Térképészeti alapismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FÖLD, ÉLETÜNK SZÍNTERE
Advertisements

Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
AUSZTRÁLIA.
Természetismeret 6. A Föld
A Föld képe, ahogyan az Apollo 17-ről látták.
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
Ez itt Magyar ország térképe
A térkép.
A TÉRKÉP.
Térképezési ismeretek
Aktivita 3.1 Pedagóg 11/č.40 5.osztály
Tájékozódás a földi időben
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
Csillagászati földrajzzal kapcsolatos feladatok
IDŐSZÁMÍTÁS Bevezető kérdések: 1) Pontosan jár-e egy napóra?
Európa fogalma, fekvése, határai
9. A zónaidő felosztása Földünkön
A Föld, mint égitest.
A hosszúság mérése.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Bolygónk, a Föld.
Hornyák Mátyás József előadása
Készítette: Bodnár Attila
Tájékozódás a földi térben
A HOLD A Hold a Földhöz legközelebb eső égi test, mely a Föld körül km.-nyi közepes távolságban 27 nap 7 ó. 43 p. 11,5 mp. alatt kering.
FÖLDRÉSZEK.
A Balaton földrajza.
Készítette:Szőke Gréta
Természetföldrajz 3. A földfelszín nagydomborzati és függőleges tagoltsága A hipszografikus görbe.
Tájékozódás az égen Az éggömb: Forgása:
„Ezt a munkát bizony nem olvashatja olyan kevés tudású műveletlen ember, aki még földgömböt sem látott, s nem látta sem a rajta található párhuzamos, sem.
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Benkovics László, február 2013
Ausztrália Egyenes Henrik.
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Fogalmak Térben görbült felület: nem fejthető síkba
A terep alkotói I. Domborzat Síkság Völgy Medence Hegy
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
Zentai László: Térképészet Térinformatika sáv Térképészet Zentai László Eötvös Loránd Tudományegyetem Térképtudományi és GeoinformatikaiTanszék
Reguly Antal (1819–1858) északi-uráli térképezése (1843−1846) Klinghammer István Gercsák Gábor ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék.
Európa fogalma, fekvése, határai
Itt vagyunk mi.
Magyarország természeti kincsei
Az ősi tudomány Geodézia Készítette: Jakab Csaba Lóránd.
Csillagászati és térképészeti ismeretek
Térképtan.
Magyarország.
KÖRNYEZETINFORMATIKA_8 MAGYARORSZÁGI VETÜLETEK ÉS SZELVÉNYHÁLÓZATOK
A FÖLD, A KÉK BOLYGÓ A FÖLD FORGÁSA ÉS KÖVETKEZMÉNYEI
Térkép 2..
Geodézia Szabó Zoltán.
Francia Köztársaság.
Térképészeti alapfogalmak, a térképek csoportosítása
A tematikus térképek ábrázolási formái Zentai László: Térképészet
Környezetvédelmi gyakorlatok 11. évfolyam
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Hollandia, a vizek ura Készítették: Kovács Péter, Ferke Dominik, Gál Zsombor, Tőrös András (6.A)
Ajánlott irodalom Klinghammer, Papp-Váry: Füldünk tükre, a térkép. Gondolat, Bp., 1983 Klinghammer, Mosonyi, Török, Zs.: Amiről a térképek mesélnek (CD-ROM).
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
Új térkép(részlet)ek Budapesten
A földrajzi fokhálózat
2.Elnevezés 3.Fő- mellék VT 4.Irányok 5.VT képekben 6.Ábrák 7.Hálózat
GPS kezelési alapismeretek
Készítette: Koleszár Gábor
Ázsia természetföldrajzi képe
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Európa földrajzi helyzete, határai
Amerika éghajlata.
A Föld, mint égitest.
Előadás másolata:

Térképészeti alapismeretek Térképtan Térképészeti alapismeretek

Kartográfia A térképészet vagy kartográfia (a görög chartis = hártya, kártya és graphein = írás, rajzolás) a térképek és más kartográfiai ábrázolási formák (pl. földgömb, panorámakép, fototérkép stb.) készítésének és használatának tudománya, technikája és művészete.

