Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
1 Nem fizethető ki az osztalék előleg devizában,
Advertisements

Magyar Export-Import Bank Rt.. Alapítás: évi XLII. Tv. u 100 % állami tulajdon u Az Eximbank alapításának célja:  a magyar külkereskedelmi kapcsolatok.
A kockázat el van vetve…
Az exporttámogatás lehetőségei – megoldások az EXIM-től
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
5. Bankrendszer előadás SZTE Április 20.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
A hitelgarancia szerepe a vállalkozások forrásbevonásában Király Zsolt marketing igazgató Hitelgarancia Zrt február 2.
Kereskedelmi gazdálkodás elemzése
JVSZ KKV konferencia Ha eljön a változás szele, van aki falat épít, van, aki szélmalmot. (Kínai közmondás) Székely András.
- 5.PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FOGALMAK ELKÜLÖNÍTÉSE –
Beruházások pénzügyi lehetőségei a dél-dunántúli régióban
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Korszerű fizetési módok a nemzetközi kereskedelemben
Forfaiting (forfetírozás)
A kis- és középvállalkozások exportjának finanszírozási lehetőségei
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
Vállalati pénzügyek alapjai
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
LÍZING „lease” „bérlet” Atipikus szerződési forma (mix: bérlet és adásvétel JELLEMZŐI: Meghatározott futamidő Szereplők: lízingbeadó –megvásárolja a lízing.
Előadó: Simon Csaba Volksbank, Trade Finance osztályvezető
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
5. Banküzemtani előadás SZTE ÁPRILIS 18.
Semleges bankügyletek. A magyar fizetési rendszer működése.
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
11. Pénzügyi rendszer.
Árfolyamkockázat és a vállalati szféra
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az exporttámogatás lehetőségei – megoldások az EXIM-től
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
A VÁLTÓ Pénzügymatematika.
BANKOK SZEREPE A KÜLGAZDASÁGI/-KERESKEDELMI KAPCSOLATOKBAN
Ingatlanértékelés matematikai eszközei
Magyar államadósság és a kötvénypiac
A diákat készítette: Matthew Will
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
ÉRTÉKPAPÍR PIACI MŰVELETEK
KKV-szektor likviditása, finanszírozása banki szemszögből
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
Makrogazdasági pénzügyek
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Az aktív jellegű bankügyletek: lízing, faktoring, forfeting, váltó!
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 10. előadás
Mekkora problémát okoz Önöknek kivárni a halasztott fizetésű vevők teljesítését? Mennyivel javulna a likviditásuk, hogyha halasztott fizetés helyett a.
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 7. előadás
PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK 4. előadás
Kereskedelemfinanszírozás, Önkormányzati és EU Szolgáltatások vezető
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
A faktorálás előnyei a beszállítók számára Budapest, 2014
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
Bankmérleg, eszköz oldal
III. További finanszírozási alternatívák
A pénz időértéke Gazdasági és munkaszervezési ismeretek 2., 1. ea. Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
HATÉKONY EXPORTTÁMOGATÁS AZ EXIM-TŐL
Lázár Péter MKIK Budapest, május 24 Az ICC által kiadott nemzetközi szabályok és szokványok alapján kibocsátott bankári instrumentumok.
MNB a pénzügyi rendszerben Alkotmány: Az MNB feladata a törvényes fizetőeszköz kibocsátása, a nemzeti fizetőeszköz értékállóságának védelme, valamint.
0 0 Faktoring egyszerűen Csinos Tibor értékesítési igazgató GF Faktor Zrt. HSF április 07.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
SZÁMVITEL.
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
SZÁMVITEL.
Diszkontpapírok árfolyam és hozamszámításai
Előadás másolata:

Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.

Akkreditív (okmányos „meghitelezés”) Aktív, passzív (betétszámlán nyitják) és semleges (kp. nélküli fizetési mód) művelet is egyszerre! Nem hitel, inkább bankgarancia A bank fizetési kötelezettséget vállal arra az esetre, ha az áruszállítást bizonyító okmányok megérkeznek A váll. általában egy számlán elkülöníti az importáru vételárát (+ biztonsági tartalék) – ritka esetben a bank hitelez A legbiztonságosabb fizetési mód: a vevő bankja értesíti a szállítóét akkreditív nyitásáról; a szállító feladja az árut és megkapja az okmányokat, melyeket elküld a vevő bankjához aki kifizeti a számlát Főként a külkereskedelemben használatos (itt a leggyakoribb a bizalomhiány) A két fél bankjának levelezési kapcsolatban kell állnia és bízniuk kell egymásban!

