TRANZAKCIÓK NÉLKÜL Vagyongazdálkodás, vagyonkezelés, ingatlankezelés, ingatlangazdálkodás - mint KIÚT Budapest, 2009. okt. 15. Noah M. Steinberg elnök-vezérigazgató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energy Efficient Solutions Kassai Ákos vezérigazgató.
Advertisements

Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
Magyar ipari parkok kialakításának és működtetésének tapasztalatai Tóth János vezető főtanácsos Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet.
A cégértékelési módszerek elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása
Miért fontos? ösztönzi a külgazdasági kapcsolatokat
Út a napenergia hasznosítás felé, avagy sikerek és nehézségek az önkormányzatokkal való együttműködésben.
Az üzleti terv.
Ingatlanbefektetések elemzése
VÁLSÁGÁLLÓ PORTFÓLIÓMENEDZSMENT KILÁTÁS A ‘B’ ÉPÜLETBŐL május 11. Sellyey Tamás, Indotek Group.
Hivatásos csapatsportágak értékteremtése - számokban (Magyarországon)
KKV hitelezés és kockázatkezelés pénzügyi konferencia
VÁLLALATI TANÁCSADÁS Közép-Dunántúli Régió Az OTP Bank vállalkozói szektort támogató szerepe - a KDOP-projekt bemutatása.
BEVEZETÉS A VÁLLALATGAZDASÁGTANBA 9.
Eredménytervezés Fedezeti összeg számítás: Értékesítés árbevétele
Vállalati pénzügyek alapjai
„Többet ésszel, mint pénzzel” Rövidített segédanyag a projekt elkészítéséhez.
A biztosítók vagyonkezelésének aktuális kérdései Mit kezdjünk az alacsony hozamkörnyezettel? MABISZ Konferencia október 19. Hamecz István elnök-vezérigazgató.
Tévhitek és tények a részvénybefektetésekkel kapcsolatban Jaksity György, a BÉT Igazgatósága elnökének sajtótájékoztatója.
Vállalatfinanszírozás
Magyar kis-és középvállalkozások kilátásai Előadó: Kiss Ambrus.
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
Vállalatok pénzügyi folyamatai
Logisztika 6.előadás.
Magyarország ben Milyen lehetőségünk van a kiesés pótlására? részidős munkavégzés nyugdíjba vonulásunk után.... aktív korban gondoskodunk.
Tőkefinanszírozás biztosíték nélkül Török József Üzletfejlesztési igazgató Budapest, május 15.
Tájékoztató jellegű információk!. Versenyképesség javítása külső befektetővel
A CRM rendszerek sikeresen gyűjtik az adatokat, a DM rendszer pedig biztosítja azt, hogy a vállalatok ne csak tudjanak az ügyfelekről, hanem meg is értsék.
Intézményi CO 2 menedzsment – Magyarország lehetőségei az emisszió kereskedelemben avagy a Karbon-hitelezés megvalósításának lehetősége a CO 2 csökkentést.
MASTERPLAST GROUP Nemzetközi terjeszkedés lehetőségei és veszélyei.
Könyvösszefoglaló Készítette: Zimányi Orsolya
Az MNB hitelezési felmérésének aktuális eredményei IV. negyedév*
A külföldi működő tőke szerepe a magyar gazdaságban avagy Mit adtak nekünk a Rómaiak? Havas István Amerikai Kereskedelmi Kamara, elnök Közgazdász Vándorgyűlés.
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
) 27/07/2014 A befektetői tőke szerepe a távhőszolgáltatás fejlesztésében Fernezelyi Ferenc Kereskedelmi igazgató Dalkia Energia Zrt. MaTáSzSz konferencia.
Vállalatérték-élet pálya szakaszok
Tudásszervezetek értékteremtésének anomáliái
Vállalatok pénzügyi folyamatai
A Regionális Fejlesztési ZRt. szerepe, tevékenysége Záhony és térsége fejlesztésében Dr. Vajdáné dr. Horváth Piroska vezérigazgató.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Bizalmi vagyonkezelés üzleti szemszögből Kiss László – STEP Hungary
Do not put content on the brand signature area A pénztárak befektetőkénti viselkedése Budapest – November Benczédi Balázs Vezérigazgató.
Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
Miért pont Magyarország? avagy Hogyan szerezzünk külföldi befektetőt?
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
KRIMINAL EXPO BUSINESS ÉS BIZTONSÁG a tervezés és az üzemeltetés konfliktusa a bevásárlóközpontok esetében.
Az Aviváról röviden Bartók János elnök-vezérigazgató január 21.
SCBK Befektetés. SCBK Megtakarítások A Magyar lakosság 7-szer több pénzt tart bankbetétben, mint befektetésben Bank betét Pénzpiac A megtakarítások fő.
Zsembery Levente vezérigazgató
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Vállalati stratégia március március március 28.
2008 válság. USA USA jegybank (FED) alacsonyan tartja az alapkamatot. Ez több hitel és jelzáloghitelhez vezet. A bankok nem teszik a pénzt a FED-be, inkább.
Itbusiness konferencia, CONFESSION ON A DANCEFLOOR Cégek az üzleti modellváltásról Gulyás János / Ipsos Zrt. Nobody’s Unpredictable.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Raiffeisen Energiaszolgáltató Kft. Moha, október. 151 / 8 Természetes megoldások európai színvonalon Energiaültetvények egy lehetséges finanszírozási.
Vállalati pénzügyek alapjai
Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. Határon átnyúló tőkeprogramok kis- és középvállalkozások számára Márk Péter Igazgató.
A gazdaságfejlesztés finanszírozási lehetőségei Dr. Szegvári Péter Stratégiai Igazgató.
Cégnév Üzleti terv. Célkitűzések A cég hosszú távú céljainak egyértelmű bemutatása –Használjon a cég növekedését alátámasztó kifejezéseket, de legyen.
Projektfinanszírozás A projektfinanszírozás előnyei a befektetők és kívülállók számára A projektfinanszírozás hitelpiacai. A kereskedelmi bankok. A kötvénypiac.
Generali Alapkezelő – Privát Vagyonkezelés Befektetési szakértelem immáron 20 éve © Jogi személyiség Bemutatkozás – Települési Önkormányzatok Országos.
1 Kockázati tőke a megújuló energia finanszírozásában Zsembery Levente HVCA Oktatási Bizottság.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.
Az izraeli üzleti környezet vállalkozói szemmel Zsámboki Gábor vezérigazgató 1.
Dr. Beck György Compaq Computer Mo. Kft. Vezérigazgató
Üzleti terv bemutatása
Vállalati terv bemutató
SZÁMVITEL.
Előadás másolata:

