Könyvtári gyűjtemény az óvodában, mint kapcsolat a szülői ház felé

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Online könyvajánlás Hogyan tájékozódhatunk a gyermekkönyvek világában?
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
A könyvtár és az Internet mindenkié A világ a könyvtárban, a könyvtár a világban.
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Eszköszkölcsönzési szolgáltatások bemutatása
Új web szolgáltatások az OSZK-ban A Jeles napok új verziója
Központi és közösségi szolgáltatások olvasóknak, könyvtáraknak.
Könyvtári munkafolyamatok. Főfolyamatok Alfolyamatok Részfolyamatok Támogató folyamatok.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az iskolai könyvtár állománya
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
KÖNYVTÁRAK SZÁMÁRA NYÚJTOTT KÖZPONTI SZOLGÁLTATÁSOK
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Országos Széchényi Könyvtár
Tájékozódást segítő eszközök a könyvtárban; katalógusok és adatbázisok
Könyvtárhasználat.
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Pályaválasztási és Pszichológiai Tanácsadó Osztály
BLK Könyvtármenedzsment III. 1. előadás 1 Könyvtármenedzsment III. Szolgáltatások szervezése.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Bánkeszi Katalin Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klub Mi kell az olvasónak? felhasználóbarát könyvtári szolgáltatások.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
”A magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, új szolgáltatásai” Moldován István OSZK MEK osztály Országos Széchényi Könyvtár Tudományos.
Az elektronikus könyvtárak jelene és jövője
Berzsenyi Dániel Főiskola Szombathely, május 8. Könyvtári partnerség a felsőoktatásban XIII. Vas Megyei Könyvtári Nap.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma Budapest, december 11. Magyar Képzőművészeti Egyetem.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
Nevelési Tudásdepó Csík Tibor projektmenedzser. Az országos lelőhely-nyilvántartás számára rekordok Magyar közoktatás tankönyvei Gyermek- és ifjúsági.
Bibliográfiai tevékenység a neveléstudomány és az oktatásügy területén
TIOP-1.2.3/08/ Nagykun Tudásdepó-Expressz Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúrafejlesztése.
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
Integrált Könyvtári Rendszer. Történeti áttekintés  ‘85-ben kezdődött el a fejlesztés  ‘94-ben már a felhasználók rendelkezésére állt  ‘95-től az OSZK-val.
Hogyan válasszunk iskolát, tudnivalók iskolaválasztás előtt! 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek tartandó értekezletre 8. évfolyamra járó tanulók szüleinek.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Könyvkereskedelem az Interneten
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
A Commitment Köznevelési Kht. MOHAY GERGELY március 31. ÉS A KECSKEMÉTI IRODA BEMUTATKOZÁSA.
Az ítélkező munka szolgálatában a Bírósági Könyvtári Rendszer bemutatása.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Rövid ismertető a gyűjteményről és a szolgáltatásokról
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
Előadás másolata:

Könyvtári gyűjtemény az óvodában, mint kapcsolat a szülői ház felé Sipos Monika Könyvtárostanár Csillaghegyi Általános Iskola Budapest III.ker.

A gyermekolvasó pedig a jövő olvasója A gyermekolvasó pedig a jövő olvasója. Bizony befellegzett annak az irodalomnak, amelyik a saját olvasótáborát elfelejti felnevelni. Nem évült el, amit Benedek Elek réges-rég a lelkünkre kötött : miként a házat, úgy a kultúrát is alulról kell elkezdeni építeni. A gyermekkultúránál! /Komáromi Gabriella/

A közoktatás nevelő és oktató intézményei közül az óvoda az, amely a családi nevelést kiegészítő intézmény. Az óvodai könyvtárban a szolgáltatások közvetlen megrendelője az óvoda pedagógiai programja. Az óvodai könyvtár az óvodában folyó munka eszköze és színtere, munkakönyvtár.

SZOLGÁLTATÁS Az egész könyvtári rendszer működésének végcélja. A könyvtári szolgáltatás önmagában is több szempontból komplex fogalom: magában foglalja mind a könyvtár saját gyűjteményének, mind pedig az egyéb forrásokból (más könyvtárak gyűjteménye, elektronikus adatbázisok stb.) nyerhető dokumentumok és információk közvetítését; résztevékenységekből áll (összekapcsoltan, egymást kiegészítve).

A nyújtott szolgáltatások körét, igénybevételük feltételeit, módjait a használati szabályzat rögzíti. (Könyvtári SZMSZ.) A szolgáltatás három részterülete: kapcsolatteremtés a felhasználóval (olvasóval), tájékoztatás, a dokumentumszolgáltatás.

Tájékoztatás (=„információ-szolgáltatás”) Kategóriái: Felvilágosítás - már a kapcsolatteremtés területén megjelenik, főleg eligazító vagy módszertani tanácsadó jelleggel. Adatszolgáltatás (életrajzi adatok, események stb.) Irodalomkutatás – a tájékoztatás legmagasabb szintű és az információforrások összességét igénybe vevő formája.

