LÉGI ÁRUSZÁLLÍTÁS AUTOMATIZÁLÁSA MAGYARORSZÁGON

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
PBN Szombathely. 360 km 1280 km.
Advertisements

A nemzetközi közúti árufuvarozás
Global Distribution System
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
Ballai János NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia december 13.1.
IdőpontCím 09:15-09:45Az alkalmazás-életciklus menedzselése – Áttekintés (Kőnig Tibor) 09:45-10:30Az életciklus-kezelés alapjai – Forráskód-kezelés, build,
Hotel Eger Park Konferenciaközpont október
Konferencia Logisztikai innovációs és oktató központ.
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
UTASRENDSZEREK ÉS UTASTÁJÉKOZTATÁS TOVÁBBI FEJLŐDÉSE LÉGITÁRSASÁGI ÉS REPÜLŐTÉRI KÖRNYEZETBEN Berényi-Gábor Ágota NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia.
REPÜLÉSI INFORMATIKA SAJÁTOSSÁGAI
Földházi György osztályvezető vasútbiztonsági osztály
LÉGITÁRSASÁGI ÜZEMIRÁNYÍTÁS RENDSZEREI
Székhely : H Budapest, Kerepesi út 1-3.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Az informatika szerepe a vállalati kultúra és versenyképesség javításában Dr. Kornai Gábor AAM Tanácsadó.
d.hu Page 1 d.hu Click to edit Master title style 1. oldal BUDAPEST Airport d.hu április hó Hogyan áll a ferihegyi cargobázis?
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS.
Ballai János NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia december 13.1.
Üzemeltetői Konferencia 8 Miért, Mikor, Mennyit Miért van szükség támogatásra ? Mikor van szükség támogatásra ? Mennyi támogatásra van szükség ?
Baranya Megyei Önkormányzat
Jövedéki Igazgatóság Excise Directorate e-jövedék konferencia EMCS rendszer Az adófelfüggesztéssel.
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
Amadeus Magyarország Pécs, Május 09. Bíró Balázs Sales and Marketing Manager.
ÉRTÉKPAPÍROK A NEMZETKÖZI KERESKEDELEMBEN
Tibai Eszter Indíts el új munkatársat! A képek származási helye: internet és saját.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet VIII. Alkalmazott Informatika Konferencia, Kaposvár.
Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar TATA Kiválósági Központ és Informatikai Intézet XXX. Jubileumi OTDK Közgazdaságtudományi Szekció.
RENDSZER ELŐTT RENDSZER UTÁN
Szántai János ügyvezető - FOK Nonprofit Kft.
1 Szoftverfejlesztési folyamat a gyakorlatban Tamás Árpád – QualSoft Kft
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
A légi teherfuvarozás november 14. Áts Júlia
A szállítmányozói gyűjtőforgalom (közúti)
Esterházy Béláné NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia december 13.1.
Ballai János NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia december 13.1.
AZ INFORMATIKA SZEREPE A LÉGITÁRSASÁGI FEJLŐDÉSBEN - EGY VEZETŐ SZEMSZÖGÉBŐL Dr. Horváth István NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia december.
Körmöczy György NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia december 13.1.
The International Air Transport Association
EU II..
Exchange Server 2007 Client Access Role
A webshopok vásárlóközönsége A diavetítés Kurucz Imre Internet Hungary 2009 konferencián tartott előadásának segédanyaga. A diákon az adatok bázisai nem.
Major Ildikó Osztályvezető-helyettes SAP/CO modulvezető
Szilvási Mihály TM Magyarország Kft.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
A Malév a változó iparágban Előadás az Utazás és Turizmus Program IX. Országos konferenciájára 2005 december 5.
FlyBalaton repülőtér bemutatkozása Hotel Budapest, december 6.
FlyBalaton repülőtér bemutatkozása Március 29.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia IT HelpDesk – CRM házon belül Microsoft Operations Manager 2005 és Microsoft CRM Ügyfélszolgálat Fülöp Miklós.
A TDK-rendszerének minőségbiztosítása
Ügyintézés az új típusú, második generációs kormányablakban
A kis- és közepes vállalkozások információs rendszerei Erdős Ferenc.
A fuvarozó vállalkozások kapcsolata a kötelező és szabadon választott gépjárművezető képzéssel Közlekedésbiztonsági konferencia Budapest, március.
Vállalati modellek 2007.
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK KEDVES MAGYARORSZÁGI BARÁTAINKAT A P&P-KONFERENCIÁN.
Christopher Chapman | MCT Content PM, Microsoft Learning, PDG Planning, Microsoft.
Számítástechnika az UVATERV-ben
MRP calculation.
CCS HUNGARY AWB RENDSZER HASZNÁLATA. CCS HUNGARY LÉGI SZÁLLÍTMÁNYOZÓI RENDSZER FŐMENÜJE Hasonlóan más felhasználói programhoz itt is a felhasználóknak.
CCS Hungary Csányi István Csányi István 1.
AJÁNLÁS a BUD repülőtéren működő szállítmányozók számára az e-FREIGHT and e-CUSTOMS fejlesztések hasznosítására ajánlja: A Vámhatóság, a BUD handling agent-ek,
BT bemutatkozás Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Kooperatív délután
Dr. Gonda Zsuzsanna. Dr. Gonda Zsuzsanna előadó – 18 évet szolgáltam a MALÉV-et, végül mint Informatikai Vezető részese.
CCS HUNGARY Pénzügyi rendszer. Bemutatkozás A CCS Hungary Pénzügyi rendszer a CCS Hungary BACH Best Airport/Airline Cargo Handling és a CCS Hungary Integrált.
Vége a vakon navigálásnak!
A LÉGIÁRU-FUVAROZÁSBAN
EDI alapú számlázás - magyarországi bevezetési lehetőségek
MALÉV Számítástechnikai Osztály
ISO/IEC Software Asset Management szabvány
Előadás másolata:

