Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság (NÉBIH) évi tevékenysége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Élelmiszer-önrendelkezés a közétkeztetésben
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
A időszak végrehajtási intézményrendszere
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Kiemelt Ügyek Igazgatósága
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Elektronikus ügyintézés, és várható technikai fejlesztések a Növény- és Talajvédelem területén Várszegi Gábor osztályvezető augusztus 30.
G M P Dr. Hetényi László.
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
1 ENCASIA – A KBSZ részvétele a Hálózat munkájában KBSZ SZAKMAI FÓRUM - LÉGIKÖZLEKEDÉS Budapest, dr. Becske Loránd főigazgató.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
A Szociális Ágazati Portál (SZÁP)
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
Szakterületek: • Állategészségügy és állatvédelem • Állategészségügyi diagnosztika • Állatgyógyászati termékek • Állattenyésztés • Borászat és Alkoholos.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A víz mint magyar EU-elnökségi prioritás
A húsipart érintő feladatok, aktuális információk február 10. Deák Ferenc élelmiszerbiztonsági osztályvezető FVM Állategészségügyi és Élelmiszer-Ellenőrzési.
ESZA Nonprofit Kft. Nagy Balázs– uniós programigazgató.
Sajtótájékoztató július 25. Dr. Szikora János elnök, APEH.
Állam munkavédelmi feladatai
Előnyök és alkalmazási területek
Levegőtisztaság-védelem 10. előadás Engedélyezési eljárások, eljáró hatóságok, eljárások menete, engedélykérelmek tartalmi követelményei.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
A Ket. módosításaival kapcsolatos jogalkalmazási tapasztalatok
ÖNKORMÁNYZATI SZAKMAI NAP
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
TRUEFOOD RENDEZVÉNYEINK Március 12. Budapest: ”Kutatás az innovációért” Április 29. Budapest: INTÉZETLÁTOGATÁS a Campden & Chorleywood Magyarország.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
A BIZOTTSÁG 2075/2005/EK RENDELETE (2005. december 5
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
„Jogszerű? Legyen!- JOGPONT+ Mini Szakmai Konferencia”
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
1169/2011/EU jelölési rendelet
Az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program (OSAP)
A kémiai biztonságról közérthetően
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI Zalai Mihály elnök Békés Megyei Önkormányzat Települési Önkormányzatok.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság 2004
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Átalakuló állatorvosi feladatok az élelmiszerláncban Karrierlehetőségek, gyakorlati képzés dr. Oravecz Márton elnök Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
Dr. Helik Ferenc Kiemelt Ügyek Igazgatósága. Szakterületek: Állategészségügy és állatvédelem Állategészségügyi diagnosztika Állatgyógyászati termékek.
Az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályozása Magyarországon és az EU-ban Osgyáni Anikó.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara július 05. Dr. Koren János igazgató főállatorvos Dr. Szűcs Antal Élelmiszerlánc-felügyeleti Osztály Az élelmiszerlánc-felügyeleti.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
Nemzeti Energetikusi Hálózat
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
A hivatalos statisztikáról szóló évi CLV. törvény bemutatása Dr
A MAHOP végrehajtásának bemutatása
NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóság (BAII)
A személyszállítási közszolgáltatások hatékonyabb ellátását célzó integrált utas-tájékoztatási, jegyértékesítési és forgalomirányítási rendszer (HKIR.
2015. évi tapasztalatok, évi ellenőrzési irányelvek
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Közbeszerzési Hatóság
Edelény, 2017 november 27 Kőváriné dr. Bartha Ágnes Kislépték , MAKE
Előadás másolata:

Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság (NÉBIH) 2012. évi tevékenysége dr. Kardeván Endre élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkár vgvzfczut

NÉBIH A 2012. év változásai közt elsőként kell megemlíteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal létrejöttét. (2012. március15.) A korábbi intézményi szerkezetben a MÉBIH volt felelős a kockázatbecslésért és kockázat kommunikációért, az MgSzH végezte a tervezési feladatokat, kockázatkezelést, és ellátott kockázat kommunikációs feladatokat is. A két hivatal összeolvadásával létrejött NÉBIH egy hivatalon belül végzi a feladatokat, erősebb hatósági jogosítványok mellett. WH 2

