A magyarországi önkormányzatok honlapjainak értékelése 2004-2009 TÖOSZ – TÁRKI Sik Endre Tátrai Annamária.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kistérségek. A kistérségek jellemzői • Abaúj-Hegyköz (legfejletlenebb)  Budaörs (legfejlettebb) *3,4 (komplex mutatóban) (1998-ban *2,7 volt) • 1996.
Advertisements

N A GY K A N I ZS A az ezredforduló városa. ALPOK-ADRIA MUNKAKÖZÖSSÉG DRÁVA-MURA EUROKISRÉGIÓ NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ NAGYKANIZSAI.
Hogyan tovább egészségturizmus? Tények és vágyak a régióban
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
A települések kapcsolati tőkéjének egy típusa Testvértelepülések Készítette: Giczi Johanna Budapesti Corvinus Egyetem PhD hallgató A kutatást az OTKA
2007 szeptember 13. helyi nyilvánosság, helyi közélet helyi média.
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Készítette: Gerber György Csévharaszt november 04. Kistérségi ellátórendszerek Pest megyében
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
Digitális technika a tüdőszűrés területén
Munkaerő-piac és a civil szervezeti háló Készítette: Lovasné Szemők Ildikó.
A KIR rendszer bemutatása Közoktatási Információs Rendszer
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
Városrehabilitációs konferencia Mosonyi Balázs – ROP Irányító Hatóság április 29.
Velünk egy jobb világért! Kérdőív feldolgozás Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Országos Módszertani Családok Átmeneti Otthona és Regionális.
a Nyugat-dunántúli Operatív Program
MUNKAERŐ-PIACI PARTNERSÉG
TÁMOP A szociális képzések rendszerének modernizációja Projekt bemutató előadás Nemzeti Csal á d- é s Szoci á lpolitikai Int é zet C í m: 1134 Budapest,
A magyarországi önkormányzatok honlapjainak értékelése TÖOSZ – TÁRKI Sik Endre Tátrai Annamária.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Közigazgatási technológia
Az észak-alföldi közép- és kisvárosok feldolgozóipara az ezredfordulón
Térszervezés a közoktatásban a statisztikai adatok tükrében A hazai helyzet reform előtt és után Gyimesi Péter MTA KRTK RKI Dunántúli Tudományos Intézet.
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Az Észak-Alföldi régió bemutatása
A helyi közszolgáltatások versenyképességet szolgáló modernizálása Finta István Ph.D. tudományos munkatárs MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete ÁROP.
szakmérnök hallgatók számára
Nemfizetési kockázatok Magyarországon és a régióban Dercze Zoltán, COFACE Hungary, november 25.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat- Magyarországon konferencia Győr, április 27–28. Az információs társadalom.
A évi demográfiai adatok értékelése
A évi demográfiai adatok értékelése
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Szántó Tamás elnökhelyettes PMISZK
A magyar gazdaság növekedésének egyes területi vonatkozásai Dr. Tétényi Tamás, VÁTI kht. Növekedés Magyarországon: Helyzetkép és kilátások Budapest, 2005.
"Vállalkozások és az Információs Társadalom Konferencia" - Szentgotthárd december 5.1 Nyugat-Dunántúl Információs Társadalmi Stratégiájának környezete.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Nemzetközi kapcsolatok RFÜ Vissi András Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht Sopron, február 1.
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
HUNINFOR Kft. Szolgáltatás bemutató. Szolgáltatásaink Alapszolgáltatásunk a budapesti használt lakóingatlan-piaci információ és adatszolgáltatás. Kiemelten.
Együttműködéssel a foglalkoztatási helyzet javításáért
- a foglalkoztatási jellemzők és jövedelemviszonyok tükrében -
Közép-Magyarország településszerkezete
A Nyugat-Dunántúli Régió népesedési folyamatai Győr-Moson-Sopron Vas Zala Dallos Katalin Geográfus V március 6. Térkép forrása:
Transznacionális és multinacionális vállalatok
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A Kezdeményezések Régiója Brüsszelben május 24. Kiss Judit Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Nyugat-dunántúli Régió Brüsszeli Képviselete.
Tanulói utánkövetés 2009/2010. A 2009/2010-es tanévben iskolánkban 210 tanuló végzett. 77 fő a szakközépiskola valamelyik tagozatán 133 fő szakmát szerzett.
Ábramagyarázat az Országos Kompetenciamérés iskolajelentéséhez
Önkormányzati ASP központ felállítása projekt összefoglaló EKOP
Lap.hu oldalak dinamizálása Lap.hu találkozó – május 14.
Tourinform. Tourinform irodák 150 iroda 9 regionális szervezet 2 millió látogató Információk kiadványok rendezvények kiállítások továbbképzések.
MTA Regionális Kutatások Központja A DUNA - AZ EU VII. KORRIDORA Horváth Gyula MTA Regionális Kutatások Központja 2008.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
Kiemelt közútfejlesztési projektek a Dél-dunántúli régióban
Az ÉMGK tagvállalatainak szakképzési igényei Miskolc, június. 09. Dr. Barkóczi István – ÉMGK elnök.
IKTA-FÓRUM Fehér Éva Projektmenedzser Budapest IKTA-2000 Négyrétegű Regionális Információs Rendszer tervezése és fejlesztése DARFT Informatikai.
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Önkormányzati tisztségviselők és képviselők képzésének új lehetőségei
Előadás másolata:

