Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
AZ EMELKEDŐ PSA JELENTŐSÉGE RADIKÁLIS PROSTATECTOMIA UTÁN
Mozgóképkultúra és médiaismeret Háttér: ● Választható közismereti vizsgatárgy (5. érettségi tárgy) ● ig kétszintű az érettségi 2011-től a felvételi.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
A tudatos élet alapelvei
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
„A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása” módszertani megalapozása” kiemelt projekt kiemelt projekt.
Eldöntendő Az egészség egy prioritás, ami marginalizálódott? Vagy
Béres Egészség Hungarikum Program Egészségboldogság Kutatás Sajtótájékoztató március 11.
Minőségbiztosítás. A minőségügy A minőségügy alapjai A minőséget meghatározó tényezők A minőségrendszer Minőségrendszer felépítése Tanúsítás.
A környezetjog elvei.
Az Evezés Csak Te és a Sport. A helyes testtartás éppen olyan fontos, mint a jó erőnlét. (vízfogásnál a nyújtott kar, és az egyenes hát nagyban növeli.
Modern Üzleti Tudományok Főiskolája, Tatabánya
A szervezet energiaforgalma
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió
Többszörös regresszió I. Többszörös lineáris regresszió miért elengedhetetlen a többszörös regressziós számítás? a többszörös regressziós számítások fajtái.
Az új klasszifikációs ajánlás Szilády Szilvia Tudományos munkatárs Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Műsorfigyelő és elemző főosztály szeptember.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.
A NEMZETKÖZI TŐKEMOZGÁS SAJÁTOSSÁGAI DR. KOVÁCS JÁNOS.
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
Életkor TESZT.
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Üzleti Etika A munkanélküliség
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Környezeti és társadalmi erőforrások megoszlása közötti kapcsolat makroszintű vizsgálata Gödör Klub május 6. Mohay Linda.
„Egészségedre” témahét. „Egészségedre” témahét „Egészségedre” témahét.
Két ember eléd lép, két ember Téged kér, áldd meg, áldd meg
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Michal Snunit A lélekmadár
Istentõl el nem állok, Õ sem áll tõlem el; Szüntelen vele járok, átfogom hitemmel. Gondot visel reám, és este úgy, mint reggel Õ áld meg segítséggel, kegyelmes,
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Egészség Betegség.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
RDF sémák. RDF  URI-val azonosított erőforrások  Hármasok a kapcsolatrendszer leírására  Egyszerű lekérdezések (rdf:type)  Következtetésre nem alkalmas.
 Környezetünkre legalább annyi figyelmet kell fordítanunk, mint bármi másra az életben. A mai emberek nagyon keveset törődnek környezetükkel és egészségükkel.
Szabályos hasábok Mit tudok róla? (Know) Mit szeretnék tudni? (Wonder) Mit tanultam? (Learn) Szabályos sokszög az alapja. Mindent meg szeretnék tudni velük.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A szervezet energiaforgalma
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
VIII. Nemzetközi Táplálkozásmarketing Konferencia Az egészség dimenziói a táplálkozásmarketingben május Zamárdi.
Kész az én szívem, Istenem, vedd Uram áldó énekem
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Központi és az intézményi vezetői információs rendszerek kapcsolata Csulyák Gábor Informatikai Igazgató Educatio Kht január 21. TÁMOP – Felsőoktatási.
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
A munkahelyi diszkrimináció
SPÁRTA/LAKEDAIMÓN.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
Kiégés prevenció Testi-lelki-szellemi törvényszerűségek a betegség és az egészség hátterében dr. Darnói Tibor.
MNU konferencia, Földművelésügyi Minisztérium, május 14.
Számokba zárt hitünk Hogyan fest a jövőnk a számok, a statisztika tükrében? Dr. Fábri György.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
OKM osztályJudit osztálya 8. osztályOlga és Kata osztálya 10.A (négyévfolyamos)U. Ági osztálya (!) 10.B (nyolcévfolyamos)F. Andrea osztálya.
Személyes életvitel.
Környezet és egészség.
55.
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Tanulásszervezés By the PINK csoport.
Minőségbiztosítás.
Minőségbiztosítás.
3. osztályban.
Előadás másolata:

Az alvásról az időmérleg tükrében Néhány társadalmi faktor hatása Kovács Benedek KSH, Tájékoztatási főosztály, Elemző osztály

Miért pont az alvás? Az alvás alapvető fontosságú a testi és lelki egészség, társadalmi viszonyaink szempontjából (Kripke et al. 2002, Metlaine et al 2005). Így szintén meghatározó a munkahelyi produktivitásban (Hale 2005, Metlaine et al. 2005). Életünk egyharmadát alvással töltjük.

Milyen a jó alvás? Az alvás hossza: sem a túl sok (> 8 óra) sem a túl kevés (<7 óra) alvás nem kedvez az testi és lelki egészségnek (Hurst 2008). Az alvás hossza mellett a minősége is meghatározó. Pl. álmatlanság (Leger et al. 2000). A rossz alvás okai között szintén lehetnek társadalmi faktorok: pl. a nem megfelelő munkakörülmények (Metlaine et al. 2005).

