AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁG TERÜLETÉN

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szenzibilis és a latens hő alakulása kukorica állományban
Advertisements

Hullámmozgás.
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
A légkör összetétele és szerkezete
Időjárás, éghajlat.
Atmoszféra - A Földünk légköre
GLOBÁLIS KÖRNYEZETI PROBLÉMÁK
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
A víz hatásai az éghajlatra
Hősugárzás Gépszerkezettan és Mechanika Tanszék.
Ózonpajzs védelmének világnapja
Molnár Ágnes Föld- és Környezettudományi Tanszék Veszprémi Egyetem
A Föld szférái Hidroszféra Krioszféra Litoszféra Bioszféra Atmoszféra.
Légköri sugárzási folyamatok
Az ózonprobléma A „jó” és a „rossz” ózon fogalma.
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A levegő felmelegedése
Az ultraibolya sugárzás biológiai hatásai
A hőterjedés alapesetei
Légszennyező anyagok hatása a környezetre
SZTRATOSZFÉRIKUS ÓZON, ANTARKTISZI ÓZONLYUK
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
A sztratoszférikus ózon mérése
Légkör.
III. Anyag és energia áthelyeződési folyamatok az óceán-légkör rendszerben A nagy földi légkörzés.
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
Az éghajlatot kialakító tényezők
AZ ÉGHAJLATOT KIALAKÍTÓ TÉNYEZŐK IV.
A Föld pályája a Nap körül
A Nap sugárzása.
Készítette: Kálna Gabriella
Az Ózonpajzs Világnapja
Hősugárzás.
A levegőburok anyaga, szerkezete
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Hősugárzás Radványi Mihály.
Helyünk a világegyetemben (az Univerzum fejlődéstörténete)
HŐSUGÁRZÁS (Radiáció)
Levegőtisztaság-védelem 7. előadás
Éghajlat, klíma „Az életközösségekre, szupraindividuális rendszerekre ható kényszerfeltételek egy csoportja” WMO def.: az éghajlati rendszer által véges.
Dr. Varga Csaba – Piskolczi Miklós
Globális környezetvédelmi problémák, ózon
Az óceáni cirkuláció.
A Föld légköre és éghajlata
LÉGKÖR.
Adatnyerés a)Térkép b)Helyi megfigyelések c)Digitális adatbázis d)Analóg táblázatok, jelentések e)Távérzékelés.
Antropogén eredetű éghajlatváltozás A globális átlaghőmérséklet eltérése az átlagtólÉvi középhőmérséklet Pécsett 1901 és 2001 között.
LÉGKÖRI SUGÁRZÁS.
A SUGÁRZÁS ELNYELŐDÉSE
Ózonlyuk - probléma? Az ózonról általában Mi az ózonlyuk-probléma?
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
Levegőtisztaság-védelem
Bali Mihály (földrajz-környezettan)
A Föld légkörének hőmérsékleti tartományai
FFFF eeee kkkk eeee tttt eeee tttt eeee ssss tttt s s s s uuuu gggg áááá rrrr zzzz áááá ssss.
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Levegőtisztaság védelem TantárgyrólKövetelmények.
Mechanikai hullámok.
A napsugárzás – a földi éghajlat alapvető meghatározója
Atmoszféra - A Földünk légköre
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
A légkör fizikai tulajdonságai alapján rétegekre osztható
A 2007-es, 2013-as IPCC jelentés üzenete, új elemei
RASZTERES ADATFORRÁSOK A távérzékelés alapjai
19. AZ ÉGHAJLATI ELEMEK.
Atmoszféra.
Előadás másolata:

AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI MAGYARORSZÁG TERÜLETÉN A NAPSUGÁRZÁS

Általános jellemzői: Terjedéséhez nincs szükség közvetítő közegre. Hőenergiává anyagi részecskék jelenlétében alakul pl. a légkörön keresztül haladva. Időben viszonylag állandó: a napállandó értéke kb. 1366W/m2. A Napból a légkör felső rétegére ennyi energia érkezik. A Napból érkező, hullámok formájában terjedő elektromágneses energiának sajátos hullámhossz szerinti eloszlása van – spektrális eloszlás.   A légkörön áthaladva a sugárzás szóródik, elnyelődik, ill. visszaverődik  a felszínre érkező sugárzás veszteséget szenved, gyengül, változik spektrális összetétele.

Meteorológiai sugárzástani paraméterek Spektrum szerint: Irány szerint: Rövidhullám (<3.5mm) PIRANOMÉTER Hosszúhullám (>10mm) PIRGEOMÉTER Teljes sugárzás PIRRADIOMÉTER  haladó 1.  Globál sugárzás 2.  Diffúz sugárzás 3. Direkt sugárzás 6. Légköri vissza-sugárzás 9. Teljes lefelé haladó sug-i áramsűrűség  haladó 4.Visszavert sugárzás 7. Felszíni kisugárzás 10. Teljes felfelé haladó sug-i áramsűrűség Egyenleg 5. Rövidhullámú sugárzási egyenleg 8. Hosszúhul-lámú sug-i egyenleg 11. Teljes sugárzási egyenleg

A sugárzás erőssége jellemezhető azzal a hőmennyiséggel, amely akkor keletkezik, ha a sugárzást egy tökéletesen elnyelő testtel elnyeletjük. A sugárzás mértéke az a hőmennyiség, amely a sugárzás irányára merőlegesen állított egységnyi felületen egységnyi idő alatt keletkeznék, ha az a ráeső sugárzást teljesen elnyelné. Mértékegysége:W/m2 Másik fontos mérőszáma a napfénytartam. Az az időtartam óra per évben kifejezve ameddig a napsugárzás intenzitása eléri a 120W/m2 értéket. A 19.-20. sz. fordulóján kezdődött a mérése Ógyallán és Kalocsán Angström pirheliométerekkel. 1965 óta a sugárzás mérés központi obszervatóriuma Pestlőrinc.

