Gárdony, 2008. január 29. AZ ÁLLATORVOSI MUNKA INFORMÁCIÓS HÁTTERE Gyakorlati útmutató az Állatorvos-tudományi Könyvtár szolgáltatásainak használatához.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

Orbán Éva SZIE Állatorvos-tudományi Könyvtár Hagyományos és új terápiás eljárások az információhiány kezelésére Tanulságos esetek az Állatorvos-tudományi.
Állatorvos-tudományi Könyvtár bemutatja az. A Kisnyúl és az Információ avagy Mit nyújt az Állatorvos-tudományi Könyvtár a szakemberek számára?
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
A SZIP – a mai modern informatikai technológiákat alkalmazva – lehetővé teszi, hogy a drogprevenció, -ellátás, -kutatás területén tevékenykedő szervezetek.
Periodikák a szakirodalmi információellátásban Dr. Kührner Éva Ph.D. „Folyóiratok a tájékoztatásban” Nyíregyháza, június 20.
Erdészeti és faipari szakinformációk a Nyugat-Magyarországi Egyetem Központi Könyvtárában elérhető elektronikus információforrásokban Kiss Danuta
Országos Orvosi Könyvtárak szeptember 19. Helyzetkép és elmélkedés Hován Lászlóné (OIT) Deák Valéria (OOI)
A „Roxfortban” tanítani Orbán Éva – Miszori Katalin – Pádár Éva Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum Moodle Moot – Gödöllő.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Burmeister Erzsébet – Perlaki Attila (Miskolci Egyetem – Könyvtár, Levéltár, Múzeum) MIDRA: Miskolci Egyetemi Digitális raktár és adattár DIGITALIZÁLÁS.
Könyvkereskedelem az Interneten
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az Internet kultúra népszerűsítését szolgáló, világméretű programsorozatot, az Internet Fiestát évente rendezi meg az Internet Society ben az Internet.
Az elektronikus információszolgáltatás gyakorlata és tapasztalatai a Berzsenyi Dániel Főiskola könyvtárában Szombathely, október 18. Barki Katalin.
Műszaki tudományok az interneten
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
MATARKA szakmai nap Miskolci Egyetem Könyvtár, Levéltár, Múzeum március 24. KÖSZÖNTJÜK A RÉSZTVEVŐKET!
Miskolci Egyetemi Publikációs Adatbázis Egy új szolgáltatás születése és bevezetésének problémai Kiss Andrea, Miskolci Egytem,
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
Tévedések és hibák a könyvtárközi kölcsönzésben, a külföldi gyakorlat Dr.Szabóné Balogh Clarissa Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár.
Kmety Andrea május 13.. Az Alexandriai Könyvtár egykor és ma.
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Műszaki szakfolyóiratok digitalizálása és archiválása a versenyképesség növelése érdekében ifj. Drótos László ifj. Drótos László OSZK MEK Osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
Budapest, november 8. 1 Szakadatbázisok és elektronikus források Orbán Éva igazgatóhelyettes Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár,
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
JSTOR adatbázis Koltay Klára 2006/ félév. Az adatbázis nyitólapja Teljes szövegű folyóirat- adatbázis Eredeti cél: raktári férőhelyek kímélése.
Vida Andrea SZTE Egyetemi Könyvtár
Hol keressünk tudományos munkákat kutatásunkhoz?.
Kutatókönyvtár az íróasztalon Nyílt folyóirat-adatbázisok Kutatók Éjszakája
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Az Óbudai Egyetem előfizetett adatbázisai szeptember.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Könyvtárinformatikai ismeretek (a „Bevezetés a tudományos kutatásba” tantárgyhoz) Biológus, molekuláris biológus hallgatók számára Pappné Czappán Marianna.
Google Scholar Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár Berhidi Anna 2015/2016.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 7.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Irodalomkutatás online forrásai Ruttkay Szilvia Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár
Történelem az Interneten Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Google Scholar és Mendeley Az irodalomkutatás, valamint a bibliográfia- készítés, megosztás, kapcsolatépítés segédeszközei Semmelweis Egyetem Központi.
Új információszerzési szokások az egészségügyben Felmérés az orvosi könyvtárak használóinak szokásairól dr. Kührner Éva Ph.D. Informatio Medicata 2007.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Minőségi könyvtár a színvonalas szolgáltatásért!
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Útmutató az adatbázis használatához
Adatbázisok, publikációs segédletek a sebészetben
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia, PhD 2017 Web of Science Vasas Lívia, PhD 2017.
Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT)
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
MAGYAR IGAZSÁGÜGYI AKADÉMIA JOGI SZAKKÖNYVTÁRA
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Vasas Lívia 2014 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2014.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Internet források használata az orvostudományban
Az irodalomkutatás és idézet keresés segédeszköze
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Vasas Lívia 2015 A Semmelweis Egyetem online szakirodalmi forrásairól, azok használatáról Vasas Lívia 2015.
Információk rendszerezése a könyvtárban
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

