Látens fiatalkori devianciák – az ISRD empirikus kutatás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Republikon Tolerancia-kutatások
Advertisements

A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Egy innováció nyomában
Készült 2008-ban az Országos Bűnmegelőzési Bizottság megbízásából
A gyermek- és fiatalkori bűnözés kérdései ügyészi szemmel
Iskolai agresszió és pszichoaktív szerhasználat a HBSC 2010 adatai alapján Arnold Petra , Zsiros Emese , Költő András, Huhn Zsófia , Németh Ágnes  
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
Készítette: Geszler Nikolett
Az első házasság felbomlása
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
A dunaújvárosi fiatalok szabadidő eltöltési szokásai
A Társadalmi Bűnmegelőzés Nemzeti Stratégiája és kapcsolódási pontjai a Nemzeti Drogstratégiához Gyökös Melinda Hotel Hélia, Budapest június 24.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Új Esély munkakonferencia október 13. Braun József.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Peremen billegő fiatalok
Alkoholizmus.
TIMSS 2007.
A pártfogó felügyelet speciális magatartási szabályai
A média mint nevelési intézmény
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
Az iskolai erőszak kriminalizálása Gyurkó Szilvia december 1.
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
Készítette: Tóth Adrienn Barbara DE-GYFK III. Évfolyam
Szervezeti kultúra / vállalati kultúra
A legerősebb magyarországi márkák április 1-én A Braun& Partners és a Gfk Hungária által készített országos reprezentatív mintán elvégzett kutatás.
KULTÚRA, ÉRTÉKEK, NORMÁK, DEVIANCIA
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
A TÁRSADALMOSODULÁS LEGFONTOSABB FELTÉTELE A SZILÁRD IDENTITÁS TUDAT, VALAMINT AZ ALKALMAZKODÁSI-, A BEILLESZKEDÉSI-, ÉS A VISELKEDÉSI NORMÁK ELSAJÁTÍTÁSA.
SERDÜLŐKORÚAK DOHÁNYZÁSI SZOKÁSAI, ISMERETEI
MindenGyerek Budapest
Kormányszóvivői tájékoztató 1 A társadalmi bűnmegelőzés nemzeti stratégiája 115/2003. (X. 28.) OGY határozat. Cselekvési program 1009/2004. (II. 26.) Korm.
A társadalmi bűnmegelőzés évi cselekvési programja Gönczöl Katalin Büntetőpolitikai szakállamtitkár.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Az addikciók kialakulásában szerepet játszó fő tényezők
FIATALKORI BŰNÖZÉS ÉS VIKTIMOLÓGIA
Az erdélyi magyar fiatalok értékrendjének sajátosságai. Összehasonlító vizsgálat a román és a magyar fiatalok körében Veress Ilka Nemzeti Kisebbségkutató.
Magatartástudományi Intézet
GYERMEKKORÚ ELKÖVETŐK BÜNTETŐJOGI BELÁTÁSI KÉPESSÉGE
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
A társadalmi bűnmegelőzés stratégiája egy éves tapasztalatai.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Speciális gyermekvédelem
Deviáns viselkedésformák Magyarországon
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
18 éves tankötelezettség A probléma és a kutatás rövid bemutatása Mártonfi György Budapest január 27.
Fiatalok szegmentálása táplálkozási szokásaik szerint
Új Esély munkakonferencia Július 28. Zöld Kakas Líceum Braun József.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
A pszichológiai mérés alapjai
Dr. Felvinczi Katalin Nemzeti Drogmegelőzési Intézet
FIATALKORI DEVIANCIÁK
A kutatás a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával,
Előadás másolata:

Látens fiatalkori devianciák – az ISRD empirikus kutatás Parti Katalin parti@okri.hu A kutatás az OTKA támogatásával készült. Ny.sz.: K60981 Kriminálexpo 2008

ISRD – International Self Report Delinquency Study Team: Kerezsi, Bolyky, Sárik, Győry, Süki-Szíjjártó, Parti Tárgy: A látens fiatalkori devianciák önbevalláson alapuló vizsgálata Módszer: Kérdőíves vizsgálat Nemzetközi vizsgálat résztvevői: 28 ország, köztük Mo. (OKRI) Célcsoport: a 7., 8. és 9. évfolyamos diákok (13-18 évesek) Minta: Országosan reprezentatív minta: 2500 fő 2200 főre súlyozva 3 szempont szerint reprezentatív: iskola, településnagyság, évfolyam Kriminálexpo 2008

