EPI Iparági Elemzés 2013. Intrum Justitia 2013.10.29.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
Advertisements

Folie 1 C-QUADRAT ARTS Best Momentum >> Értékfejlödés 1 éven keresztül Termékinformáció >> C-QUADRAT ARTS Best Momentum Összhozam Maximális veszteség Best.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Szemléletváltás: tőzsdei nyereségek adótervezése
Hogyan bírjuk rá vevőinket, hogy pontosan fizessenek?
A magyarországi kockázatitőke- finanszírozás másfél évtizede ( ) Készítette: Papp Zsuzsa Tivadari Evelin.
A TAO támogatási rendszer Magyar Labdarúgás Fóruma
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
Toma Pál Budapest, március 28.
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Gazdasági várakozások, a kis- és közepes vállalkozások helyzete Makó Ágnes – Tóth István János MKIK GVI Korrekt Partner Védjegy második ünnepélyes díjátadása.
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
a szülői elégedettségmérés legfontosabb eredményeiről
6) 7) 8) 9) 10) Mennyi az x, y és z értéke? 11) 12) 13) 14) 15)
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
1 „100 Kistigris” Sajtótájékoztató május 15. Magyarország legdinamikusabban fejlődő kis- és középvállalkozásai.
Az Európai Unió KKV politikája Mikro-, kis-, és középvállalkozók első országos fóruma Bakodpuszta, május 6. Németh István, Európai Bizottság.
Az új történelem érettségiről és eredményeiről augusztus Kaposi József.
A tételek eljuttatása az iskolákba
1. IS2PRI2 02/96 B.Könyv SIKER A KÖNYVELÉSHEZ. 2. IS2PRI2 02/96 Mi a B.Könyv KönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDevizaKönyvelésMérlegEredményAdóAnalitikaForintDeviza.
Vállalkozások pénzügyi-számviteli mutatói
Pénz, piac és partnerség Túlélés és fejlődés a közösség részeként április 24. Budaörs.
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
Mennyire gátolja a vevőkockázat magyarországi mértéke a gazdasági növekedést? 300 Mrd Ft a tét évente Előadó: Felfalusi Péter ügyvezető.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
Merre tovább? Tapasztalatok a kétszintű latin nyelvi érettségiről.
szakmérnök hallgatók számára
Debreceni Egyetem Agrár és Műszaki Tudományok Centruma Logisztikai Koordinációs Központ Logisztikai szakemberigény, képzési igény, elvárások és tények.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
A kutatás-fejlesztési tevékenység évi adatai Kiemelt fontosságú diák a 143. diás ppt-s bemutatóból: 2-3, 5,7,20,21,24,42,44,54,55,57-58,60,62,65-66,71-72,73-74,87-89,91-94,95-98, ,,119-
Logikai szita Pomothy Judit 9. B.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG A Magyar Köztársaság kormánya.
JEREMIE Programok módosulásai
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
Költséghatékonyság a XXI. századi vállalatirányításban
A Kárpátia Magyar-Román Kereskedelmi és Iparkamara
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
1 Konjunktúrajelentés 2009  Az üzleti helyzet és várakozások  A befektői környezet A DUIHK 15. konjunktúrafelmérése Dirk Wölfer április 21.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Egészséglelkesek az iskolákban Az egészségfejlesztés helyzete az általános iskolákban.
A gazdasági válság hatása a magyarországi vállalkozások körében H-1024 Budapest, Margit krt. 5/b  Tel: :   Web:
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Ágazati GDP előrejelző modell Foglalkoztatási és makro előrejelzés Vincze János Szirák, november 10.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
GAZDASÁGI ADOTTSÁGOK ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYOK A délkelet-európai országok Novák Tamás MTA – VKI május 16.
Lehetséges együttműködési területek az internetes bankkártya elfogadás területén.
Kvantitatív módszerek
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Fizetési szokások Magyarországon a kereskedelmi/üzleti szektorban
DR. HATHÁZI VERA ÜGYVÉDI IRODA
A behajtási költségátalány jogi, számviteli és adózási kérdései
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt Pénz de honnan? – „Pénz, piac, tudás” Piac&Profit november 13, Veszprém.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt. HSF április 07.
Copyright © Billbarter Hungaria Zrt. Megoldás a lánc és körbetartozás problémáira, forrásnyújtása vállalkozásoknak, üzleti kockázataik csökkentésére!
copyright © P2P Money Europe Inc.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
Előadás másolata:

