Bérek hatása az álláskeresésre Bakó Tamás, MTA KRTK-KTI, Szirák.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az internetezők véleménye a magyarországi vállalatok ügyfélkezeléséről. Az Infoteka Kft. – a Sugar CRM partnerje - magyarországi képviseletének megbízásából.
Advertisements

Egy innováció nyomában
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
A PÁLYAKÖVETÉSI KUTATÁSOK MÓDSZERTANI SAJÁTOSSÁGAI KABAI IMRE ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT (ZSKF TKK) DPR Szakmai Nap 2009.
1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Megindulás - megújulás VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
Készítette: Geszler Nikolett
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
©MTA KIK TTO 2013 Fiatal kutatók Az MTA fiatal kutatói álláshely- rendszerének értékelése az érintettek szemszögéből Kutatói pályakövetés: egy multidimenziós.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
A SHARE kutatás kínálta elemzési lehetőségek Gál Róbert & Vargha Lili Szirák, 2011.
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
Tanulmány a bizalomról Nyolc európai országban és az USA-ban október-november.
A MARKETING GYAKORLATA A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEKBEN Kuráth Gabriella Pécsi Tudományegyetem november 4.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
Régióközi tudáshálózatok minőségének hatása a kutatási teljesítményre Sebestyén Tamás és Varga Attila.
Nemzetközi kutatási együttműködések és regionális innováció: A gazdasági fejlettség szerepe Varga Attila és Sebestyén Tamás PTE KTK és MTA-PTE Innováció.
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
„ …mindig többek lehetünk, mint amik vagyunk,
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Az érettségit nem adó szakképzés válságtünetei
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Kabai Imre ZSKF TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KUTATÓKÖZPONT S ZAKMAI K LUB III MÁRCIUS 17. AZ ONLINE KUTATÁSOK ÉS A REPREZENTATIVITÁS.
Sajtótájékoztató Nyilvánosak a diplomás pályakövetési eredmények a portálon Educatio Nonprofit Kft. Budapest, október 14.
A rejtett foglalkoztatás kiterjedtsége és tényezői Magyarországon Tóth István János „A magyar munkaerőpiac jövője” Magyar Tudományos Akadémia – Kisterem.
A közcélú munka hatása a települési tartós munkanélküliségre
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Részmunkaidő és egyéb „atipikus” formák
Az adó- és transzferrendszer változásainak elemzése mikroszimulációval Benczúr Péter – Kátay Gábor – Kiss Áron Hozzászóló: Varga Júlia MTA KRTK KTI „Bérek,
Kutatás-történet : Magyar Háztartás Panel vizsgálat (TÁRKI, Budapesti Corvinus Egyetem elődje, KSH) 2007, NKTH Jedlik-pályázat: Háztartások Életút.
A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp február.
REFLEXIÓK VARGA JÚLIA “A KÖZALKALMAZOTTI BÉREMELÉS HATÁSA A TANÁROK PÁLYAELHAGYÁSI DÖNTÉSÉRE” CÍMŰ ÍRÁSÁRA Cseres-Gergely Zsombor, Szirák 2012.
„Kemény” és „puha” alkalmazkodás a gazdasági válsághoz Munkaerőpiaci Tükör 2010 – Közelkép Köllő János.
KISZORÍTJÁK-E AZ IDŐS DOLGOZÓK A FIATALOKAT A KÖZSZFÉRÁBAN? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KRTK KTI MKE 2012 konf.
IDŐMÉRLEG Grábics Ágnes
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Kormányszóvivői tájékoztató Közmegbecsülés a köz szolgálatáért.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Többváltozós adatelemzés
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Szakmaszerzés után három évvel… Készítette: Tomasz Gábor tud. munkatárs november 5.
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
Közfoglalkoztatottak és közfoglalkoztatók
Az én befogadó munkahelyem Fogyatékkal élő egyetemisták, főiskolások munkavállalási preferenciái MMK Campus kutatás november február.
SZTE – GTK és az Erasmus Program kapcsolatának bemutatása
Az iskolázottságra ható tényezők: egy nemzetközi panelvizsgálat eredményei Bakó Tamás MTA KRTK Közgazdaság-tudományi Intézet Szirák, november
1 © GfK Hungária | Superbrands 2015 SUPERBRANDS KUTATÁS 2015 GfK Hungária, Consumer Experiences január 28. Alap / Premium kutatási csomagok leírása.
Országos kutatás a részmunkaidős foglalkoztatásról
A kutatási program leírása
Változó szakma-változó értékek?
A szakiskolai oktatás kiterjesztésének hatása
Munkaerőhiány és foglalkozási mobilitás Magyarországon
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