LÉGI ÁRUSZÁLLÍTÁS AUTOMATIZÁLÁSA MAGYARORSZÁGON Csányi István CCS Hungary icsanyi@ccs.hu www.ccs.hu NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

Csányi István előadó – e-mail: icsanyi@ccs.hu 20 évet szolgálta a MALÉV-et pályakezdőként az Operations Control csoportvezetője majd az Árufuvarozási Igazgatóság informatikai rendszerfelügyelője későbbiekben egy önálló és 20 éve sikeres magyar repülési informatikai rendszerház, a CCS Hungary, megalapítója , tulajdonosa és ügyvezetője nemzetközi sikerek a Cargo automatizálásban egyéni és céges szinten rendszerszervező diploma NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

TÉMAKÖRÖK Légi árufuvarozás (cargo) sajátosságai EDI (= Electronic Data Interchange) platformú nemzetközi integráció MALÉV cargo automatizálás 1. fázis – SITA CARMEN Magyar cargo informatikai szolgáltatások bővülése, hazai fejlesztések és komplex integráció NJSZTés ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

MALÉV INFORMATIKAI FEJLESZTÉS FŐ MÉRFÖLDKÖVEI érintett rendszerek 1954-1975 – hang, lyukszalag telex- 1975 – Utas-helyfoglalási rendszer bevezetése (SITA Gabriel rendszer világelsőként) 1978 - Utas-kezelési és járatindítási rendszer bevezetése (DCS Raycheck. 1. generáció) 1981- Járatinformációs és utas-tájékoztatási rendszer – Rayfids (1. generáció) bevezetése 1982- Útvonal-tervezés, navigáció automatizálása, SITA Flight Planning rendszer bevezetése 1982-83 Müszaki karbantartási és anyag-gazdálkodási rendszer -SAGIL kifejlesztése és bevezetése 1983- Légi áru fuvarozási rendszer bevezetése (SITA Cargo rendszer világelsőként) NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

MALÉV INFORMATIKAI FEJLESZTÉS FŐ MÉRFÖLDKÖVEI érintett rendszerek 1985 – 2 terminálos repülőtéri üzem biztosítása : SDCS, FIDS 2. generációk bevezetése, operatív üzem irányítás automatizálása elindul 1990- fajlagos előnyszámítás, optimalizálás 1. generáció, IATA Yield Management rendszer elindul 1992 - hajózó személyzet tervezés és vezénylés automatizálása, SITA Crew management bevezetése 1999- üzemirányítás rendszerek (ops, crew) migrációja a Lufthansa Systems Netline termékcsaládra 2005 - magyar termék Cargo bevezetés 2009- MALÉV utas rendszerek migrációja AMADEUS Altéa platformra NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

AIR CARGO= LÉGI ÁRU NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

Miért nehezebb a cargo-val bánni? Néha talán Túl határozottan is… …hogy míg az utas a zsebében tartja a jegyét, a pénzét és az útlevelét – így ennek felügyelete nem a fuvarozó feladata – emellett az utas tud járni, beszélni, tudja kicsoda és hová megy, felismeri és jelzi ha a fuvarozásában rendellenesség lép fel… NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