TRANZAKCIÓK NÉLKÜL Vagyongazdálkodás, vagyonkezelés, ingatlankezelés, ingatlangazdálkodás - mint KIÚT Budapest, okt. 15. Noah M. Steinberg elnök-vezérigazgató

A WING-RŐL  A WING Zrt. Magyarország egyik legjelentősebb ingatlanvállalkozása.  Társaságunk a magyar ingatlanpiacon működő multinacionális cégek, ingatlanfejlesztők magyar konkurense.  Célunk a hosszú távú értékteremtés Magyarországon.

 Ingatlanfejlesztés –Iroda, –Ipari és logisztikai, –Kereskedelmi, –Szálloda, –PPP, BTS.  Befektetés és portfoliómenedzsment  Ingatlanszolgáltatás A WING CSOPORT PIACI JELENLÉTE

A WING SZÁMOKBAN  m² telek területen  Tulajdonlunk / fejlesztettünk / jelenleg építünk/előkészítünk – m² irodát – m² ipari épületet – m² kereskedelmi létesítményt és – m² speciális ingatlant –Budapesti fejlesztések: I., II., III., VIII., IX., X., XII., XIII., XVI., XXII. kerületek.

FEJLESZTETT PROJEKTEK  IRODÁK –Millenáris Modern & Avantgarde –Átrium Park –Studium Irodaház –Millenáris Classic –Máriássy Ház –Danubius Házak –Bajor & Polar Center –Váci 175  IPARI FEJLESZTÉSEK –East Gate Business Park –Dél-pesti Üzleti Park I  KERESKEDELMI PROJEKTEK –Agria Park, Eger  PPP –Corvinus Campus –MTV –VPOP ÚJ PROJEKTEK  IRODÁK –K3 –V17 –AP2 –Duna Passage  IPARI FEJLESZTÉSEK –Dél-pesti Üzleti Park II –Media Park  KERESKEDELMI PROJEKTEK –Hegyvidék Bevásárlóközpont  SZÁLLODÁK –A66 –Székesfehérvár –Postapalota PROJEKTPORTFOLIÓ

retail office hotel industrial,

ÉRTÉKTEREMTÉS  A WING egy értékteremtő vállalkozás, amely az épületei révén hivatott értéket teremteni.  Az értékteremtés területei: –Pénzügyi értelemben, –Funkcionális értelemben, –Építészeti értelemben.  A MA aktuális témája a pénzügyi értelemben vett értékteremtés. Legjobb irodafejlesztés 2008 Legjobb bevásárlóközpont fejlesztés 2008