Mi kell a térképhez?? 1 3 2

Térképtörténet A térképezés a legrégebbi történeti múltba tekint vissza. A történeti kutatások megállapították, hogy az ember először rajzolt, csak azután írt. Az ősember lakóhelyének környezetét vagy a távolabbi tájakat is lerajzolta, Az eddig ismert legrégebbi, feltételezhetően térképészeti emlék egy falfestményen lévő várostérkép az anatóliai Çatal Hüyük-ben végzett ásatásoknál került elő. Készítésének idejét radiokarbon vizsgálatok alapján i. e. 6200 körülre teszik. A falfestmény ábrázolási megoldása érdekes: a város épületeit és utcáit alaprajzszerűen ábrázolja

Az ókori térképészet legfontosabb képviselője Ptolemaiosz Térképtörténet A legrégibb, papiruszra készített ismert térkép I. Széthi egyiptomi fáraó idejéből (i. e. XIII. sz.) való. A töredékes torinói papirusz darabjain a Vádi Hammamát aranybányája Az ókori térképészet legfontosabb képviselője Ptolemaiosz A rómaiak tovább haladtak görög elődeik nyomdokain, Különleges térképeiken főleg a közlekedési utakat, a településeket és az utazási akadályokat, folyókat, hegyeket, erdőket ábrázolták. A XVI. században működő Mercator a modern térképészet legnagyobb alakja. 1569-ben megalkotta világtérképét, Ő készítette, de fia adta ki az első, egységes térképgyűjteményt "Atlasz" néven (1595-ben

Térkép A térkép hagyományos definíció szerint a Föld vagy más égitest felszínének, síkba vetített, méretarányosan kisebbített, sajátos grafikai jelrendszerrel bemutatott felülnézeti ábrázolása.

Méretarány-aránymérték "A méretarány azt mutatja, hogy a térképen egységnyi hosszúság (rendszerint 1 cm) a valóságban hány centiméternek felel meg. Pl- M 1: 100.000 Az aránymérték a térkép arányának megfelelően szerkesztett hosszmérték. Segítségével mérhetünk a térképen.

Térképek csoportosítása

Méretarány szerint - nagy méretarányú. (nagyon részletes) Például 1 : 10 000 - középes méretarányú. (kevésbé részletes) Például 1 : 100 000 - kis méretarányú. (kis részletességű) Például 1 : 1 000 000

Tartalom szerint A földrajzi térképek kis méretarányban készülnek és nagyobb területeket (országrészek, országok, földrészek vagy az egész Földet) mutatnak be: mindenekelőtt áttekintést adnak az adott terület vízrajzáról és domborzatáról. Ezt ki lehet egészíteni a fontosabb közlekedési vonalakkal (utakkal, vasútakkal), jelentősebb településekkel (fővárosok, megyeszékhelyek, városok), illetve a megye- és országhatárokkal is.

Közigazgatási térképek a közigazgatási térképek nem mutatják a domborzatot: ezek a közepes vagy kis méretarányú térképek elsősorban az adott terület (megye, ország) közigazgatási határait (település-, megye-, országhatárt) ábrázolja

Tematikus térképek Valamely természeti,társadalmi, gazdasági folyamatot bemutató térképek. Pl. Magyarország népesedési folyamatai Magyarország munkanélküliségi arányai megyénként Mo. útvonalhálózatának fejlődése

Turista/autó/várostérkép

Meghatározott szempont alapján Atlasz Az atlaszokban a földrajzi és közigazgatási térképek mellett tematikus térképeket (szaktérképeket) is találhatsz. Meghatározott szempont alapján összeállított térképgyűjtemény.

Ábrázolás módja szerint Bolygónk felszíne eléggé egyenetlen: kisebb-nagyobb, különböző magasságú és formájú területek követik egymást. Ezek a felszíni formák, amelyeket összefoglalva domborzatnak nevezünk. Attól függően, mennyire magas egy adott terület, négy alapvető felszíni formát különböztetünk: alföld, dombság, középhegység és magashegység. A magasságot a tengerszinttől indulva határozzuk meg. Magyarországon a Balti-tengerhez viszonyítva, pontosabban a Kronstadt városban meghatározott "0" értékű alaptengerszintmagasság alapján mérjük.

Magassági színezéses ábrázolás

Szintvonalas ábrázolás A szintvonal azonos tengerszint feletti magasságú pontokat összekötő szabálytalan barna vonal. 5-10méterenként megrajzolva. 50-100méterenként kivastagítva.

Szintvonalas ábrázolás A turistatérképeken a szintvonalrajznak részletesnek kell lennie, hogy a terepet valósághűen ábrázolja és így több segítséget nyújtson a tájékozódásban. Amennyire lehetséges, a szintvonalra helyezett számmal megadjuk annak a szintvonalnak a tengerszint feletti magasságát.

Domborzatárnyékolásos módszer Az árnyékolás révén jobban érzékelheted, hogyan emelkedik ki egy felszíni forma, milyen vonulatok alkotnak egy hegységet. Olyan hatást kelt, mintha nagy magasságról figyelnénk meg a Föld felszínét. Érdekes összehasonlítani egy űrfelvételt és egy árnyékolt térképet ugyanarról a területről: meglepő azonosságot találhatsz a kettő között

Térképjelek A tárgyak, jelenségek egyezményes jelekkel történő ábrázolása. Minden térképhez tartozik egy jelmagyarázat. Ez valójában a térkép szótára.

