Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, 2011. március 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tisztességtelen Devizahitelek?
Advertisements

Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Diákhitel Lehetőség és felelősség
MasterCard - Év bankja 2010 Gauder Milán regionális igazgató MasterCard Europe.
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
5 éves a Diákhitel „Ötről a hatra” fotó és novella pályázat avagy A Diákhitel ma már a felsőoktatás szerves része.
ReportGyakoriságTartalom alap Tartalom bővített (pluszban) Bontások Bankpiaci trendekkéthavi Költési, hitelfelvételi, megtakarítási hajlandóság Intézmények.
Kombinált Mikrohitel Program. Kombinált mikrohitel - közvetítői pályázat • Együttesen igényelhető vissza nem térítendő támogatás és kedvezményes mikrohitel,
BRANDÉPÍTÉSSEL AZ ONLINE ÉRTÉKESÍTÉSÉRT Budapest,
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
Nyugdíj.
Mihálovits András Vezető szerkesztő
PÉNZÜGYI ISMERTEK Aktív bankügyletek
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Mi változott 2008 ősze óta? Pénzügyi Kommunikáció Konferencia okt. 21. Karády Mariann TNS Media Intelligence.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Vajon mi is az a TVN? Gondolatok a 2009-es „észpénz.net” kampány kapcsán június 4. Turny Ákos igazgató.
Bankok és fogyasztóvédelem.  a bank „veszélyes üzem”, ezért  az egyik legszigorúbban szabályozott és felügyelt intézmény  laikus fogyasztó  információs.
Bevezetés az FHB világába
JVSZ EU Bizottság február 09. „A gazdaságfejlesztési pályázatok módosuló feltételrendszere és a gazdasági válság: könnyítések és kockázatok”
A bankok és az állam viszonya válságok idején
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei
Sulinet Expressz, Sulinet Generáció Sulinet Generáció 1998: valamennyi középiskola bekötése az Internet hálózatba a Sulinet Program keretében.
Devizahitelezések es helyzet 1,7 millió magyar háztartásnak van deviza alapú hitele -> 60 % -a CHF alapú MNB meglátás: kockázatos Simor András jegybankelnök:
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
OTP Bank: finanszírozás és fejlődés
Etikusság. Létezik-e a pénzügyekben avagy mi az a közösségi bank?
K&H trambulin tapasztalatok
Tanulópálya a pénzügyekhez CIB Szia Szimba Program MNB Takarékossági Konferencia Árva András, CIB Bank, Lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, 2010.
A magyar pénzügyi rendszer csekély mértékben tudja támogatni a gazdaság fellendülését Jelentés a pénzügyi stabilitásról november (az első három negyedév.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Stabilitás és növekedés: lehet-e egyszerre? Király Júlia Forint, Válság, Államadósság Konferencia március 8.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Szeged, Magán „vétkek” – köz terhek HUF kamat > devizakamat Euro kamat Kamat tőkeáramlás – fizetési mérleg Növekedés ( adósságszolgálat ) Foglalkoztatás.
MagNet Magyar Közösségi Bank Kedvező finanszírozások a fenntarthatóbb jövőért Piac & Profit Klub Pénz de honnan konferencia május 29. Dakó Andrea.
A válság hatása a háztartások fogyasztására
Lakossági eladósodási és megtakarítási trendek Barabás Gyula Magyar Nemzeti Bank Budapest, november 25.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Lendületben az ország! Nemzeti Területfejlesztési Hivatal Igazságos lakástámogatás november 2.
International Center for Economic Growth Európai Központ International Center for Economic Growth Európai Központ A magyarországi fogyasztási és hitelezési.
1 Jelentés a pénzügyi stabilitásról április.
Környezetvédelmi pályázatok a GOP-ban PÁTOSZ workshop április 21. Kovalszky Dóra, NFÜ GOP IH.
ADÓTÖRVÉNYVÁLTOZÁSOK Évi LXXVII tvr.. SZJA ADÓTÁBLA A évtől az összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a személyi jövedelemadó alapja.
MVM Trade portfoliója 2009-ben
Fundamenta-Lakáskassza Zrt. Lakásvásár
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Mi otthonunk felújítási és új otthonépítési alprogram Új Széchenyi Terv és a K&H Zöld hitel.
Pénzügyi stabilitási jelentés
Schmidt Csaba polgármester október 24. Városi Fűtéskorszerűsítési Program Tatabánya.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Az 53 éves Kis-Rába menti Takarékszövetkezet Köszönti a Fórum résztvevőit Május 31.
HUF (210*180) HUF (210*180) HUF (140 CHF) HUF (210 CHF) Kamatrész Tőkerész HUF (140*180) 180 HUF fölötti rész [(240-
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
 Az elmúlt években ki kristályosodtak azok az alapelvek, amelyek meghatározóak a CIB Bank működése során, és továbbra is változatlanok:  Fenntartható.
III. További finanszírozási alternatívák
Fenntarthatóság a felújításokban Patzauer Gábor vállalatfejlesztési menedzser.
A nemteljesítő lakossági jelzáloghitel- portfólió átfogó elemzése mikroszintű adatok segítségével Elemzői háttérbeszélgetés
OTP Pénzügyi Pont KFT február. 1-től létrejött egy új partneri hálózat, mely kizárólag az OTP Bank termékeit közvetíti az ország egész területén.
MNB ajánlás a nemteljesítő lakossági jelzáloghitel-adósok fizetőképességének helyreállításáról Virág Barnabás, ügyvezető igazgató Freisleben Vilmos, igazgató.
Magyar Nemzeti Bank új gondolkodásmódja és programja Miskolc Kocziszky György.
Tematika A CIB sokáig az egyik leginnovatívabb bank volt Magyarországon A válságban leálltak a fejlesztések és lassú volt az újraindítás A CIB újra az.
Előadás másolata:

Új szelek a lakáshitelezésben? Merre tovább 2011-ben? Lakásvásár 2011 Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető Budapest, március 4.

Tartalom  „Gyermekkortól” az „érett felnőttkorig”  Milyen változásokat hozott a piacon a pénzügyi válság?  Merre tovább? A Zöld Hitel lehetőségei Magyarországon

A „gyermekkortól” az „érett felnőttkorig” - a magyarországi jelzáloghitel piac fejlődése előtt2001 – – – től „Gyermekkor” „Állami Támogatások kora” „Devizahitelek kora” „Forinthitelek kora” újraéledő Verseny alacsonyéleződőkiélezett Termék 1-2 termék termék mutációk termék kivezetések Árazás drága hitelekolcsó hitelek visszafogott árak Promóció nincsen díjelengedésekfeltételes akciók Ügyfélélmény bonyolultságsorbanállás „ügynöki segítség” egyszerűség

Mit változtatott meg a pénzügyi válság a lakáshitelezésben?  forint hitelek térnyerése  jövedelemigazolással nyújtott hitelek  75%-ban maximált LTV  erősödő bankfióki értékesítés  hitelkiváltások csökkenése  aktív szabályozói magatartás Utána  devizahitelek a csúcson  jövedelemigazolás nélküli hitelek  akár 100% feletti LTV  aktív ügynöki piac  erős hitelkiváltási piac  reaktív szabályozói magatartás Előtte

A 2010-ben számos új szabályhoz kellett alkalmazkodnia a piacnak!  Egyre kedvezőbb forint hitelkonstrukciók a piacon  Egyszerűbbek, könnyebben érthetőbbek, átláthatóbbak a termékek  Az Ft-os „bűvös határ” alatt a törlesztőrészletek Jövedelem fedezettség korlátozása (DTI) Moratórium Előtörlesztési díjak, középárfolyam Ingatlan fedezettség korlátozása (LTV) Magatartási kódex Deviza hitelezés tiltása

Eközben mindent megteszünk a nehézségekkel küzdő ügyfelekért.  További fogyasztási hitelnél megállapodás az átstruktúrálásról  Még mindig nehézséget jelent az ügyfelek elérése  A vörösiszap katasztrófában érintett ügyfeleknek nyújtott segítségnyújtásunk tapasztalatai Hitel átstrukturálási eredmények a CIB Bankban (db, ig)

Magasak a háztartások törlesztései, de az új adórendszer segíthet!  A hitellel rendelkező háztartások 43 százalékának javulhat a jövedelmi helyzete az új adórendszerrel  A banki hitelállomány több mint 50 százaléka a magasabb jövedelmű háztartásoknál összpontosul - az adórendszer változásai összességében kedvező hatást gyakorolhatnak a hitelportfolió minőségére A hitellel rendelkező háztartások jövedelemarányos törlesztési terhe Forrás: MNB

A CIB Bank környezettudatossága a hétköznapokban  újra hasznosítjuk a papír hulladékot ( kg /év)  2 oldalra nyomtatjuk a számlakivonatokat  szárazelem gyűjtők vannak az irodaházakban  műanyag üveg zsugorítókat használunk  „kapcsolj ki, ha nem használsz!”  napkollektorok vannak az irodaházainkon  fenntarthatósági jelentést készítünk évente  aktívan tekerünk a Bringázz a munkába kampányban  CIB-es bringákkal mozgunk az irodaházaink között

Forrás a hitel havi törlesztésére Környezetbarát, energiatakarékos otthon kialakítása Megtakarítás a havi „rezsi” költségből „Zöld Hitel” folyósítása Miért érdemes „Zöld Hitellel” megújítani otthonunkat?

„ Nem azért megyünk a Holdra, mert könnyű. Hanem azért, mert nehéz. „ John Fitzgerald Kennedy május 25.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet! Árva András, CIB Bank lakossági üzletfejlesztési vezető