a mai magyar iskolákban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Advertisements

A TÁMOP Iskolai tehetséggondozás és a TÁMOP
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Tehetségazonosítás gyakorlata
Mindenki tehetséges lehet valamiben!
A tanári munka értékelése
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
Tehetségnevelés, tehetségpontok és az alapfokú művészetoktatás Művészeti Nevelés – Kultúra – Társadalom; jelen és jövő Budapest, E február 27.
Prof. Csermely Péter a Bölcsek Tanácsának tagja Semmelweis Egyetem Hogy ne legyen az oktatás szárnyként teher… Javaslatok az oktatási rendszer újjáépítésére.
Differenciált oktatás, felzárkóztatás, tehetséggondozás
Tehetségpont létrehozása
KAPCSOLÓDÁS A NEMZETI TEHETSÉG PROGRAMHOZ MEGYEI PROGRAMFEJLESZTÉS HÁLÓZATÉPÍTÉS Kormos Dénes fejlesztő-kutató szakpedagógus.
NJSZT Közgyűlés május 13. NJSZT KÖZGYŰLÉS május 13.
TÁMOP /2 „Lenni, akik vagyunk, és azzá válni, amivé válni tehetségünk adatott: ez életünk egyetlen célja.” Robert Louis Stevenson.
Gábor Dénes Tehetségpont
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Tehetségsegítő hálózat kialakítása a Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégiumban TÁMOP-3.4.4/B/08/1.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A különleges bánásmódot igénylő gyerekek 2.
Beszámoló a Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács évi munkájáról.
Esélyegyenlőségen alapuló tehetség- felismerés, tehetséggondozás egy innovatív Észak-Pest megyei gimnáziumban (TÁMOP 3.4.4/B-08/2/KMR) Az Európai Unió.
Tehetséggondozás és pedagógusképzés
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Esély a tehetségeseknek
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A könyvtár szerepe a tehetséggondozásban
Komplexen funkcionáló megyei tehetségpont
1 „Komplexen funkcionáló Zala megyei tehetségeket segítő program” Projektnyitó konferencia szeptember 23. Zala Megyei Önkormányzat Pedagógiai Intézete.
Tehetségpontok hálózatának kiépítése
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács szerepe Projektnyitó konferencia TÁMOP-3.4.4/B-08/ Miskolc,
Beszámoló a Tanárképzők Akadémiájának 5. tanácskozásáról (2010. április 23.) Falus Iván.
A tehetségfejlesztés mint a stratégia része
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Számít, hogy 0,61 m2 ? A pedagógusok élet-, és munkakörülményei, a pedagógus életpálya teljességének tükrében Sági Matild Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
IN / TOLERANCIA Strédl Terézia Selye János Egyetem, Komárom
A tehetséggondozás új felfogása és lehetőségei
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
a mai magyar iskolákban
Ajánlás a nevelés és az oktatás újjáépítésére 2010.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
A Kreatív-Hálózat projekt bemutatása Dr. Mező Ferenc szakmai vezető TÁMOP /
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
„ LÉPTÉK az ÉRTÉK” Művészeti Tehetséggondozó Projekt TÁMOP / Nyitókonferencia és sajtótájékoztató május 6.
TEHETSÉGGONDOZÁS MAGYARORSZÁGON 2010-BEN Nyíregyháza, október 3.
TEHETSÉGPONTOK HÁLÓZATA SZÉKELYFÖLDÖN Székelyföldi Tehetségnap Szeptember 27., Marosvásárhely 1.
Hogyan segítenek minket a hálózatok a mostani válság leküzdésében?
Mire lehet/ne jó az iskola
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
MTT Felsőoktatási Szekció Tisztelettel köszöntöm a Szekció előadóit, résztvevőit! szeptember 20.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A tehetséggondozás az esélybiztosítás kiemelt területe tehetségazonosítás tehetség-tanácsadás együttműködések mentorálás tehetségfejlesztés hálózati tanulás.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Semmelweis Egyetem Esélyteremtő tehetséghálózatok a mai magyar iskolákban
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Tehetséggondozás és gyermekvédelem
„Együtt a tehetségekért a Barcsi Nevelési és Oktatási Intézményben” TÁMOP-3.4.4/B/08/ Projektindító rendezvény Készítette: Vizváriné.
ILOSVAI SELYMES PÉTER ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG DEBRECENI JUBILEUMI KONFERENCIÁJA Az MTT-Kelet-magyarországi szekció rendezvényeinek szerepe a Taktaharkányi Apáczai.
ADNI ÉS KAPNI A TEHETSÉGSEGÍTŐ TANÁCSOK MŰKÖDÉSÉNEK TAPASZTALATAI Kormos Dénes Kárpát – medencei Tehetségsegítő Tanácsok Kollégiumának elnöke CSÍKSZEREDA.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Dalton-tervvel a tehetségekért Kisalföldi Tehetségsegítő Tanács „Fókuszban a tehetségek”
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
CURIE TEHETSÉGPONT. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács Tehetségpontok mind Magyarországon, mind a határon túl élő magyarlakta részekre kezdeményezi és támogatja.
A halmozottan hátrányos helyzetű egyetemisták tehetséggondozó programja Bencéné Fekete Andrea Kaposvári Egyetem Pedagógiai Kar.
Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke
Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács
Előadás másolata:

a mai magyar iskolákban Értékek és tehetség a mai magyar iskolákban Prof. Csermely Péter a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke Semmelweis Egyetem www.tehetsegpont.hu csermely@eok.sote.hu