A magyarországi önkormányzatok honlapjainak értékelése TÖOSZ – TÁRKI Sik Endre Tátrai Annamária

A kutatásról között a magyarországi települések „hivatalos” honlapjainak részletes értékelése értékelőlappal

Az elektronikus faliújságtól az e-önkormányzatig Az értékelés témacsoportjai Esztétikum: a grafikai megjelenés „szépsége”, „egyedisége”, stb. Funkcionális alapszolgáltatások: „teljesség és „felhasználó-barátiság” Helyi demokrácia: hírek, szavazás Helyi média: az önkormányzati újságtól a hagyományos elektronikus médián át az apróhirdetésekig Települési alapinformációk: térkép(ek), települési adatbázis (szolgáltatók címe, telefonszáma, szolgáltatásai), stb. Az önkormányzat mint szolgáltató: elérési információk, felépítés, tisztségviselők és elérhetőségük, üvegzseb, stb. Információk a döntéshozatalról: az apparátustól a működésig On-line ügyintézés Linkek a „külvilág” felé

A honlappal rendelkező települések aránya (%)

A rangsorok állandósága A kék számok korrelációs együtthatók.

Összesített rangsor évenként és az öt év átlaga ( )

Következtetés: Ha kezdetben jobb a honlap, az előny nagy eséllyel meg is marad – de azért vannak változások (javulás és romlás egyaránt)

A régió és a lakosságszám hatása a rangsorban elfoglalt helyre (N=905) Közép-Magyarország Közép-Dunántúl Nyugat-Dunántúl Dél-Dunántúl1100 Észak-Magyarország11343 Észak-Alföld23675 Dél-Alföld fő alatt fő fő fő fő fő felett R-négyzet

Következtetés: Míg a regionális elhelyezkedés alig számít (de azért „középen” és „nyugaton” kicsit jobbak a honlapok, mint „észak- keleten”), addig a település nagyságával erősen nő a honlap színvonala.

Egy település előkelőbb helyen áll az összesített honlap-rangsorban, ha… … minél alacsonyabb az idős lakosok aránya … alacsonyabb az elvándorlás (a 100 lakosra jutó elvándorlások száma) … minél inkább fejlődő település (új lakások építése) … ha van saját jegyzője vagy ha körjegyzőség része … ha kistérségi központ … ha valamelyik település agglomerációjába tartozik … ha üdülőterület (is)

Köszönjük a figyelmet! Sik Endre Tátrai Annamária