ÉRTÉK ÉS REALIZÁLHATÓSÁG  Egy jó ház megőrzi az értékét!  Hozzáértő gazdálkodással egy stabil piacon ez az érték akár nőhet is!  Befektetőként, az ingatlantulajdonos relatív biztonságban van, hiszen egy ingatlan ritkábban ér nullát, mint a részvény.  Mégis, jelen piaci helyzetben, Magyarországon, az elmúlt egy évben rendkívül nehéz volt ingatlant értékesíteni.

A MÚLT  Az ingatlanfejlesztő cégek általános üzleti modellje: 1.Telekvásárlás, 2.Ingatlanfejlesztés, 3.Bérbeadás és 4.Értékesítés.  Az eladásból származó nyereséget a fejlesztő visszaforgatta a következő projektbe.  Az eladásra nem is mindig volt szükség, hiszen a refinanszírozás tőkeforrás értékesítése nélkül is biztosította az emelt hitelösszeget.  A befektetői kedv növekedésével, a forward sale-nek köszönhetően, sokszor a bérbeadásra sem volt szükség, hiszen a ház felépítésével a fejlesztő már realizálta a nyereséget.

PARADIGMAVÁLTÁS  A korábbi világ megszűnt!  Hirtelen szűnt meg!  Idő kellett!  …a megértéshez: –Mi történt? –Mink van és mihez tudunk nyúlni? –Milyen következményei vannak azoknak a döntéseknek, amik egészen más körülmények között lettek meghozva.

A WING KORÁBBI TULAJDONOSI DÖNTÉSE  Az általunk fejlesztett projektek javát megtartottuk, sőt vásároltunk is általunk értékesnek vélt bérbeadott ingatlanokat - amikor úgy véltük, hogy értéket tudunk növelni. –Ez a portfolió cash-flow pozitív, ami a jelen piaci helyzetben óriási érték! –Evvel a cash-flowal nem csak, hogy fenn tudjuk tartani a szervezetünket, hanem forrást is biztosít más célokra.  Diverzifikált stratégiánk másik része az ingatlanszolgáltató portfóliónk, amely cégek szintén nyereségesek és többlet bevételt biztosítanak.  Tehát a diverzifikálás egy fontos elem, a három lábon állás egy szerencsés stratégiának tűnik a mai világban.

A PROJEKTPORTFOLIÓ MŰKÖDTETÉSE  A portfolió nem automatikusan működik.  Legfőbb értékünk a bérlő!  Rendkívül nagy energiát kell fordítani a bérlő megelégedésére, kiszolgálására.  A házakat nem csak költséghatékonyan kellene üzemeltetni, hanem magas minőségben (pl. takarítás), tehát még fontosabbá vált: –a házakban működő személyzet hozzáállása és –a bérlőnek az általános közérzete!  Meg kell érteni a bérlők igényeit és helyzetüket! –Olyan bérlők esetén például, akik a válság által erősen érintve vannak, meg kell tartani az egyensúlyt a bérlőnek nyújtott esetleges segítség és a ház bevételi igényei között.

PROPERTY MANAGEMENT  A WING-nél a vagyongazdálkodási feladatokat (property management, asset management) házon belül kezeljük.  Az ingatlan üzemeltetés (facility management) egy külső terület, amit a STRABAG PFS végez.  A STRABAG PFS az egykori TCW, majd DeTeImmobilien- Hungary, 49%-os tulajdonosa a WING.  Rendkívül fontos, hogy –a PM és az FM szervezetek között jó legyen a koordináció, –szoros legyen az együttműködés és –a bérlő számára világos legyen, hogy ha kérdése vagy problémája van, kihez fordulhat, ki áll vele kapcsolatban.

BÉRBEADÁS NEHÉZ IDŐKBEN IS  A meglévő portfolióból maximalizálni kell a bevételt.  Ott, ahol nincs bérlő, de van bérbeadó terület, értelemszerűen a legfontosabb feladat a bérbeadás.  A WING bérbeadási tevékenysége cégen belül zajlik külső ügynökségek segítségével, egyikük az általunk 51 %-ban birtokolt ESTON.  Összefoglalva, a válságban egy jó portfolió, jól bérbeadottan, magas minőségben és költséghatékonyan üzemeltetve, stabil és cash generáló eleme tud lenni egy vállalatnak.

