A fényelektromos jelenség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Hullámmozgás.
Advertisements

ELEKTRONIKAI ALKATRÉSZEK
A gyorsulás fogalma.
A differenciálszámítás alkalmazásai
Az egyenáram hatásai.
Elektromos mező jellemzése
Galvánelemek és akkumulátorok
Részecske vagy hullám? – A fény és az anyag kettős természetéről Vámos Lénárd TeTudSz 2010.okt.1.
Redoxireakciók alatt olyan reakciókat értünk, melynek során az egyik reaktáns elektront ad át a másiknak, így az egyik reakciópartner töltése pozitívabbá,
SO 2, NO x felbontási hatásfokának vizsgálata korona kisülésben Horváth Miklós – Kiss Endre.
Elektromos alapismeretek
Folyadékok vezetése, elektrolízis, galvánelem, Faraday törvényei
3.2. A termodinamika első főtétele
E képlet akkor ad pontos eredményt, ha az exponenciális tényező kitevőjében álló >>1 feltétel teljesül. Ha a kitevőben a potenciálfal vastagságát nanométerben,
Az elektron szabad úthossza
Napenergia-hasznosítás
Albert Einstein munkássága
Hullám vagy részecske? Kvantumfizika.
MIKROELEKTRONIKA 3. 1.Felületek, felületi állapotok. 2.Térvezérlés. 3.Kontakt effektusok a félvezetőkben. 4.MES átmenet, eszközök.
Speciális relativitáselmélet keletkezése és alapja
Hősugárzás Radványi Mihály.
2. Előadás Az anyagi pont dinamikája
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Elektromágneses hullámok
Fizika 3. Rezgések Rezgések.
Nem Newtoni folyadék a membránon
Soros kapcsolás A soros kapcsolás aktív kétpólusok, pl. generátorok, vagy passzív kétpólusok, pl. ellenállások egymás utáni kapcsolása. Zárt áramkörben.
Hang, fény jellemzők mérése
Dr. Csurgai József Gyorsítók Dr. Csurgai József
A fény részecsketermészete
Kómár Péter, Szécsényi István
Áramköri alaptörvények
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
A test mozgási energiája
LÉGKÖRI SUGÁRZÁS.
Villamos tér jelenségei
A betatron Az időben változó mágneses tér zárt elektromos erővonalakat hoz létre. A térben indukált feszültség egy ott levő töltött részecskét (pl. elektront)
A félvezetők működése Elmélet
XX. századi forradalom a fizikában
Jean Baptiste Perrin ( )
Az elektromos áram.
Elektromos áram, áramkör, ellenállás
HERTZ HALLWASCHS Ibolyántúli sugárzás hatasára egy Zn lemez negativ elektrokomos töltéssel rendelkező, késöbb elektronok nak elnevezett.
Elektromos áram, egyenáram
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Galvánelemek.
Röntgen cső Anód feszültség – + katód anód röntgen sugárzás
Einstein és Planck A fotoeffektus.
Munka.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
A sokfotonos folyamatoktól --- az ATTOSZEKUNDUMOS impulzusokig
Elektromágneses rezgések és hullámok
A fény kettős természete. Az elektron hullámtermészete.
PPKE-ITK I.Házi Feladat Megoldásai Matyi Gábor Október 9.
Elektromos áram, áramkör
Egyenáram KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Munka, energia teljesítmény.
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
RÖNTGENSUGÁRZÁS.
A VÁKUUM TRIÓDA MŰKÖDÉSE Szűcs Anett, Dömök Vivien 10. A
Eddigi fizika tanulmányaink során olyan törvényekkel ismerkedtünk meg, amelyekről a mindennapi életben is szerezhetünk tapasztalatokat. Ezek összhangban.
Elektromosságtan.
A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások
Molekula-spektroszkópiai módszerek
I. Az anyag részecskéi Emlékeztető.
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Az elektrolízis.
Munka Egyszerűbben: az erő (vektor!) és az elmozdulás (vektor!) skalárszorzata (matematika)
A mágneses, az elektromos és a gravitációs kölcsönhatások
Optikai mérések műszeres analitikusok számára
Előadás másolata:

A fényelektromos jelenség

A fényelektromos jelenség Fotoeffektus: Wilhelm Hallwachs (1859-1922) Alexandr Sztoletov (1839-1896) Fotoelektromos hatáson, fotoeffektuson azt a jelenséget értjük ha, egy fém felületét látható vagy ultraibolya fénnyel világítjuk meg, a fémből elektronok szabadulnak ki, de csak akkor ha, a fény frekvenciája meghalad egy kritikus küszöbértéket.

Kísérleti eredmény: A kilépő elektronok energiája nem függ a megvilágítás erősségétől. Függ a megvilágítás színétől, azaz a fény frekvenciájától.

Ha f=állandó, de a fény intenzitása (I) erősebb, akkor a fémből kilépő elektron energiája változatlan marad, csak az elektronok száma nő meg. Klasszikus elektromosságtan szerint: Erősebb fényben az elektromos térerősség nagyobb, tehát az I-től kellene függnie a kiszakított elektronok energiájának

Ha a megvilágítás gyenge, percekig kellene várni az elektron kiszakításához, hogy elegendő energia gyűljön össze. Ezzel szemben: azonnal megindul az elektronok kilépése. Ha fémre eső fény frekvenciája a küszöbérték alatt van, nem lépnek ki elektronok a fémből (bármilyen nagy I esetén)

Magyarázat: Einstein fotonmodelljéből A fém felszínéről egy elektron kiszakításához valamekkora minimális energiára, úgynevezett kilépési munkára van szükség (Wki) A kilépési munka: a fém anyagára jellemző 1-10 eV körüli érték. 1 eV (elektronvolt) = 1,6 10-19 J

Az elektronok csak akkor lépnek ki a fém felszínéről, ha a fémet megvilágító fényben az energiaadagok, vagyis a foton energiája nagyobb vagy egyenlő a kilépési munkánál: h∙f≥Wki Egy elektron kiszakításában egy foton vesz részt.

Einstein formula: A foton energiája fedezi az elektron kilépési munkáját, a többletenergia a kilépő elektron mozgási energiáját szolgáltatja.

Fotocella: A fotoeffektus alapján működik. Anóddal és katóddal ellátott vákuumcsövek. A katódot egy ablakon keresztül megvilágítjuk. A katódot olyan anyaggal vonják be, hogy az elektronok könnyen kiléphessenek pl.:alkálifémek.

A katódból kilépő elektronokat negatív katód taszítja, a pozitív anód viszont vonzza, áram indul meg a körben, amit az árammérő műszer jelez. A fény érzékelésnek számos gyakorlati megvalósítását így oldják meg. Pl.: ajtók kapuk nyitása, zárása, fotoellenállások, fotodiódák.

A feszültségforrás polaritását megfordítjuk és tolóellenállással változtassuk a fotocella ellenfeszültségét. Tapasztalat: A fotoáram csak egy bizonyos ellenfeszültség (Uellen) elérésekor szűnik meg. A fotoáram a fotocella függvényében:

A megvilágítás erősségétől függetlenül minden esetben ugyanakkora ellenfeszültség esetén szűnik meg a fotoáram. Magyarázat: azonos frekvenciájú fény esetén a kilépő elektronok maximális mozgási energiája ugyanakkora, melyet csak meghatározott értéket elérő ellentér tud lefékezni.

Ha a fotocellára eső feszültség nulla, akkor is érzékelhetünk áramot (a fotokatódról kilépő elektronok eljutnak az anódig). Az áram nem növekedhet akármilyen nagyra. (megvilágítás erősségétől függ)

Az Einstein formulát alkalmazva: e∙Uellen=h∙f-Wki Az ellentér munkája a frekvencia függvényében: Az egyenes meredeksége megadja a h Planck-állandót. A tengelymetszet a kilépési munka (Wki) h=6,4∙10-34 Js