Az oktatást érintő nemzetközi változások az ezredfordulón információrobbanás (elmélyedés, hiteles információ: kincsek) az emberi kapcsolatrendszer gyökeres átalakulása (közösségbomlás, cuccok és virtuális kapcsolatok az emberek, természet, spiritualitás helyett) értékrend elbizonytalanodása (jogok és kötelességek, felelősség egyensúlyának megbomlása, túlfogyasztási válság, mennyiség a minőség helyett)

Az oktatást érintő hazai változások a rendszerváltás után fokozódó társadalmi differenciálódás (társadalmi ellentétek, kibeszéletlen frusztrációk, neheztelés, reménytelenség, kiúttalanság, anómia) iskolai demográfiai hullámzás (tömegesedés majd csökkenő iskolás korosztályok) a pedagógusi pálya leértékelődése (ördögi kör: egyre rosszabb pedagógusjelöltek  leértékelődés  még rosszabb pedagógusjelöltek)

A legfontosabb hibák (31. és 76. oldal között 35 oldalon listázva) koncepcionális és konszenzusos oktatási stratégia hiánya (4 éves ciklusokra korlátozott tervek „csemegézése” a hosszú távú elgondolások elemeiből) tisztázatlan irányítási és finanszírozási viszonyrendszer (rendszeres, külső, komplex szakmai értékelés hiánya, bizalmatlanság a pedagógusokkal szemben, differenciált kezelésmód) kudarc- és hátránycentrikusság (hiánytudat, értéktelenség tudat értéktudat helyett, ötször annyi dicséret kell, mint szidás

A legfontosabb teendők hosszú távú, kiszámítható oktatási stratégia a pedagógusképzés  elitképzés a pályán lévő pedagógusok segítése (mentorokkal, segítő felügyeleti hálózattal, a legjobbaknak többletlehetőségekkel) értékek és sikerek a hátrányok és kudarcok helyett az oktatási rendszer integrációja külső, egységes, komplex értékelés a leszakadó iskolák célzott segítése a legjobbaknak szabadság + pályázatok ezzel együtt és ennek eredményeként: az iskola mint értékőrző sziget

Az ajánlások letölthetők, illetve megrendelhetők: www. bolcsektanacsa Az ajánlások letölthetők, illetve megrendelhetők: www.bolcsektanacsa.solyomlaszlo.hu

A tehetség összetevői További részletek: www.tehetsegpont.hu átlag feletti általános képességek (absztrakció, memória, kommunikáció, információ-feldolgozás, IQ, bal agyfélteke) kreativitás (jobb agyfélteke) motiváció (érdeklődés, kitartás, érzelmi stabilitás) speciális képességek További részletek: www.tehetsegpont.hu

A kicsi c és a nagy C 10000 óra gyakorlás kell = 10 év A kreativitást a hosszú távú elköteleződés teszi naggyá 40 35 Úgy hiszi hogy 10év gyakorlás kell 3 év gyakorlás kell 1 év gyakorlás kell ahhoz, hogy jó zenész legyen 30 25 Zenei tudás 20 15 10 5 Alacsony Közepes Magas Heti gyakorlás McPherson, 2001, Pléh Csaba 10000 óra gyakorlás kell = 10 év

Motiváló iskola Motivációs háló: igazgató; tanár; diák belső motivációk feszültségoldás (kognitív) biztonságnövelés (pénz, hatalom  szeretet, közösség) siker (kudarc), önmegvalósítás az élet folyamának az elősegítése, flow (a motiváció tao-ja) külső motivációk rövidtáv: jutalom, hosszú táv: hírnév (reputáció) pozitív alapállás, sikerorientáltság szeretetközösség a következetesség kreativitást is növel! Motivációs háló: igazgató; tanár; diák http://csermelyblog.tehetsegpont.hu/node/32

Hogyan lehet felismerni a tehetséget? I. Mindenki tehetséges lehet „csak” meg kell találni, hogy ki – miben az! IQ teszt versenyek kreatív versenyfeladatok real life: projekt (komplex feladat + együttműködési készség) Hosszú távú visszajelzések bátorítása

A váratlan felismerésének bátorítása Hogyan lehet felismerni a tehetséget? II. Nagyon sok tehetség az iskolai mércén megbukik. keresd a furcsát! ne tartsd bajnak tedd fel a kérdést: nem tehetséget látok esetleg? (matematikaóra) A váratlan felismerésének bátorítása (ami váratlan: öröm, esély a fejlődésre)

Hogyan lehet felismerni a tehetséget? III. Szeretné tudni, hogyan működnek a dolgok. Összefüggéseket talál ott is, ahol más nem. Élénk a képzelete. Kérdései szokatlanok. (Gyarmathy Éva) Kitartóan megragad az őt érdeklő feladatoknál. Ha valamit a fejébe vesz, azt meg is csinálja. Beszédes, sokat magyaráz. Arcmimikája gazdag, színészkedik.