Bérek hatása az álláskeresésre Bakó Tamás, MTA KRTK-KTI, Szirák

Motiváció I.  Dolgozói mobilitás fontos, mert:  a nem tökéletes munkahelyi illeszkedés fontos korrekciós mechanizmusa,  elősegítheti az emberi tőke optimális allokációját,  a munkapiac rugalmasságának egyik indikátora.  Gazdag nemzetközi irodalom – kevés és részleges hazai kutatási eredmény  Köllő J.: „A közszféra bérszintje és magánszektorból átlépők szelekciója ban”  Varga J. : „Közalkalmazotti béremelés hatása a tanárok pályaelhagyási döntésére”  Henneberg és Souza-Poza (2004): A kelet-európai volt szocialista országok dolgozói alacsony kilépési szándékkal jellemezhetők (1997-es ISS adatok alapján)

Motiváció II.  Eddigi tanulmányok döntően számított alternatív bér hatását mutatták ki  Ismerik –e a dolgozók az alternatív béreket?  Ha igen, akkor reagálnak-e rájuk (szignifikáns-e a hatás a munka közbeni keresésre)  Azok ismerik az alternatív béreket, akik keresnek?  Bérdinamika szerepe  Bércsökkentés ténye  Utolsó béremelés időpontja  Nem, vagy csak részben pénzbeli ösztönzők szerepe, különösen:  Bérdiszkrimináció  Vezető-beosztott viszony

Amit az irodalomból tudunk  Alternatív bér hatása  A legtöbb esetben pozitív, mind a munka közbeni keresésre, mind a kilépésekre (Martin 1998, Black 1981,  DE: van néhány tanulmány, ahol a hatás nem szignifikáns (Varga J. 2013, Bartel és Borjas 1981)  Sajátbér hatása negatív (Ponzo 2010, Henneberg és Souza-Poza 2004)  Elégedettség (munkával, munkahellyel) hatása pozitív (Clark 2001; Kristensen és Westegard-Nielsen 2004)  Állami tulajdon hatása negatív, de a hatásmechanizmusra több magyarázat van (Ippolito 1987, Ponzo 2010)  Szakszervezet hatása általában negatív, de a hatásmechanizmusra több magyarázat van (Delerey at all, 2000; Freeman és Medoff, 1984; Miller és Mulvey 1991)  Kor, szolgálati idő hatása általában nemlineárisIskolai végzettség hatása pozitív (Theodossiou és Zangelidis 2009)

Adatfelvétel módja és a minta  Primer adatfelvétel  NRC Kft. által létrehozott NetPanel adatbázis ( fő)  Online (internetes) kérdőív-kitöltés  A minta súlyozott, és reprezentatív a éves legalább heti egy alkalommal internetező népességre nem, korcsoport, végzettség, településtípus és régió jellemzők alapján.  A kérdőív elején közöltük a válaszadókkal, hogy minden kérdés a főállásukra vonatkozik.  Csak azok tölthették ki a kérdőívet, akik a kérdezés időpontjában alkalmazásban álltak, és nem voltak önfoglalkoztatók  Adatfelvétel során összesen 5600 kitöltött kérdőív keletkezett

Függő változók  Alternatív bér ismerete  Válaszolt a kérdésre =1, nem tudja = 0.  Válaszolt a kérdésre = 1, nem tudja, vagy nem válaszolt = 0.  Munka közbeni keresés intenzitása (amelyik legjobban illik rá)  „Amilyen hosszú ideig csak lehet jelenlegi munkahelyemen szeretnék maradni”  „Már gondoltam rá, hogy másik munkát keresek”  „Már jelentkeztem másik állásra”  A keresés intenzitása az alternatív bér kérdésre adott válasz vizsgálata esetén magyarázó változó (az utolsó két kategória összevonásával egy bináris változót is képeztem)