A napsugárzás éves menete A globálsugárzás mennyiségét a földrajzi szélesség és a borultság mértéke határozza meg. A 3° szélesség különbség 200-250 Mj-2 különbséget idéz elő. A csillagászatilag lehetséges globálsugárzás a napmagassághoz igazodva decemberi minimummal és júliusi maximummal rendelkezik. A tényleges globálsugárzás menete hasonló, értékei évi országos átlagban a lehetséges érték 65%-át érik el a felhőzet hatására. A minimum ÉK-en 78 MJ, az Alföld közepén 97MJ. A maximum Ny-on 620 MJ, az Alföld közepém 700MJ.

Az éves menettel a globálsugárzás diffúz és direkt összetevőjének aránya is változik. Még a derültebb nyári félévben is csak 50-50% a direkt/diffúz arány. Télen a globálsugárzás kétharmada a szórt sugárzásból tevődik ki.

A globálsugárzás és összetevőinek napi menete

A globálsugárzás területi képében egyértelműen a medence jelleg bontakozik ki.

Mezőgazdasági, ökológiai szempontból nagy jelentőségű a fotoszintetikusan aktív sugárzás (380-710 nm közti hullámhossz tartomány).

A felszínt elérő rövidhullámú sugárzás egy része visszaverődik (albedó). A felszín fizikai paramétereinek változásaival összefüggésben ez sajátos idő és térbeli dinamikát mutat. Az albedó (%) évi menetét mutatja a grafikon különböző felszínek esetében.

Az albedó sajátos területi változásokat mutat a téli és a nyári félév során.

A globálsugárzás és a visszavert rövidhullámú sugárzás különbsége a rövidhullámú sugárzási egyenleg. Ez a globálsugárzáshoz hasonló idő- és térbeli dinamikát mutat kisebb értékekkel.

Az elnyelt rövidhullámú sugárzástól felmelegedő felszín hosszúhullámú sugárzást bocsát ki. A légköri üvegház gázok ennek a sugárzásnak egy részét elnyelik és visszasugározzák a felszínre. A felszín által kisugárzott és a légkör által visszasugárzott energiamennyiség különbsége a felszín hosszúhullámú sugárzási egyenlege. Ha ezt kivonjuk a rövidhullámú sugárzási egyenleg értékéből a felszín teljes sugárzási egyenlegéhez jutunk, ami meghatározza az éghajlati folyamatok energia forrását.

A napfénytartam Ha a napsugárzás intenzitása 120w/m2 felett van süt a nap. Mértékegysége óra/év. Maximuma Júliusban, minimuma decemberben van.

Az ”ózonlyuk” problémája 1985-ben a British Antartic Survey kutatói az ózonkoncentráció erős csökkenését figyelték meg a tavaszi hónapok során. A sztratoszférában található ózonréteg ritkulásában, ún. ózonpajzs elvékonyodásában a halogénezett szénhidrogének (CFC-k) játsszák a főszerepet. Kizárólag az emberi tevékenység hatására (spray-k hajtógáza, hűtőfolyadékok, habosító anyagok, oldószerek stb.). Teljes koncentrációjuk, amely 0.7 ppb körül van (más adatok szerint már meghaladta az 1 ppb-t) anyagonként eltérő ütemben évente 1-10%-kal növekszik. Mivel e gázok kémiailag semlegesek, tartózkodási idejük nagyon hosszú, 70-20.000 év a troposzférában. Lassú keveredéssel, bomlás nélkül azonban felkerülnek a sztratoszférába és belépnek az ott zajló fotokémiai folyamatokba. Az ultraibolya sugárzás hatására a halogénelemek szabaddá válnak és gyors reakcióba lépnek az ózonnal.

Az ózon a sztratoszférában természetes körülmények között is mindig jelen van. A Napból jövő ultraibolya sugárzás hatására ugyanis a légkör 20-30 km-es tartományában az oxigén molekulák egy része atomos oxigénre bomlik, ezek az O2-vel kémiai reakcióba lépnek és létrejön az O3 molekula. Mennyiségét Dobson egységben adják meg. 1 Dobson az az ózon mennyiség, ami a tengerszinti nyomáson 0,01mm vastag réteget alkotna. A sztratoszférikus ózon átlagos mennyisége 300 Dobson. A sztratoszférában az összes légköri ózon 90%-a található, koncentrációját itt a dinitrogén-oxid és halogénezett szénhidrogének, azaz antropogén tevékenységek eredményei csökkentik. Annál meglepőbb, hogy a sztratoszférikus ózon csökkenésére az Antarktisz feletti ún. ózonlyuk felfedezése hívta fel a figyelmet.

A valószínű magyarázat erre az, hogy a déli sarkvidék feletti igen hideg levegőben a jégkristályok felületén olyan ún. heterogén reakciók játszódnak le, amelyek az ózon koncentráció akár 50%-os csökkenését is okozhatják. Ehhez még a déli félteke telén kialakuló szimmetrikus, póluskörüli cirkuláció is hozzájárul. Az utóbbi időkben az északi sark felett is megfigyeltek hasonló jelenséget.