Bérlakásépítés és fenntarthatóság

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Csider László TERC Kft. Győr, április
Advertisements

Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
Az építésgazdaság és a lakáspolitika kitörési pontjai az Európai Unió programozási időszakában Dr. Maráczi Zsolt Társaság a Lakásépítésért Egyesület,
Az új épületenergetikai szabályozás
A téglaépületek energiahatékonysága Előadó: Kató Aladár MATÉSZ elnök TONDACH Magyarország Zrt. - vezérigazgató március 04.
HALÁSZ GYÖRGYNÉ PhD DE MFK Épületgépészeti Tanszék
A TÁRSADALMI ALAPFUNKCIÓK TÉRBELI RENDSZERE Wood, G.: Stone City, Iowa, 1930, Joslyn Art Museum, Art Institute of Omaha Collect.
Erdélyiné Forgó Erzsébet UFS Group Holding Zrt. Credit üzletágvezető
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
A volt internáló tábor hasznosítási irányai
FENNTARTHATÓ LÉTÜNK A MEGÚJULÓ ENERGIÁK TÁRSADALMASÍTÁSA -TÁMOP /2-2F – A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
Régiók együttműködése a bioenergetikai tudástranszfer és az energiahatékonyság területén „REBE” Ausztria-Magyarország Határon átnyúló Együttműködési Program.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Tájékoztató a megyei gazdaságfejlesztési részprogram tervezéséről
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
VINEX – a ’90-es évek holland lakáspolitikája Ijburg – tömb telepítési minták.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Ugrás az első oldalra A jövőképtől a megvalósításig Városfejlesztés irányai, feladatok ban Dr. Szaló Péter szakállamtitkár A jövőképtől a megvalósításig.
Készítette: Bajkó Balázs Hullár Péter
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
PowerDown Climate and the built environment. Épületállomány Részesedés az UK GHG emissziójából: 44% lakóépületek 27% egyéb épületek 17%
Épületek gazdasági életciklusai július 23.ÉPÍTÉSZET A GYÓGYULÁSÉRT Horváth Zsolt építészmérnök, szakértő HORBER Mérnökiroda Kft. Építéstudományi.
Építészet a gyógyulásért 2010 Európai Uniós támogatással AZ EGÉSZSÉGÜGYI ÉPÍTÉSZETI TERVEZÉSSEL SZEMBEN TÁMASZTOTT IGÉNYEK ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI EGYESÜLET EGÉSZSÉGÜGYI.
KÖNYVTÁR ÉPÜLETE ÉS BERENDEZÉSEI. Az épület feladatai ÁLLOMÁNY –MEGŐRZÉSE –VÉDELME –HASZNÁLATA REPREZENTÁCIÓ SZELLEM TISZTELETE.
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Legyen kevesebb autó, tisztább város, több zöld! – Ajánlások a Városi Környezet Stratégiához Hegyi Gyula Budapest, november 13. Fővárosi Közgyűlés.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
Szekció 6 Szekció elnök: Gróf Gyula Előadások: Vad János: Energia-hatékony axiálventilátorok tervezése Bene József, Hős Csaba: Városi szivattyúhálozatok.
Köszöntés, bemutatkozás, cím ismertetés, konzulensek
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
A KTI az EU és a hazai közlekedéspolitika irányelveit követve a fenntartható fejlődés szempontjait figyelembe véve folyamatosan fejlődő,
Klímatörvény civil szemmel Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége – Föld Barátai Magyarország.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Korszakváltás küszöbén Közép-EurópaiIngatlankonferencia Győr, március 24. Bencsik János.
I.Közép-Európai Ingatlankonferencia március 24. Győr Dr. Maráczi Zsolt A lakásépítés szerepe egy lehetséges otthonteremtési programban Társaság a.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
A jövő az energia hatékony lakásoké nyílászáró csere, külső hőszigetelés és megtakarítási lehetőségek :19.
Mi otthonunk felújítási és új otthonépítési alprogram Új Széchenyi Terv és a K&H Zöld hitel.
Energiahatékonysággal a vállalkozások költségcsökkentéséért Nagy Judit Külkapcsolati munkatárs Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
2014.szptember 25. Bérház- és Bérlakásprogram Lakásügyi Kerekasztal Fórum Közösségi dimenziók a bérlakás programhoz ÉPÍTSÜNK MAGUNKNAK JOBB VILÁGOT Előadó:
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Térségi erőforrásokra és együttműködésre épülő erős helyi gazdaság
Városi külső energia bevitel csökkentésének lehetőségei Energetikus energetikusok 2015 Csató Bálint Kaszás Ádám Keszthelyi Gergely.
ZÖLDEK Klaszter Nemzetközi Konferencia A megújuló energia jövője a Közép-dunántúli régióban Edutus Főiskola,
Vidékfejlesztési Program Kovács Melinda Projektmenedzser Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
Épületgépész technikus oktatás a Debreceni Szakképzési Centrum Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskolájában 4024 Debrecen Varga u. 5.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
TFK–ITS–TSZT–TAK–TKR–HÉSZ
Bérlakásépítés és fenntarthatóság
Műszaki ismeretek/Műszaki szemlélet Készítette: Jakab Gabriella, településmérnök, ingatlan értékbecslő Kinek-mit jelent? Mi köze az értékbecsléshez, ingatlanközvetítéshez?
Előadás másolata:

Bérlakásépítés és fenntarthatóság A bérlakásépítési kódex Készítette: 4xm építészeti munkacsoport Finta Sándor Földi Péter Gunther Zsolt Váncza László 2012.09.13.

A 2020-as európai uniós vállalások energetikai célkitűzései: 20%-os energiahatékonyság növekedés 20%-os CO2-kibocsátás csökkentés 20%-os megújuló energia használat

Miért a bérlakással kapcsolatban kell erről beszélni? az épületek fogyasztják el az összenergia 40%-át, ennek az energiamennyiségnek 50%-át a lakóépületek használják fel

És hogyan állunk a lakásépítés / bérlakáshányad területén? lakásépítés továbbra is zuhan (2011: 12655 db új lakás), a bérlakások arányát tekintve Európában sereghajtók vagyunk épített lakások száma 1960 – 2010 bérlakások aránya Európában 2002

És miért a költségelvű bérlakás? mobilitás (röghöz kötés feloldása), minőségi lakáshoz jutás alternatívája a bérből, fizetésből élők számára, általános lakásállomány állapotának javítása, lakókörnyezet alakításának igénye.

A központi szerepvállalás szükségszerűsége munkahelyteremtés, szakképzés újraindítása, építőipari szürkegazdaság kifehérítése (minőségi legális építések), fenntarthatósági szempontok érvényesítése.

építészeti programalkotás = bérlakásépítési kódex

A kódex felépítése a város a tömb a ház a lakás szerkezet, építéstechnológia, anyaghasználat fenntarthatóság a környezet viszonylatában épületgépészet és -villamosság

A város elengedhetetlenül fontos a befogadó közeg (város) és az új építésű egység (tömb) kölcsönös viszonyának vizsgálata. a meglévő városszerkezeti struktúrához való illeszkedés nem jelenti a hagyományos, helyenként avult városszerkezeti struktúrák (pl. tömbös beépítés) mechanikus ismétlését. az új lakótömbök nem képezhetnek idegen, zárt testet a meglévő városi közegben, átjárhatóságuk, nyitottságuk révén, környezetük szerves részévé kell válniuk.

Szempontrendszer: városszerkezeti elvárások, illeszkedési alapelvek a meglévő városszerkezeti struktúrához, helykiválasztás: elsősorban elhagyott, városközponthoz közel eső volt ipartelepek, barnamezős rehabilitáció előnyei

a két, alapvetően különböző rendszer ötvözése A tömb hagyományos, történeti belvárosokra jellemző keretes beépítést és a modernizmussal teret nyerő szalagszerű illetve pontszerű beépítési forma a két, alapvetően különböző rendszer ötvözése sajátos beépítési morfológiák, újszerű térbeli, melyek flexibilisen alkalmazkodnak a mai és a jövőben változó funkcionális és téri igényekhez

szalagszerű beépítés tömbszerű beépítés teraszos beépítés

A ház a tömb felülírja a hagyományos telek-telek viszonyt, ezért a házak közötti határok elmosódnak

Lakásmix / ház

a lakások alapterülete és szobaszám jelentősen csökkent, az elmúlt évtizedek hazai lakásépítési gyakorlata a lakások funkcionális rendjét tekintve nem mutat semmilyen progressziót, a lakások alapterülete és szobaszám jelentősen csökkent, a házon, illetve tömbön belüli lakásmix helyes meghatározásával a lakások belső átalakításának igénye csökkenthető, lakások átlagos alapterülete növekszik, tervezett szolgáltatási színvonaluk bővül.

megfelelő méretű és elosztású lakások

Alapterület meghatározás a lakáson belüli helyiségek tekintetében

FENNTARTHATÓSÁG

az épület többet ad, mint amennyit elvesz az aktívház az épület többet ad, mint amennyit elvesz

az aktívház három alappillére hatékony energiafelhasználás egészséges beltéri klíma fenntartható környezet az épület energiamérlege pozitív egészségesebb és kényelmesebb belső tér pozitív hatást gyakorol környezetére

bérlakásépítési kódex = nemzeti bérlakásépítési stratégia

4xm építészeti munkacsoport FINTA SÁNDOR FÖLDI PÉTER GUNTHER ZSOLT VÁNCZA LÁSZLÓ