Gárdony, január 29. AZ ÁLLATORVOSI MUNKA INFORMÁCIÓS HÁTTERE Gyakorlati útmutató az Állatorvos-tudományi Könyvtár szolgáltatásainak használatához Orbán Éva igazgatóhelyettes Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum

Gárdony, január 29. Az új lehetőségekről, fejleményekről folyamatos tájékoztatást ad, az információforrások használatához segítséget nyújt a könyvtár honlapja: Physical Review Letters 1898, 1908, Forrás: tional/Physical-Review-Comes-Home.cfm Grfika: Dr. Bakos Beáta

Gárdony, január 29. Folyamatos tájékozódás •levelezőlisták, fórumok •hazai és külföldi szakfolyóiratok •szakkönyvek •témafigyelés

Gárdony, január 29. Folyamatos tájékozódás •levelezőlisták, fórumok –Vetmail – Állatorvosi szakmai levelezési lista –Hungarovet – Magyar állatorvosi információs hálózat –„gazdi” levelezőlisták –külföldi listák: szakmai egyesületek lapjain vagy a VetMed (részben elavult) gyűjteményben:

Gárdony, január 29. Folyamatos tájékozódás •hazai és külföldi szakfolyóiratok: előfizetés – e-tartalom – cikkrendelés –egyszerű hozzáférés a könyvtár honlapján át –hazai folyóiratok: csak tartalom, összefoglaló –külföldi folyóiratok: tartalom, összefoglaló, teljes szöveg (ingyen vagy előfizetéssel), elektronikus tartalomjegyzék küldése ben –cikkérés: ben vagy telefonon, szolgáltatás: elektronikusan vagy másolatban (fax, utánvét).

Gárdony, január 29. Elektronikus folyóiratok – szabad hozzáférés •A tudósok és szakemberek törekvése: az egyre jobban koncentrálódó folyóiratkiadás áremelésével szemben a tudományos információ szabad áramlását biztosítani (Budapest Open Access Initiative).

Gárdony, január 29. Folyamatos tájékozódás •szakkönyvek –hazai: tájékozódás – rendelés – kölcsönzés –külföldi: tájékozódás – rendelés – kölcsönzés –elektronikus könyvtárak!

Gárdony, január 29. Folyamatos tájékozódás •témafigyelés –internetes oldalakról (RSS, hírlevél) –szakadatbázisból

Gárdony, január 29. A könyvtár hírlevele Noctua – a könyvtár hírlevele az interneten Noctua – a könyvtár hírlevele az interneten és a Kamarai Állatorvosban már 11. éve •új könyvek, források, adatbázisok, technológiák ismertetése, •„Keresősuli” – egy-egy problémára, forrásra összepontosítva •egyéb hírek, történeti összefoglalók, érdekességek, a könyvtárra vonatkozó információk.

Gárdony, január 29. Problémamegoldás •kollégák (listák) •szakkönyvek (tankönyvek, saját jegyzetek), folyóiratcikkek •szakértői rendszerek, szakmai honlapok (internet) •szakirodalmi adatbázisok Grfika: Dr. Bakos Beáta

Gárdony, január 29. Problémamegoldás •szakértői rendszerek, szakmai honlapok (internet): gyűjtemények a SzakMa honlap- fejezetben –tudományos honlapokat és szakirodalomat együtt kezelő keresőgépek •ScirusScirus •IntuteIntute

Gárdony, január 29. Problémamegoldás •szakirodalmi adatbázisok - KATALÓGUSOK –tájékozódás a könyvtár állományáról és a magyar állatorvosok közleményeiről: Katalógus és Magyar Állatorvosi Bibliográfia!Katalógus és Magyar Állatorvosi Bibliográfia –tájékozódás más könyvtárak állományáról: Mokka vagy az adott könyvtár honlapjaMokka

