Bláthy Ottó Titusz A Transzformátor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Gyakorló feladatsor – 2013/2014.
Advertisements

160 ÉVE SZÜLETETT ZIPRNOWSKY KÁROLY
TÁPEGYSÉGEK Mi van a konnektorban?.
Elektromos munka és tejlesítmény
Évfordulók az elektrotechnika történetében
Transzformátor.
Hogyan jut el az áram a lakossághoz?
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Bláthy Ottó Titusz élete és munkássága
© ABB Group July 11, 2014 | Slide 1 Az ABB Magyarországon 2012.
Az elektromágneses indukció. A váltakozó áram.
Járművillamosság-elektronika
Váltakozó áram Alapfogalmak.
Szinkrongépek Generátorok, motorok.
Készítette: Paragi Dénes
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Elektrotechnika 11. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 8. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika 12. előadás Dr. Hodossy László 2006.
Elektrotechnika előadás Dr. Hodossy László 2006.
12. előadás Elektrosztatikus és mágneses mezők Elektronfizika
Eötvös Loránd élete és munkássága
Elektromágneses indukció, váltakozó áram
Transzformátorok.
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Innovációs zónák, klaszterek szerepe a regionális fejlesztésekben Szent István Egyetem Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Dr. Nagy Henrietta,
A Transzformátor szerda, október 3. Varga Zsolt.
Induktív típusú zárlati áramkorlátozók elmélete és alkalmazása
Készítette : Vasas László. AZ első PC-t, Harvard Egyetemen készítették ben. Howard Aiken vezetésével elkészült a Mark I. Bár a háborús időkben.
Transzformátor Transformátor
Nagyfeszültség előállítása. Vizsgálófeszültségek fajtái: Váltakozó feszültség, egyenfeszültség, aperiodikus feszültséghullám, nagyfrekvenciás, csillapodó.
állórész „elektromágnes”
Magyarországi vezetékes szállítás fő vonalai
Mágneses mező jellemzése
Nikola Tesla ( ).
NIKOLA TESLA 1856 – 1943.
A villamosenergia-rendszer alapfogalmai
Készítette: Palla Péter
Aszinkron gépek.
Szinkron gépek 516. ISZI Villamos munkaközösség Dombóvár, 2008.
Villamos energetika I. Dr
PowerQuattro Rt Budapest, János utca175.
A dinamó felfedezője? Felfedezői?
Rejtvény 2 Jedlik Ányos születésének éve
Zipernowsky Károly                           Zipernowsky károly Tóth Fruzsina.
Flyback konverter Under the Hood.
a mágneses tér időben megváltozik
Készítette: Juhász Krisztián.  Egy tekercsben folyóáramot változtatjuk, akkor egy másik, például az eredeti köré csévélt, de attól elválasztott másik.
VASVÁRI GYÖRGY Gyémánt diplomás villamos mérnök NJSZT és ISACA életműdíjas Az M-3 elektromos szerelése
Jedlik Ányos
Készítette: Zsiros Ádám 10.d
Michael Faraday.
Heinrich Rudolf Hertz.
VIVEM111 Váltakozó áramú rendszerek III
A nyugalmi elektromágneses indukció
Készítette: Prumek Zsanett
Fótos Bálint.  Született Június 13.  Edinburgh, Skócia  3 évesen a katolikus anyja kezdte tanítani  8 évesen elvesztette az anyját  Ezek.
Jedlik Ányos és Siemens összehasonlítása
Az elektromágneses indukció
Elektromágnesség (folyt.). Feszültségrezonancia Legyen R = 3 , U k = 15 V és X L = X C = 200 . (Ez az önindukciós együttható (L), a kapacitás (C) és.
Nikola Tesla és Guglielmo Marconi találmányának összehasonlítása Készítette: Káldi Laura, Bujdosó Bianka.
A MÁGNESES TÉR IDŐBEN MEGVÁLTOZIK Indukciós jelenségek Michael Faraday
Villamos rendszerek környezeti hatásai 1. előadás Tamus Zoltán Ádám Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések.
A századforduló találmányai és feltalálói Készítette: Reviczky Tamás Sólyom Barna Sziklai Nóra Tran Thu Ha.
Az ellenállás Ohm törvénye
Elektromágneses indukció
Az elektromágneses indukció
A villanyvasút egyik megteremtője
Rendszerek energiaellátása 7.előadás
Rendszerek energiaellátása 6. előadás
Előadás másolata:

Bláthy Ottó Titusz A Transzformátor

Bláthy Ottó élete (1860 - 1939) Bláthy Ottó Titusz jómódú kereskedőcsalád gyermekeként született Tatán, és már az elemi iskolában kitűnt számolótehetségével és gyors gondolkodásával. Főiskolai tanulmányait a bécsi műegyetem gépészmérnöki szakán végezte, 1882-ben mérnöki diplomát kapott.

