A fiatalok társadalmi közéleti szerepekre való felkészítése Kiss Mária Rita SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Dupláz-e a Jobbik? Mérők Klubja, január 30. Előadó: Závecz Tibor.
Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
FIATALOK AKTIVITÁSA KÖZÖSSÉGFORMÁLÓ TEVÉKENYSÉGEKBEN
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
A december 9-i konferencia előadásának kibővített prezentációja
Készítette: Geszler Nikolett
Állampolgári aktivitás a fiatalok körében
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
AZ ISKOLA MINT TÁRSADALMI ORIENTÁCIÓS INTÉZMÉNY
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
„Keresztény nevelés – egyházi iskola” október 15.
Drajkó László Microsoft Magyarország
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
A Kommunikációs és Közkapcsolati Főosztály tevékenysége ***** Tiszteletbeli konzuli konferencia 2008.
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Észak Dél ellen.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
„Listen to Your Heart”: Populáris kultúra és politikai azonosulás Reich Jenő Budapesti Corvinus Egyetem, Politikatudomány MA konzulens : Karácsony Gergely.
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
Az Európai Unió és a sport, közvetlen brüsszeli pályázati lehetőségek
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
A (társadalmi) nemek kérdése a foglalkoztatáspolitikában: a pályaválasztástól a hivatásig Nagy Beáta.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
MÉRŐK KLUBJA Bernát Anikó, Fábián Zoltán (TÁRKI): Bal- és jobboldal: vonzások és választások szeptember 26. Budapest, Kossuth Klub.
WORKCARE SYNERGIES – findings from EU research – EU 7th Framework Programme -
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Az Országos Alapellátási Intézet sajtótájékoztatója a magyar egészségügyi helyzet javításáról július 15.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.
O:DAvagyunk Az Online Demokrácia Activity filozófiája Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Egyetemes értékek az egyetemen kutatás Arapovics Mária PhD Kutatásvezető egyetemi adjunktus ELTE PPK Andragógia Tanszék Az egyetemisták és főiskolások.
Szakdolgozat védés A társadalmi felelősség megjelenése a vállalati döntésekben és gyakorlatban Készítette: Harmati Andrea.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
Tanári kompetenciák október 6. Caroline Kearney
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Fiatalok Lendületben Program Youth in Action Tineret in Acțiune.
„Civil ABC Eger térségében”
Nemzetközi civil pályázati lehetőségek
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Európai Társadalmi Jelentés 2008 Műhelybeszélgetés Oktatás május 30.
Barankovics István Alapítvány Tanári Kerekasztal Kiss Mária Rita BIA Ifjúsági projekt vezető.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Magyarország helye a világ értéktérképén
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Előadás másolata:

A fiatalok társadalmi közéleti szerepekre való felkészítése Kiss Mária Rita SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék

Miről lesz szó?

Mit jelent a társadalmi szerepekre való felkészítés?

Az állampolgárság megújult fogalma az Európai Unióban David Kerr: Az állampolgárság nem pusztán egy jogi státusz. Dinamikus fogalom, egy állapot, amiből feladatok és magatartásformák következnek. Nem jogi fogalom, sokkal inkább cselekvés és mentalitáskultúra.

Magyarország a világ kulturális értéktérképén Forrás: Word Value Survey és Keller Tamás Tárki 2009.

Túlélő/önkifejező értékek és az állampolgári szerepfelfogások

Az előttünk járó generációktól spontán módon öröklött társadalmi tudás jelentőségét a szocializációban nem szabad alábecsülünk Magyarok a világ értéktérképén (GPS 6,3-11) 35 év alatti magyarok a világ értéktérképén (GPS: 6,9-20) Forrás: Keller Tamás TÁRKI Legmagasabb állampolgári aktivitás indexértékek

B. Hoskins aktív állampolgárság indikátora 2006 a sor legvégén 2008 a középmezőnyben Forrás: Byrony Hoskins ESS 2006 Forrás: Byrony Hoskins CIVED adatbázis 1999

Részvételi szándék és tényleges részvétel az EU-ban Forrás: Kovács László Imre Magyarországon stagnál!

Önkéntes munka az EU-ban 2010-ben Forrás: Európai Bizottság 2010

Társadalmi tájékozódási pontok: a család Témák „igen, velem is” Témák „igen, velem is” Belpolitikai ügyek25,8Iskolai élet89,9 Helyi, önkormányzati ügyek22,7TV-műsorok, szereplők73 Zenei ízlés, zenészek, együttesek66 Más politikai szervezetek, mozgalmak15,4A másik nemmel való kapcsolat62,3 Bulvár-hírek, sztárok, híres emberek55,5 Szoktatok-e otthon beszélni a családban az alábbi témákról? Igen válaszok (%) Forrás: Iskola és társadalom kutatás (Corvinus TÁTK, DE, SZTE, ME) 2009.

