ELNÖKI BESZÁMOLÓ 2008-2010 2010. Prof. Dr. Hanusz Árpád.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ PROGRAMTERVEZET I.Határon átnyúló infrastrukturális természet- és környezetvédelmi fejlesztések II.A határon átnyúló gazdasági kapcsolatok.
Advertisements

Aktuális pályázati lehetőségek
Ma –mintegy erdélyi magyar számára vált lehetségessé az internetes kommunikáció –160 hozzáférési pontból álló hálózat –közvetlen kapcsolat jöhet.
Bozzay Andrásné szakmai főtanácsadó
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
TISZATÉR LEADER EGYESÜLET célterületei és eljárásrend 2011.
Pannon Helyi Termék Klaszter. A Pannon Helyi Termék Klasztert október 3-án hozta létre 13, a Nyugat-Dunántúli Régióban működő szervezet, közel egy.
Lépj pályára! Využi šancu! Lépj pályára! / Využi šancu! HUSK /1101 /1.6.2 /0107.
A Falusi és agroturizmus multiplikátor szerepe a vidékfejlesztésben
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda ● 3527 Miskolc, Selyemrét.
ZEMPLÉN EURORÉGIÓ 1 XI. LOGISZTIKAI FÓRUM FEBRUÁR 18. CENTRALIZÁLT VAGY DECENTRALIZÁLT GAZDASÁG REGIONÁLIS FEJLESZTÉSEK Előadó: Juhász István ügyvezető.
A Kőszegi és Felső-Répcementi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma Munkáltatói Fórum Csepreg március 19.
Filep Éva, a "Kárpátalja Völgyeiben és Hegyein" 
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon •Villány-Siklós borút Egyesület (1994) •Balatoni Borutak szövetsége (2003) •Magyar Borutak szövetsége (2003)
Készítette: Kiss András – Kerekes Tímea KEMAFI – Szabocs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
ÉMOP 1.Prioritás Versenyképes helyi gazdaság megteremtése A turisztikai pályázatok gazdaságélénkítő hatása az Észak-Magyarországi régióban.
SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
DÉL-MÁTRA Helyi Közösség Stratégiai Vázlat Debrei Attila.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
LEADER Közösségek határon átnyúló együttműködésének lehetőségei Bodnár János Munkaszervezet vezető szeptember 10.
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
BALOGH KÁROLY elnök Magyar TDM Szövetség Budapest, március 2.
Ajkai Kistérség Idegenforgalmának jellemzői
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
ELNÖKI BESZÁMOLÓ A ÉVI KÖZGYŰLÉSEN Rechnitzer János MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Zalai Borút Egyesület. Borutak Magyarországon Villány-Siklós borút Egyesület (1994) Balatoni Borutak szövetsége (2003) Magyar Borutak szövetsége (2003)
Széchenyi István Egyetem, Győr
Nyugat-dunántúli Régió
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
Prof. Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
kiemelt projekt bemutatkozása
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Minőségbiztosítás a falusi turizmusban
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely intézkedései 1. Mikrovállalkozások létrehozásának.
Az agroturizmus és a vidékfejlesztés sokszínűsége Európában.
Nógrád megye falusi turizmusának jelenlegi helyzete, együttműködési fejlesztési lehetőségek november 06. Rimóc.
Nemzetközi együttműködések „A BAKONYÉRT” Egyesületnél.
ÉSZAK-ALFÖLDI TURISZTIKAI RÉGIÓ TDM RENDSZER
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
9 tézis a jövő településfejlesztéséhez Kistérségek fejlettségi rangsora.
Falusi és agroturizmus jelene – jövője
Foglalkoztatás-politika
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerepe a vidékfejlesztésben
A Nemzeti Fejlesztési Terv
1 Kézfogás a Magyar Vidék fejlődéséért : Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH)
Máté Szilvia programvezető OFA Hálózat - Észak-Alföldi Regionális Iroda „KoopeRáció projekt hálózatépítéssel kapcsolatos kérdőíves felmérés eredményének.
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
A Pécsi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 5. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Falusi és agroturizmus multiplikátor szerepe a vidékfejlesztésben Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár Szatmárnémeti szeptember
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
VI. Siklósi Idegenforgalmi Konferencia június 2. Sarkadi Eszter titkár, TDM munkaszervezet vezető Harkányi Turisztikai Egyesület.
A Pécsváradi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 26. Baranya Megyei Önkormányzat.
A Szigetvári kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 6. Baranya Megyei Önkormányzat.
MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
A Sásdi kistérség A térség lehetőségei az új fejlesztési időszakban február 27. Baranya Megyei Önkormányzat.
Turizmusfejlesztési és együttműködési tapasztalatok a Debrecen és Hortobágy helyi TDM szervezet elmúlt 4 és fél éve kapcsán Halasi Csaba egyesületi elnök.
TOGETHER WITHOUT BORDERS ÎMPREUNĂ FĂRĂ FRONTIERE EGYÜTT HATÁROK NÉLKÜL
Előadás másolata:

ELNÖKI BESZÁMOLÓ 2008-2010 2010. Prof. Dr. Hanusz Árpád

EMBLÉMÁNK

CÉLKITŰZÉS 1.) A MEGYEI SZERVEZET ZAVARTALAN MŰKÖDÉSÉNEK BIZTOSÍTÁSA 2.) KORDINÁCIÓS MUNKA A PROGRAMOK SZERVEZÉSÉBEN ÉS A PROGRAMOK SZÍNVONALÁNAK JAVÍTÁSÁBAN 3.) HATÉKONYABB MARKTING MUNKA, KIADVÁNYOK ÉS INTERNETES ELÉRÉSEK BIZTOSÍTÁSÁVAL.

MEGVALÓSULÁS Helyi, regionális, valamint az országos szakkiállításokon való aktív részvétel A szervezet munkájának zavartalan biztosítása érdekében folyamatos és eredményes pályázás az NCA pályázatokon. A turisztikai vonzerővel bíró rendezvények színvonalának javítása Határon átnyúló kapcsolatok ápolása érdekében kárpátaljai és erdélyi kapcsolatok erősítése.

MEGVALÓSULÁS II. Leader programok támogatása, segítése Sikeres pályázat a határon átnyúló kapcsolatok elmélyítésére a TDM szervezet megalakítására és tagjaink továbbképzésére Folyamatos harc a rendezvények minőségének és marketing munkájának javítása érdekében

KÜLFÖLDI KAPCSOLATOK Az „EU Házhoz Jön” program keretében több előadást tartottam a magyar falusi turizmusról Erdélyben, Kárpátalján, Horvátországban és Szlovákiában E munka sikerét és eredményességét bizonyítja, hogy a határon túli vidéki magyarság kitörési pontnak tekinti a falusi turizmust és igényelte a szervezett továbbképzést.

ORSZÁGOS ELVÁRÁSOK Részvétel az Országos Szövetség által indított minőségbiztosítási programban. Régi minősítők továbbképzése, új minősítők kiképzése. Kőrösi Miklósné, Danó Sándorné, Sarkadi Pál. Az Országos Szövetség elvárásának megfelelően a vendégfogadók újraminősítésének szorgalmazása.

MEGYEI TENNIVALÓK Kiadványaink: Katalógus Térkép Rendezvény meghívók támogatása Célzott marketing e-levelezés formában Meghívók szétküldése Direkt marketing – gasztronómiai megjelenés Bp.-en és más megyékben.

MEGYEI TENNIVALÓK II. Tagdíj befizetési morál- ROMLOTT viszont nem emeltünk. TAGDÍJAK: 5000 15000 20000 megyei önkormányzat 200 000Ft.- Kiadványok saját pénzből. Az utóbbi 4 évben.