Gárdony, január 29. Problémamegoldás •szakirodalmi adatbázisok – (CIKK) ADATBÁZISOK Az előfizetéses és ingyenes adatbázisok listája a honlapon.előfizetéses és ingyenes adatbázisok •Hazai: –Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékének Kereshető Adatbázisa: Matarka Matarka –Magyar Mezőgazdasági BibliográfiaMagyar Mezőgazdasági Bibliográfia –Magyar Orvosi BibliográfiaMagyar Orvosi Bibliográfia •Külföldi: –gyors, otthoni tájékzódásra legalkalmasabb adatbázisok: •PubMedPubMed •ScirusScirus •Science DirectScience Direct •Google: "belekeres" adatbázisokbaGoogle •Scholar GoogleScholar Google

Gárdony, január 29. Internet vagy adatbázis? Honlap vagy szakirodalom? •Ellenőrizetlen vagy ellenőrzött tartalom? •Felszíni web - láthatatlan web? •Friss vagy elavult? •Értékelési szempontok az internetes forrásokhoz: –Ismert-e, megszólítható-e a szerző/közreadó? –Ismert-e a lektorálás menete? –Ismert-e a dokumentum keletkezésének, frissítésének időpontja? –Vannak-e hivatkozások benne? –Stabil-e az oldal?

Gárdony, január 29. Szakközlemény, előadás, dolgozat •szakirodalmi adatbázis •a kiválasztott közlemények beszerzése •tájékozódás a publikációs lehetőségekről, formai kövtelményekről •a publikációk értékelése, szerepe a szakmai előmenetelben Grfika: Dr. Bakos Beáta

Gárdony, január 29. Szakközlemény, előadás, dolgozat •szakirodalmi adatbázisokszakirodalmi adatbázisok –szakterületet átfogó, értékelt forrásokat (cikk, kutatás jelentés, szabadalom, könyvfejezet, disszertáció stb.) dolgoz fel –értéknövelt szolgáltatások: tárgyszójegyzék, szerző címe stb. –fontos a jó keresési technika –előfizetéses: •CAB Abstracts, FSTA, Zoological Record –szabadon hozzáférhető: •PubMed, Agris, Agricola •keresés: önállóan, megrendelésre, témafigyelés is. •cikkek, dokumentumok: saját és más könyvtárak anyagából, eredetiben vagy másolatban.

Gárdony, január 29. Szakközlemény, előadás, dolgozat •tájékozódás a publikációs lehetőségekről, formai kövtelményekről –Hasznos tudnivalók szerzők számáraHasznos tudnivalók szerzők számára •a publikációk értékelése Elsősorban kutatók, oktatók, de PhD fokozat megszerzésére készülők számára is fontos. A könyvtár ad ki hivatalos igazolást. –impakt faktor (ISI Journal Citation Report) – a folyóirat „hatása” (hivatkozottsága) –publikációs faktor (SZIE ÁOTK SZMSZ) - a különböző publikációs típusokhoz rendelt érték –hivatkozásvizsgálat (ISI Web of Science, Scopus, Scholar Google, OVID SP) - egy cikket hányan használtak fel.

Gárdony, január 29. Történeti források •Történeti források –régi könyvek – digitális könyvtár szabadon felhasználható könyvek, képekdigitális könyvtár –levéltári dokumentumok (képek) –múzeum (eszközök, egyetem-történet, Vastagh szoborok)múzeum –könyvkiadás (levéltári források, sírok, Biographia)

Gárdony, január 29. Lépéstartás - önképzés •átfogó internetes tananyag szakállatorvosok és „vendégek” számára

Gárdony, január 29. Lépéstartás - önképzés •rövid ismertetők, „monitorkártyák” (Noctuában) •tankönyvtankönyv •internet-használati segédlet

Gárdony, január 29. Mit tud nyújtani az Állatorvos-tudományi Könyvtár ?

Gárdony, január 29. Mit nem tud az Állatorvos-tudományi Könyvtár? Várjuk ötleteiket, igényeiket.

Gárdony, január 29. Várja Önt a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Könyvtár, Levéltár és Múzeum