Egy hétköznapi vegyület

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A LEVEGŐ.
Advertisements

Milyen anyagok kerülnek a levegőbe?
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
Kémiai reakciók és energia az élő szervezetekben
GLOBÁLIS ÉGHAJLATVÁLTOZÁS
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Kémia 6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia
Készítette: Góth Roland
VI. tétel.
Készítette: Hokné Zahorecz Dóra 2006.december 3.
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Az anyag és tulajdonságai
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
6. osztály Mgr. Gyurász Szilvia Balassi Bálint MTNYAI Ipolynyék
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A globális felmelegedést kiváltó okok Czirok Lili
Érckörforgások az óceáni kéreg és a tenger között.
A LÉGKÖR GLOBÁLIS PROBLÉMÁI
A levegőburok anyaga, szerkezete
A légkör - A jelenlegi légkör kialakulása - A légkör összetétele
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÉSZÍTETTE: SZELI MÁRK
Az üvegházhatás és a savas esők
Születés másodperc hidrogén és hélium
A szappanok káros hatásai
A szappanok káros hatásai
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Gáz-folyadék fázisszétválasztás
Az Éghajlatváltozás.
A kénsav és sói 8. osztály.
Halmazállapot-változások
Az égés.
Kalcium vegyületek a természetben
A nitrogén és oxidjai 8. osztály.
A szén és vegyületei.
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
Globális felmelegedés és a különböző ciklusok
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A légkör és a levegőszennyezés
TÁMOP „Tehetséghidak Program” kiemelt projekt keretében megvalósuló „Gazdagító programpárok II.” „A” (alap) Fizika és kémia a természetben.
A GLOBALIIS FOLMELEGEDIIS
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
A K V A R I S Z T I K A Főbb témakörök - a víz - a hal
Tagozat, 10. évfolyam, kémia, 16/1
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
Tüzeléstechnika Gázfogyasztó készülékek mikroklímában
A novemberi időjárás és a hirtelen hőmérsékletváltozás A készítés folyamatának bemutatása.
A széndioxidról másképp
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
Hőmérséklet változás A hőmérséklet az anyagok egyik fizikai jellemzője, állapothatározó. Változása szorosan összefügg az anyag más makroszkopikus tulajdonságainak.
A levegőtisztaság-védelem fejlődése , Franciaország világháborúk II. világháború utáni újjáépítés  Londoni szmog (1952) passzív eljárások (end.
Levegőtisztaság-védelem 2.
A GLOBÁLIS KLÍMAVÁLTOZÁS KÉRDÉSEI ÉS VÁRHATÓ REGIONÁLIS HATÁSAI
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Levegőtisztaság védelem
A globális éghajlatváltozás hatásai a bioszférára, állatokra
Ki tud többet kémiából ?. I.AII.AIII.AIV.AV.AVI.AVII.AVIII.A.
Globális klímaváltozás hatása Európában Készítette: Juhász Boglárka.
Halmazállapot-változások
Környezetünk gázkeverékeinek tulajdonságai és szétválasztása.
CO2 érzékelők Lőkkös Norbert (FFRQJL).
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Ökoiskola- vetélkedő március
A szénsav (H2CO3).
Szervetlen vegyületek
Készítette: Pacsmag Regina Környezettan BSc
ÉGÉS.
Kell ez nekem....? A szén és vegyületei.
Globalizáció.
Előadás másolata:

Egy hétköznapi vegyület - A szén-dioxid - „Gyakorold azt amit már tudsz, és ez segíteni fog felismerni azt, amit még nem tudsz! ” /Rembrandt/ CO2+H2O=H2CO3 C+O2=CO2 CO2→O=C=O klorofill 6CO2+6H2O C6H12O6+6O2 napfény

Három különböző formában találjuk meg: A szén-dioxid a mindennapokban A CO2 az egyik legközönségesebb, legrégebben ismert gáz. Szén-dioxidot lélegzünk ki, egyedüli természetes gáz, hiszen a szervezet maga állítja elő és maga is szabadul meg tőle. „Fix levegőnek” nevezték el a kémikusok, ha ugyanis valamilyen lúgoldaton vezetjük át „fixálódik” (a lúg megköti). Hűtésre is használják (szárazjég). A háztartásban is találkozunk CO2-dal. Az üvegházhatásért felelős anyagok egyike (az üvegházhatás 60%-áért felel). Három különböző formában találjuk meg: Gázállapotban: a tiszta levegő 0.035% (térfogatszázalék) CO2-t (350 ppm) tartalmaz. Ez a mennyiség az elmúlt évtizedekben jelentősen növekedett (100 éve még 280 ppm volt), ami bizonyítottan hozzájárul a globális felmelegedéshez, azaz a CO2üvegház gáz Folyékony állapot: tároló tartályokban, nyomás alatt , mint sűrített gáz Szilárd állapotban száraz jég → hűtéshez, tisztításhoz használják