Keresd ki a kút, könyvtár, kórház, vasérc, bauxit térképjelét. Otthoni feladat Keresd ki a kút, könyvtár, kórház, vasérc, bauxit térképjelét.

A Föld felülnézeti, arányosan kisebbített, Földgömb A Föld felülnézeti, arányosan kisebbített, térben ábrázolt mása.

Tájékozódás a térképen

Egyenlítő és a Greenwich meridián. Földrajzi fokhálózat Egyenlítő és a Greenwich meridián. Két alapköre az Egyenlítő és a Greenwich meridián. Az Egyenlítő Északi- és Déli-félgömbre, a Greenwich meridián Keleti- és Nyugati-félgömbre osztja a Földet. A szélességi körök számozása az Egyenlítőtől (0°) É-ra az Északi szélesség 90°-áig (Északi sark) és D-re a Déli szélesség 90°-áig (Déli sark). A hosszúsági körök számozása a Greenwich meridiántól indul (0°, illetve 180°), ettől Keletre a Keleti hosszúság és Nyugatra a Nyugati hosszúság 180°-áig terjed. A földrajzi fokhálózat segítségével a földfelszín bármely pontjának helye megadható az Egyenlítő és a Greenwich meridiántól, fokokban kifejezve. A szélességi és a hosszúsági körök együtt alkotják a földrajzi fokhálózatot. A fokhálózat segítségével tudunk tájékozódni a földgömbön és a térképen. A földrajzi helymeghatározásnál a földrajzi szélesség és a földrajzi hosszúság adatára van szükségünk A szélességi és a hosszúsági körök együtt alkotják a földrajzi fokhálózatot

Szélességi körök jellemzése A szélességi körök - nem egyenlő hosszúak - leghosszabb az Egyenlítő (kb. 40 ezer km) - legrövidebbek:az északi szélesség 90. fok déli szélesség 90. fok - ezek 1-1 pont mindössze - távolságuk azonos (kb. 111 km), párhuzamosak - a 0. szélességi kör: Egyenlítő: 1 db - északi és déli szélességek vannak: 90-90 db - az Egyenlítő két részre osztja a földgömböt: - északi félteke (itt van hazánk is) - déli félteke - nevezetes szélességi körök: Egyenlító, Baktérító, Ráktérító ( É.és D-i sz. 23.3’) Északi és Déli Sarkkör ( É-i és D-i sz. 66.6’)

Otthoni feladat Milyen irányban húzódnak a szélességi körök? Melyik szélességi kör a leghosszabb és melyek a legrövidebbek? Mutasd meg a nevezetes szélességi köröket a földgömbön és a világtérképen! Mely kontinenseken halad át az Egyenlítõ?

Hosszúsági körök jellemzése A hosszúsági vonalak (meridiánok) É-D irányban futó körök, amelyek a sarkokon találkoznak; a hosszúságot a 0°-ként meghatározott Greenwich meridiántól számított távolsággal mérik, amely 180°-ig terjedhet K és Ny felé. A hosszúsági körök (meridiánok, délkörök) - egyenlő hosszúak (kb. 40 ezer km mindegyik) Egymással nem párhuzamosak - a sarkokon találkoznak - kezdő meridián (0. fok) Grennwich-en megy át (London): 1 db - keleti és nyugati hosszúsági (fél)körök vannak: összesen: 360 db (délkör!) - a 0. és a 180. hosszúsági (fél)körök 2 részre osztják a földgömböt: - nyugati félgömb - keleti félgömb (itt van hazánk is)

Neves szélességi/hosszúsági körök Fontos szélességi körök: Északi sarkkör (Ész. 66° 30') Ráktérítő (Ész. 23° 30') Egyenlítő (0°) Baktérítő (Dsz. 23° 30') Déli sarkkör (Dsz. 66° 30')

Helymeghatározás a térképen Határozzuk meg Budapest földrajzi helyzetét a fokhálózat segítségével. Határozd meg Innsbruck, Zürich, Dijon földrajzi helyzetét.

Otthoni feladat Milyen irányban húzódnak a hosszúsági körök? Mit jelent a földrajzi hosszúság? Mely kontinenseken halad át a kezdõ hosszúsági kör? Hány adatra van szükség egy hely földrajzi helyzetének meghatározásához? Melyik félgömbön fekszik Ausztrália, a Fekete-tenger, Dél-Amerika? Helymeghatározás: Los Angeles, Veszprém, Madrid, Rio de Janeiro, Canberra