A kutatás hipotézisei, célja Szociális kötődés elmélet, társadalmi kontroll elmélet: Társakhoz kötődés Társadalmi értékekhez kötődés (család és kisközösség szerepe) Konvencionális (társadalmilag elfogadott) tevékenységekben való részvétel Egyén erkölcsi elképzelései Célunk a fiatalkori látens kriminalitás különböző formáinak megismerése, annak érdekében, hogy… 1. Családra vonatkozó kérdések: a. családi struktúra ép-e; b. funkcionálisan milyen: b.1. mennyire felügyeli: tudnak-e róla, mit csinál?, valamint b.2. mennyire kötődik a családhoz (érzelmi és közös programok). (Hipotézis: az a gátja a bűnelkövetővé válásnak, hogy sok a közös progi és tudnak is róla.) 2. Baráti társaságra vonatkozó kérdések. (Hirschi: A család minősége valamint az iskola meghatározza a baráti társaság minőségét is (láncolatos összefüggés). Ehhez kapcsolódhatnak a szerelmi viszonyok is.) 3. Iskolára vonatkozó kérdések: a. mennyire érzi jól magát; b. a konvencionális tevékenységekben mennyire szokott részt venni. (lóg-e az iskolából, mennyire szeret részt venni a tevékenységekben: lógott-e, kellett-e évet ism, mennyire jó tanuló. Mennyire kötődik az iskolához.) 4. Lakókörnyezet: a. kötődés a lakókörnyezethez. Kriminálexpo 2008

Hasznosíthatóság, a kutatás jövője Létjogosultság: A látenciavizsgálat – kevés, kiegészíti a statisztikán alapuló bűnfelmérés-vizsgálatokat. Hasznosíthatóság: bűnözési tendenciák prognosztizálása, a veszélyeztetett korosztály (gyermekkorú elkövetők) helyzetének értékelése. Olyan ismeretekre tehetünk szert, amelyeket a fiatalkorúakkal kapcsolatos büntető-jogalkotás és büntetőpolitika is hasznosíthat, például: milyen szinten és eszközökkel lehetne a fiatalkori bűnmegelőzést sikeresebbé tenni, a fiatalkorú bűnelkövetővé válás folyamatának megismerése alapján az igazságszolgáltatás eszközrendszerének fejlesztésére is sor kerülhetne, segítségül szolgálhat speciális pedagógiai programok kialakításához. Kriminálexpo 2008

Általános megállapítások - kötődésvizsgálat Családhoz kötődés: viszonylag erős (közös esti programok), de integratív ereje csökkenőben Az elkövetők családjában nagyobb arányban fordul elő deviancia és családi tragédia. A szülői kontroll is kisebb körükben. Barátokhoz kötődés: erősödő kapcsolatok, együtt töltött szabadidő, 1-3 fős baráti társaságok. A vagyon elleni cselekményt elkövetők jobban kötődnek a baráti társasághoz. Lakóhelyhez kötődés: pozitív Iskolához kötődés: a közepesen teljesítőknél a legerősebb Jövőkép: még a jól teljesítőknek sincs jövőképe (anómiás társadalom) Értékrend: az elkövető fiatalok között jelentősebb az önzés, a kalandvágy, az agresszió, a meggondolatlanság. Az erőszakos viselkedés szórakozás ill. elfogadott létforma. Szociális státus és a devianciák összefüggése: elmaradottabb lakókörnyezetből és szegényebb iskolából valók között nagyobb arányban találhatók elkövetők. Iskolához, családhoz, lakóhelyhez kötődés: a mikrokörnyezethez viszonyulás alapvetően pozitív. Barátokhoz kötődés: a családhoz kötődés csökkenése általános tendencia. Látszólag ép, de gyenge integratív erővel bíró családok. Esti programok csak. A szabadidős tevékenységek a családon kívülre, a nyilvános helyekre (utcára, bevásárló központokba) tevődnek át. A családban töltött idő csökkenésével párhuzamosan növekszik a kortárs csoport szerepe. Családhoz kötődés: A családi kontroll látszólag jó: mindig tudják, hol és kivel tölti a gyermek a szabadidejét. De ez a kapcsolat csak látszólagos: jelentősége csökkenőben, párhuzamosan a baráti társaság szerepének növekedésével. A gyermekeknek jobb az anyával/nevelőanyával való kapcsolata, mint az apával. A korábbi ISRD vizsgálat megállapította, hogy a deviáns életmód kialakulásában döntőbb szerepe van az apa-fiú kapcsolatnak, mint az anya-leány kapcsolatnak. A családhoz kötődés szerepét elsősorban a drogfogyasztással kapcsolatban sikerült kimutatni: a kábítószer-fogyasztó gyermeknek kevésbé jó a szülőkkel való kapcsolata (fordítottan ilyen összefüggést nem sikerült kimutatni). A család és a deviáns viselkedés kapcsolata kimutatható a vagyon elleni és az erőszakos bcs-ek elkövetésében is: az elkövetők családjában több a deviancia és a tragédia, és kisebb a szülői kontroll. Iskola szeretete: nem attól függ, hogy valaki jól teljesít-e. elsősorban az átlagosan és az átlag alatt teljesítők kötődtek jobban az iskolához (nekik volt szükségük olyan megerősítésre, amelyet az iskola adhatott meg. Az iskola nemcsak a tanulás, a kötelesség, a teljesítés helyeként jelenik már meg, hanem a szabadidő-eltöltsé helyeként is. Ez mutatja az iskola megnövekedett szerepét a szocializációs folyamatban. Jól lehetne építeni a megelőzési programokat az iskolára.) Kriminálexpo 2008

