Az információs forradalom

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Befektetett eszközök, tárgyi eszközök, forgóeszközök
Advertisements

A számítógépes hálózatok és az Internet
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
>>0 >>1 >> 2 >> 3 >> 4 >> Gyülekeznek a felhők a felsőoktatás egén - avagy a cloud learning szárnyalása a kibertérben SERES – MISKOLCZI - FÓRIKA - LENGYEL.
M UNKAVÉGZÉS A XXI. SZÁZADBAN. A 21. században lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat nem a munkahelyen, hanem otthon végezzük el. Ezt röviden távmunkának.
IKT = információs és kommunikációs technológia
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Mozgókép és médiaismeret
Az első házasság felbomlása
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
A túlzott informatikai eszköz-használat veszélyei
Az információszerzés.
A turizmus rendszer környezete
II. Európa és a világ Népességnövekedés: a 19. században Európa lakossága 190 millióról 423 millióra nőtt Ez a világ lakosságának több mint egynegyedét.
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Innovációmenedzsment. A század jellemzői Az innováció marginálisból központi jelenséggé válik A gazdaság tercierizálódik (szolgáltatás-gazdaság)
Európai Uniós távmunka programok és tredek Wesselényi Andrea
Dr. Élő Gábor július 9. MKE HKSZ 15. Országos Konferenciája
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
A nemzetközi üzleti élet etikája
Semmi nem állíthatja meg a forradalmat! a XXI. század Szocializmusa felé Úton.
Gimnázium Óbecse Információs társadalom. Gimnázium Óbecse Az információ technológia (IT) az információ kezelésében, visszakeresésében, feldolgozásában,
„A füstjelektől a műholdig” Avagy a hírközlés fejlődése
Az ipari forradalom.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Számítógép generációk 1-3
2.-3. Beszámoló, folyamatos és tervezett feladatok január 24. Közgyűlés Feladatok Képzésszervezés Pályázatok IT-mentor munka Kapcsolatépítés.
Gyermekkor és gyermekkortörténet a kezdetektől napjainkig,különös tekintettel a középkór és reneszánsz gyermekképére.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
OTDK 2011 Szakra Attila Konzulens: dr. Majtényi György Társadalomtudományos és filozófiai válaszok a transzhumanizmus kihívásaira.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
Bevezetés. A jó pap holtig tanul – tartja a mondás A múlt század közepéig azonban, általában, csak azokra az emberekre volt ez igaz,  akiknek a génjeiben.
A távmunka nem cél, hanem eszköz december 11.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
Dippold Péter A könyvtárak változó szerepe az információs társadalmakban.
A népesség számának változása Európában
Az internet kialakulása
Az éghajlatváltozás kommunikációja a médiában Innováció és kommunikáció III. Megyeri Nóra - Turcsán Edit.
1 Hogyan tovább minőségügy? XIV. Magyar Minőség Hét november 07.
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
A világnépesség növekedése
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
Európa és Magyarország helyzete az ipari forradalom évszázadában I.
Forgó Sándor H: Az e-tananyag fejlesztés a kompetencia-alapú pedagógusképzés fókuszában Korszerű oktatási módszerek és IT technológiák.
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
Az UNESCO programja UNESCO Information for All Program (IFAP, I4-all) Az ismeretterjesztés és az élethosszig tartó tanulás előmozdítása érdekében könyvtárosok,
Az Interaktív multimédia Az információs társadalom három fő területének metszete Távközlés, (híradástechnika) Informatika, (számítástechnika) Tartalom-ipar.
IPARI FORRADALOM KIBONTAKOZÁSA
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
A z o n l i n e m a r k e t i n g l e h e t ő s é g e i SZAKDOLGOZAT.
E-Learning, E-Kereskedelem, és E-Gazdaság fejlődései
Kommunikáció.
A Nyelv- és Beszédtechnológiai Platform egy éve Váradi Tamás MTA Nyelvtudományi Intézet Nyelvi áttörés A nyelv- és beszédtechnológia mint húzóágazat.
Az Anthropolis Egyesület
A társadalom intézményrendszere és tényezőinek munkamegosztása a nevelési folyamatban Dr. Molnár Béla Ph.D.
E-LEARNING ALKALMAZÁSOK DR. ZÁRDA SAROLTA. AZ ELEKTRONIKUS OKTATÁS KÖVETELMÉNYRENDSZERE JÓL TAGOLT TARTALOM PERCES SZAKASZOK - A TARTALOM A KELLŐ.
Miért éppen fa – mint szenvedély? a gyökérzet szerteágazó, nem látható a törzs, a kifejlődési szakasz a korona a látható, jellegzetes szenvedély ágak.
Gazdasági ismeretek A gazdasági fejlettség mérőszámai.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők II. A migráció
40. GLOBALIZÁCIÓ ÉS GLOBÁLIS FOLYAMATOK.
17. ÚJ TUDOMÁNYOS TECHNOLÓGIAI FORRADALOM.
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
A globalizáció - a globális világgazdaság
Előadás másolata:

Az információs forradalom Az információs társadalom kibontakozása: beszéd, írás, könyvnyomtatás, távközlés, számítástechnika, Internet, mobil kommunikáció A társadalmi haladás és az információátvitel fejlődése szorosan összefüggött egymással. Egy példa: az Egyesült Államok egységbe kovácsolásának fontos eszköze volt Morse távírója. Természetesen a tudás, az információ birtoklása mindig előnyt, sőt hatalmat biztosított azoknak, akik hozzáférhettek. Az egyiptomi papok például annak köszönhették hatalmi pozíciójukat, hogy csak ők rendelkeztek pontos információkkal a Nílus áradásairól. A huszadik században robbanásszerűen megnőtt az információ termelése és felhasználása. A világrészeket összekötő telefon­ és távíróvezetékek, a rádió, a TV megjelent. A negyvenes évek elején elindult a számítógépek intenzív fejlesztése. Az emberi társadalom tehát a huszadik században ért el a fejlődésnek arra a fokára, amelyen az információ szerepe tudatosult.

Az információs forradalom Az információtechnika néhány év alatt robbanásszerű, gyors fejlődésen ment keresztül, behatolt az emberi tevékenység minden területére, s gyökeres változások hajtóerejévé vált. Ezt a folyamatot nevezzük az információ forradalmának. Hogy mikor tört ki az információs forradalom? Az 1956-57-es évet tekinthetjük a fordulópontnak. Mint a későbbiekben látni fogjuk, 1956-ban jelentek meg a második generációs számítógépek, amelyekben a tranzisztor alkalmazása óriási minőségi ugrást jelentett a korábbi elektroncsöves berendezésekkel szemben, a Szovjetunióban 1957-ben lőtték fel a Szputnyikot, amely a műholdas távközlés hajnalát jelentette, s ebben az évben haladta meg az Egyesült Államokban az információs dolgozók száma a fizikai dolgozókét. Az információs forradalom három "főszereplője" az elektronikus számítógép, a távközléstechnika, s a mindkettő fejlődését döntően meghatározó mikroelektronika.

Az információs forradalom Az információs társadalomban az információ előállítása, elosztása, terjesztése, használata és kezelése jelentős gazdasági, politikai és kulturális tevékenység. Az információ-technológia központi szerepet játszik. Az információ hatalmi tényezővé válik, a hatalom azé lesz, aki az információt termeli és elosztja Az információs társadalmat az ipari társadalom örökösének is tekintik. Az Internet elterjedtsége megközelíti majd a telefonét, lehetővé téve az például az otthoni bankügyintézést (home banking) vagy az , e-kereskedelem, e-learning (tanulás), e-ügyintézés. Állandó követelménnyé válik az élethosszig tartó tanulás. Az információs társadalom másik jellemző ismérve várhatóan a felhasználók mobilitásának növekedése lesz(laptopok).

Az információs forradalom A túlzott informatikai eszközhasználat személyiségromboló hatásai A szimulációs játékok is azt az érzést keltik az emberben, hogy nincsenek határok, és nincs lehetetlen. A szakemberek az internetezést is felvették a szenvedélybetegségek közé. A webfüggő emberek legtöbbjének tönkremennek kapcsolatai, gyakori a házasságok felbomlása, a munkahely elvesztése. A páciensek jellegzetes "tüneteket" produkálnak; elszigetelődnek, depresszióra hajlamosabbak, családi problémáik lesznek, nem törődnek szeretteikkel, romlanak tanulmányi eredményeik, illetve munkahelyi teljesítményük, így gyakran vesztik el szenvedélyük miatt állásukat.