Készítette: Takács Hilda1 Témavezető: Dr. Lábadi Beatrix2

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Advertisements

Egyetemes értékek az egyetemen kutatás
A Szegeden tanuló külföldi középiskolások egészségi állapota
Tehetségazonosítás gyakorlata
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
A tanári munka értékelése
A tanári munka sikerességének vizsgálata a pedagógiai attitűdök, a tanár-diák viszony és az iskolai élmények összefüggésrendszerében Indoklás.
Témavezető tanár: Kerekes Noémi Készítette: Somogyi Ildikó
Széchenyi István Gimnázium Nyitott nap negyedikeseknek november 27.
Iskolai teljesítmény pszichológiai determinánsai
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Anyanyelvi mérések Magyarországon Oktatás és foglalkoztatás – Versenyképes gazdaság Magyarországon a XXI. században Szeged, Molnár Edit Katalin.
Brüsszel milyen messze van
Beiskolázási tájékoztató december
11 Az interakció azokat a folyamatokat foglalja magában, amelyekben minden résztvevő kész arra, hogy megváltozzon és ennek a beállítottságnak az alapján.
Kompetencia- mérés Somogyi József Általános Iskola
Kutatómunka a pszichológiában: gyakorlatok HEFOP 109-es pályázat
Párválasztásról alkotott vélemények főiskolás hallgatók körében Konzulens tanár: Szabó Sándorné Dr. Főiskolai Docens Készítette: Cselényi Nikolett Andragógia,
TIMSS 2007.
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
1 Tudás és/vagy kompetenciák? Végzős hallgatók részvétele a felnőttoktatásban Ábrahám Katalin – Tőzsér Zoltán Debreceni Egyetem Nevelés-és művelődéstudományi.
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Új skála – új lehetőségek Egy kis ízelítő. Egységes skála (1)
Pályaorientációs tapasztalatok, hiányszakmák népszerűsítése Győrben
Első éves BSc hallgatók fizika tudása Radnóti Katalin Főiskolai tanár ELTE TTK Fizikai Intézet
Serdülők céljai, tervei, pályaválasztás serdülőkorban
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A társadalmi t ő ke, az internet- elérés és a túlzott TV-nézés összefüggései Dr. habil Németh Erzsébet, BKF, főiskolai tanár, a Viselkedéstudományi Intézet.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Országos Gyermekegészségügyi Intézet
Magatartástudományi Intézet
Személyiségváltozók szerepe a kapcsolati hálózatok szerveződésében
Személyiségelméletek
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
Felvételi pontok számítása alapképzésre, illetve egységes, osztatlan képzésre A felvételi összpontszámot, vagyis a rangsorolás alapjául szolgáló eredményt.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Puszta Sándor: Rendeltetés „Amit kigondoltál vidd tovább, ami lettél vállald, de soha ne feledd ami még lehetnél.” - Iskolarendszeren kívüli - Falusi gyakorlati.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
VERES PÉTER GIMNÁZIUM Tanulmányi eredmények 2005.
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
Differenciált tanulásszervezés 2. TKM1016L
A MAGYAROK ÉS A NYELVTANULÁS Készítette: Beta Viktória ÁVF Közszolgálati Alapszak XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi.
A szociális képességek fejlesztése módszertana
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
TÁMOP b-14/ „határokon túl-ha/tár”
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Az érettségi utáni továbbtanulást meghatározó tényezők
Turmezeyné dr. habil. Heller Erika ELTE Tanító- és Óvóképző Kar
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
Összeállította: Kovács Tibor igh. A NDRÁSSY GYULA G IMNÁZIUM ÉS K OLLÉGIUM Nyílt nap
Kutatásmódszertani dilemmák
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése – Regionális workshop Kiss István.
Sajátos nevelési igényű tanulók a szakiskolai programban Kapcsáné Németi Júlia.
JAG statisztika 2014/ félév.
2015. évi eredmények Újpesti Bajza József Általános Iskola Készítette: Kohodné Tóth Andrea intézményvezető.
Pályaválasztási napok Pszichológia képzés Pálinkás Brigitta Károli Gáspár Református Egyetem.
Pedagógiai hozzáadott érték „Őrült beszéd, de van benne rendszer” Nahalka István
Bonyhádi Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola
Serdülők iskolai teljesítménye a testkép és szorongás kapcsolatának tükrében Témavezető tanár: Dr. Dósa Zoltán Végzős hallgató: Gothárd Emília-Ida.
FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
Balázsi Ildikó Oktatási Hivatal
A évi kompetenciamérés FIT-jelentéseinek új elemei
Gimnáziumi statisztika
Kompetenciamérés eredményei évfolyam 2013
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Előadás másolata:

Az önhatékonyság hatása a matematikával kapcsolatos továbbtanulásra végzős középiskolásoknál Készítette: Takács Hilda1 Témavezető: Dr. Lábadi Beatrix2 1 PTE BTK, Pszichológia szak, III. évfolyam 2 PTE BTK, Pszichológia Intézet, Általános és Evolúciós Pszichológiai Tanszék

ÖNHATÉKONYSÁG (SELF-EFFICACY) A fogalmat Albert Bandura (1977) vezette be a szakirodalomba a következő definícióval: az emberek vélekedése arról, hogy milyen képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy olyan meghatározott szintű teljesítményt produkáljanak, amely kihat életükre. Az ilyen önhatékonyság- vélekedések meghatározzák, hogy az emberek hogyan éreznek, gondolkodnak, viselkednek, valamint hogy milyen módon motiválják magukat.

Önhatékonyság (folyt.) Az önhatékonyság a következő forrásokból táplálkozhat: tényleges teljesítmény, vikariáló tapasztalatok, verbális meggyőzés, érzelmi arousal. (Bandura, 1994) Az önhatékonyság jelentősége: meghatározza, hogy belekezdünk-e egy adott tevékenységbe, mekkora erőt fektetünk be, mennyi ideig tartunk ki, mennyire tudjuk kontrollálni emocionális reakcióinkat (Bandura, 1994).

Az önhatékonyság oktatásbeli kutatása E témában az önhatékonyság kutatói (Lent és Hackett, 1987; Ashton és Webb, 1986) három területre fókuszáltak: kapcsolat az önhatékonyság- vélekedések és a pályaválasztás között, a tanárok önhatékonyságának összefüggése tanítási gyakorlataikkal és a különböző tanulói eredményekkel, összefüggés az alábbi tényezők között: tanulók önhatékonysága, más motivációs faktorok, egyetemi/főiskolai eredmények.

A MATEMATIKAI ÖNHATÉKONYSÁG ÉS A PÁLYAVÁLASZTÁS KAPCSOLATA Collins (1982) : az alacsony-, a közepes-, és a magas fokú matematikai képességekhez különböző szintű önhatékonyság járulhat. A magas önhatékonysággal rendelkező gyerekek több problémát oldanak meg helyesen, és újra dolgozni kezdenek azokon a feladatokon, amelyeket kihagytak. Ez fokozza hatékonyságukat. Schunk (1984): a matematikai önhatékonyság hatással van a matematikai teljesítményre közvetlenül, valamint közvetve a kitartáson keresztül.

A Matematikai önhatékonyság és A pályaválasztás kapcsolata (folyt.) Pajares és Kranzler (1994,1995): olyan magas az önhatékonyságnak a teljesítményre való közvetlen hatása, mint az általános mentális képességé. De a képességre is szükség van: nem elég a „will”; a „skill” is szükséges a jó teljesítményhez. (Pajares, 2002). Számos kutatás (Hackett.,1995; Lent és Hackett, 1987) megerősítette, hogy az önhatékonyság hatással van a karrier-választásra is. Végzős tanulók leginkább azt a pályát választják, amelyben a legkompetensebbnek érzik magukat, és legkevésbé azt, amiben nem. (Pajares, 1995)

A MATEMATIKAI ÖNHATÉKONYSÁG ÉS A PÁLYAVÁLASZTÁS KAPCSOLATA (FOLYT.) Több kutatás is alátámasztja, hogy a matematikai önhatékonyság jobban előrejelzi a matematikai érdeklődést és a matematikával kapcsolatos pályaválasztást, mint akár a korábbi matematikai teljesítmény, akár az elvárt matematikai eredmény. Mindemellett megállapították: a végzős fiúk matematikai önhatékonysága szignifikánsan nagyobb, mint a lányoké (Hackett, 1985; Hackett és Betz, 1989; Lent, Lopez és Bieschke, 1991, 1993; Pajares és Miller, 1994, 1995). Rouxel (2001): nemi különbségek a matematikai önhatékonyságban csak serdülőkorban vannak jelen.

VIZSGÁLAT Hipotézis: A matematikai önhatékonyság jelentős befolyással bír a középiskolában végző tanulók matematikával kapcsolatos pályaválasztására: az önhatékonyság nagyobb mértékben van hatással a pályaválasztásra, mint a korábbi matematika tantárgyból szerzett érdemjegy. Meghatározóak a nemi különbségek ebben a kérdésben: a lányok alacsonyabb matematikai önhatékonysággal rendelkeznek, s ez a matematikával kapcsolatos továbbtanulásukra is kihat; nem képességbeli elmaradásuk következménye, hogy kevésbé szeretnének matematikával továbbtanulni.