Dokumentumszolgáltatás (=teljes szövegek rendelkezésre bocsátása) Helyben használat – bizonyos állományrész állandó hozzáférésének biztosítása. Kölcsönzés – legáltalánosabb könyvtári szolgáltatás. módszerek: ¤ füzetes nyilvántartás, ¤ tasakos, ¤ gépesített kölcsönzési rendszerek, (lehetőség az „önkiszolgálásra - hosszabbítás, előjegyzés) ¤ tikettes kölcsönzés. Könyvtárközi kölcsönzés

Légy partner! Hogyan? Az óvodapedagógusokkal~ új könyvek a szakirodalomban;stb. A szülők felé~ gyermekirodalom, gyermekfolyóiratok, gyerekneveléssel kapcsolatos könyvek;<Könyves hírek c.tábla> Kiadói katalógusokat kifüggesztése jól látható helyre; „Könyves” rendezvényeken részvétel / szervezése; Csoportos látogatás megszervezése a helyi könyvtárba; Kapcsolat keresése könyvterjesztőkkel; Tankönyvbemutatókon való tájékozódás, és arról való tájékoztatás;

A gyerekesség az ember legnemesebb értelemben vett humánus jegye. Szülő a könyvtárban; {Heti egy alkalommal lehetővé tenni a szülőnek, hogy belátogasson a könyvtárba.} „Mozi-délután” szervezése {Szülők és a gyerekek diavetítésen}; <új projekt lehetne> A gyerekesség az ember legnemesebb értelemben vett humánus jegye. „Hallgasd füllel!” mesék felolvasása – rajzok, síkbábok készítése, kiállítása pl. Népmese Napján); A meséket a közeli iskola egy-egy tanulója is felolvashatja. Kapcsolat keresése az iskola könyvtárosával.

/Seherezádé az Ezeregyéjszaka legszebb meséi/ ..a mese megkönnyebbíti a szívet, s olyan porhanyóvá teszi az ember lelkét, hogy az álom magvai könnyen kicsíráznak benne. /Seherezádé az Ezeregyéjszaka legszebb meséi/

Még hasznos lehet!- Adalékok Csodaceruza gyermekirodalmi folyóirat.1074 Bp. Alsó erdősor u.34. ; www.csodaceruza.com - Pagony K.; www.pagony.hu Budapest első gyerekkönyvesboltja, ahol a 0-14 éves korosztály és szüleik a lehető legteljesebb választékot kapják a nekik, illetve róluk szólót. Pozsonyi Pagony XIII. Pozsonyi út 26. Tel.: 239-02-85 Kispagony II. Lövőház utca 17. Tel.: 336-03-84 - Ciceró Könyvstúdió , - Preticon Kft. Aranyfa sorozata(1.szint) www.aranyfa.hu - Könyvmolyyképző Céh 6701 Szeged, Pf.:784 www.jonatan.hu - www.hunra.hu { Magyar Olvasástársaság}

- www.kello.hu Könyvtárellátó Kht. 1054 Budapest, Honvéd u. 5. <könyvek,nyomtatványok,CD,VHS…> - www.fszek.hu Gyerekeknek fülre kattintva a z oldal tartalma a teljesség igénye nélkül: Rendezvények, Játsszunk!, Évfordulók, Jeles napok , A hónap verse, Pályázat, Szülőknek stb. - www.konyv.lap.hu Tartalom: Folyóiratok,Könyves események, rendezvények, Adatbázisok,Érdekességek, Könyvtárak,katalógusok,Egyesületek stb. - Fõvárosi Pedagógiai Intézet [kiadványok megtekintése,vásárlása] 1088 Budapest, Vas u. 10. Telefon: 338-2156, , e-mail: fovpi@fovpi.hu

- www.mek.oszk.hu Az oldalon a legnagyobb hazai nyomtatott és elektronikus könyvadatbázisokban lehet keresni. Csak szerző vagy cím szerinti keresés lehetséges, és ezek nem kombinálhatók. Külföldi szerzőknél általában célszerű csak a vezetéknevet beírni, a címek esetében pedig csak 2-3 jellemző szót. Az adatbázisok nevére kattintva azok honlapja nyílik meg egy új ablakban - részletesebb keresési lehetőségekkel. OSZK Országos Széchényi Könyvtár központi katalógus MOKKA Magyar Országos Közös Katalógus ODR Országos Dokumentumellátó Rendszer Könyvkereső Könyvterjesztői adatbázis

- www.mese.lap UHU A Magyar Könyvklub online könyvesboltjai Nekeress Online könyváruházak katalógusai WebKat.hu A Neumann-ház Web-katalógusa konyv.ker.eso Online könyváruházak katalógusai - www.micimacko.lap - www.mese.lap