2005. november 11..

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
19. modul A kör és részei.
Advertisements

HÁROMSZÖGEK NEVEZETES VONALAI ÉS KÖREI
KELETKEZÉSE HÁROMSZÖG OLDALAI HÁROMSZÖGEK TÍPUSAI OLDALAIK SZERINT
ROMBUSZ TÉGLALAP NÉGYZET.
Síkmértani szerkesztések
2005. október 7..
PARALELOGRAMMA TULAJDONSÁGAI
A háromszög elemi geometriája és a terület
Quo vadis matematikaoktatás egy számtantanár skrupulusai
2006. május 5. Azonos betűk azonos, különböző betűk különböző számjegyeket jelölnek. Rekonst- ruálja az alábbi hatványozást! Telefonos feladat.
Telefonos feladat Az országos szaloncukor-evő verseny győztese által a versenyen elfogyasztott szaloncukrok száma egyenlő e szám számjegyei ösz- szegének.
Kompetencia és motiváció
2006. április 21. Melyik az aznégyjegyű szám, melyre Telefonos feladat.
talp-1 This chapter is about the orthic triangle of the isosceles triamgle. This type of triangle is very interesting in itself. Now we will examine.
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A feladatokat az április 21-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
A szemléltetés fontossága a geometria tanításában
Térfogat és felszínszámítás 2
Poliéderek térfogata 3. modul.
Háromszögek hasonlósága
Sokszögek modul Pitagórasz Hippokratész Sztoikheia Thalész Euklidesz
Látókör.
A hasonlóság alkalmazása
Hegyesszögek szögfüggvényei
Párhuzamos egyenesek szerkesztése
Elemei, tulajdonságaik és felosztásuk
Deltoid.
Négyszögek fogalma.
Háromszögek szerkesztése 4.
Háromszögek szerkesztése 2.
Háromszögek szerkesztése 3.
Háromszögek szerkesztése
FELADAT: Adott az ABCD téglalap. Bizonyítsd be, hogy az ABC  egybevágó a ACD -el. D C A B.
Készítette: Árpás Attila
Nevezetes tételek GeoGebrában
A háromszögek nevezetes vonalai
Általános iskola 5. osztály
Háromszög nevezetes vonalai, körei
Pitagorasz tétele.
Hasonlósággal kapcsolatos szerkesztések
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
Sims-1 A Simson-egyenes.
1. feladat Egy 16 m oldalú szabályos háromszög alakú füves rét kerületén valamely csúcsból kiindulva méterenként elültettünk egy répát. Aztán kikötöttük.
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
1. feladat Egy egyiptomi pira-mis (négyzet alapú egyenes gúla) oldal-éle az alaplappal 60o-os szöget zár be. Mekkora a pira-mis oldallapjának és alaplapjának.
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
1. feladat Az ábrán egy épülő ház tetőszerkezetét látjuk. A „mester” szerint ez akkor lesz a legstabilabb, ha a „ferde” CD nyeregtetőt annak F felezőpontjában,
2005. december 2. Telefonos feladat Három bülbülért összesen Ft-ot fizettünk. Négy ketyeréért összesen Ft-ot fizettünk. Mennyibe kerül egy bülbül ?
2005. november 18..
2005. október feladat (házi feladat) Pontban 3 órakor az óra mutatói éppen merő- legesek egymásra. Mikor lesznek legközelebb merőlegesek egymásra.
Telefonos feladat A-ból B-n keresztül C-be utaztunk egyenletes sebességgel. Indulás után 10 perccel megtettük az AB távolság harmadát. B után 24 km-rel.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
A háromszög elemi geometriája és a terület
A háromszögekhez kapcsolódó nevezetes tételek
Geometriai transzformációk
Transzformációk egymás után alkalmazása ismétlés
Matematikai tesztelő program
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
A háromszög középvonala
Szögek, háromszögek, négyszögek és egyéb sokszögek, kör és részei.
Számtani és mértani közép
Geometriai számítások
A konvex sokszögek kerülete és területe
HASÁBOK FELOSZTÁSA.
Érintőnégyszögek
A háromszög nevezetes vonalai
Kúpszerű testek.
Geometria 9. évfolyam Ismétlés.
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
19. modul A kör és részei.
Előadás másolata:

2005. november 11.

Telefonos feladat Egy háromszög mindhárom oldalának mér-téke cm-ben mérve prímszám. A háromszög kerülete 220 cm. Mekkorák a háromszög oldalai?

1. feladat Egy téglalap oldalai 6 cm és 8 cm. A téglalap egyik átlója két egybevágó derékszögű három-szögre bontja a téglalapot. Számítsa ki e két há-romszög beírható körei középpontjainak a távol-ságát!

2. feladat Egy mecset tetőszerkezetének keresztmetszetét látjuk az ábrán. Az ABCD téglalap AD oldala 7 m, AB oldala 14 m-nél nagyobb. A tetőszerkezetet úgy tervezték, hogy az AD és CD oldalt, valamint az AB átmérőjű félkört kívülről érintő kör sugara egyenlő a félkört belülről és a CD oldalt kívülről érintő legnagyobb kör sugarával. Mekkora e sárga körök sugara?

3. feladat Egy 120o-os körcikk alakú telekre négyzet alapterületű házat szeretnénk építeni; a négyzet egy-egy csúcsa egy-egy sugárra, két csúcsa pedig a körívre illeszkedik. Egy helyi szabvány szerint a telekre csak olyan ház építhető, melynek alapterülete nem haladja meg a telek területének 50%-át. Megépíthetjük-e a házat?

4. feladat Az ABCD húrnégyszög átlói az M pontban merőlegesen metszik egymást. M-ből a BC és CD oldalakra állított merőlegesek talppontjai P és Q. Igazolja, hogy a PQ egyenes párhuzamos a négyszög köré írt körének C-beli érintőjével !

5. feladat (házi feladat) A zsámbéki XIII. sz.-i premontrei templom romjá-nak egyik tetőze-te olyan négyzet alapú egyenes gúla, melynek ol-daléle az alap-lappal 72o-os szö-get zár be. Mekkora az ol-dallap és az alaplap hajlás-szöge?