EPI Iparági Elemzés Intrum Justitia

•1998-ban készült először az Európai Bizottság kérésére, annak munkacsoportjával – kevés ország részvételével. •A felmérés, minden év azonos időszakában, írásban rögzített adatok kiértékelésével készül. •Betekintést nyújt a fizetési hajlandóság, a fizetési fegyelem, ezáltal a fizetési kockázatok alakulásába. •Célja a megalapozott pénzügyi döntéshozatal segítése. •2013-ban 3 új résztvevő: 29 EU ország, valamint Oroszország és Törökország vett részt a felmérésben. •Közel pénzügyi vezető, ügyvezető, pénzügyi szakértő vett részt az EPI 2013 felmérésben. Európai Fizetési Kockázati Index (EPI)

Risk Index Jelmagyarázat Európai Fizetési Kockázati Index Nincs fizetési kockázat, készpénz teljesítéskor, előre fizetés, nincs hitel Alacsony kockázati profil, fontos hogy megmaradjon ez a profil Közepes kockázati profil, beavatkozás szükséges, azonnali intézkedés kell Magas kockázati profil, azonnali intézkedés szükséges a kockázat csökkentése érdekében Veszélyes kockázati profil

Európai Fizetési Kockázati Index Iparági Elemzés •Az adatok összegyűjtése a májusban bemutatott Európai Fizetési Kockázati Index (EPI) felmérés készítésével egy időben történt, írásban és on-line, a résztvevő országok nyelvén. •Az Iparági Elemzés a különböző ágazatokra szempontjából vizsgálta a késedelmes fizetések és a hitelezés témaköreit. CÉLUNK: Fontosnak tartjuk, hogy bepillantást nyújtsunk abba, miként állnak a vállalkozások Európában. Amennyiben nem időben, vagy egyáltalán nem fizetik ki a vállalkozásokat, akkor nincs mód arra, hogy a gazdaság helyreálljon és fellendüljön Európában.

Mennyibe kerül a várakozás?

Fő eredmények: Leírási veszteség% Közüzem1,5 1,82,0 Pénzügyi szolgáltatók1,82,23,03,1 2,9 Egészségügy1,8 2,72,93,43,5 Ingatlan1,92,24,03,83,0 Telekommunikáció1,92,42,7 2,6 Szállítmányozás1,92,22,12,32,22,0 Nagy- és kiskereskedelem 2,12,62,52,4 Üzleti szolgáltatások2,32,42,22,32,63,1 Média2,52,62,52,62,83,5 Oktatás3,0 3,53,73,93,6 Építőipar3,8 3,43,63,73,9 Szolgáltatói szektor5,44,74,04,54,24,5 Gyártás2,42,52,42,2

Fő eredmények iparáganként Szolgáltatói szektor •A leírási veszteség ebben az iparágban a legmagasabb. •A megkérdezettek 70%-a véli úgy, hogy a hogy a vevők részéről tapasztalható késve fizetés okozta kockázat nem változik a következő 12 hónapban. •55%-uk átlagosan 90 napot vár, amíg a kintlévőségeit professzionális partnernek átadja kezelésre. •45%-uk nem fordul professzionális követeléskezelő partnerhez.

Fő eredmények iparáganként Építőipar •A leírási veszteség folyamatosan növekszik, idén elérte a korábban még nem látott 3,9%-os szintet. •A megkérdezettek 60%-a gondolja úgy, hogy a likviditási problémáit a kései fizetés okozza és 56% számolt be bevétel kiesésről. •48%-uk nem fordul professzionális követeléskezelő partnerhez.