A SZÜKSÉGES TŐKE  A korábbi ingatlanfejlesztési modellben reálisan számítani lehetett arra, hogy az új projektekhez szükséges önrész az ingatlanértékesítésből gyorsan össze tud jönni.  Ez a modell a mai világban megbomlott.  A portfolióból generált szabad cash biztosíthat tőkét, de ennek időben történő rendelkezésre lassan biztosított.

ELŐKÉSZÍTÉS ALATT ÁLLÓ FEJLESZTÉSEK  Jellemző a cégeknél, hogy olyan ingatlanjaik vannak, amelyek ingatlanfejlesztési előkészítési fázisban vannak és nem generálnak bevételt vagy csak minimális szinten.  Az első számú kérdés az, hogy van-e elég cash a rendszerben a carrying cost lefedésére. –Ha a válasz nem, akkor prompt feladat rendezni ezt a helyzetet. –Ha a válasz igen, akkor a következő kérdés, hogy mikor lehet a fejlesztést elindítani, hogy az eredeti célnak megfelelően, bevételt generáljon a projekt.  A mai piacon a legtöbb bank csak előbérlet esetén finanszíroz.  Tehát, a mostani állomány felszívódását követően sok spekulatív ház nem fog épülni, hanem a végfelhasználó ismeretében épülnek majd a korábbi évekhez képes kisebb volumenben.

TÉRJÜNK VISSZA A LÉNYEGRE!  A szükséges önrészt teremteni kell vagy portfolió cash-flow-ból vagy egyéb forrásból.  A mai előadásom nem tér ki a potenciális tőkeforrásokra, de egy biztos, a jól működő, jól szervezett portfólió, amivel jól gazdálkodnak, olyan értéknövekvő tényező, amely ebben a nehéz időszakban az egyik kiút a válságból.  A jó gazdálkodás értéknövelő tevékenység, hiszen idővel a házak visszafizetik a hitelüket és a jól kezelt bérlők akár maguk is értéknövekvő tényezőkké válnak a portfolión belül.

 A nemzetközi gazdaság 2010-ben induló lassú javulása húzza majd maga után a régió országait.  2010-es, magyarországi választások után bemérhetővé válik a magyar országkockázat.  Az inflációs félelmek függvényében alakuló, de várhatóan tartósan alacsonyan maradó alapkamatok kedvezően hatnak a befektetési kedvre.  A bankok és ingatlanos hitelportfolióik jó része túléli a válságot és a túlélők egy része újra hajlandó lesz hitelezni. MIKOR ÉS MIÉRT FOG VISSZATÉRNI AZ INGATLANBEFEKTETÉSI KEDV? – I.

 Az ingatlanpiaci befektetői hozamok 2-3-szor nagyobb megtérülést ígérnek, mint a biztonságosnak tartott (USA, JPN, D, F, stb.) állampapírok. A magyar ingatlanpiac árazása kiemelkedően gyenge, azaz stratégiai befektetőnek vonzó. Az állampapír hozamok valószínű emelkedésével szemben az ingatlanos hozamok csökkenése várható.  A es helyi bérbe-adhatósági túlkínálatot új fejlesztések híján felszívja a piac.  A helyi piacon gyenge projektek vagy elvéreznek, vagy túlélik a válságot, tehát további, lényegi árcsökkenésnek nem lesz piaci oka.  Ha ezek teljesülnek, akkor egy diverzifikált portfolió része, logikus és vonzó elem az ingatlan, egy földrajzilag diverzifikált portfolióban pedig logikus a jó növekedést prognosztizáló magyar piacon. MIKOR ÉS MIÉRT FOG VISSZATÉRNI AZ INGATLANBEFEKTETÉSI KEDV? – II.

 A bérbeadott ingatlan minden piaci körülmények között értéket képvisel.  A bérbeadást követően a legfontosabb elemek: – a bérlők maximális kiszolgálása, –a ház hatékony és gazdaságos működése.  Pozitív cash-flow-t generáló ház vagy portfolió teremthet fedezetet egyéb felhasználásra akár további fejlesztéshez is.  Kiutat jelenthet a válságból olyan értelemben is, hogy az ingatlan megtartása jó üzleti lehetőséget biztosít és a jövőbeli kedvezőbb befektetési piacon a tulajdonos dönthet az ingatlan megtartása és értékesítése között. KONKLÚZIÓ

WING Zrt Budapest, Máriássy utca 7., MÁRIÁSSY HÁZ Tel.: , Fax: KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!