A légkörből számos formában kerül széndioxid: szén és széntartalmú anyagok égése, állatok, növények, mikroorganizmusok légzése során. Jelentős mennyiségű szán-dioxid kerül a levegőbe a vulkanizmus során és a tengerek kötött szén-dioxidjából is. Tűz esetén a tűzoltó készülékekből kiáramló szén-dioxid habbal oltják a tüzet. Nagy mennyiségben fulladást okoz. Vizes oldata a szénsav. A szénsav a természetben is előfordul, a szénsavas forrásvizeknek gyógyító hatásuk van. Jelen van az üdítőkben. Sok szerencsétlenséget is okozott már. A borospincékben a must erjedésekor sok szén-dioxid gáz keletkezik. A gyanútlan emberek, ha lemennek ilyenkor a pincékbe megfulladhatnak.

A CO2 a C tartalmú anyagok égésterméke. A CO2 tekinthető az élet alapjának, hiszen a (zöld) növények CO2-ból, a nap energiáját igénybevevő fotoszintézissel építik fel az élet alapvető szerves anyagait. Ezek a szerves anyagok az élőlények pusztulásakor a talajba, vizekbe kerülnek (humuszképződés), a lebontó szervezetek nyomán pedig egy részük előbb-utóbb visszakerül a légkörbe. A fotoszintézisen keresztül az erdők a légkörből megkötik és tárolják a CO2-t, így nagyban befolyásolják annak mennyiségét. Az emberi tevékenység során kibocsátott CO2 mennyiségének mintegy fele a légkörbe marad, másik fele az óceánokba, illetve bioszférába kerül.

A szén-dioxid hasonlóan felfújja, feszíti a léggömböt, mint a levegő A szén-dioxid tulajdonságainak vizsgálata Kísérlet Megfigyelés Következtetés A szén-dioxid hasonlóan felfújja, feszíti a léggömböt, mint a levegő A szódabikarbóna és ételecet reakciója során szén-dioxid keletkezi A szén-dioxid gáz halmazállapotú

A gyertya néhány pillanat múlva elalszik Előbb a kicsi gyertya alszik el Tölthető egyik edényből a másikba, mintha folyadék lenne. Sűrűsége nagyobb a levegő sűrűségénél, előbb a kád alját tölti meg. Színtelen, szagtalan. láthatatlanul ugyan, de mégis hasonlóan áll a kádban, mint a víz.

A desztillált vízbe szén-dioxidot vezetünk, majd forraljuk A patronból gyorsan kiömlő gáz lehűl. A szén-dioxid és a víz között reakció játszódik le Endoterm folyamat (az anyag belső energiája nő, a környezeté csökken). CO2+H2O= H2CO3 Indikátor kimutatja a savas kémhatást. Elbomlik

Magnéziumot égetünk CO2-ban A Mg tovább ég. Fehér por keletkezik C kiválását figyelhetjük meg. 2Mg+CO2= 2MgO+C Redoxi reakció exoterm

NaOH oldatot öntünk szén-dioxidba és tenyerünket a pohár szájára szorítjuk. A pohár felemelődik az asztalról 2NaOH+CO2=Na2CO3+H2O Reakció játszódik le. A szén-dioxid elnyelődik a lúgban, a nyomás lecsökken, szívó hatás érvényesül

3. Szén-dioxid kimutatása CO2 kimutatása a kilélegzett levegőben (meszes vízzel) Ha folytatjuk a CO2 bevezetését kitisztul A meszes víz zavaros lesz CO2+Ca(OH)2=CaCO3+H2O A CaCO3 átalakul Ca(HCO3)2 CaCO3+H2O=Ca(HCO3)2 A légzéskor beszívott levegő összetétele megváltozik, szén-dioxid tartalma kimutatható. Az emberi testben felvett tápanyagok lassú elégetése, lebontása folyik. A lebontás során szén-dioxid gáz keletkezik. Belégzéskor a levegő kb 0,03% ,kilégzéskor százszor ennyi mennyiségű szén-dioxidot tartalmaz. Hasonló módon oldódik fel a szénsavas forrásvíz hatására a mészkőhegységek belseje, így képződik a barlang.