Általános megállapítások – deviancia-vizsgálat 3 tényező alapvető a deviancia alakulásában: (1) életkor, (2) baráti társaság, (3) alkoholfogyasztás Belépési életkorok eltérők deviancia-típusok szerint (vagyon elleni: 12-13, erőszakos: 14-15, drogfogyasztás: 15 éves kor fölött) Alkoholfogyasztás: jelentős nagyságrend (78,7%), életforma 19,3%-ra semmiféle deviancia nem jellemző ERÜBS adatai tükröződnek: a csoportos elkövetés gyakoriságában, az enyhébb súlyú vagyon elleni devianciák elterjedtségében, annak földrajzi megoszlásában, a férfiak bűnelkövetésben vállalt nagyobb szerepében. Látványos: a lányok fokozatos térnyerése a vagyon elleni és a személy elleni erőszakos cselekmények elkövetésében A lebukás és a büntetés esélye igen alacsony (enyhe károkozás, elnéző attitűd) Erőszakos cselekmények közt a csoportos verekedés (iskolai erőszak) a leggyakoribb. A nem teljes családban élők gyakrabban követnek el erőszakos cselekményeket (de az elkövetők 75%-a teljes családban él! Családi problémák.) Belépési életkor: az első bűncselekmény elkövetésekor a megkérdezettek még gyermekkorúak voltak. -> a bűnmegelőzési stratégiáknak jobban kellene koncentrálniuk a gyermekkorúakra. Alkoholfogyaztás: jóval nagyobb mértékű a kábszerfogyasztásnál. A tömegkommunikációban megjelenő fiatal képéhez hozzátartozik az italozás. A korhatáros alkoholeladási korlátozás ellenére könnyen jut szeszes italhoz a fiatal. A szórakozás velejárója, kelléke az alkohol. Italozás és csoportos szabadidő-eltöltés összekapcsolódása. A leggyakrabban önállóan szerepel (52,3%), de sokszor társul fegyverviseléssel/csoportos verekedéssel is. Ezzel szemben a drogfogyasztás nem jellemző, a megkérdezettek 8,2%-a fogyasztott már könnyű drogot. Azonban a kipróbálási életkor korábbra tolódott (14-15 éves korról 12-13 éves korra). Lebukás veszélye kicsi: az elkövetésről a legkevésbé a tanár értesül. Reakció hiányában nincs visszatartó erő. Kriminálexpo 2008

A kiértékelés akadályai Nemzetközi összehasonlíthatóság korlátja: nincsenek nemzeti reprezentatív minták Beleegyezés-megtagadások (iskola, szülő) Válaszolási hajlandóság, igazmondás (másolás), figyelem-elterelődés (módszer, kérdőív hossza) A kérdőív nem minden aspektusban logikus (pl. szociális helyzet felmérésére nem alkalmas; nincs elegendő kérdés a baráti társaságról) A kérdőív felépítése nem mindenben követi a nemzeti sajátosságokat (pl. etnikai megkülönböztetésről, vagy számítástechnikai devianciákról szóló rész) A célcsoport az iskolába járóké (az iskolából kimaradtak, hátrányos szociális helyzetük miatt potenciális elkövetők) Kriminálexpo 2008

Vitára bocsátott kérdések Tényleg azokból lesznek-e a bűnelkövetők, akiknél a devianciák halmozottan jelentek meg fiatal korban? (a későbbi beilleszkedésnek akadálya-e a fk. deviáns magatartás) Mi az oka annak, hogy gyenge a családi kötőerő? (formális kontroll: vacsorák) Hogyan lehetne javítani ezen? Megismételt vizsgálat a mintába került gyermekek körében (kohorsz): tényleg azokból lesznek-e a bűnelkövetők, akiknél a devianciák halmozottan jelentek meg fiatal korban? Vagy esetleg az enyhébb súlyú jogellenes cselekmények az érettebb kor elérésével megszűnnek, s a fiatal beilleszkedik? Az elkövetővé válás kockázati tényezői közül általában egy van jelen (61%), kettő van jelen 17,5%-nál, hárommal csak a megkérdezettek 1,5%-a rendelkezik. Család kötőerejének kiüresedése: anómiás társadalom, a gazdasági életközösség széthullása, a kölcsönös függsé megszűnése, az egyéni célok előtérbe kerülése. Kriminálexpo 2008