Lízingpiac Magyarországon Előadók: Komlós Tamás Gombás Péter.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai projektek előkészítése, finanszírozása M27 ABSOLVO Consulting.
Advertisements

Tisztességtelen Devizahitelek?
Hogy akarsz gyorsan pénzhez jutni? Avagy a jótündér elhagyta a varázspálcáját, úgyhogy ez maradt...
Hitelek – pénzt kölcsönbe?. Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy.
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Balatonalmádi március 08.. Új Széchenyi Hitel Program Pályázati dokumentációt figyelni.
Hazai és uniós kedvezményes finanszírozási lehetőségek
Önkormányzatok finanszírozása
Modellezés a számvitelben
Kötelező biztosítás 2010 Előadó: Marosvölgyi Péter, szakmai igazgató AEGONdirekt.hu Zrt.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Egyetemisták a pénzügyi kultúráért
PÉNZÜGYI ISMERTEK Aktív bankügyletek
Hitelbírálat a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-nél
PÁTOSZ nap Február 23.. Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 20 éve a vállalkozásokért Célunk: a Közép-dunántúli régióban.
Általános tájékoztató
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
1. 2 Az RFH cégcsoport • Az RFH csoport: 7 regionális társaság és megyei hálózat • 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és.
Faktoring 1950 USA – a kezdet
AZ ELSŐDLEGES FORGALMAZÓK SZEREPE A KÖLTSÉGVETÉS ÉVI FINANSZÍROZÁSÁBAN.
A hazai finanszírozási piac jövője, a szükséges cselekvési program a piac kiszámíthatóbb volta érdekében Előadó: Kolossváry Ádám Merkantil Bank Zrt. elnök-vezérigazgató.
Együttműködés a bérleti konstrukciók gyors és rugalmas kiszolgálásában.
LÍZING „lease” „bérlet” Atipikus szerződési forma (mix: bérlet és adásvétel JELLEMZŐI: Meghatározott futamidő Szereplők: lízingbeadó –megvásárolja a lízing.
A tételek eljuttatása az iskolákba
Devizahitelezések es helyzet 1,7 millió magyar háztartásnak van deviza alapú hitele -> 60 % -a CHF alapú MNB meglátás: kockázatos Simor András jegybankelnök:
MNB Növekedési Hitelprogram 2.0 Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
Kinek jut az MNB Növekedési Hitelprogramból? Sebők Orsolya Főszerkesztő
MNB Növekedési Hitelprogram Sebők Orsolya Főszerkesztő
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. 2 Az RFH cégcsoport Az RFH 7 regionális céggel biztosítja szolgáltatásait az ország teljes területén 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi.
Extra Árkedvezmény Azonnal! Fizessen kevesebbet akár: %-kal.
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Szerviztevékenység jövedelmezősége Ausztriában Varsányi Gyula GÉMOSZ konferencia, május 20.
Az aktuális autófinanszírozási piaci folyamatok elemzése Mészáros György alelnök Magyar Lízingszövetség.
Kormányszóvivői tájékoztató. Lendületbe hozzuk a vállalkozásokat Dr. Kóka János Gazdasági és Közlekedési Miniszter.
1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
? Államadósság Jól állunk-e vagy sem? Nagy a jólét, vagy éppen ellenkezőleg, romlik az élet minősége? Dübörög-e a gazdaság, vagy éppen ellenkezőleg, válság.
Page 1 Date 2007 Author Siemens Finance Zrt./Siemens Leasing Kft. Siemens Financial Services Siemens Financial Services Kisértékű eszköz finanszírozás.
IV. Terjeszkedés.
IV. Terjeszkedés 2..
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Ha több pénzre van szükséged, mint amennyi rendelkezésedre áll, dönthetsz úgy, hogy vársz, amíg összegyűlik a pénzed, vagy hitelt veszel fel. Mi a hitel?
Rövid bemutatkozás N.D. – rólam Educomm Eduverzum MVEHE Prompt / ITStudy SZIE No Roaming Külföldi mobilnet Mobil alkalmazások fejlesztése Code Wave A horvát.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Az NHP második szakaszának eredményei és kilátásai
Az energiahatékonyság a legolcsóbb energiaforrás Budapest, november.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Elérhető, támogatott hitelkonstrukciók a kkv –k számára.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
Mikrohitel lehetőségek mikro és kisvállalkozások részére.
ÜZEMELTETÉST TÁMOGATÓ MŰSZAKI FEJLESZTÉSEK AZ AUTÓIPARBAN.
Cégautó vásárlás és üzemeltetés a Ford támogatásával
Vállalkozói mikrohitelek
HUF (210*180) HUF (210*180) HUF (140 CHF) HUF (210 CHF) Kamatrész Tőkerész HUF (140*180) 180 HUF fölötti rész [(240-
Devizahitel  A devizahitel olyan hitel, ahol mind a hitel folyósítása, mind pedig a törlesztése az adott devizában történik.
III. További finanszírozási alternatívák
A kormány finanszírozási mozgástere 2010-ben. 2 Fő kérdések: 1.Nettó kibocsátás 2010, tények és tervek 2.A nemzetközi hitelcsomag szerepe a finanszírozásban.
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Mérlegképes kötelező továbbképzés SZÁMVITEL 2015 Mérleg és eredménykimutatás összeállításának egyes kiemelt tételei – különös tekintettel az elmúlt időszak.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
(Megújuló) energetikai projektek finanszírozási lehetőségei szeptember 12. Előadó: Papadimitropulosz Alexander a megújuló energia.
KÖFOP Pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozási lehetőségek a Széchenyi Kártya Program keretében.
Előadás másolata:

Lízingpiac Magyarországon Előadók: Komlós Tamás Gombás Péter

A pénzügyi lízing  Szerződéskötéskor a tulajdonjog a lízingcégnél van, a futamidő végén, az utolsó részlet törlesztésével száll át a vevőre  A jármű a lízingfelvevő könyveiben szerepel, így nála jelenik meg az autó amortizációja  Költségként csak a lízingdíj kamatrésze számolható el: a kamatrész pénzügyi ráfordításként könyvelendő el, a tőkerész viszont a tartozást csökkenti  Személygépkocsi esetén az áfa nem igényelhető vissza.

Visszlízing  Likviditási gond esetére célszerű  Saját tulajdonért a lízing cég fizet nekünk, majd  Visszalízingeljük a tulajdont

Lízingpiac helyzete  Gyorsan növekvő piac: a bankok növekedésének húzóereje lízingcégeik  Várhatóan 20%-os növekedés a következő években  734,6 milliárd forint szeptemberig (20%-nál nagyobb növekedés 1 év alatt!)  Szereplők: 28 cég, 13 közvetlen vagy közvetett banki háttérrel  Vezetők (sorrendben, tavaly, első félév): CIB Lízing, K&H Lízing, Merkantil csoport (együtt 40%)

A többség autót lízingel  Magyar Lízingszövetség szerint 17 százalékkal 588 milliárd forintról 688 milliárdra bővült a lízingelt személyautók összértéke  56 százalékkal nőtt a megkötött szerződések száma  A személyautók, a kis haszongépjárművek, valamint a nehéz tehergépjárművek és autóbuszok együttes lízingelése az összes lízingelt eszköz 85 százalékát adja  Összehasonlítás az EU átlagával: autófinanszírozás 50%, termelőeszközök lízingje 25%, ingatlanok 15%, a teherautók 10%

Az ügylet lebonyolítása KereskedőVevő BrókerBank • A kereskedő ma nem az árrésből él, hanem a banki jutalékból!! •Jutalék: 2002-ben , 2003-ban

Forint vagy deviza alapú finanszírozás?  2003 közepéig jó helyzetben voltak a devizában törlesztők: az alacsony kamat, erős Forint eredménye alacsony részlet volt  A Forint gyengülése miatt nőttek a részletek  Még így is megéri a deviza alapú finanszírozás!! (Szakértők szerint 10-20% Forint gyengülés kellene, hogy megérje a Forint alapú) (Szakértők szerint 10-20% Forint gyengülés kellene, hogy megérje a Forint alapú)

A döntési szempont: THM  THM: Teljes Hiteldíj Mutató  THM tartalma:  Kamat  Kezelési költség  Díler jutaléka

Példa I.  Tegyük fel, hogy a cég egy ötajtós Peugeot Open típus mellett teszi le a voksot. Az autó bruttó vételára forint, amelyet a cég 30 százalék ( Ft) önrésszel vásárol meg. Svájci frank alapú Euró alapúForint alapú Futamidő 36 hónap 72 hónap 36 hónap 72 hónap 36 hónap 72 hónap Havidíj THM9,25%8,50%11,0%10,0%20,1% 18,75 % Forrás: Peugeot Finanszírozás

Példa II.  Tegyük fel, hogy a vállalkozás ötajtós Peugeot Presence típust vásárol vezetőinek, és kihasználja az aktuális kampányt. Az autó forintos bruttó vételárából 20 százalék ( Ft) önrészt fizet be. Az akció ideje alatt a 3,07 százalékos THM minden futamidőre érvényes. Svájci frank alapú finanszírozás Futamidő36 hónap72 hónap Havidíj THM3,07% Forrás: Peugeot Finanszírozás

Ingatlan lízing  Egyenlőre ritka: 3,5% (2003. I. félév)  Nem magánszemélyekre szabott: min. 100 milliós ingatlan értéktől  Bonyolult és időigényes kockázatelbírálást és fizetőképességvizsgálatot igényel  Jövője: egyes szakértők szerint a fentiek miatt bizonytalan, mások szerint az EU csatlakozás után gyorsan nő majd

Lízing önkormányzatoknak  Fűtésköltség megtakarítására irányuló konstrukció  Önkormányzati tulajdonú távhőszolgáltatók számára, illetve az ehhez szorosan kapcsolódó lakossági oldal modernizációjához  Gázkészülék vásárlásához, illetve fűtésrendszer korszerűsítéséhez magánszemélyeknek (kiegészítheti az önkormányzati programot)  Ipari-logisztikai park fejlesztési konstrukció (Forrás: Raiffesien Lízing)

Köszönjük a figyelmet!

Források  FigyelőNet Befektetésajánló – sokat lízingelünk, de nem eleget október 22. Több autó – nagyobb rizikó április 6. Üzlet&Siker – hitel, lízing, tartós bérlet? március 5.  Raiffeisen Lízing Rt.