Módszer Vizsgálati személyek: 77 (55 lány, 22 fiú) végzős gimnazista, átlag életkoruk 19,24 év (szórás. 79). Vizsgálati eszközök és anyagok Próba-érettségi eredmény matematikából Általános kérdőív: Demográfiai adat,(nem, születési év) Iskolai eredmény, (átlag, matematika jegy) Érdeklődési kör (fakultáció, jövőbeli terv a matematikával,pályaorientáció) Matematikai Önhatékonyság Kérdőív: Deepa Marat 2005-ben angol nyelven készített Új- Zélandon felvett kérdőíve

Módszer (folyt.) Matematikai Önhatékonyság Kérdőív: Négy matematikai önhatékonyság faktor (később együtt lásd: Matematikai Önhatékonyság): számtan/mérés, geometria, algebra, statisztika Egy általános matematikai műveletekre vonatkozó önhatékonyság faktor Egy összetett faktor, ami a következő elemeket foglalja magába: motivációs stratégiák, kognitív stratégiák, erőforrás irányító stratégiák, önszabályozó tanulás szabadidős készségek és iskolán kívüli elfoglaltság megfelelés mások elvárásainak, magabiztosság.

Eredmények: A kérdőív pszichometriai vizsgálata A kérdőív reliabilitásának megállapítása.

A Matematikai Önhatékonyság Kérdőív faktorainak összefüggései Pearson-féle korrelációs vizsgálatok: a Matematikai Önhatékonyság faktor valamennyi faktorral korrelál, kivételt képez ez alól a szabadidő.

Tanulók 2 csoportra bontva: „jó tanulók”(2007-ben 4-es, 5-ös matematika jegy): A Matematikai Önhatékonyság faktor nem korrelál a szabadidővel A Matematikai Önhatékonyság faktor korrelál a megfelelés mások elvárásainak faktorral (r= .42**) korreláció a próbaérettségi összpontszáma és a motiváció között (r= .40**) „rossz tanulók” (2007- ben 1-es, 2-es, 3-as matematika jegy): A Matematikai Önhatékonyság faktor korrelál a szabadidővel (r= .43**) A Matematikai Önhatékonyság faktor nem korrelál a megfelelés mások elvárásainak faktorral a motiváció nem korrelál a próba- érettségi összpontszámával

Önhatékonyság és nemi különbségek Varianciaanalízis: NINCS szignifikáns nemi különbség: a próbaérettségi eredmények, az átlag, a matematika jegy terén. VAN szignifikáns nemi különbség: Matematikai Önhatékonyság Jövőbeni matematikával kapcsolatos továbbtanulás szándéka

a próbaérettségi összpontszámok nemi különbségei

az átlag és a matematika jegy nemi különbségei

A Matematikai Önhatékonyság nemi különbségei A fiúk magasabb önhatékonysággal rendelkeztek a Matematikai Önhatékonyság faktorát illetően.

A matematikával való továbbtanulás szándékának nemi különbségei A jövőbeni matematikával való foglalkozás faktora szintén szignifikáns nemi különbséget árult el: a lányok kisebb mértékben szeretnének a jövőben matematikával foglalkozni.

Milyen tényezők határozzák meg a jövőbeni matematikával való foglalkozást? Logisztikus regresszió alkalmazásával modell építése: A vizsgálatba bevont független változók: nem, múlt év végi matematika jegy, félév végi matematika jegy, Matematikai Önhatékonyság faktor, matematikai műveletek, önszabályozott tanulás, erőforrás irányító stratégiák, magabiztosság, megfelelés mások elvárásainak, kognitív stratégiák, motivációs stratégiák

Összegzés Az önhatékonyság nagyobb mértékben van hatással a pályaválasztásra, mint a korábbi matematika tantárgyból szerzett érdemjegy. a lányok alacsonyabb matematikai önhatékonysággal rendelkeznek, s ez a matematikával kapcsolatos továbbtanulásukra is kihat: nem képességbeli elmaradásuk következménye, hogy kevésbé szeretnének matematikával továbbtanulni

A matematikai önhatékonyság fejlesztésének fontossága A vizsgálat rámutat a matematikai önhatékonyság fontosságára a matematikával kapcsolatos továbbtanulásban. Jövőbeni implikáció: stratégiák kidolgozásának fontossága a serdülők önhatékonyságának megerősítésére

Köszönöm a segítséget! Dr. Lábadi Beatrix Dr. Járai Róbert

Köszönöm a figyelmet!