A hivatal célja a fogyasztók biztonságos élelmiszerekkel való ellátása, az élelmiszer-lánc szemlélet szerint a termőföldtől az asztalig nyomon követi az élelmiszerek útját, mert az élelmiszerbiztonság fenntartása csak a teljes élelmiszerlánc felügyeletével lehetséges kockázatelemzésen alapuló, élelmiszer-biztonsági és közegészségügyi célokra összpontosító rendszer működtetésére törekszik egységes élelmiszerlánc-felügyeleti adatbázist hoz létre, amely segíti az egységes adatgyűjtést, nyilvántartást és elemzést alkalmazza a nemzetközi módszereket és minőségirányítási rendszereket, mert az élelmiszerellátás nemzetbiztonsági kérdés hosszú távú célja az agrár-szakigazgatás laboratóriumi hálózat optimalizálása, magas színvonalú referencia laboratórium létrehozása

A felügyeleti díjról További változás az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény módosítása által életbe lépett felügyeleti díj. A díj kialakítására azért volt szükség, mert korábban a hatóság munkájának finanszírozásában az élelmiszerlánc egyes szereplői, így a húsipar, borászat túlzott mértékben vállaltak részt, míg másokat, köztük a kereskedelmet alig terhelte fizetési kötelezettség. A felügyeleti díjat az élelmiszerlánc csaknem minden szereplője fizeti, a díj mértéke jellemzően a releváns tevékenységből származó nettó árbevétel 0,1%-a, így a szereplők terhelése egyenletesebb.

A felügyeleti díjról A felügyeleti díj bevezetésével párhuzamosan a korábbi díjtétel rendeletek egységesítése és egyszerűsítése is megtörtént, több mint 3000 díjat töröltünk el, és a megmaradt díjak esetében is komoly csökkentést értünk el (pl. törlésre kerültek az élelmiszeripari létesítmények engedélyezési eljárásával kapcsolatos díjak, ami egy-egy induló vállalkozás tekintetében kb. 600-700 ezer Ft megtakarítást jelent függetlenül a kapacitástól) 2012. évben 73 157 bevallást fogadott a NÉBIH, a megfizetendő felügyeleti díj összege 10,3 milliárd forint.

A felügyeleti információs rendszer (FELIR) Az Éltv. módosításával létrejött a felügyeleti információs rendszer (FELIR), amelynek célja, hogy az élelmiszerlánc szereplőinek adatait, tevékenységeiket és a tevékenységi helyeket egységes formában tartsa nyilván a hatóság, ez által a vállalkozások különböző szakterületek által kezelt adatai összevezethetőek lesznek. A hatóság célja, hogy a jelenleg is több százezer nyilvántartott ügyfél adataiból részletes elemzéseket, kockázatbecslést lehessen végezni, fel tudja tárni a vállalkozások közötti kapcsolatrendszereket. A nyilvántartási rendszer fejlesztését az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében uniós pályázati forrásból kívánjuk megoldani.

Operatív ellenőrzési feladatok ellátása A létrehozott központi ellenőrzési csoport a hivatal teljes hatáskörében hajt végre ellenőrzéseket olyan kiemelt ügyekben, ahol csalás, hamisítás, nagyszámú fogyasztó egészségének veszélyeztetésének gyanúja merül föl. 2012. évtől országos illetékességgel a feladatot a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága látja el változatos szakmai háttérrel és komoly terepi tapasztalattal rendelkező szakemberek szoros társhatósági együttműködés (Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, rendvédelmi szervekkel)

Példák a központi ellenőrzési csoport ellenőrzéseiből Kistermelői tevékenység (hús-készítmény előállítás) ellenőrzése Békéscsabán, és a vágás helyeként megadott Benkó Pál vágóhídján (Újkígyós). Adatok eltérése miatti ellenőrzés – Royal Hús Kft. vágóhídja (Páhi) és Geresdlakhús Kft. vágóhídja Geresdlak Vágósertések nyomonkövetése – Baranya Pig Farming Kft. sertéstelepe Mohács Nyomon követhetőségi ellenőrzés – Pestszentlőrinci Piac egy húsboltjában (tulajdonos: Böckl Viktor), és a bérvágás kapcsán a Porció-Ék Kft. engedélyezett vágóhídján (Albertirsa), a Kond-Coop Kft. (Szeghalom) és a Pankota Kórogy Kft. (Fábiánsebestyén) telephelyén. Nyomon követhetőségi ellenőrzés – Kálmánházi Húsfeldolgozó Kft-nél, továbbá Fehérgyarmaton Pálfy Gyula vágóhídján. Import sertések szállításához kapcsolódó dokumentáció vizsgálata több helyszínen – Karakai István KFC (Rábaszentandrás), Sertéstenyésztő és Hízlaló Betéti társaság (Ihász), Hungary Pork Kft. (Bábolna) Marhahús nyomon követhetőségi vizsgálatokat több vállalkozásnál – Penta Meat Kft., Bucsin Catering Kft., Pier7Foods Kft.