Feladatelosztók: alfőnökök, operacionalizálók Kreatív elemek: újfajta válaszok + létező tudás új kombinációja, kitűzi a célt  originalitás, vision Feladatelosztók: alfőnökök, operacionalizálók Feladatmegoldók: specializált beosztottak A féreg példája megszívlelendő: sokmillió éves evolúció áll mögötte változó szerepek! Csermely, Nature 454:5 TiBS 33:569 A hálózatos kreativitás állandó kapcsolatváltoztatást feltételez.

méregtelenítő fehérje 200 aminosav csak azért állja körbe a 8 központi társát, hogy az kreatív lehessen: szocializmus… Az agyunk: minden pillanatban más sejt van középen! méregkötés méregtelenítés Csermely, Nature 454:5 TiBS 33:569 A fejlett rendszerek minden tagja középre kerülve érvényesülhet.

Tehetséggondozási feladatok tehetséges-e?  miben tehetséges? a rengeteg fajta tehetségből melyiket először? hogyan segíthetem a tehetségét optimálisan?  háló mi a szűk keresztmetszet? környezet nevelése (szülők) a kiégés elkerülése: regeneráció További részletek: www.tehetsegpont.hu

14  27 tagszervezet, 150 (+800) partner szervezet www.tehetsegpont.hu Tehetségsegítő hálózatok: Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége) Bolyai Farkas Alapítvány Zenta, Vajdaság Katolikus Pedagógiai Intézet Magyar Tehetséggondozó Társaság 14  27 tagszervezet, 150 (+800) partner szervezet www.tehetsegpont.hu

Nemzeti Tehetség Program 126/2008 (XII. 4.) Országgyűlési határozat (7 ellenszavazattal) 1119/2009 (VII.23.) korm. hat.: akcióprogram 152/2009 (VII. 23.) korm. rend. + 1120/2009 (VII.23.) korm. hat.: Nemzeti Tehetség Alap Nemzeti Tehetség Program Nemzeti Tehetség Alap (nyitott, 1,4 mrd Ft/év) Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum Pályázatok: www.tehetsegprogram.hu

Magyar Géniusz Program Integrált Tehetségsegítő Program – kiemelt projekt segíti a tehetséggondozó programokat Tehetségtérkép – sikeres programok terjesztése (EU is) (>2000 db) képzési program – módszertani anyagok (10.000 tehetséggondozó) hálózatképzés: konferenciák, Tehetségpontok (>300 db) Tehetségnapok (>100 db/év) Tehetségsegítő Tanácsok (2010-2011) tehetséghasznosulás (képzés, Tehetségbónusz, Tehetséghitel, Tehetség Rt. – 2010-2011) tehetségbarát társadalom, fenntarthatóság (Tehetségbarátok Köre – 2010-2011) 2009. június 4. – 2011. október 31, 698 mFt minimum: sokkal jobb feltételek maximum: nagyságrendekkel több tehetséggondozó Pályázatok: lezárult, ősszel megint I. szakasz II. szakasz

Regisztrált Tehetségpontok® 2007 215Tehetségpont a mai napig 2010 Ki lehet? Bárki, aki megfelel iskola, önkormányzat plébánia, egyesület, stb., stb. Információk: www.tehetsegpont.hu

A Tehetség Napja Információk: www.tehetsegpont.hu március 25.,Bartók Béla születésnapja nem csak konferencia  börze, bemutatkozás együttműködés- és közösségteremtés tehetséggondozás  a csendes többség szigete Információk: www.tehetsegpont.hu

Mire lehetünk büszkék? Hibás Helyes 1. Hagyományok: 1908-25, Fasori Gimnázium; 1950- TDK mozgalom Wigner Jenő Neumann János Harsányi János Szilárd Leó Teller Ede 2. Alulról építkezés, sokszínűség, hálózatképzés Hibás Helyes

Miért éri meg? a tanárnak érdekes, izgalmas, új kincstalálás jellegű saját magam fejlődése (szakmailag, emberileg) öröm az iskolának tehetséges tanárok válságbiztosabb, tanuló tanári közösség sikeresebb konfliktuskezelés

www.kutdiak.hu kutatási lehetőségek a legjobb helyeken

www.tehetsegpont.hu www.tehetsegportal.hu tehetségeket segítő lehetőségek tehetségek önszerveződése

http://csermelyblog.tehetsegpont.hu csermely@eok.sote.hu http://kairosz.hu/halozatok_buvolete.html