Társadalmi tájékozódási pontok: a személyes kapcsolatrendszer Kivel szoktál beszélgetni társadalmi kérdésekről? Forrás: Iskola és társadalom kutatás (Corvinus TÁTK, DE, SZTE, ME) 2009

Társadalmi tájékozódási pontok: az iskola Melyik tantárgyi órán kaptál olyan ismeretet, belátást társadalomi kérdésekről, amit személyesen fontosnak tartasz a magad számára? Forrás: Iskola és társadalom kutatás (Corvinus TÁTK, DE, SZTE, ME) 2009

Társadalmi tájékozódási pontok: az iskolai rejtett tanterv Milyen mértékű beleszólásuk van a fiataloknak az iskolai demokrácia alakításába és mit tanulnak a tapasztalatokból?

∑ Mi jellemzi a fiatalokat társadalmi közéleti kompetenciák vonatkozásában? Tézisek:

A demokratikus politikai rendszer iránti elkötelezettség Forrás: Ifjúság 2008

Melyik rendszer a jobb? Forrás: Ifjúság 2008

Az állampolgárságról alkotott fogalom Mennyire várható el egy magyar állampolgártól, hogy … ? Forrás: Ifjúság 2008

17-18 éves fiatalok értékpreferenciái 2009-ben Forrás: Iskola és társadalom kutatás (Corvinus, DE, SZTE, ME)

A magyar társadalom politikai értéktérképe több mint lekérdezés alapján Forrás: Publicus Research Államfüggőség Konzervatív érték orientáció

Politikai cselekvésminták tipológiái I. NORMA/RENDSZER •Civil viselkedésminták: 70-75% –Lokális politikai cselekvés –Társadalmi szolidaritás –Spontán szerveződés •Klasszikus politikai eszközhasználat : 50-55% Alkotmányban rögzített politikai szabadságjogok által biztosított politikai eszközök –Választójog –Szólásszabadság, véleménynyilvánítás –Gyülekezési jog stb. •Polgári engedetlenség: 30-33% •Rendszerellenes politikai eszközhasználat 25-30% II. BEFEKTETT ERŐFORRÁSOK NAGYSÁGA •Lábbal történő részvétel •Direkt demokratikus részvétel •Like-kal történő részvétel HAGYOMÁNYOS TILTAKOZÓ (konvencionális/nem konvencionális) MIKROAKTÍV

A politikai eszközhasználat és a fiatalok Forrás: Politikai cselekvésminták SZTE 2009

Direkt demokratikus részvétel - tiltakozási hajlandóság 26 ország közül a 21. helyen

Politika a közösségi oldalakon 29% nem vesz részt semmiben 5% csak választani akar 9% lábbal résztvevő 5% csak mikroaktív 3% csak direkt részvétel 3% hagyományos és mikroaktív 17% mikoraktív és direkt 27% mindhárom formát egyformán használja A politikai részvétel érdemi arányban nem megy át a közösségi oldalakra! Forrás: Aktív fiatalok Magyarországon 2012 Corvimus TÁTK

Részvétel és állampolgárság nemzetközi összehasonlításban Forrás: Eurobarometer 2007

A kisebbségekhez való viszony Forrás: Iskola és társadalom kutatás 2009 (Corvinus, DE, SZTE, ME) Mit szólnál, ha a padtársad … lenne?

DEREX 2011: a radikális jobboldali hívószavak iránti igény és a fiatalok Magyarország: DEREX korcsoportok szerinti megoszlás 2003/2011 A Jobbik korcsoportok szerinti támogatottsága 2011-ben Nem minden Jobbikos fiatal radikális is egyben!

Irodalom: Analytic Report. Participatory Citizenship in the European Union. Institute of Education. Bryony Hoskins, David Kerr, HermannJ. Abs, Germ J. Janmaat, Jo Morrison, Rebecca Ridley,Juliet Sizmur. European Commission, Europe for Citizens Programme A Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanács jelentése a magyar társadalomnak Keller Tamás: Magyarország helye a világ értéktérképén. Tárki Ifjúság gyorsjelentés Iskola és társadalom kutatás (Corvinus, DE, SZTE, ME) Dél-alföldi fiatalok politikai cselekvésmintái kutatás SZTE Politikai térkép. Progresszív Intézet. A piacgazdaság normatív keretei. TÁRKI BRYONY HOSKINS: ACTIVE CITIZENSHIP COMPOSITE INDICATOR DARE Alattvalók vagy polgárok lesznek? A fiatalok aktív állampolgársági készségei Magyarországon nemzetközi összehasonlításban. Aktív Állampolgár Alapítvány Attitűd szélsőségesek Magyarországon nemzetközi kontextusban. Political Capital Bizalomhiány, normazavarok, igazságtalanságérzet és paternalizmus a magyar társadalom értékszerkezetében („A gazdasági felemelkedés társadalmi-kulturális feltételei” című kutatási program zárójelentésének főbb megállapításai) Összesített indikátorok az ESS és a CIVED adatok alapján. TÁRKI TUDOK tudok.hu/file/part_4_cived_tanulmany_ga_ pdfhttp:// tudok.hu/file/part_4_cived_tanulmany_ga_ pdf Szabó Andrea –Oross Dániel: Aktív fiatalok Magyarországon kutatás 2012 Corvius TÁTK European Social Survey adatbázis 2008, Wordl Value Survey Eurobarometer. CIVED adatbázis IEA

Segítene jobb állampolgárnak lennem, ha lenne állampolgári ismeretek oktatás. Az „igen” válaszok aránya. Forrás: Eurobarometer 2007

Pesszimizmus