A légzés és az egészség.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Légzés Dr. Lenti Katalin
A légzés és az egészség.
Készítette: Sági Richárd 10.A
Sportolás hatása szervezetünkre
Egészséges táplálkozás
A LÉGZÉS ÉLETTANA.
IV. fejezet Összefoglalás
A köztakaró és képletei Testüregek
A légzőrendszer.
AIR WOLF.
Előadók: Jeszenszky Anna Róza Balogh Judit
A légzőrendszer.
A légzőszervek vizsgálata
A légzőrendszer Feladata:
A légzés szervrendszere
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
Légzés.
FUNKCIONÁLIS ANATÓMIA 1.
Légzőkészülék- Légzés
A légzés szervrendszere
Asztma Asztmás állapotban a légutakat a hörgő-nyálkahártya speciális gyulladása miatti duzzanat és a hörgők simaizomzatának görcsös összehúzódása beszűkíti.
Ismertető prezentáció a dohányzásról
Asztma Kozma Bernadett 10.b.
Légzőszervrendszer betegségei
Mozgás, pihenés, egészség
A légzőrendszer.
A hőtágulás Testek hőmérséklet-változás hatására bekövetkező méretváltozásait hőtágulásnak nevezzük.
Légutak felosztása, légzés, hangképzés
A LÉGZÉS ÉS LÉGZÉSSZABÁLYOZÁS ALAPJAI
A légzés kórtana.
FIZIKA A NYOMÁS.
SZMOG. Köztudomású, hogy a nagyvárosok levegője meglehetősen rossz minőségű, a szmog megnehezíti a lélegzést. Az ablakok résein a lakásba szivárgott szennyezett.
A légzőmozgások.
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Légzőrendszer orrüreg orrnyílás nyúltagy orrgarat garat gégefedő gége
A légzési gázok szállítása, a légzőrendszer működése,
A légzés szerepe az állóképességi teljesítményben
A légzőkészülék Elsőrendű feladata: az O2 felvétele és a CO2 leadása
A légutak krónikus gyulladásos megbetegedése, amely rohamokban fellépő köhögéssel, fulladással, mellkasi szorító érzéssel járhat együtt.
IDEGEN TEST A LÉGUTAKBAN - ASPIRÁCIÓ
Légzésvizsgálat.
LÉGZÉST SEGÍTŐ ESZKÖZÖK
A légző rendszerrel kapcsolatos fogalmak, légző rendszer felépítése
Az ember légzése.
Állatok légzése Lélegezz mélyeket….
Légzés.
A LÉGZÉS ÉLETTANA.
LÉGZŐRENDSZER Meixner Katalin.
A gége elhelyezkedése.
A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató előadás megtartása Előadó: Kelemen Mária A sport pozitív testi és lelki hatásairól szóló tájékoztató.
Az ember légzőszervrendszere I.
Légzőrendszer.
Állatok légzése Lélegezz mélyeket….
Készítette: A No cigi csapata
Gépi lélegeztetés: élettani alapok Molnár Zsolt Aneszteziológiai és Intenzív terápiás Intézet Szegedi Tudományegyetem SzINT
Folyadékok és gázok mechanikája
A dohányzás szenvedély és betegség Ma a lakosság 38 százaléka - a férfiak 41, a nők 27 százaléka - dohányzik, és sajnálatos módon egyre inkább terjed a.
Légzés szervrendszere
3. Mi van a cigiben?. Mi van a cigiben? Formaldehid (konzerválás) Kadmium (akkumulátor) Nikotin (rovarirtó szer) Aceton (körömlakklemosó) Ammónia (WC.
A dohányzás hatása az egészségre Készítette: Keilbach Józsefné, FMISZI Bicske Felhasznált irodalom: Ember I. (Szerk.) Népegészségügyi orvostan A dohányfüstben.
Apparatus respiratorius Légzőrendszer felépítése 3:57 perc
4. A passzív dohányzás káros hatásai. A passzív dohányzás káros hatásai A cigarettázó ember nem csak a saját, hanem a szoros környezetében élők, azaz.
A vízbe merülő és vízben mozgó testre ható erők
Készítette : Polyák Petra 8.a
LÉGZÉS ÉS AZ EGÉSZSÉG MÉLY LÉLEGZETET VÉGY. Légcsere, mellhártyarendszer, légzőmozgások A légcsere biztosítja az állandó koncentrációkülönbséget a légzőhám.
Légzéstámogató berendezések. Definíció - élet Az „élet”: absztrakt definíció „élő” és „élettelen” megkülönböztetésével. Az „élő” jellemzői:  mozgás (különböző.
22.lecke Az állatok légzése
A LÉGZŐRENDSZER.
Magaslati edzőtábor Edzéselmélet II. Készítette: Pelyhe Árpád PEAUAAF.SZE.
Előadás másolata:

A légzés és az egészség

A mellhártya és a légző izmok Be- és kilégzésben fontos szerepe van Két lemeze van, közöttük folyadék Egyik lemeze a tüdőre Másik lemeze a mellkas belső falára és a rekeszizomra simul Lemezek közti folyadék elválásukat lehetetlenné teszi, viszont egymáson könnyen elcsúsznak Légző izmok: Bordaközti izmok rekeszizom Bordaközti izmok

Légzőmozgások Belégzés: Rekeszizom összehúzódva ellaposodik Bordaközti izmok összehúzódva a bordákat kifelé, felfelé mozdítják A mellkas tárfogata nő Tüdő ezt a mozgást passzívan követi, ezért benne a nyomás lecsökken A levegő beáramlik a tüdőbe

Légzőmozgások Kilégzés: Légzőizmok elernyednek Mellkas befelé, lefelé mozog Rekeszizom a mellüreg felé domborodik A mellkas térfogata csökken Tüdőt „összepréseli”, ezért a benne lévő levegő nyomása nagyobb lesz mint a külső levegőé. A levegő kiáramlik

Edzés hatása a légzésre Felnőtt ember átlagosan 14-18 szor vesz levegőt percenként. Egy levegővétellel kb. 0,5 l levegő cserélődik. Tüdő teljes térfogata kb 5l Fokozott izommunka több oxigént igényel, légzésszám nő, egy levegővétellel cserélt levegő mennyisége is nő. Rendszeres testedzéssel a légzőmozgások erőteljesebbek és mélyebbek lesznek. Nő a légzőfelület is. Csökken a nyugalmi légzésszám.

Légzőrendszer egészsége Levegő szennyezettsége irritálja a légutakat – allergia, hurut, köhögés, asztma – károsodhat a légzőfelület Dohányzás: Csillós hám csillói megbénulnak – nem tisztul magától a légcső – könnyebben megtapadnak és elszaporodnak a kórokozók Kátrány lerakódik a léghólyagokban – csökken a légzőfelület - később léghólyagok fala átszakad – tüdőtágulat jön létre Tüdőrák, gégerák, légcsőrák kockázata igen megnő.