Szén-dioxid kimutatása pezsgőtablettában Ha a vízzel telt lombik alá pezsgőtablettát teszünk, a lombikban a víz szintje csökken Az oldódás során szén-dioxid gáz keletkezik, amely kiszorítja a vizet a lombikból. Mérhető a keletkezett szén-dioxid térfogata.

A talaj szén-dioxid kibocsátásával is foglalkoztunk. A Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum Karcagi Kutatóintézetének munkatársa segítségével megismertük egy kézi mobil készülék működését, amellyel az intézetben a talaj szén-dioxid kibocsátását vizsgálják, a mérésekből a talaj szerves anyag tartalmát tanulmányozzák és összehasonlító elemzéseket végeznek. Az infravörös elven működő gáz analizátor segítségével mi is végeztünk méréseket.

A mérés helye ppm érték Teremben 1300 Szabad térben 280 Út mellett 350 Út mellett autó halad el 450-600 A készülék ppm koncentrációt mér, majd képletekkel számolják a gázemissziót. F=d(V/A)(C2-C1)/t.273/(273+T) F-CO2-emisszió(gm-2 h-1) d-CO2 térfogattömege (kg/m3) V-a henger talajszint feletti térfogata (m3) A-mérési felület (m2) C1-kezdeti CO2 koncentráció C2-az inkubáció utáni CO2 koncentráció t-inkubációs idő (h) T-levegő hőmérséklete(oC)

Az üvegházhatás Az üvegházhatás a légkör hõvisszatartó képessége. Fokozatosan nõ a légkörben azoknak a gázoknak a mennyisége, amelyek az üvegházhatást elõidézik. Az 1960-as évekig a levegõ vízgõztartalma mellett főleg a szén-dioxid, valamint a metán, az ózon, a dinitrogén-oxid játszott szerepet a légkör hõvisszatartó tevékenységében. Ezt követõen viszont a freonok szerepe erõsen megnövekedett. A közeli jövõben a szén-dioxid és a melléje felsorakozó többi, termelés során keletkezõ gáz üvegházhatása akár egyforma jelentõségûvé válhat. Milyen veszélyek fenyegetik a Földet az üvegházhatás növekedése miatt? Amennyiben az üvegházhatású gázok kibocsátása az utóbbi évek ütemében folyna tovább, - számítások szerint - 2030-ra a Föld átlaghõmérséklete 3 - 6 °C-kal emelkedne meg. A hõmérséklet növekedése mellett jelentõsen (akár 30 %-kal is) csökkenne a csapadék évi mennyisége. 1 - 2 °C-os évi középhõmérséklet-növekedés 100 év alatt 40 cm-rel emelné meg a világtenger szintjét az elolvadó jégtömegek miatt.

Az üvegházhatásért felelős legfontosabb gázok átlagos koncentrációja a Föld légkörében (ppm): Gáz A felmelege-déshez való hozzájáru-lása 2000-ig A felmelege-déshez való hozzájáru-lása 2050-ig Középhõmér-sékletet növelõ hatása 2050-ig Szén-dioxid 42 - 46 % 51 - 60 % 1,5 - 6 °C     Szén-dioxid Iparosítás elõtt 290 1980 339 1993 363 Becslés 2030-ra 450 Az üvegházgázok hozzájárulása a Föld felmelegedéséhez A globális hőmérséklet-növekedés környezeti változásokhoz vezet (tengerszint emelkedés, szélsőséges időjárási viszonyok). Változik a mezőgazdaság termelő képessége. Mindez komolyan hathat a gazdaságra. Számíthatunk egyes természeti vizek kiszáradására, gleccserek olvadására, az árvizek gyakoribbakká válhatnak, állat és növényfajok kipusztulásának sebessége növekedhet. Bizonyos betegségek könnyebben elterjedhetnek. Az éghajlat stabilitásához az kell, hogy a Föld légköréből annyi energia jusson ki, mint amennyi oda bekerül. Ezért minden ország nagy feladata a szén-dioxid kibocsátás csökkentésének megoldása.