A Neumann-ház három szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtárban Internet Fiesta 2007 - Debrecen 2007. március 19. Új szolgáltató, megújuló tartalmak.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
Advertisements

Digitális Irodalmi Akadémia –2008.
1. 2 Elektronikus dokumentumok a nemzeti könyvtár gyűjteményében Káldos János Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtár.
Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht.
A Jeles napok multimédiás szolgáltatás az oktatásban
Lázár Ervin virtuális kiállítás
Új web szolgáltatások az OSZK-ban A Jeles napok új verziója
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
Magyar és európai digitális könyvtári projektek Artisjus Szerzői Akadémia március 29.
13. MultiMédia az oktatásban konferencia Budapesti Műszaki Főiskola
Szolgáltatásfejlesztés, adatbázisépítés együttműködéssel Networkshop 2005 Szeged Burmeister Erzsébet Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum
Tatabánya, október 9. ODR konferencia A Magyar Elektronikus Könyvtár ODR konferencia Digitalizált dokumentumok a könyvtárközi kölcsönzésben Tatabánya,
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
A Miskolci Egyetem TÁMOP projektjének záró rendezvénye Országos Széchényi Könyvtár Budapest, június 21.
Nevelési Tudásdepó Az olvasóvá neveléshez és a digitális kompetenciák fejlesztéséért Budapest, január 26. OFI Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum.
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Stratégiai tervezés.
Barki Katalin Szombathely, május 4.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Info-kommunikációs Technológia Nedeczky Veronika Sulinet
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
Gyűjteményünk Elsősorban helyismereti dokumentumok Szépirodalmi és szakirodalmi művek, szakdolgozatok, képeslapok Heves megyei.
Bánkeszi Katalin Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klub Mi kell az olvasónak? felhasználóbarát könyvtári szolgáltatások.
Minerva projekt és digitalizálási tapasztalatok Moldován István OSZK MEK Osztály NDA Konferencia december 14.
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
Digitalizálás a könyvtárban Békés Megyei Könyvtár Szakmai nap február 7. Moldován István OSZK MEK osztály.
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Budapest, Hungary, 21st World Congress on Reading 1 Elektronikus könyvtár(ak) az olvasás szolgálatában Moldován István OSZK
A hazai könyvtárak és az Európai Digitális Könyvtár Információs nap a 3. FP7-ICT pályázati felhívásról Budapest, január 29.
Új és tervezett szolgáltatások a Magyar Elektronikus Könyvtárban Moldován István Kódex Könyvtáros klub június 1.
”Babits Mihály a Net-en” Moldován István OSZK MEK osztály Irodalomtörténeti Szimpózium Babits Mihály születésnapján Szekszárd, november.
Magyar Digitális Képkönyvtár az OSZK-ban Dunaújváros, Networkshop március 17.
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban Moldován István MultiMédia az oktatásban konferencia Zsigmond Király Főiskola,
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Fejlesztések, újdonságok az OSZK MEK Osztályán Networkshop április 11. Eger.
Az elektronikus könyvtárak hálózata Moldován István OSZK MEK Osztály Hódmezővásárhely, július 5-7. Digitalizálási konferencia.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Az informatika szerepe a XXI.század múzeumaiban
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
A NEMZETI ADATVAGYON INTEGRÁCIÓJA DIGITALIZÁLÁSI KONFERENCIA MÁJUS 21 – 22. DEBRECEN UJVÁRI MÁRIA.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Kulturális honlapjaink minősége márciusi felmérés eredményei Szalóki Gabriella OSZK október 26. Miniszteriális Együttműködés a Digitalizálás.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Közgyűjtemények és NIIF szolgáltatások
A Magyar Elektronikus Könyvtár új szolgáltatásai és működése Moldován István OSZK MEK osztály Balassi Bálint Megyei Könyvtár Salgótarján,
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
„Az ember olvas” Internetes tartalmak az olvasás szolgálatában „Az olvasó ember” A XXXVI. Könyvtári hét Komárom–Esztergom megyében október 1– 13.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
ELTE BTK Budapest, április 27. in4 konferencia Innováció – integráció – információszabadság – intelligens web.
N E M Z E T I A U D I O V I Z U Á L I S A R C H Í V U M
A könyvtár, mint az információs társadalom stratégiai tényezője Dr. Tóvári Judit
A Neumann-ház jelene és jövője március 17. Bíró Szabolcs osztályvezető h. informatikus- könyvtáros Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Az előadás témája: DIGITÁLIA: Ahogy egyre jobban öregszem...
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
A MÚZEUMI HÁLÓZAT TARTALOM- ÉS TÁJÉKOZTATÓ SZOLGÁLTATÁSAI
Újjászülető oktatási tartalmak a nemzeti könyvtárban
Előadás másolata:

A Neumann-ház három szolgáltatása a Magyar Elektronikus Könyvtárban Internet Fiesta Debrecen március 19. Új szolgáltató, megújuló tartalmak és a digitalizálási koncepció tervezete

Az egyesített Kht.: NAVA – NDA – Digitális Könyvtár január 1. – megszűnt az összes tartalomszolgáltatás; a honlapok más helyekre kerültek/kerülnek

OSZK-MEK PIM OSZK-MEK GYARAP. LEÁLL; A SZOLG. MÉG ÉL COLORPLUS KFT. OSZK-MEK CEU

A magyar világháló analitikusan feltárt katalógusa Több mint negyedmillió tétel; gyarapítását a Neumann Kht. új vezetése 2006-ban leállította.

Petőfi Irodalmi Múzeum • 63 szerző életműve – folyamatos gyarapodás • összesen 66 tag (Utassy József; Marsall László; Oravecz Imre) – az új honlapon lesznek elérhetők

– szöveg, kép, mozgókép, hang • klasszikus szépirodalom; • népköltészet; • videó filmek; • diafilmek; • animáció; • interaktív játékok Magas látogatottság!