NÉBIH „Zöldszám” 2012. március 27-től létrehoztuk a NÉBIH „Zöldszám” bejelentővonalát, ahova eddig (2013. március 8-ig összesen ) 2887 megkeresés érkezett. A megkeresések magában foglalják az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos közérdekű- és panaszbejelentéseket, élelmiszerek forgalomba hozatalát érintő informatív jellegű tájékoztatást, kéréseket és egyéb megkereséseket. A bejelentések  többsége elsősorban a megvásárolt élelmiszerek – főként húsfélékre és húskészítmények – minőségére, az eltarthatósági idő lejárta utáni forgalmazásra, a csomagoláson található jelölési kifogásokra irányult. Növényi termékek esetében azok jelölését, vagy minőségét kifogásolták a fogyasztók.

NÉBIH „Zöldszám” a vásárlói észrevételek a bejelentés napján továbbításra  kerülnek 48 órán belüli visszajelzés az ellenőrzést végző területileg illetékes hatóság részéről probléma súlyosságának megfelelő intézkedés: korlátozhatják a kereskedelmi egység tevékenységét, bírságolhatnak, szélsőséges esetben azonnali hatállyal fel is függeszthetik a problémás egység működését a NÉBIH zöldszám elhelyezése a kereskedelmi egységekben

Tisztességtelen piaci magatartás A NÉBIH vizsgálja a tisztességtelen piaci magatartást (beleértve a beszerzési ár alatti értékesítés vizsgálatát is) a multinacionális áruházláncok és azok beszállítói viszonylatában. Az érdekképviseletek kihasználják a törvény biztosította lehetőségeket (pl. Tejterméktanács, Pékszövetség), több jogcím vonatkozásában, a kereskedők széles körét érintően, számos esetben élnek a bejelentés lehetőségével. A bejelentéseket a NÉBIH minden esetben kivizsgálja. 2012 év elején – a szakmai civil szervezetekkel folytatott  négy éves közös munkával – a NÉBIH elkészítette a Vendéglátás és Étkeztetés Jó higiéniai Útmutatót. Bevezetése és ismertetése érdekében előadás sorozatra került sor az országban.

A 2012 évi élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzések Az élelmiszerláncban nyilvántartott létesítmények terv szerinti ellenőrzése az Európai Unió elvárása szerint elkészített Integrált Többéves Nemzeti Ellenőrzési Terv (ITNET) 2012. évre vonatkozó szakasza alapján zajlott, a létesítmény típusának megfelelő kockázati besorolás szerint 1-5 év között váltakozó gyakorisággal. Az előre tervezett ellenőrzések mellett jelentős számban került sor „soron kívüli” ellenőrzésekre.

Szezonális élelmiszerlánc ellenőrzések A megnövekedett termelés és áruforgalom szabálytalanságokat eredményezhet. Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság célja az ilyen esetek feltárása, megelőzése annak érdekében, hogy az élelmiszerbiztonságot fenntartsuk, és a fogyasztók egészségét esetlegesen veszélyeztető termékeket kiszűrjük. Az ellenőrzések kiemelt területei azok a létesítmények voltak, ahol az ünnepet megelőző, várhatóan nagyobb mértékű termelés vagy megnövekedett forgalom miatt indokolt a fokozott felügyelet.

Szezonális élelmiszerlánc ellenőrzések Tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2012. március 19 és. április 9. között Nyári szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2012. június 25. és augusztus 31. között Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés 2012. november 19. és december 31. között A célterületek között szinte minden alkalommal szerepelt a hús és húskészítmény előállítás és forgalmazás

A 2012 évi ellenőrzések tapasztalatai Nyilvántartott létesítmények 2012 109.423 (db) Engedélyköteles élelmiszer-előállító 756 Bejelentés-köteles élelmiszer-előállító 5.485 Takarmány előállító és forgalmazó 5.725 Vendéglátó és közétkeztető 53.038 Élelmiszer-forgalmazó 44.419 A nyilvántartott kistermelők száma 6388 volt.