Az akkreditív fajtái Visszavonható (revocable): a nyitó bank által bármikor - a kedvezményezett beleegyezése nélkül - módosítható vagy visszavonható (nem jellemző) Nem visszavonható (irrevocable): a kibocsátó bank visszavonhatatlan igérete arra, hogy az akkreditív feltételeinek esetén az akkreditív összegét kifizeti az eladónak. Feltételeinek módosítása csak a kedvezmé-nyezett hozzájárulásával lehetséges. Látra szóló (payment credit): a kifizetés az okmányok beérkezésekor azonnal esedékessé válik Halasztott fizetésű (deferred payment credit): a fizetés egy bizonyos idővel az okmányok elfogadása után történik Váltó elfogadást ígérő (rembours credit) a kedvezmé-nyezett az előírt okmányokon felül egy határidős váltót intézményez a bankra Negóciált (negotiation credit): a bank azt vállalja, hogy a váltót vagy az okmányokat saját számlára és kockázatra megveszi Import akkreditív: mi, mint vevők akkreditív megnyitására adunk megbízást külföldi partnerünk javára Export akkreditív: mi vagyunk a szállítók és akkreditívet nyit a külföldi vevő cégünk számára

Pénzügyi lízing (lízingdíj: bank követelése), Aktív bankműveletek Hitelnyújtás, Követelések megvásárlása, megelőlegezése (hitelnek minősülő kihelyezések): váltóleszámítás, faktorálás, forfetírozás, Pénzügyi lízing (lízingdíj: bank követelése), Fizetési kötelezettség vállalása: bankgarancia, kezesség, Befektetések, értékpapírügyletek (vásárlás), Bankközi hitelkihelyezések, Egyéb aktív bankműveletek.

Hitel vs. kölcsön KÖLCSÖN HITEL A pénzhez jutás lehetősége: Egy a bank által rendelkezésre bocsátott keretösszeg. Ténylegesen felvett pénzösszeg: Bizonyos célra, egy összegben, kamat ellenében lehet felvenni.

Hitelek csoportosítása Folyósító szerint: JB-i, KB-i, nem monetáris intézeti Igénybevevő (hiteladós) szerint: vállalati, lakossági, bankközi, költségvetési, stb. Kamatláb szerint: fix, változó, diszkont Devizanem szerint: HUF, EUR, CHF, USD, stb. Lejárat illetve finanszírozási szükséglet szerint Átmeneti forráshiány (<1 év) Tartós forgóeszköz-szükséglet (1-5 év) Nagyobb beruházások (5 év<) Fedezet szerint Személyi-hitelek (biankó-, kezes- és váltóleszámítolási-hitel) Reál-hitelek (lombard-, cessziós- és jelzáloghitel) Technikai forma szerint Folyószámlahitel („mínuszba megy” a vállalat) Rulírozó (csak akkor kap új hitelt ha az előzőt törlesztette) Beruházási (teljesítés függvényében folyósítja a hitelt) Eseti (elkülönített hitelszámlát nyit a bank)

Személyi (fogyasztási) hitelek / kölcsönök Egy személy fizetőképessége a hitel fedezete Fajtái: Biankó hitel: a fedezet az adós gazdálkodásának pénzárama (áruvásárlási hitel/kölcsön - kötött felhasználás, diákhitel – szabad felhasználás) Kezeshitel: az adóstól különböző személy a fedezet Váltóleszámítolási hitel: követelés a kibocsátóval vagy a címzettel szemben Jellemzői: Lakásfelújításra/vásárlásra, autóvásárlásra, tartós fogyasztási cikkek vásárlásra, utazásra ajánlják a bankok Gyors hitelbírálat, deviza alapú is lehet, THM 20-30% körül Igazolni kell a visszafizetési képességet: jövedelmigazolás, befizetett talefonszámla, bankszámlakivonat, stb. Futamidő néhány év, összege: néhány százezer - néhány millió, szabad felhasználású

DIÁKHITEL A legkedvezőbb szabad felhasználású hitel! Alanyi jogon jár minden magyar, 35 évnél fiatalabb felsőfokú képzésben részt vevő diáknak Mértéke max. 30.000 / hó (300 ezer / év) A törlesztés megkezdésének évében és az azt követő esztendőben a mindenkori minimálbér hat százalékát kell fizetni (2005: 3420 Ft) Majd a két évvel korábbi havi bruttó átlagjövedelem 6%-a (ha a bér ezt nem érte el, marad a minimálbér hat százaléka) 2001 (indulás) óta 184 ezren vették igénybe (minden 3. egyetemista, átlagban 213 ezer / év) Változó kamatozású, a kamatszintet évente kétszer, a szemeszterek elején határozzák meg (jelenleg kamata évi 11,25%)

