9. A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A szabályozó mechanizmus elméleti háttere Külső stimulusközponti idegrendszer.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az A vércsoport.
Advertisements

Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
Az időjárás előrejelzése
Az időjárás.
Az éghajlatváltozás problémája egy fizikus szemszögéből Geresdi István egyetemi tanár Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar.
Etológia.
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
Pajzsmirígy hormonok (ATC: H03)
Hormonális- és idegrendszer,
Daganatkeltő hatások A karcinogének egy adott populációban szignifikánsan emelik a daganatok gyakoriságát 2 fő típus: Mutagén (genotoxikus) daganatkeltő.
Mutációk.
12. Vadászható madárfajaink vonulási jellegzetességei, vadászati módok
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
3. A madárvonulás jelensége és megjelenési formái
6. Tájékozódás és navigáció
5. A vonulás időbeli és térbeli szerveződése  Időbeli szerveződés Mikor, meddig? Nappali és éjszakai vonulás Éjszakai fajok (lappantyú, baglyok)- éjjel.
Nagy morfológiai variancia Énekesek 10 g-túzok 15 kg !
MADÁRVONULÁS. A vonulás eredete, evolúciója, genetikai háttere és elterjedtsége a madárvilágban.  Föld - geofizikai ciklus- változó tényezők  Minden.
Készítette: Glisics Sándor
Készítette: Glisics Sándor
Populációk tájban: Habitat-szelekció és metapopulációk
Az intergénikus régiók és a genom architektúrájának kapcsolata Craig E Nelson, Bradley M Hersh és Sean B Carrol (Genome Biology 2004, 5:R25) Bihari Péter.
AZ ÉGHAJLATI ELEMEK IDŐ ÉS TÉRBELI VÁLTOZÁSAI
Készítette: Angyalné Kovács Anikó
Belső női nemi szervek.
Készítette: Vomberg Fanni Virág
Királis elválasztások szuperkritikus kromatográfiás (SFC) technikával
A szervezeti centralizáció jelentősége
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
A ghrelin kardiovaszkuláris hatásainak vizsgálata
A szervezet energiaforgalma
Lukáts Ákos Az endokrin rendszer Lukáts Ákos
Nevelési módszerek.
Az idegsejtek felépítése és működése
A hormonrendszer.
Pajzsmirigy.
Szabályozás-vezérlés
Hormonális szabályozás
A hormonok.
A hormonális szabályozás A központ a központi idegrendszer
Dr. Bugyi István Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály,
HOMOSZEXUÁLIS ÉS HETEROSZEXUÁLIS FÉRFIAK PÁRVÁLASZTÁSA
Idegsejtek élettana I.
Az életfolyamatok szabályozása
Légnyomás, szél, időjárási frontok
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
Állatok szabályozása Az idegeimre mész…..…..
A szervezet energiaforgalma
A földrajzi övezetesség
Öngyilkosság és időjárás összefüggése Magyarországon
A cukorbetegség.
Gének, környezet, viselkedés
Okt.23-Nov.6. Pontos hőmérsékletet mértünk a nap minden fontosabb időszakában, melyből egy táblázatot, majd diagrammokat készitettünk a minimum, maximum.
A szervezet energiaforgalma
A globális melegedés hatása Európa állatvilágára Striczky Levente2015. április 23. Klimatológia.
Building Technologies / HVP1 Radiátoros fűtési rendszerek beszabályozása s ACVATIX TM MCV szelepekkel SIEMENS hagyományos radiátorszelepek SIEMENS MCV.
A hormonrendszer Fr. Dobszay Márton Benedek OFM. A hormonrendszer mint szabályozó rendszer Szabályozó szerv (ahonnan a szabályozás kiindul) Jeltovábbítás.
AGYALAPI MIRIGY OTT ÜL ÉS URALKODIK AZ AGY ALJÁN.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS
Hidrobiológia struktúra és funkció információ és entrópia hőenergia biogeokémiai ciklus produktivitás diverzitás, stabilitás vízi ökoszisztéma.
Isten hozott! A művészet (zene – játék – mese) úri passzió vagy emberi létszükséglet?
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
43. lecke A Humán Genom Program
Mitől függ a vezetékek elektromos ellenállása?
Szabályozás-vezérlés
Hormonokról általában Hormonhatás mechanizmusa
Hormonális szabályozás
Az elhízás prevenciója és szövődményei
A szervezet energiaforgalma
A gyermek biológia fejlődése
Előadás másolata:

9. A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A szabályozó mechanizmus elméleti háttere Külső stimulusközponti idegrendszer hipotalamus-hipofízis Endokrin és neuroendokrin hormonok Élettani folyamatok megváltozása Viselkedésbeli adoptációk Fotoperiódus Időjárás Szociális interakciók Predációs nyomás Táplálékellátottság NINCS egyetlen vonulást szabályozó hormon!

A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A vonulás kialakulásában, részt vevő hormonok:  Pajzsmirigy hormonok (metabolikus folyamatok szabályozása)  Tesztoszteron (elsősegíti a zsírfelhalmozódást, az éjszakai aktivitást növeli)  Prolaktin és glükokortikoidok (elsősegítik a zsírfelhalmozódást)  Inzulin (zsírdepóképzés szabályozásában van szerepe)  Szomatotropin (indirekt részt vesz a pajzsmirigy stimulálásában, direkt hatása van a mellizomzat megnövekedésére)

A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  Viselkedésbeli változások  A táplálkozás megváltozása (lásd 8. ea)  Csoportképzés(egyfajos v. többfajos) Okok:táplálékkeresés hatékonyságának növelése predátor- elkerülés termikek megtalálási valósz. növelése fiatal madarak vezetésének hatékonysága nő előnyös csoportos repülési alakzatok csoportos tájékozódás előnye  „Vonulási nyugtalanság”

A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása  A vonulási nyugtalanság  Minden fajnál jelen van, öröklődik, több génen kódolt  A napi aktivitás költési időben: délelőtt-du. vonulás előtt-alatt: délelőtt-éjjel  Gyors, kis amplitúdójú „szárnyrezegtetés”  Mintázata jellemzi a vonulás szakaszait  Hossza arányos a telelőterület távolságával  Egyedi variancia: vedlési stádium, zsírdepók állapota, kor/ivar, predációs nyomás

A vonulás hormonális és neurotikus alapjai és a környezet módosító hatása A vonulást genetikai program vezeti Az indulást és a telelőterületen belüli élőhelyválasztást módosítja: 1. Időjárás direkt hatás (szél és csapadékviszonyok) indirekt hatás (hőmérséklet- zsírdepókon keresztül) Pl.: Őszi hidegfrontok, É-i szél, alacsony hőm. Tavaszi melegfrontok, D-i szél, csendes esők 2. Táplálékellátottság 3. A tanulás és a tapasztalat