Spiró György.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
 A Spider Racing-et egy összeszokott, sok időt együtt töltő baráti társaság alapította 2007-ben.  A csapat hivatalosan a 2010-es évtől szeretne összeállni.
Advertisements

Nemes Nagy Ágnes Egy iskola névadója.
Digitális Irodalmi Akadémia –2008.
Hogyan illeszkedik be Mészöly munkássága a második világháború utáni magyar irodalomba?
Nemes Nagy Ágnes.
Mitől sikeres egy intézményi szakkönyvtár? Dr. Palotai Mária - ESKI Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár június 18. „Vállalati könyvtárak tegnap.
Az Artisjus és az irodalmi szerzők
Feldolgozás gondolattérkép segítségével
Selyem Melinda Mercédesz
Hegyi Csaba SZABÓ ÉS VESZELSZKY szó – rajz – írás
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
Makovecz Imre ( ) Kossuth-díjas építész, a magyar organikus építészet egyik képviselője. A Magyar Művészeti Akadémia alapítója, örökös.
Pécsi Tudományegyetem Szociológia Tanszék Bölcsészettudományi Kar.
Nemes Nagy Ágnes Élete, munkássága.
Nemes Nagy Ágnes Élete
Bodó Zalán – MFKI Félvezető Kutatás MTA MFA, 2005 december.
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok
„ Gőzös, meleg barázdákon vetetten Kincses kalászok bólogatnak át Az út felé, hol kényes, büszke fák, A Szépség fái súgnak át a berken.” József Attila:
Technikatörténet előadás
Képzések a pécsi bölcsészkaron
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Kapcsolat Név: Jancsó Gábor, az MTA Doktora, tudományos tanácsadó
Magyar nyelvészek,nyelvművelők
Fekete István január 25. – június 23..
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
E-book-ok, könyvtárak, OSZK Networkshop 2011 Kaposvár, április 27.
A Magyar Elektronikus Könyvtár helye, szerepe a hazai digitális könyvtárak között XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapest,
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
Nemes Nagy Ágnes Született Budapesten január 3-án, ugyanitt halt meg augusztus 23-án.
Élete IttSzületett -Élt-ésHalt A Líceum homlokzata A Líceum tornaterme 1939-ben a Baár–Madas Református Leánylíceumban kitüntetéssel érettségizett.
Nemes Nagy Ágnes.
Készítette: Sümegi Dániel
Nemes Nagy Ágnes.
Kommunikáció az egyetemen
ÜZLETI TERVEZÉS levelező hallgatóknak ÖSSZEFOGLALÁS.
Arany János, a titoknok 27/C.
Tudományos portálok összehasonlítása. Mi a portál? „Port”: kapu, „portal”: bejárat Eredetileg: „internetes kiindulópont” – továbblépés más oldalakra Ma.
A Kaposvári Egyetem Készítette: Lang Diána.  A magyar országgyűlés január 1-gyel alapította a Kaposvári Egyetemet, ezzel a döntéssel Kaposvár a.
Várkonyi Mária1 Sára Sándor A mozgókép mestere.
„Ki tud többet Egerről?” verseny
Program Péceli Gábor rektor köszöntő beszéde
TÓTH K RISZTINA A KVÁRIUM. A szerző Toth_Krisztina_photo_by_Emmer_Laszlo_web.
Borbély Szilárd NINCSTELENEK
Kalapos Éva D.A.C..
ISMERD MEG HAZÁNKAT! ISKOLA MEGISMERÉSE, BEMUTATÁSA.
KÖLTŐ, ÍRÓ, MŰFORDÍTÓ, ESSZÉISTA
Benedek Szabolcs: Focialista forradalom. Benedek Szabolcs 1973-ban született Budapesten 1975-től az érettségi Szolnokon élt A budapesti Közgazdaság-tudományi.
Az ELTE Informatikai Kar és a FÖMI Távérzékelési Központ kapcsolata : Műhold-felvétel kiértékelő rendszer komponenseinek kifejlesztése (tervezés.
Csabai László.
Készítette: Gál Patrik (9.c)
„Az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni!”
Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat
Tudománykommunikáció: helyzetkép Magyarországon 2006/2007 Dr. Fábri György PhD kommunikációs igazgató MTA.
Magyar villamosmérnök Számítástechnikus Informatikus
Eötvös Lóránd élete Készítette:Bráder Amanda 9.b.
Földrajzoktatás a Debreceni Egyetemen és jogelődjén, a Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1990-től napjainkig Kerényi Attila Debrecen november 14.
Kertész Imre (Budapest, ) magyar író, műfordító Önéletrajzi ihletésű, a holokausztról és az önkényuralomról szóló műveiért irodalmi Nobel-díjjal.
Závada Pál: Természetes fény Magvető, Budapest, 2014 Készítette: Pfeiffer Tamás István.
Szabó Magda : Abigél.
Simonyi Károly Élete Bognár Beáta 11.D. Tartalom Életrajz Családja Díjai Könyvei Források.
SZABÓ LŐRINC Miskolci híresség. ÉLETRAJZI ADATAI ▪ Teljes neve: Szabó Lőrinc József ▪ Született: Miskolc, március 31. ▪ Elhunyt:Budapest,Józsefváros,
Szerző : Vörösmarty Mihály Mű címe: Csongor és Tünde Előadás helye: Budapest Nemzeti Színház Bemutató dátuma : 1941 Rendező: Németh Antal CsongorésTünde.
Multimédia – Multikulti Kovács „Katáng” Ferenc Tanár Úr iChat-en keresztül Oslóból!
SZVOREN EDINA AZ ORSZÁG LEGJOBB HÓHÉRA (2015) Arató László 2016.
Zoltán Gábor ORGIA Kalligram, 2016 AEGON Shortlist
Kvíz Híres magyar írókról.
Németh Antal Az ember tragédiája.
Rendezte: Dr. Németh Antal
Iglódi István rendezése
~Paulay Ede rendezésében~
Előadás másolata:

Spiró György

1946-ban született Budapesten 1946-ban született Budapesten. Magyar–orosz–szerb-horvát szakon diplomázik az ELTE Bölcsészkarán. Az Újságíró Főiskolán szociológus-diplomát szerez. 1970–71-ben a Magyar Rádióban újságíró-gyakornok. 1971 és 75 között a Corvina Kiadó szerkesztője. 1975-től három évig ösztöndíjas aspiráns. Az MTA kelet-európai kutatócsoportjának, majd az ELTE Bölcsészettudományi Karának tudományos munkatársa. 1978-tól a világirodalmi tanszéken, 1991-től az esztétika tanszéken tanít. Az ELTE Esztétika és Kommunikáció Tanszékének egyetemi docense. 2008-tól nyugdíjas.

1975–77-ig, majd 1978-ban ösztöndíjas drámaíró és dramaturg a budapesti Nemzeti Színházban, 1981 és 1992 között dramaturg a kaposvári Csiky Gergely Színházban. 1992–1995-ben a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója. 1990–1997-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára. 1975 és 1998 között tagja volt a Magyar Írószövetségnek, melyből kilépett. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át nemzetközileg is nagyra becsült regényírói, drámaírói és esszéírói munkásságáért. 2006-ban kapta az AEGON Művészeti Díjat Fogság című regényért. 2010-ben az egyik legmagasabb lengyel irodalmi kitüntetést kapta a Messiások című regényéért. Budapesten él

Szépirodalmi munkásság mellett Költői indulás Szépirodalmi munkásság mellett tanulmányok, műfordítások, adaptációk Regények történelmiek a régmúltból (Az Ikszek), a félmúltból (Tavaszi tárlat) és jövőben játszódó (Feleségverseny) is van

Drámák népszerűek, sokat játszottak, köztük történelmiek is (pl. Békecsászár) Csirkefej című drámája ajánlott, dvd-n tanítási segédlettel együtt is megjelent

Novelláskötetek Álmodtam neked Kémjelentés (benne a Domb)

Tudományos munkásság pl. Shakespeare szerepösszevonásai

Magvető 2005

Magvető Kiadó, 2005 Interneten: dia (Digitális Irodalmi Akadémia): http://dia.jadox.pim.hu/jetspeed/displayXhtml?offset=1&origOffset=-1&docId=134&secId=12727&qdcId=3&libraryId=-1&filter=Spir%C3%B3+Gy%C3%B6rgy&limit=1000&pageSet=1

A műről a szerző: Hogyan győznek a provinciák? – előadás a Mindentudás Egyetemén: http://www.youtube.com/watch?v=vOodyO0-r1Y TV műsor sorozat: http://tarsas2010.blog.hu/2011/04/20/a_fogsag_nyomaban_1_2_3_spiro_gyorgy Széljegyzetek, Magvető, 2006

A szerzőről: életrajz a dián: http://pim.hu/object.42B71B44-8D9A-4028-90FB-D165F44E0050.ivy bibliográfia a dián: http://pim.hu/object.6A052A4E-7752-4056-9F10-D1264CD873F9.ivy

Beszélgetés 2009-ből: http://www. origo

A regény tere a regény idejében

Transtiberim

Jeruzsálem

Caesarea (Kaiszarea) ma

Alexandria

Róma központja

Római fürdő

Tipikus római viseletek

Étkezés az úri Rómában a felnőtt Uri idejében

Uri művei effélék lehettek

Pénzérmék