KÉPZÉS, OKTATÁS A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium valamint az Új Kézfogás Alapítvány támogatásával Kárpátalján 3 Falusi Vendéglátó OKJ-s tanusítványt adó tanfolyamot szerveztünk. Ezzel együtt Kárpátalján több mint 500 főt képeztünk ki szakképzett vendégfogadónak úgy, hogy erősítettük az itt élők magyarságtudatát és hozzájárultunk a határon túl élő magyarok életminőség javításához.

PÁLYÁZATI MUNKA Az elmúlt években Kárpátalján az Ukrán Magyar Területfejlesztési Irodával és a Beregszászi TOURINFÓ irodával szorosan együtt működtünk. Közösen pályáztunk a határon átnyúló TDM szervezet létrehozására. Sikeres pályázat – tagjaink szakmai továbbképzésére.

RIB MUNKA Természetesen aktívan képviselem a FATOSZT az Észak Alföldi Regionális Idegenforgalmi Bizottságban már 12 éve. A bizottság alelnökeként jelentős szerepem volt abban, hogy a régió operatív fejlesztési programjában a turizmus azon belül is a falusi turizmus jelentős helyet kapjon és támogatható legyen.

ÖNMAGUNK MEGHATÁROZÁSA A vidéki ( falusi) turizmus fő vonzerőiként a természet közelsége, a még élő tradíciók (tárgyi, szellemi, kulturális, valamint termelési hagyományok), a vidéki életmód, a családias miliő, az emberi kapcsolatok emelhetők ki. Mindezek azonban nem egy meghatározott turizmus-változat alapját jelentik, hanem a sokszínű, tájegységenként, településenként, de akár vendégfogadóként is eltérő kínálat, a falusi turizmus számos típusának, specializálódásának kialakulásához nyújt kiváló lehetőséget.

JÖVŐKÉP A megyei szervezet elkötelezett az olyan, kis léptékű, fenntartható turisztikai fejlesztések mellett, melyek integrálják, erősítik és hasznosítják a környezeti, kulturális és helyi közösségi értékeket, a falusi turizmus megfelelő elismertetésére törekszünk, amely számos hátrányos helyzetű vidéki térség életében és túlélésében játszik fontos szerepet,

JÖVŐKÉP II. Szorgalmazzuk, hogy a politikai irányvonalak és törvényi keretek olyan módon kerüljenek alkalmazásra, hogy az lehetőséget adjon és erősítse a falusi, vidéki emberek tevékenységeit és vállalkozásait, non-profit és civil szervezetek munkáját és szolgáltatásait, a vidéki térségek több lábon állásának érdekében, elkötelezettek vagyunk a falusi turizmus piaci alapú szemlélete mellett, ahol a vidéki értékek a különböző piaci szegmensek értékelésére alapozhatók,

JÖVŐKÉP III. A megfelelő turisztikai termékek fejlesztése érdekében, az erőforrások jobb helyi, és kistérségi (TDM) turizmus menedzsmentjének kialakítását és működtetését szükségesnek tartjuk, amely helyi és térségi turizmus összefogást, igényel, a helyi, kistérségi és régió sajátos élményt nyújtó szolgáltatásainak kialakítása, biztosítása és termékcsomagok létrehozása egyik legfontosabb feladatunk, amiben turisztikai szolgáltatást nyújtóknak nagy a szerepük,

JÖVŐKÉP IV. szakmai továbbképzéssel, tanácsadással, minősítések elvégzésével kívánjuk segíteni a meglévő és jövőbeni szolgáltatókat, a turizmus minőségi fogadóképességének megteremtésével szeretnénk elősegíteni a vidék, a falvak fejlesztését, bővíteni és korszerűsíteni szeretnénk az internet segítségével az információs rendszerünket, nemzetközi összefogás keretében, a kölcsönösség alapján szeretnénk a Kárpát-medence falusi és agroturizmusát piacra segíteni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! E-mail:hanusz@nyf.hu