Indonézia, 2004 CUNAMI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Új utak a földtudományban március 17. • • Január 20. Nyersanyag- és energiakincs – a fenntartható fejlődés felé • Március 17. Természeti veszélyforrások.
Advertisements

Siófok és környéki hungarikumok
A folyóvizek.
Szigetszentmiklós Készítette:Haász Valter.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Jolle - uszonyos, kabin nélküli sportvitorlás
Vizek a mélyben és a felszínen
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Készítette: László Gergő.
A pokol kapui… VULKÁNOK.
Az Atomenergia.
Szemerszki Csilla Csernobil
Ezek a lyukak nemcsak elképesztőek, de akad köztük félelmetes is.
A földfelszín domborzata
Hideg övezet és a függőleges övezetesség
Stromboli (felszínalaktan)
A lemezmozgások következményei
POMPEI Zene: Gheorghe Zamfír
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
13.Óra AZ OLDATOK TÖMÉNYSÉGE
Fukusimai atomerőmű-baleset
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
FÖLDRÉSZEK.
Nem Newtoni folyadék a membránon
Hullámok visszaverődése
ANGOL-AMERIKAI HETEK május II. Rákóczi Ferenc Általános és Művészeti Iskola, Óvoda, Könyvtár Készítette a 7. osztály kiscsoportja.
Hullámjelenségek mechanikus hullámokkal a gyakorlatban
Készítette:Szőke Gréta
Az óceáni cirkuláció.
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
Az USA Közlekedése.
MECHANIKAI HULLÁMOK - FÖLDRENGÉS
Etna Az Etna (szicíliai nyelven Muncibeddu,olaszul Mongibello vagy Etna, latinul Aetna) egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén,Atania.
Siker a tőzsdén A/8 Trendek felépülése (emelkedő trend esetén): Trendek felépülése (emelkedő trend esetén): Felhalmozás szakasza: A kereslet szignifikánsan.
Specifikáció Specifikáció Követelményei: Tömör legyen, egyértelmű, precíz, jól formalizált, szemléletes, érthető Meg kell adni a program bemenő adatait.
A monszun szélrendszer
A Duna partján történt események röviden! Pillman Nikolett Schäffer Ivett.
Fizika Földrengèsek.
Készítette: Antos Tamás 8.b
A népességnövekedés tényezői és következményei
BAHRAIN.
Készítette: Pelsőczi Gergő
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, a közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
Audio:-The White Cliffs of Dover - Jack Million Band.
Zimbabwe-ban, Afrikában található a csodálatos, 128 méter magas Viktória-vízesés. A helyet úgy is ismerik, mint „Az Ördög úszómedencéje”. Szeptemberben.
Árvizek gyakorisága, erőssége, okozott kár – európai vonatkozások
A FÖLD BELSŐ SZERKEZETE
(REFLEXIONES) Auto. show Caño Cristales – Kolumbia.
A FÖLDRENGÉS A földrengés a földfelszín egy darabjának hirtelen bekövetkező és néha katasztrofális következményekkel járó mozgása.
Tianmen-hegység: Kínában található, észak Hunan tartományban, közeli város Dayong. (Sokan elbizonytalanodnak a neve miatt, Tianmen, mely nagyon hasonlít.
Elképesztő lyukak vannak a világban nézünk egy fél tucatot! (kattintással továbbíthatok a diák)
Földrengések.
A Kanári-szigetek 7 nagy és 6 kisebb szigetből álló csoport az Atlanti óceánban, az északi szélesség 27. és 30. foka, valamint a nyugati hosszúság 13.és.
Hazánk tavai
Mechanikai hullámok.
Földrengések.
Elektromos hullámok keletkezése és gyakorlati alkalmazása
Lemezmozgások kísérőjelenségei. Szerkezeti mozgások 1. Gyűrődés Nagy nyomáson, magas hőmérsékleten, nagy mélységben, oldal irányú erők hatására KÉPLÉKENY.
A földrengések a szilárd kéregben történő, nagyon rövid ideig tartó elmozdulásokból fakadnak.
A vízi erőművek Készítette: Szilágyi Ákos Csatlós Bendegúz
régi magyar nevén: Veres-tó)
Indonézia, 2004 CUNAMI.
Tartalom A lemezmozgások A Föld szerkezete A lemeztektonika alapjai
Lemezmozgások kísérőjelenségei
VILÁGÖRÖKSÉGEK NAGYBRITANNIÁBAN
29. A TENGERVÍZ MOZGÁSAI ?.
Európa földrajzi helyzete, határai
Szökőár Délkelet-Ázsiában (2004)
Előadás másolata:

Indonézia, 2004 CUNAMI

2004. december 26-án, Indonézia közelében, egy nagyon erős víz alatti földrengést követően szökőár volt, mely Ázsia délkeleti és déli részén, valamint Afrika keleti részén okozott hatalmas pusztításokat. CUNAMI

A partot elérő szökőár 2, egyes helyeken 6, egyre magasabbra tornyosuló hulláma még a partoktól távolabbi területeken is végzett pusztítást. A cunami általában törési síkok mentén keletkezik. Ha a tengerfenék megemelkedik vagy lesüllyed, akkor felette gyűrű alakú hullám keletkezik, ami körkörösen szétterjed. A rezgés hullámhossza 100-200 km közötti. A parthoz közeledve, a hullámnak a tengerfenékkel érintkező része a megnövekvő súrlódás miatt lelassul; ekkor keletkezik a rettentő óriáshullám, a cunami, ami rövid idő alatt eléri a 15-30 méter magasságot. Minél meredekebb a partfal, minél erősebb volt a rengés, annál nagyobb lesz a hullám magassága – akár 60 méter is! CUNAMI

A partra lecsapó víz elöntötte az utcákat, amelyek csatornaként árasztották el a belső lakott helyeket, víz alá téve a házakat, elsodorva az autókat, embereket. CUNAMI

CUNAMI

CUNAMI

CUNAMI

CUNAMI

CUNAMI

CUNAMI

CUNAMI

CUNAMI

CUNAMI

Egy gyönyörű üdülőhelyből... ...tömegsír lett, ahová az emberek most már nem üdülni, hanem megemlékezni mennek szeretteikről.

A halálos ádozatok száma pontosan nem ismert, de több mint 150 ezerre tehető. A pusztulás elől való menekülés, illetve a tömegsírokba temetettek miatt ez ma már nem is határozható meg pontosan. Az ivóvíz-források megsemmisülése és elszennyeződése újabb áldozatokat követelt...

Köszönöm a figyelmet! Készítette: Moroz Annamária (XI. B) Zene: Linkin Park – New Divide Forrásadatok, fotók: hu.wikipedia.org, google.hu 2011, Arad