„Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Kormányszóvivői tájékoztató NYUGDÍJ-INTÉZKEDÉSEK 2006.
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A sportiskolába járó tanulók szüleinek válaszai a kérdőíves felmérésre (1245 válaszadó)

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program jelentősége – hazai gyakorlatok, értékelés Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapest,
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
A Körös-vidéki Tehetségsegítő Tanács mint mentor tehetségsegítő tanács, mint mentor Mentorok: Dégenhardtné Szántó Ágota, Kőrösi Tibor Budapest, november.
Nagy Zsolt addiktológiai konzultáns, Intézményvezető
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
Lakner Zoltán.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Missziónk A gyerekeket meg kell hallgatni és a felnőtteket segíteni kell abban, hogy erre képesek legyenek. A Kék Vonal minden munkatársa és önkéntese.
MATEMATIKA Év eleji felmérés 3. évfolyam
Ifjúsági és szabadidős programok Legyen az esély egyenlő- esélyteremtés a Sásdi kistérségben.
Helyes táplálkozás.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Humánkineziológia szak
VILÁGJÁRÓ NAP TANULMÁNYUTAK A SEMMELWEIS EGYETEMEN EOK Budapest, 2012.március 21. Dr. Lőrincz M. Ákos Semmelweis Közösség – Semmelweis Világ TÁMOP-4.1.1/A-10/2/KMR
Rehabilitációs törekvések egy pszichiátriai betegotthonban
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Flavon max termékcsalád
Budapest XIII. kerületi Cigány Kisebbségi Önkormányzat felmérése család bevonásával készített kérdőív kiértékelése.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
A tételek eljuttatása az iskolákba
Az ókori sumér étkezési szokások
Sárgarépa piaca hasonlóságelemzéssel Gazdaság- és Társadalomtudományi kar Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnök I. évfolyam Fekete AlexanderKozma Richárd.
Új tudás – új kompetenciák az érettségi vizsgán dr Drexlerné Solymos Mária.
szakmérnök hallgatók számára
HÍR gyűjteményből Íz-régiók a Kárpát- medencében Szegedyné Fricz Ágnes elnök HÍR Bíráló Bizottság.
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Kotulyák Tamás, Get Energy Magyarország Kft.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Korai képességgondozás és egészségügy Programok 2011.január1-től 2011 augusztus 31-ig.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Gyorsjelentés a Kulturális Központok Országos Szövetsége tagintézményeinek felméréséről Kecskemét,
Multivitamin és ásványi anyagok EGÉSZSÉG AZ EGÉSZ CSALÁDNAK Mindannyian szeretnénk egészségesek lenni, és ezt kívánjuk családtagjainknak is. Az új, a szervezet.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Nyitott Kapuk 2010 Beiskolázási kérdőívek értékelése.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A vegetáriánus táplálkozás megítélése
A helyes táplálkozás.
Királyné Kerék Anikó programvezető OFA Hálózat – Nyugat-dunántúli Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Testi - lelki egyensúly
 Rengeteg blogot találhatunk a témában  Kedvünkre válogathatunk, mert mind különböző  Ki hobbiból, ki munka céljából vezeti  Nagyon népszerűvé vált.
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
A projekt megvalósítását támogatja a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsa „A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM –
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
Szombathely és környéke Gasztronómiai séta. Földrajzi elhelyezkedése A város az Alpokalján, a Perint és Gyöngyös patakok lapályán, a Gyöngyös- sík nyugati.
„A legkisebb ellenállás” – bűnmegelőzés a szépkorúak körében BM – 15 – MI – 0092 projekt szakmai bemutatása Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium.
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Veszprém Megyei Kormányhivatal
10. rész :Táplálékunk összetevői
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Budapest 19. Étkeztetés a Kispesti iskolákban
RSZTOP „Közterületen élők számára természetbeni juttatás biztosítása” Megvalósítás a partneri együttműködés tekintetében a kiegészítő étkezés.
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

„Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány 3526 Miskolc, Eperjesi u. 5. Tel.: 06-20/4312806 e-mail: lano@chello.hu honlap: www.harmadikkoregyeteme.hu „Az időskorú emberek étkezési szokásai – lehetőségei klubszerű ellátás keretei között” Összeállította: Dr. Dobos László 3.KEMA Kuratórium elnöke Nyíregyháza 2011. február 04.