Bláthy Ottó élete (1860 - 1939) Első munkahelyén, az 1881-83. években, a MÁV gépgyára műhelyében és szerkesztési osztályán dolgozott, majd 1883-ban lépett a Ganz és Társa villamos osztályának alkalmazásába mint gépszerkesztő. 

Bláthy Sakkozott Csillagászati eredményei, országos tervei éppúgy méltán keltettek feltűnést, mint a sakkjátékosok számára kidolgozott egészen újszerű feladatainak gyűjteménye, sőt egy rövid ideig a Magyar Sakkszövetség elnöki tisztségét is ellátta. 1891-ben Lipcsében jelent meg "Vielzügige Schachaufgaben" című könyve, amelyben a sakkfeladványok terén a kombinációk új lehetőségeit mutatta be. 

Bláthy Ottó munkássága Bláthy a Ganz-gyárba való belépése utáni hónapokban kezdett elmélyedni az elektrotechnika tanulmányozásában Faraday kísérletei és Maxwell munkái alapján. Első jelentős eredménye, hogy felismerte a "mágneses Ohm-törvény" gyakorlati alkalmazásának módját, amelynek alapján 1883-ban átalakította az egyenáramú gépek mágneseinek alakját. Ezzel elérte azt, hogy a gépek teljesítménye azonos súly mellett az addiginak többszörösére emelkedett. Első szabadalma egy évvel később, 1884-ben látott napvilágot, amikor az egyenáramú dinamókhoz megszerkesztette az öngerjesztő higanyos feszültségszabályzót, amelyet a későbbi generátoroknál alkalmazott.  Egyik legjelentősebb és legismertebb alkotását két másik remek tudóssal, a gyár munkatársaival, Déri Miksával és Zipernowsky Károllyal készítette el. Közösen dolgozták ki 1885-ben az új áramelosztási rendszert, amely a transzformátornak elnevezett indukciós készülékek alkalmazásán alapult. Dinamó aminek tervezésének Bláthy is részese volt

Legjelentősebb szabadalma A három tudós közös szabadalma a sarok nélküli transzformátorra vonatkozott, és annak két kivitelét, a "magtranszformátort" és a "köpenytranszformátort" tartalmazta. A magtranszformátornál a vastest önmagában zárt gyűrű, területén a két tekercselés egyenletesen elrendezett. A köpenytranszformátornál a belső mag indukált vörösréz huzalokból állt. Burkolatát vashuzalok vagy lemezek adták. 

Egy másik Szabadalma Ez a találmány volt az alapja az ipar és a háztartás gazdaságos és olcsó világítással való ellátásának. A transzformátorokat Bláthy javaslatára zárt vasmaggal készítették, és közös munkájuk a korabeli elektrotechnika egyik legfontosabb állomását jelentette.

A Transzformátor A transzformátor egy villa- mos gép, nyugvó szerkezet, amely az adott teljesítményű váltóáram feszültségét változtatja át, természetesen ennek megfelelően az áramerősség is változik.

Fontosabb Munkái köpeny transzformátor magtranszformátor A köpenytransz-formátornál a belső mag indukált vörösréz huzalokból állt. Burkolatát vashuzalok vagy lemezek adták.  A magtranszformátor- nál a vastest önmagában zárt gyűrű, területén a két tekercselés egyenletesen elrendezett. Fogyasztásmérő Bláthy munkái közül a legjelentősebbek között vannak az első indukciós wattóra számlálók, amelyeket 1889-ben a Ganz-gyár hozott forgalomba. A ma használatos fogyasztásmérők is az általa feltalált készülék elvén működnek.

A Transzformátor kidolgozása Michael Faraday 1831-ben határozta meg az elektromágneses indukció törvényeit. Az első energiaátvitelre alkalmas, zárt vasmagú transzformátort Bláthy Ottó, Zipernowsky Károly és Déri Miksa szabadalmaztatta 1885-ben. Ezek a transzformátorok a Ganz gyárban készültek Budapesten.

