék Ügyfelek melletti elkötelezettség Az Erste mentőcsomagot dolgozott ki a bajba jutott ügyfeleknek Az általunk nyújtott, személyre szabott megoldást az ügyfelek lényegesen gyakrabban választották, mint az állami mentőcsomagot Továbbra is törekszünk az ügyféllel való közös megoldás megtalálására Ügyfélbizalom Hosszú távú, alacsony jövedelmezőségű, biztonságos betéti termékek kialakítása Ehhez korábbi hitelezési fókusz biztosította a bevételeket Erste Ingatlan Alap: nehéz időszakban folyamatos likviditás fenntartása Kifizetések befagyasztás (2008. november – 10 napig) utáni helyreállt piacon Erste egyedüliként T+30 napos fizetéssel, jelenleg T+5 nappal (versenytársak T+90) Innovatív termékek Postai együttműködés erősítése ügyfelek minőségi kiszolgálása érdekében Sárga csekkes ATM befizetés Értékesítés fejlesztési programok az ügyfél elégedettség erősítése érdekében Ingatlanlízing: szélesebb réteg számára vált a jelzáloghitel reális alternatívájává Olcsóbb árak az alacsonyabb kötelező fedezeti hányad miatt

Ügyfélkiszolgálást támogató fejlesztések folytatódtak, miközben megtörtént a költségek racionalizálása Fejlesztés Ügyfélkiszolgálást támogató fejlesztések Fejlesztések/Költségek racionalizálása Legfontosabb stratégiai irányokat támogató fejlesztések megvalósítása Új árazási modellek támogatása (új betéti, hiteltermékek) Scoring/rating fejlesztések Egyedi ügyféligényeknek való megfelelés Ügyféltájékoztatás – ügyfélkontaktok kezelése, csatornaharmonizáció Jelentésszolgálat – új, kiterjedt jelentési igények (PSZÁF, MNB) Infrastruktúra, architektúra konszolidáció Alkalmazások számának csökkentése Szolgáltatás és minőség orientált architektúra – üzlet rugalmas és gyors kiszolgálása Szállítói konszolidáció és monitoring Nagyobb, tőkeerősebb szállítók igénybevétele sok kicsi, sérülékeny szállító helyett Szállítói stabilizáció monitoring, kitettség menedzselése Erste a jövőben is folytatni kívánja az ügyfélkiszolgálást támogató fejlesztéseket

Erste stratégia bizonyította sikerét 2009-ben EBH: 2 Erste stratégia bizonyította sikerét 2009-ben EBH: 2. legmagasabb eredmény a magyar piacon Háttér Sikeres stratégia Adózott eredmény, HAS, 2009 HUF mrd -4% +0% -28% -58% +10% -81% -83% -25% 2009 Forrás: Bankárképző (HAS) 2008

Lakossági hitelezési volumen éves átlagos növekedési üteme Erste Magyarországon a legnehezebb időszakban is növelte lakossági hitel portfolióját Háttér Üzleti tevékenység Lakossági hitelezési volumen éves átlagos növekedési üteme (2009 Q3 vs. 2008 Q3) 2 006 316 569 494 472 710 1 011 286 Átlag: 3,4% Hitel volumen, mrd Ft (2009 Q3)

Unused slides

A bankok fókusza átkerült a hitelezésről a betétgyűjtésre Tankönyvi reakciók Magyar bankpiac A piaci hitelállomány csökkent Növekvő fókusz a betétgyűjtésen mrd Ft mrd Ft - 2% + 18,4% + 8,4% Vállalati hitelek Vállalati betétek Lakossági hitelek Lakossági betétek Forrás: MNB