Eredmények I. Alternatív bér ismerete (1)(2)(3)(4) Keres (0.0959)(0.0696) Keres21.211*1.130 (0.136)(0.0997) Sajátbér logaritmusa2.391***2.376***2.408***2.382*** (0.353)(0.352)(0.274)(0.271) Állami tulajdon0.776**0.774**0.696***0.692*** (0.0886) (0.0620)(0.0618) Szakmunkas, szakiskolai végzettség1.765*1.772*1.786**1.799** (0.558)(0.560)(0.444)(0.447) Középfokú végzettség *1.519* (0.401) (0.371)(0.375) Szolgálati idő0.875**0.877**0.824*** (0.0497)(0.0498)(0.0367)(0.0368) Kor0.925*0.926* Megfigyelések száma4,300 4,668 McFadden R2:0,042 0,058

Eredmények II. Keresésre ható tényezők Változók (1) modell: n = 4639(2) modell: n = 4274 Esélyhányados Marginális hatás Esélyhányados Marginális hatás Saját bér logaritmusa0.427*** ***0.624*** *** (0.0474)( )(0.0614)( ) Alternatív bér sokkal kisebb0.425*** *** (0.0434)( ) Alternatív bér valamivel kisebb0.704** ** (0.120)(0.0108) Alternatív bér körül-belül ugyanekkora (0.240)(0.0118) Alternatív bér valamivel nagyobb3.478***0.0950*** (0.634)(0.0125) Alternatív bér sokkal nagyobb5.827***0.146*** (1.676)(0.0235) Bércsökkentés volt-e valaha1.757***0.0409***1.654***0.0346*** (0.165)( )(0.128)( ) Béremelés0.870*** ***0.906*** *** (0.0330)( )(0.0310)( )

Eredmények II. Folytatás. Változók (1) modell: n = 4639(2) modell: n = 4274 Esélyhányados Marginális hatás Esélyhányados Marginális hatás Bérdiszkrimináció1.127*** ***1.109*** *** (0.0274)( )(0.0250)( ) Főnök-beosztott viszony1.758***0.0387***1.774***0.0375*** (0.0626)( )(0.0541)( ) Beosztás1.185**0.0116**1.264***0.0153*** (0.0818)( )(0.0807)( ) Állami tulajdon0.601*** ***0.619*** *** (0.0767)( )(0.0710)( ) Szakszervezet van-e a cégnél0.734*** ***0.705*** *** (0.0763)( )(0.0646)( ) Szolgálati idő 1-4 év1.613***0.0337***1.726***0.0368*** (0.209)(0.0103)(0.199)( ) Szolgálati idő 5-9 év (0.166)(0.0108)(0.167)( ) Szolgálati idő 10 év, vagy több0.618*** ***0.761* * (0.0959)( )(0.107)( )

Eredmények II. Folytatás. Változók (1) modell: n = 4639(2) modell: n = 4274 Esélyhányados Marginális hatás Esélyhányados Marginális hatás Férfi1.505***0.0276***1.308***0.0174*** (0.169)( )(0.129)( ) Kor1.134*** ***1.141*** *** (0.0329)( )(0.0381)( ) Kor négyzete0.998*** ***0.998*** *** ( )(2.75e-05)( )(2.80e-05) Legmagasabb iskolai végzettség1.815***0.0408***1.712***0.0351*** (0.124)( )(0.140)( ) Megyei munkanélküliségi ráta0.659*** ***0.719*** *** (0.0625)( )(0.0805)( ) Háztartás létszáma0.914** **0.931* * (0.0395)( ) (0.0369)( )

Összefoglalás  Úgy tűnik a dolgozók jelentős része ismeri az alternatív béreket  Nincs erőteljes összefüggés a keresési intenzitás és az alternatív bér ismerete (vagy inkább válaszadási hajlandóság) között  Megváltoztak a karrierépítési stratégiák: sokkal többen keresnek munka közben, mint a kilencvenes évek végén  A valamivel, vagy sokkal nagyobb alternatív bérnek nagyon jelentős pozitív hatása van a munka közbeni álláskeresésre ( a sajátbér mellett is!)  Jelentős a közvetlenül nem pénzbeli ösztönzők szerepe

Kutatási irányok  Interakciós hatások (bércsökkentés – vezető-beosztott viszony, bérdiszkrimináció – nem)  Ismételt adatfelvétel: szándék és tett teljesülése  Alternatív bér ismeretének pontos feltárása (kapcsolati hálók jelentősége)

Köszönöm a figyelmet!