Tulajdonságai A transzformátor vasmagján legalább két tekercsrendszer van, ezek egymástól vezetőileg el vannak különítve, csak a vasmag köti őket össze. Az elektromágneses energiát az egyik rendszer veszi át valamely hálózatból: ez a transzformátor primer tekercsrendszere. A másik rendszer továbbítja az energiát egy másik hálózat felé: ez a szekunder tekercsrendszer. Az energia felvétele és továbbítása nem szerkezeti tulajdonság, hanem üzemviteli állapot, akármelyik tekercs működhet primer vagy szekunder rendszerként. Ennek megfelelően a transzformátor több hálózat energiacseréjét is elláthatja.

Működése Lényege egy zárt vasmag, amelyen két egymástól független tekercs van, a primer és a szekunder tekercs. A primer tekercset vastagabb huzalból, kevés menetszámmal, tehát sűrűbben tekercselik. A primer tekercsbe bevezetik a kisebb feszültségű, nagyobb áramerősségű váltakozó áramot, amely maga körül váltakozó erősségű mágneses teret létesít. A mágneses tér ütemes váltakozására a vasmag a szekunder tekercsbe ugyanolyan ütemű váltakozó áramot hoz létre.

Ahányszor nagyobb a szekunder tekercs menetszáma a primertekercselésnél, annyiszor nagyobb feszültségű és kisebb áramerősségű a szekunder tekercsben indukált áram. Ha pedig a sűrűbb menetszámú tekercsben alacsonyfeszültségű váltakozó áramot nyerünk, vagyis letranszformáljuk az áramot. Felfedezésükben a döntő az volt, hogy az átalakított áramot kis átmérőjű huzalon lényegesen kisebb veszteséggel lehetett továbbítani az elektromos telepről a fogyasztóhoz. A " transzformátor " elnevezés - ahogy feltalálóink elnevezték - megmaradt és a világon mindenütt ma is használatos.

Transzformátorok csoportosítása funkciójuk szerint: Különleges trANSZFORMÁTOR Jelátvivő trANSZFORMÁTOR Teljesítmény transzformátor Energia átalakítás a villamos teljesítmény szállítása és elosztása céljából Alakhű jelátvitel biztosítása autótranszformátorok Mérő tr. Áram váltó egyfázisú hangfrekvenciás feszültségváltó Háromfázisú

Vasmagon elhelyezett tekercsek száma alapján kéttekercses többtekercses Teljesítményük alapján a transzformátorok csoportosítása: - törpetranszformátor 1 W – 1 kW - kis teljesítményű transzformátor 1 kW – 50 kW - közepes teljesítményű - „ - 50 kW – 50 MW - nagy teljesítményű - „ - 50 MW

egyéb Vízturbinás generátorok állórészében alkalmazott, ún. tört horonyszámú tekercseléséért 1900-ban a párizsi világkiállításon nagydíjat nyert. Négypólusú forgórész-konstrukciójának szabadalmait a svájci BBC és a berlini SSW is megvásárolta. Kandó Kálmán 1931-ben bekövetkezett halála után ő dolgozta át és fejezte be a Kandó-mozdonyok fázisváltójának konstrukcióját is; ez a rendkívül bonyolult gép a Kandó-mozdonyok legmegbízhatóbb része lett.

Ma mire használjuk a transzformátort… Áramgenerátor PowerLED modulok és PowerLED-es lámpák, lámpatestek üzemeltetéséhez 700 mA áramerősséggel. Egyenáramú transzformátor (1000mA) - 230V AC tápfeszültségű bemenet - max =12V AC kimeneti feszültség - állítható kimeneti feszültség (3-12) - több típusú csatlakozó Transzformátor állomások Kaputelefon

Végül Kivételes képességekkel rendelkezett, káprázatos fejszámoló volt, páratlan emlékezőképességgel bírt. A Magyar Autóklub alelnöke volt, autóversenyek bírálóbizottsági tagja. Szenvedélyes kutyabarát, kutyatenyésztő. Haláláig a Ganz gyár szellemi vezére maradt. Rövid betegség után 1939. szeptember 26-án hunyt el.

GYAKORLATI ALKALMAZÁS

Készítette : Bende Márk Felhasznált irodalom Magyar Szabadalmi Hivatal múzeuma és weboldala. „Mérnök leszek”- lexikonja Kovács József mk. alez. (jegyzet) Transzformátorok (jegyzet) DaFont © a különleges betütípusért Készítette : Bende Márk Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközép és Gimnázium 10. c osztály