Mérhetőség: Míg az alváshossz az időmérleg felvételekkel jól vizsgálható, addig a minősége kevéssé. Leginkább az alvás megszakítottságát (Burgard 2011) lehet megragadni. Újabban vannak törekvések, hogy a tevékenység megnevezése mellett a naplóban rögzítsük annak szubjektív minősítését is (Ricroch 2011). Az időmérleg felvétel túlbecsüli az alvás hosszát az orvosi-biológiai mérésekhez képest (Dinges 2005).

Alvással töltött idő Európában 20-74 éves népesség, 2000 körüli TUS felvételek

Előzmények, eddigi kutatások Az alvás hossza alapvetően biológiailag meghatározott, azonban társadalmi faktorok hatása kimutatható. Biddle és Hamermesh (1990) vizsgálta a munkára és az alvásra fordított idő kapcsolatát: a magasabb jövedelem a férfiak esetében rövidebb alvással jár együtt. Az iskolai végzettség, jövedelem negatív kapcsolatát az alvással később mások is vizsgálták (pl. Szalontai 2006). Két magyarázatcsoportot tudok elkülöníteni: a „csereelmélet” és a „strukturalista” elméletet.

Társadalmi-gazdasági háttér Elméleti háttér Demográfiai tényezők Kor, kor-négyzet, nem Alvás Munka Társadalmi-gazdasági háttér Betegség, iskolázottság, lakáshelyzet Családi háttér Családi állapot, gyermek

Felhasznált adatok Időmérleg felvétel 2009-2010 Adatgyűjtés módszere: személyi kérdőív, háztartási kérdőív, időmérleg napló:

Módszer Alvásátlagok összehasonlítása különböző demográfiai, társadalmi csoportokban OLS és robusztus regresszió a 25-64 éves almintán, 2 személy, akik nem töltöttek alvással időt kizárva (N=5449) Függőváltozó: alvásra fordított idő napi átlaga (ún. „A” mutató) percben az időmérleg-napló adatok alapján (ön-beszámoló) Magyarázó változók: kor, kor-négyzet, nem, családi állapot, 7 év alatti gyermek jelenléte, tartós betegség jelenléte, iskolázottság, munkaerő-piaci jelenlét, lakásminőség

Leíró eredmények Átlagos alvás, 25-64 évesek, perc/nap/fő Keveset alvók (<7 óra/nap) n=1,0 millió Közepes alvók (7-9 óra/nap) n=3,2 millió Sokat alvók (>9 óra/nap) n=1,3 millió Összesen 487,9 18,6% 57,3% 24,2% Nők 491,5 16,1% 59,5% 24,4% Férfiak 484,1 21,1% 55,0% 23,9% Házas 483,1 18,5% 59,3% 22,1% „Szingli” 494,4 19,7% 53,0% 27,3% Külön él/elvált 491,7 26,3% Özvegy 502,6 14,0% 58,4% 27,5% ISCED2 alatt 523,4 10,7% 46,8% 42,5% ISCED2 495,3 17,0% 54,2% 28,8% ISCED3 486,4 19,8% 56,5% 23,7% ISCED4-6 483,6 16,8% 62,5% 20,6%

Keveset, középesen sokat és sokat alvók iskolai végzettség szerint

Keveset, középesen sokat és sokat alvók iskolai végzettség szerint

Regressziós modellek eredménye Kor *** Kor-négyzet Nem (nők) ** Családi állapot (házas) . 7 év alatti gyermek Tartós betegség * Iskolázottság (ISCED3) Munka Lakásminőség Szignifikancia jelölések: ***p<0.001, **p<0.01, *p<0.05, . p<0.10

A 3. regressziós modell eredménye nemenként Együtt Nők Férfiak Kor *** ** * Kor-négyzet Családi állapot (házas) 7 év alatti gyermek Tartós betegség . Iskolázottság (ISCED3) Munka Lakásminőség Szignifikancia jelölések: ***p<0.001, **p<0.01, *p<0.05, . p<0.10

Összefoglalás Az életkor mentén az alvásra fordított idő U alakú (mind a kor, mind a kor-négyzet szignifikáns volt. A legfontosabb faktorok az életkor, a munka (dolgozik-e) és az iskolai végzettség. Utóbbi kettő a csereelméleti hipotézist támasztja alá. A két nem között némileg különböző mechanizmusok működnek. A férfiaknál erősebb a cserelméleti modell (a munka mellett az iskolai végzettség), nőknél viszont belép a 7 évesnél fiatalabb gyermek jelenlétének a hatása, ami tekinthető strukturalista (azaz cselekvéskorlátozó) faktornak. A tartós betegség, ami szintén szignifikáns volt, nemi bontásban azonban csak a férfiak esetében.

Köszönöm a figyelmet!