Fő eredmények iparáganként Gyártás •A B2B és a B2C szektorhoz kapcsolódó tranzakciók esetében napokkal nőtt a fizetési késedelem, míg a leírási veszteség 2,4%-ról 2,2%-ra csökkent. •43% számolt be bevétel kiesésről a kései fizetésnek köszönhetően. •52% tett említést likviditási nehézségekről. •57%-nak okozott értékesítés csökkenést a recesszió.

Fő eredmények iparáganként Üzleti szolgáltatások •Mind a leírási veszteség, mind a fizetési késedelem növekedett. •A megkérdezettek 57%-a véli úgy, hogy a vevők részéről tapasztalható késve fizetés okozta kockázat nem változik a következő 12 hónapban. •53% számolt be bevétel kiesésről a kései fizetésnek köszönhetően.

Fő eredmények iparáganként Kis- és nagykereskedés •A megkérdezettek 54%-a véli úgy, hogy a vevők részéről tapasztalható késve fizetés okozta kockázat nem változik a következő 12 hónapban. •A megkérdezettek 75%-a 72 napon belül átadja a kintlévőségeit professzionális követeléskezelő partnernek, míg 25% egyáltalán nem von be behajtó céget a követelésbehajtásba. •47% számolt be bevétel kiesésről a recesszió hatására.

Fő eredmények iparáganként Szállítmányozás •A leírási veszteség 2,2%-ról 2,0%-ra csökkent. •A megkérdezettek 52%-a véli úgy, hogy a vevők részéről tapasztalható késve fizetés okozta kockázat növekedni fog a következő 12 hónapban. •55% számolt be megnövekedett késedelemről a vevők részéről és 53%-uk tett említést értékesítés csökkenésről.

Következtetések •A jelentés eredményei azt mutatják, hogy a trend a szektorok többsége esetében negatív. •Relatív és abszolút értékben is a média, az építőipar és a szolgáltatói szektor a leginkább érintett ágazatok. ENNEK OKA TÖBBEK KÖZÖTT: A negatívan érintett ágazatok azok, amelyek tovább várnak azzal, hogy követeléseiket külső, szakmai partnereknek adják át és másoknál kisebb mértékben vesznek igénybe követeléskezeléssel foglalkozó cégeket. A KKV szektor (97%) az európai gazdaság motorja.

Törvényi változások július 1-től

•A 2011/7/EU irányelv, a Late Payment Directive •A kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépés érdekében került megalkotásra, a belső piacok megfelelő működésének biztosítása érdekében. Mit tartalmaznak az új jogszabályi rendelkezések július 1-től? •Gazdálkodó szervezetek közötti szerződésben a pénztartozás teljesítésére 60 napnál hosszabb határidő nem határozható meg. •A határidő lejárta után a gazdálkodó szervezeteket megillető emelt késedelmi kamat mértéke 7%-ról 8%-ra nőtt. •Az adósnak a követelés behajtásával kapcsolatos költségek fedezésére legalább 40€-nak megfelelő forint összeg átalányt is fizetnie kell.

A követeléskezelési költségátalányról •Az átalány összege 40€-nak megfelelő forint összeg. •Az átváltás a késedelembe esés napján érvényes MNB árfolyamon kell, hogy történjen. •Minden szerződésre, szolgáltatás típusokra érvényes a rendelkezés. •A költségátalány számlánként értendő. •A megfizetése iránt az adósnak – erre irányuló felszólítás nélkül – kell intézkednie. •Nem kell róla számlát kiállítani. •A hitelezőnek ezt érvényesítenie kell, ugyanúgy, mint az egyéb követeléseit. •Az átalánynak nincs ÁFA vonzata.

Elérhetőségeink Intrum Justitia H-1139 Budapest Pap Károly utca 4-6. Tel:(+36) Fax:(+36)