…addig az áru nem tud beszélni, ha lerakják egy sarokba, csendben ott marad és a légifuvarlevél-számon kívül gyakran más azonosítót nem is visel… Vámokmányok, egyéb kísérő okmányok Légifuvarlevél …és légiáru esetében még ezekről is a fuvarozónak kell gondoskodnia. Utánvétes költségek NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

Az áru és az okmány, miután a fuvarozó átvette, elválik egymástól Az áru és az okmány, miután a fuvarozó átvette, elválik egymástól. A kapcsolatot ezután csak a számítástechnika biztosítja. „READY FOR CARRIAGE” NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

A légiáru-fuvarozás során gyakran más járatra kerül az áru egyik fele, másikra a másik fele és egy harmadik járaton utazik az okmány. Számítástechnika és EDI nélkül kezelhetetlen lenne ez a helyzet. NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

Az integrált, EDI képes rendszerek bevezetése előtt… NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

MALÉV ELSŐ VÁLASZTÁS: SITA CARMEN 1983-2005, világelsőként bevezetve NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

SITA CARMEN ARCHITEKTÚRÁJA NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

Mire jó az EDI? Két fő alapelv: Az adatot az vigye be, akinél keletkezik. Egy adatot csak egyszer kelljen bevinni. NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

A IATA - „International Air Transport Association” amely a légitársaságok nemzetközi szervezete, és a FIATA, „Fédération Internationale des Associations de Transitaires et Assimilés” amely a szállítmányozók nemzetközi szervezete évtizedek óta biztosítja a szükséges EDI szabványrendszert. Ennek köszönhetően évtizedek óta szabványüzenet alapú adatcsere folyik a speditőrök, légitársaságok és repülőterek között. Cargo IMP Évtizedek óta nincs olyan menetrendszerű árufuvarozással foglalkozó légitársaság, amelyik ne rendelkezne széleskörű IATA Cargo IMP szabványüzenet kommunikációra képes „cargo” rendszerrel. NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

FAD, FSU Egy tipikus légiáru-fuvarozás hátterében az alábbi EDI kommunikációt bonyolítják a légitársaságok több évtizede FSU FSU FBL Foglalási lista FWB És FFM FWB és FFM FWB és FFM Célállomás repülőtér Átrakó repülőtér Utolsó fuvarozó cargo rendszere FWB és FFM Első fuvarozó cargo rendszere FSU FHL (Házifuvarlevél adatok) Áruátvétel a feladótól Áru kiszolgálása a címzettnek Okmányok Átadása a címzettnek Okmányátvétel a feladótól Helyi kiszolgáló ügynök rendszere Handling Agent Induló repülőtér SPEDITŐR / FELADÓ / CÍMZETT NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

FAD, FSU A MALÉV egyszerre volt fuvarozó és handling agent /kiszolgáló saját magának és a Budapestre üzemelő más légitársaságokra FWB És FFM FBL Foglalási lista Célállomás repülőtér FWB és FFM Első fuvarozó cargo rendszere FSU FHL (Házifuvarlevél adatok) Áruátvétel a feladótól Olyan rendszerre volt szüksége amellyel a teljes folyamatot lefedhette, a kiszolgált légitársaságokat is kielégítő színvonalon Okmányátvétel a feladótól Helyi kiszolgáló ügynök rendszere Handling Agent Induló repülőtér NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

A cargo kinőtte a raktárait és már 1996-ban konkrét tervek születtek NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

… egy korszerű, a további növekedést lehetővé tévő cargo bázisról NJSZTés ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

2005-től a MALÉV haláláig: CCS HUNGARY BACH rendszer BAR CODED LABEL PRINTER „BACH FAX” autom atic consigne notification „AWB” Customer service Schedule, booking, printing AWB „INPRO” ACCOUNTING/INVOICING Interface to central book BACH basic WAREHOUSE AND DOCUMENT HANDLING, MANIFESTING MESSAGING… „WEBTRACK” Web based reservations function is to be added „ULD” ULD CONTROL AND INVENTORY „BACHAMA” BAR CODED WAREHOUSE HANDLING MODULE „ARCHIVING” Maintain size of live database „SCHEDULE and BOOKING” SSM/ASM PROCESSING FFR/FFA FVR/FVA NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Ha Önt érdekli a légiközlekedési/árufuvarozási informatika múltja, jelene, jövője és további forrásanyagokat keres vagy szeretné ezt az előadást letölteni, kérem látogasson el weboldalunkra: www.ccs.hu NJSZT és ÓBUDAI EGYETEM Konferencia 2013. december 13.