A csapata működteti tovább a honlapot! Együttműködés a MEK Szerkesztősége és a COLOR PLUS KFT. között; A MEK (+BHI) szövegei, egyéb digitalizált tartalmai Az Európai Minőség a Multimédiában Díj arany fokozata – 2005

Bíró Ferenc magángyűjtővel együttműködésben készített honlap Virtuális Diafilm-történeti Múzeum

190 már szolgáltatott diafilm és további százak, melyek digitalizálásra várnak…

Képek a magyar irodalomból • 31 klasszikus életrajzi filmje • 18 irodalmi adaptáció - Arany János balladái, Egri csillagok, János vitéz, Ludas Matyi, Toldi... • összefoglaló művek - Irodalmunk kezdetei, Képes krónika, A magyar színészet hőskora, Szép magyar könyv… • versek, prózai művek - idézetek BHI-ból; egy kattintás a teljes életmű A két diafilmes szolgáltatás a Közép- Európai Egyetem – Nyílt Társadalom Alapítványához kerül

„A Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Kht. Digitális Könyvtár Igazgatóságának küldetése, hogy részt vegyen a magyar kulturális örökség megőrzésének és közkinccsé tételének nagy feladatában.” (Küldetésnyilatkozat/Neumann-ház ) A Neumann-ház három szolgáltatása és nyolc munkatársa az OSZK-ban januárjától… Magyar Elektronikus Könyvtár

HÁLÓ; inter+net • közvetítő • a médium • medium, -i n • medius 3 • A médiában … • inter+acc

a kultúraközvetítő személy • az európai és magyar hagyományos műveltség (tradíció) és az új tartalmak közvetítése • a közvetítő közegek ismerete • mit? és hogyan? – arányok • élethosszig való tanulás (vö.: a jó pap is…) a tartalomszolgáltatók • ún. kereső típusú szolgáltatások (pl.: WebKat.hu; NDA) • jól definiált, jól szerkesztett tematikus összeállítások (pl.: Jeles napok– Neumann-ház; 56- os összeállítás – OSZK- MEK) •oktatást segítő tartalmak A felelősségről

A BHI szövegkorpusza és a MEK digitalizált állománya egyesül Mintegy 400 kötet és több száz tudománytörténeti dokumentum átemelése a MEK-be és a Neumann-házban félbe maradt digitalizálási munkák befejezése A WebKat.hu megszűnése miatt elvész a mű szintű (pl. versek) kereshetőség

Az egykor Neumannos tartalmak a MEK oldalain elérhetők (lesznek)

Az OSZK digitális állományai – elképzelés a többször felhasználhatóság jegyében (munkaanyag) február

A MEK bázisgyűjtemény Számos leválogatás, kimeneti felület lehetséges; ún. „MEK metszetek” grafikai terv (Neumann-ház) Pl. irodalmi vetület ÚJ-BHI = a MEK és az egykori BHI vonatkozó tartalmai vö.: tematikus szolgáltatás!

Virtuális kiállítások a MEK oldalain A már meglévők: • Balassi (2004/Neumann-ház) • 1956-os kiállítás (2006/MEK) • Lázár Ervin (2007 február/MEK; lásd következő előadás ) A már meglévők bővítése az OSZK-ban digitalizált tartalmakkal Továbbiak – pl. • magyar színháztörténet • Nyugat centenárium – 2008 (tervek)

2006. május 15. Szolgáltatásban a Jeles napok multimédiás oktatási segédanyag

2006 december: majd látogató

• az ünneplista elkészítése, „fiókok” • az ún. anyaggyűjtés – irodalmi és szakirodalmi szövegek válogatása (rész és egész!) • klasszikus szerkesztői munka (megrendelők is vagyunk!) • digitalizáltan nem hozzáférhető és/vagy nem publikálható részletek válogatása (szerzői jogok!) • kb. 350 ún. ünnepleírás • játékok elkészítése (interaktivitás) • összefüggések; a fejlesztések irányai is megmutatkoznak Szerkesztői munka – válogatás és asszociációk

•nemzeti ünnepek •egyházi ünnepek, egyházi eredetű ünnepek •jeles napok (néphagyomány) •világnapok, nemzetközi napok •napfordulók, zodiákus jegyek •kiemelt magyar napok •magyar Nobel-díjasok •magyar szentek és boldogok •a magyar irodalom nagyjai – kanonizált klasszikusok és kortársaink •a magyar történelem nagyjai •zeneszerzők •képzőművészek •a magyar tudománytörténet nagyjai Az ünnepek csoportjai

1258 ún. ünnepoldal (vö.: az induláskor 672) 5404 szöveg; 1626 kép; 5408 url (külső hivatkozás); összesen 338 hanganyag, videó, animáció j Az adatbázis tartalma márciusában: Kormány Vera: Március

A Jeles napok, mint az OSZK (MEK) tematikus szolgáltatása • További együttműködés a Magyar Szabadalmi Hivatallal (2006. szept./Neumann-ház – szept. MEK) • „MEK kimeneti felület” – a MEK anyagainak leválogatása • Az évfordulók bázisa – gyarapítás és bővítés további ünnepcsoport „szeletek” (színháztörténet, gasztronómia) • kapcsolat felvétel a Nemzeti Évfordulók Titkárságával • 1. lépcső: 2007 végére kb ünnepoldal és elemű adatbázis • A jövő terve: a szemantikai keresés megvalósítása

Köszönöm a figyelmüket! Sudár Annamária Magyar Elektronikus Könyvtár