A 2012 évi ellenőrzések tapasztalatai Az élelmiszerlánc-felügyelet során elvégzett létesítmény ellenőrzések száma 76747 volt, az elmúlt évhez képest (78859) csökkenés tapasztalható. Az ellenőrzések mintegy 5,8 %-a esetén, 4499 esetben állapított meg a hatóság olyan jogsértést, nem megfelelőséget, amely valamilyen szankciót vont maga után. 2019 esetben a vállalkozót figyelmeztetésben részesítették, 3994 esetben került sor bírság kiszabásra, amely összesen 1 178 440 491 Ft volt, az élelmiszer előállítói, -forgalmazói tevékenység részleges vagy teljes korlátozására 505 esetben volt szükség.

A 2012 évi ellenőrzések tapasztalatai Az ellenőrzések kitértek a létesítmények működésének, minőségirányítási és önellenőrzési rendszerének ellenőrzésére is. A legjellemzőbb problémák voltak a strukturális hiányosságok a nem megfelelő HACCP rendszer a személyi higiénia és az egészségügyi dokumentáció hiányosságai.

Az előállító-, forgalmazó-, és vendéglátó helyeken elvégzett termékvizsgálatok 2012. évben is folytatódott az ünnepekhez kötődő élelmiszerek célellenőrzése: Tavasszal – sonka Nyáron – jégkrém, fagylalt, csapolt sör Ősszel – kenyér Télen – bejgli (beigli) A célellenőrzések alkalmával 219 termék került ellenőrzésre, a leggyakoribb hiba okok között a jelölési hiányosságok és az érzékszervi hibák említhetőek meg. Az érzékszervi előírásnak való megfelelés ellenőrzése mellett egy kedveltségi rangsor is összeállításra került azzal a célzattal, hogy a fogyasztók számára segítséget nyújtsunk a a vásárlói döntésük meghozatalában.  

FVO ellenőrzések/ harmadik országok auditjai A hazai élelmiszer és takarmány előállító üzemekben 2012 évben több héten keresztül auditokra – FVO, harmadik országok – került sor. A NÉBIH illetékes szakemberei az FVO auditorokkal és az érintett megyei szakemberekkel 31 előállító létesítményben végeztek vizsgálatokat, különös tekintettel a hatósági ellenőrzések szakszerűségére és jogszerűségére. Harmadik országok – Hong-Kong, Kína, Mexikó – állategészségügyért felelős szakemberei végeztek auditokat a hazai engedélyköteles élelmiszer-előállító létesítményekben annak érdekében, hogy a magyar áruk az országaik piacán meg tudjanak jelenni. Ennek során további 15 előállító helyen történtek felülvizsgálatok, melyek megítélése kedvező volt, de a végleges jelentéseket a hatóságaiktól még várjuk.

Ökológiai gazdálkodás A mezőgazdasági termékek és élelmiszerek ökológiai gazdálkodási területén 2012-ben 75 ügyben került sor eljárás lefolytatására, első fokon 19 engedélyezési eljárás történt.

RASFF Az EU tagállamok által működtetett élelmiszerek és takarmányok gyors riasztási rendszerén (RASFF) keresztül 2012-ben 93 Magyarországot érintő új bejelentés érkezett. A NÉBIH szakterületét érintő 80 bejelentésből élelmiszert 65, élelmiszerrel rendeltetésszerűen érintkezésbe kerülő anyagot 8, takarmányt 7 bejelentés érintett. A bejelentések típusát tekintve 35 volt riasztás, amely magas élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő kifogásolt élelmiszer miatt azonnali intézkedést igényelt a helyi hatóság részéről. Tájékoztatásként érkezett 38 bejelentés, hír formájában 1 esetben kaptunk értesítést a Bizottságtól, továbbá a magyar határ ellenőrzési pontokon 6 határ-visszautasítás történt. Hazánk 8 esetben kezdeményezett bejelentést a RASFF rendszerbe.

Élelmiszer eredetű megbetegedések 2012-ben élelmiszereredetű megbetegedés gyanúját 77 esetben (1327 megbetegedés) jelentették, az azonnali helyszíni- és laboratóriumi vizsgálatok alapján ebből 31 esemény bizonyult valóban élelmiszer eredetűnek, az összes megbetegedettek száma 790, közülük 119 beteg került kórházba. A tömeges méretű – azaz egyidejűleg 30 főt meghaladó – események száma (11) azonos a 2011. évi adattal. Legtöbb megbetegedés a közétkeztetésben történt (21 esetben 589 fő). Élelmiszeripari illetve kistermelői terméktől élelmiszer eredetű megbetegedés nem történt.

A Corvinus Egyetem 2012 novemberi közvélemény-kutatásából kiragadott gondolat

Köszönöm a figyelmet!