Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 2-4. St ép 108. • Telefon: 06-1 463-2526 • Telefax: 06-1 463-2547 •

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Kultúra és internet Csepeli György Budapest, november 7. Neumann János Számítógép-tudományi Társaság konferenciája
Levéltárak, Balatonfüred, június közösségi oldalak, web 2.0.
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
Információs és elektronikus szolgáltatások egy 3. generációs egyetemi modellhez: a coo-perencián innen és túl … Majó Zoltán fejlesztési igazgató Szegedi.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Logók és logfájlok Az online közönségmérés kihívásai.
Fiatalok a digitális kultúrában - naiv bennszülöttek? VI. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 27.
DPR és webfejlesztés Aknai Péter Tartalommenedzser, PTE DPR Szakmai Nap, április 15.
2014. június 28. Hálózati tanulás Hálózatok Internet Web 2.0.
WEB 2 eszközök, közösségi portálok az oktatásban
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.
Web2 a mobilon: mégis, kinek az érdeke? Méhes Krisztián Neo-Play Entertainment Kft.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
E-LEARNING ÁLTAL TÁMOGATOTT KÖNYVTÁRI MUNKAFOLYAMATOK
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Közösségi média és a könyvtár Trendek Közösségi média és a könyvtárak Trendek
 Információs társadalom – a fogalom és ami mögötte van  Másvilág – fiatalok az információs társadalomban  Útikalauz stopposoknak – ifjúsági munka virtuális.
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
2009. november 30. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 12. előadás.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Online marketing, online PR Miben más? Előadás Végvári Imre Igazgató Arcus Interactive Group.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
E-learning és a multimédia
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár.
Közösségi portálok használata
Kevés az Ügyfél ?. 1.a legtöbb KKV-nek van weboldala 2.Időt és pénzt költenek a látogatókra Tény.
A jövő könyvtára, a könyvtárak jövője MA Könyvtári szolgáltatások menedzselése II.
Közösségi oldalak használata
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
LEKTOR/Lexelerator workshop – március 4. A LEKTOR projekt és a Lexelerator platform szolgáltatásainak és eszközeinek ismertetése.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
Information Society Research Institute 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 3. St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
IWiW – második hullám Simó György T-Online Magyarország Zrt, vezérigazgató.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
1 Zala Megye az Információs Társadalomban Konferencia Zalaegerszeg, május 30..
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem rkp. 9. II. em 210. Telefon: Telefax: Web:
Utazás a digitális állampolgár koponyája körül Rab Árpád BME-ITTK.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Együttműködés az online közösségekkel a közgyűjteményekben Networkshop.
Közösségépítés a könyvtár fizikai és virtuális tereiben Tóth Máté OSZK-Könyvtári Intézet
 Információs társadalom – a fogalom és ami mögötte van  Másvilág – fiatalok az információs társadalomban  Útikalauz stopposoknak – ifjúsági munka virtuális.
Irány a felhő Előnyök, tapasztalatok Sárdy Tibor
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
VARGA RÓBERT ONLINE MARKETING SZAKÉRTŐ MARKETINGOKOSAN.HU BUDAPEST, JÚNIUS 9. Generációs hidak építése az online világban.
Új technológiák alkalmazási lehetőségei a mentori munkában Készítette: Lőrinczné Tasi Zsuzsanna.
– Letölthető változat –
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Személyes információmenedzsment
A tévés főműsoridő a célkeresztben Látogatottsági adatok után már nézettségi adatok?! Mester Sándor [origo] értékesítési igazgató T-Online Magyarország.
INFORMATIKA december 3. E1 előadó 2. alkalom
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Ovidius InfoService Co. Ltd.
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Ovidius InfoService Co. Ltd.
Előadás másolata:

Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: • Web: Pintér Róbert Web 2.0 a könyvtárakban: kiút vagy zsákutca? Középpontban a „használó”: a könyvtári szolgáltatások fejlesztésének lehetőségei Miskolc, Hotel Pannónia, április 23.

Gondolkodjunk együtt!  Olvasási (és írási) szokások a 21-ik század hajnalán.  Az internet szerepe, és a web 2.0 fogalma.  A könyvtáros és a könyvtár lehetséges helye, funkciói a web 2.0 „forradalomban”.

Bűneink?  Egyáltalán nem vagy kevesebbet töltünk könyvolvasással, mint „illenék”. Még mindig a gimnáziumi korosztály olvas a legtöbbet.  Nem olvasunk szépirodalmat. új irodalmi bestsellerek, Nagy Könyv.  Még az alapvető műveket sem olvassuk el. Ősbűn, nem tehetünk róla, mivel az emberi kapacitáson messze túlmutató tudástermelés van a könyvpiacon.  Mi a helyzet a könyvtárba járással?