I. Előzmények, adatgyűjtés Klubszerű ellátásban részesülő időskorúak étkezési szokásainak helyszíni megfigyelése (Miskolc Idősek Klubjai 5 helyszín, ~ 150 fő) Kiscsoportos beszélgetés: „étkezési-táplálkozási szokásokról” – „az egészségtudatos táplálkozásról” – a lehetőségekről (3.KEMA Információs Szolgáltató Iroda 12 fő munkatársa) Egyéni beszélgetés időskorú személyekkel táplálkozási-étkezési szokásairól-családon belül – klubokban (lásd 2.pont) Felmérés készítése írásban 50 fő bevonásával (3.KEMA önkénteseinek bevonásával)

II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (1.) Az egészségtudatos táplálkozás szükségességének megítélése időskorban: (50 fő – 100 %) a, Ismerik-e a táplálkozás egészségmegőrző szerepét: - teljes körűen: 38 fő 76 % - részben: 8 fő 18 % - nem foglalkoznak vele: 4 fő 8 % A személyes beszélgetések megerősítették a felmérés arányait! b, Eleget tudnak-e tenni a napi ötszöri étkezésnek: - teljes körűen: 8 fő 16 % - részben (3 főétkezés): 24 fő 48 % - egyáltalán nem: 18 fő 36 % A személyes beszélgetések több bizonytalanságot takartak.

II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (2.) c, A rendszeres táplálkozás elmaradásának okai: - anyagi okok (kevés nyugdíj): 23 fő 46 % - egyedüllét (nem főzök, terítek magamnak) 19 fő 38 % - „megszokás” (korábbi évek) 8 fő 16 % Egy-két szóbeli megjegyzés: (egyéni beszélgetések) - „egyedül nem esik jól enni!” - „a pénzünk csak ennyire elég” - „mindig is este ettem sokat”

Döntően – „sajnálattal” – az árak határozzák meg! II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (3.) d, Táplálkozása során milyen jellegű ételek vannak túlsúlyban: (sorrendiség) - zsíros (sertés), nehéz ételek: 12 fő 24 % - tej, tejtermékek: 12 fő 24 % - tészták, tésztaféleségek: 8 fő 16 % - gyümölcsökből készített ételek: 6 fő 12 % - zöldségekből készített ételek: 3 fő 6 % - hal ételek: 2 fő 4 % - szárnyas ételek: 7 fő 14 % Döntően – „sajnálattal” – az árak határozzák meg!

II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (4.) e, Amit a vitaminokról tudni kell időskorban a táplálkozással kapcsolatban: A vitaminok ismertségi szintje időskorúak esetében: - „C” vitamin: 27 fő 54 % - „D” vitamin: 14 fő 28 % - „B1, B2, B6, B12” vitaminok: 9 fő 18 % Egyéni beszélgetés eredménye: - „Primőr zöldségekre, vitamindús gyümölcsökre kevés a nyugdíj” - „A gyógyszer olcsóbb jelenleg”

II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (5.) f, Folyadék fogyasztás naponta időskorúaknál: - 2,5 l folyadék,vagy azon felül: 11 fő 22 % - 2,0 l folyadék bevitel/nap: 23 fő 46 % - 1,5 l folyadék bevitel/nap: 7 fő 14 % - 1,0 l folyadék bevitel/nap: 9 fő 18 % Mennyiségét a napi tea fogyasztás és tejbevitel jelenti, kevésbé a levesek, egyéb folyadékok megléte vagy hiánya! Szóbeli beszélgetés: Az árak és egészségmegőrzés miatt egyre kevesebb az alkohol fogyasztás! Kivéve: hajléktalanok körében!

II. Tapasztalatok összegezése – részbeni összehasonlítás a táplálkozás időskori követelményeivel (6.) g, Fűszerek, fűszer jellegű növények fogyasztása időskorban (1-10 sorrendiség összegezése alapján): - só fogyasztás: 45 fő 1. helyre - ecet fogyasztása (ételekben): 42 fő 4. helyre - fokhagyma fogyasztás: 42 fő 5. helyre - hagyma fogyasztás: 44 fő 2. helyre - fekete retek: 34 fő 7. helyre - paprika (piros): 43 fő 3. helyre - kakukkfű: 22 fő 8. helyre - gyömbér: 9 fő 10. helyre - oregano: 14 fő 9. helyre - szemes és őrölt bors: 41 fő 6. helyre A szóbeli egyéni és kiscsoportos beszélgetések megerősítették: - előnyben a hagyományos fűszerek, - kevésbé ismert és árban is drágább fűszerek ritkán kerülnek a fogyasztásra,

III. A gyakorlatból ellesett néhány életmódbeli tanács idős emberek részére - Undorral, erőltetve soha ne étkezzen az idős ember; - Nagyon fontos az étkezés kulturális-esztétikai feltételeinek biztosítása; - Az étkezőhelyiség tiszta-friss levegőt biztosítson; - Tegyük lehetővé az ételek díszítését (citrom,zöldség,stb.) – étvágyfokozó; - A túl hideg, túl forró étel károsíthatja a nyálkahártyát; - Az ötszöri (?) étkezésen belül egyszer fogyasszon az idős ember főtt ételt; - Az étkezések idején kerüljük a konfliktusokat, azok rendezését; - Fontos az étkezési idő betartása! - Alapvető tanács a szélsőségektől (bő étkezés, koplalás) való tartózkodás; A beszélgetések során gyűjtöttük össze az időskorúak tapasztalatait!

IV. Kitől kérnek? Kitől kapnak tanácsot az idősemberek az egészségtudatos táplálkozási szokásaikhoz? - hagyományok „ápolása” – „apáról-fiúra” száll az étkezési szokás, - „barátok-jó szomszédok” tanácsai, szokásaiknak, tapasztalataiknak átvétele, - TV-rádió étkezési tanácsai, „mit együnk – mit ne együnk?” - háziorvos – gondozónő szakmai tanácsai, - „füves ember” (Bükkszentkereszt Gyuri bácsi) „patikája” – igen népszerű és gyakori az idősemberek konyhájában, - táplálkozással, tápanyagokkal kapcsolatos előadás (Prof. Dinya Zoltán előadásán 87 időskorú ellátott vett részt + 23 fő családból érkező időskorú) - napi, heti sajtó receptjei az egészséges táplálkozással kapcsolatban JÓ TANÁCSOK – LEHETŐSÉGEK – FELTÉTELEK!? A személyes és kiscsoportos beszélgetések során gyűjtöttük össze a leírtakat!

V. A 3.KEMA „jövőképe” az idősödő és időskorú emberek egészségtudatos étkezési szokásainak kialakításában - A megkezdett kutatás folytatása, kiszélesítése a prevenció érdekében: - 45 év – 54 év - 55 év – 64 év korosztályok - korcsoportjaira - 65 év – 74 év - 75 év – - A kutatási szempontok bővítése elsősorban a prevenció kialakítása érdekében: - főiskolákkal, egyetemekkel szakmai együttműködés kialakítása - témával foglalkozó kutató laboratóriumokkal együttműködés - hazai és nemzetközi tapasztalatok begyűjtése

V. A 3.KEMA „jövőképe” az idősödő és időskorú emberek egészségtudatos étkezési szokásainak kialakításában - A kutatási tapasztalatok tanulságainak, eredményeinek visszaigazolása az idősödő és idősemberek körébe: - műhely munka, - konferenciák, - egyéni tanácsadás, - leporellók, - olcsó és egészségtudatos receptek, étlapok összeállítása, terjesztése időskorúak körében és intézményeikben,

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!