Reál hitel Egy vagyontárgy a hitel biztosítéka Fajtái (fedezet alapján): Lombard: ép., pénzletét, festmény, stb.; átmeneti likviditáshiánynál, rövid lejárat (3 hó >), kedvező kamat; ép. kockázata alapján a piaci érték %-ban vehető fel Cessziós: fizetési kötelezettséget tanúsító okmány (számla); Jelzálog: ingatlan, hosszú lejáratú (5-30 év); lehet általános és lakáscélú (csak 50-60%-ban számítják be fedezetként), jelentős állami (kamat)támogatás, THM: 5% körül, deviza alapú is lehet

Folyószámlahitel Elsősorban lakossági „Mínuszba megy” az elszámolási betétszámla (Tartozik egyenlege lesz) Nem igényel elkülönített hitelszámlát és állandó hitelengedélyezést (kényelmes) Hitel a passzívák/betétek között (probléma) Hitel nagysága bizonytalan (kifinomult likviditáskezelés) Átmeneti pénzügyi nehézségek áthidalása Bankkártyával hitelbe is vásárolhatunk Automatikus feltöltődés Ára: hiteligénylési díj, éves díj, kamat, hitelkeret rendelkezésre tartási díj (THM: 20-30%)

Rúlírozó / „megújuló” hitel (revolving credit) Eseti hitel Elsősorban vállalatok veszik igénybe átmeneti likviditáshiány finanszírozására: munkabérfizetés, forgóeszköz finanszírozás, stb. Egy elkülönített hitelszámlát nyit a bank és megterheli + jóváírja az összeget a vállalat elszámolási betétszámláján Általában lejáratkor, egy összegben törleszti az adós Rúlírozó / „megújuló” hitel (revolving credit) Az eseti (hitelszámla) és a folyószámlahitel (hitelkeret) keveréke Újból csak akkor lehet igénybe venni ha az előzőt már törlesztette (biztonságosabb a banknak) Roll-over hitel: hasonló, de hosszabb lejáratra szól

Példa eseti hitel nyilvántartására: Vállalatunk 1 M HUF hitelt kért és kapott bankjától. A hitelt jóváírják betétszámlánkon. A futamidő (1/4 év) végén visszafizetjük a hitelt és a kamatot (32%/év). A bank megterheli a számlánkat, zárja a hitelszámlát és saját bevételei között jóváírja a kamatot. T hitelszámla K T betétszámla K jóváírás 1 000 000 1 000 000 T betétszámla K T hitelszámla K 1 000 000 2 000 000 1 000 000 1 000 000 terhelés T betétszámla K T a bank egy számlája K 80 000 1 000 000 80 000 terhelés

Beruházási hitel (készenléti/stand-by hitel) A hitel folyósítása és/vagy törlesztése több részletben történik Saját erő is szükséges! (min. 30%) A bank a teljesítés függvényében folyósítja a hitelt (cél: a hitelt a hitelcél érdekében használják fel – a teljesítést számlákkal kell igazolni) Mo.: negyedévente számolnak kamatot (kamatos kamat) Az adósságteher a törlesztés elején a legnagyobb, pont amikor a bevételek a legkisebbek (likviditási probléma → türelmi idő, mely alatt csak a kamatot kell fizetni) Nem illeszkedik a vállalati bevételekhez, de így kockázatmentesebb a kamatszámítás a banknak (+ erős verseny megengedi) Annuitásos hiteltörlesztés: az adósságszolgálat minden törlesztőrészletnél azonos (lakossági hitelek) Törlesztésen alapuló (halasztott) kamatfizetés: Minél későbbi a törlesztőrészlet annál nagyobb a rárakódott kamatteher (legnagyobb adósságszolgálta)

THM (Teljes Hiteldíj Mutató) A tőkeösszegen felül mit kell még visszafizetni: A hitellel kapcsolatban felmerülő összes kamat, díj és kezelési költség 3 hónapnál hosszabb futamidejű fogyasztási kölcsönök és lakáshitelek esetén kötelező Egyenletes törlesztésű hiteltermékeknél kell számolni H : a hitel összege, csökkentve a hitel felvételével összefüggő, a pénzügyi intézménynek fizetendő költségekkel, Ak : a k-adik törlesztő részlet összege, m : a törlesztő részletek száma, tk : a k-adik törlesztő részlet években vagy töredékévekben kifejezett időpontja, i : a THM századrésze. THM számítása: m Ak H =  ——— K=1 (1+i)tk

END OF PART TWO