Mi az internet szerepe?  Az internet textuális forradalmat hozott, az internetezők többet olvasnak, mint bárki más.  Komoly kihívás a televízió uralta (média)kultúra számára: először csökkent a legfiatalabbak tv-vel töltött ideje, átalakuló médiahasználati szokások, „multitasking”.  Web 2.0: a felhasználók (inter)aktív bevonódása, participatív média: nem csak olvasó, író is.

Mi a web 2.0? (1)  Induljunk ki az internetből (web 1.0):  Szinkron-aszinkron kommunikáció.  Egyirányú és/vagy kétirányú.  Résztvevők: egy-egy, egy-kevés, egy-sok és variációi.  Pozícionális és hálózati javak.  Web 1.0, (privát, hírlevél, levelezőlista), chat, IM, fórum stb.  Mindez csírájában már hordozza a web 2.0-át.

Web 1.0  Web 2.0 (O’Reilly)  Publikálás, közzététel --> részvétel (megosztás, megvitatás)  Ofoto --> Flickr (fényképezés)  Akamai --> BitTorrent (file-megosztás)  Mp3.com --> Napster (zeneletöltés)  Domén név spekuláció --> kereső-optimalizálás (üzleti láthatóság)  Britannica Online --> Wikipedia (tudás kodifikálása)  Tartalom-menedzsment rendszerek --> wikik (tudás menedzselése)  Directories (taxonómia) --> címkézés („folksonómia") (tudás rendszerezése)  Személyes weboldalak --> blogolás (önkifejezés)

Mi a web 2.0? (2) Összefoglalóan azokra a szolgáltatásokra és alkalmazásokra utal, amelyek jellemzően az ezredforduló óta, a felhasználók bevonásával, azok aktív közreműködésével üzemelnek. De nem egyszerűen csak a szolgáltatásokat jelenti, hanem azt is, hogy a web technológiai platformmá válik, ahol mindezek végbemennek:  aktív(abb) felhasználók, participatív média,  aktívabb környezet, felhasználói erőforrások kihasználása,  közvetlen információ- és tudástermelés, illetve megosztás,  Pl. blog, vlog, podcast, wiki, RSS, tag, AJAX...

Egy jó megoldás problémát keres - web 2.0  Kollektív tartalom- és tudástermelés.  Az olvasóból „író”, átíró, közbeszóló, kommentáló... aktívabb partner lesz (persze nem mindenkiből).  A felhasználó rendelkezésre bocsátja erőforrásait (sok kicsi sokra megy, a „hosszú farok” ereje). De hol lehet mindennek a helye a könyvtárban?

Könyvtár régi-új szerepben  Harc azért, hogy a könyv, a könyvtáros és a könyvtár kitüntetett pont maradjon az információ- és tudás folyamataiban.  Lehet-e „győzni”? Igen, feltéve, ha a könyvtár megtalálja az új-régi helyét.  A könyvtár már évtizedek óta jóval több, mint egyszerű „könyvkölcsönző” (a harc régen megindult):  közösségi pont,  nem csak olvasás, hanem egyéb aktivitások színhelye,  látható a számítógép integrált megjelenése.

Könyvtáros és könyvtár lehetséges helye, funkciói  De mire jó a könyvtár, amire az otthoni internet nem?  Mit csinál egy könyvtáros? Információbróker és tudásbróker: tartható hadállások vagy vágyálom?  Célok:  A könyvtárak ne maradjanak ki a tudástermelés forradalmából.  A könyvtár és könyvtáros, mint a mesebeli lány: változzon is, meg ne is.  Átalakuló funkciók, elsősorban közösségi központ, olvasók beengedése a könyvtár működtetésébe (a web 2.0 lehetséges helye).

Web 2.0 forradalom a könyvtárakon kívül Új kihívás: kövesd nyomon az eseményeket működés közben!  Már nem csak könyvek, cikkek képeznek bibliográfiai adatbázist, hanem a képek, videók, podcastok stb. is megjelennek és egyre fontosabbá válnak.  Betör a kiadásba, publikálásba is a web2, pl. wikik, kollaboratív munka, szakmai blogok (ez nem hagyományos publikálás, de nem is hagyható figyelmen kívül).  Az író, publikáló közösség webesedése a másodlagos írásbeliség felé (úgy írunk, mintha beszélnénk) tolja el a közlésmódot az interneten és mindez dokumentálódik.  Hol és mi lehet ebben a szerepe a könyvtáraknak és könyvtárosoknak?

Web 2.0 forradalom a könyvtárakban  Belső információ és tudásmenedzsment folyamatok felfrissítése.  Olvasók jobb (ki)szolgálása, ki- és felhasználása.  Olvasók beemelése a tudástermelésbe, és a tudásmegosztási folyamatokba.  Folyamat és nem a „végtermék” centrikus látásmód.

Köszönöm a figyelmet! Pintér Róbert, BME-ITTK tudományos és stratégiai igazgató BME – Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111, Budapest, Sztoczek u. 2-4 St. épület 108. Telefon: Fax: