INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Advertisements

Könyvtárismeret Könyvtárak.
Könyvtárhasználat.
Könyvtártípusok II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Könyvtárismereti órák
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Debrecen, Markó Tamás informatikai főig.h., PTE Egyetemi Könyvtár 1 „Két úr szolgája” Az épülő pécsi Tudásközpont informatikai rendszere.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Könyvtári digitális tartalmak az oktatási multimédiák számára
Mátyás corvinái, könyvtára
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
INFORMATIKA SZÓBELI ÉRETTSÉGI
Országos Széchényi Könyvtár
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu 2011.szeptember.
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
2005 május Kétszintű érettségi.
Országos Egészségpolitikai Szakkönyvtár története és állománya dr. Palotai Mária január 26. 1Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési.
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
Az iskolai könyvtár szolgáltatás típusai
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A tudás szentélye a könyvtár
Könyvtári informatika II.
Könyvtári informatika I.
A DEENK szervezete, munkafolyamatai
KÖNYVTÁR információforrások és szolgáltatások FELHASZNÁLÁS céljából rendezett gyűjteménye.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A dokumentumrögzítés története:
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Könyvtártörténet dióhéjban
KÖNYVTÁRISMERET.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
A könyvtár kincsei Készítették: Kajári Katalin Szalmási Krisztina
Könyvtárbemutató középiskolásoknak MTA Kémiai Kutatóközpont Könyvtára.
Könyvtárak.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Könyvtárak története.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Könyvtár-használati ismeretek. Az információ 4 Az információ minden olyan hír, közlés, amely számunkra új ismeretet tartalmaz. 4 Az információt fel kell.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtárismeret Segédanyag az informatika tanulásához Templom Téri Általános Iskola Pilisvörösvár Készítette: Kárpát József.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Országos Széchényi Könyvtár
Régi és ritka könyvek tára
Dokumentumtípusok.
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Hagyományos és új információs eszközökön alapuló könyvtári szolgáltatások.
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar és európai digitális könyvtári projektek
Készítette: Juhász Judit
Készítette: Juhász Judit
E-könyvek, e-book olvasók a könyvtárban
Könyvtártörténet Könyvtár részei A könyv
Előadás másolata:

INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I. RÖVID KÖNYVTÁRTÖRTÉNET A KÖNYVTÁRAK TÍPUSAI EGY KORSZERŰ KÖNYVTÁR TEREI, RÉSZEI

Rövid könyvtártörténet - Kr. e. 650 – Ninivei könyvtár – kb. 20 000 agyagtábla Asszurbanipal király (ma: British Museum) - Kr. e. 3. sz. – Alexandriai Muszeion Könyvtár – kb. 600 000 papirusztekercs – tűzvész pusztította el Ptolemaiosz király - Ókori görög és római - magán és nyilvános könyvtárak: papirusz- és pergamentekercsek - Középkori kolostorok és egyetemek könyvtárai: kódexek - 1445 – Johannes Gutenberg – könyvnyomtatás ( a papír a 13. sz.-ban kerül Kínából Európába )

Magyarországi könyvtárak - Bencés Főapátsági Könyvtár – Pannonhalma – 1001 1683-ban a török elől menekítik, ekkor sok kódex, kézirat, könyv megsemmisül, elvész. Ma kb. 320 000 kötettel rendelkezik. - Bibliotheca Corviniana – Mátyás király könyvtára Mátyás király (1458-1490) reneszánsz könyvtári gyűjteménye: aranyozott selyem-, bársony- és bőrkötésű kódexek. 200 db corvina maradt fenn, ebből 52 az OSZK-ban található. - Református Kollégium Könyvtára – Debrecen – 1538 A debreceni Kollégium Nagykönyvtárát évszázadokon át elsősorban a professzorok és a külföldet járt diákok adományai gyarapították. Ma kb. 600 000 kötet, több kódex, ősnyomtatvány és kiemelkedő személyiségek kéziratai alkotják.

- Országos Széchényi Könyvtár – Budapest 1802 – Széchényi Ferenc adománya: 15.000 kötet 1808-1949 – A Nemzet Könyvtára (a Nemzeti Múzeumon belül) 1949-től: OSZK; 1985-től székhelye a Budavári Palota Jelenleg kb. 8 milliós könyvtári egység (ebből könyv kb. 2 m., kézirat kb. 1 m., plakát és aprónyomtatvány kb. 2,5 m., továbbá időszaki kiadványok, térképek, képek és metszetek, hangzó anyagok, mikrofilmek stb.). - Helikon Múzeumkönyvtár – Keszthely Mo. legnagyobb és egyetlen épen maradt magánkönyvtára 90.000 kötet; XVIII-XIX. sz. korabeli berendezés - Sárospataki Református Kollégium Könyvtára – 1531 kb. 100.000 dokumentum

A könyvtárak típusai gyűjtőkörük és felhasználói körük szerint Nemzeti könyvtár: - Mo.-on az OSZK – gyűjtőkörébe tartozik alapítása óta - minden Mo.-on megjelent, bármilyen nyelven íródott mű, - minden magyarul megjelent mű – a világ bármely részéről, - minden nem magyar nyelven és nem Mo.-on, de magyar író vagy közreműködő által írt mű, - minden magyar vonatkozású, nem magyarul és nem Mo.-on megjelent mű. A kötelespéldány rendszere utasítja a magyarországi kiadókat arra, hogy minden megjelentetett művükből 2 ingyenes példányt bocsássanak a nemzeti könyvtár rendelkezésére.

Szakkönyvtár: egy-egy szakterület irodalmát gyűjti, rendszerezi és teszi az olvasók és a szakemberek számára hozzáférhetővé. Közművelődési könyvtár: széles a gyűjtőköre, szépirodalmat, ismeretterjesztő és tudományos irodalmat, időszaki kiadványokat stb. gyűjt és kölcsönöz. Egy-egy falu vagy város lakóinak nyújt könyvtári szolgáltatásokat. Iskolai könyvtár: gyűjti, rendszerezi és hozzáférhetővé teszi a tankönyveket, a kézikönyveket, a tanulásban használható ismeretterjesztő irodalmat, a szakirodalmat, az ifjúsági irodalmat, a szépirodalmat és a pedagógusoknak szóló irodalmat. Audiovizuális és elektronikus dokumentumokat is gyűjt, van szabadpolcos rendszere, olvasóterme, médiatára és hálózati számítógépei internetcsatlakozással.

Könyvtári szolgáltatások - Kölcsönzés, - olvasótermi szolgáltatás, - referenszszolgálat ( könyvtári olvasószolgálat az olvasók gyors felvilágosítása, tájékoztatása végett ), - bibliográfia készítése, - témafigyelés, - másolatkészítés - zenehallgatás, videó - könyvek előjegyzése, - internethasználat, adatbázisok használata.

A könyvtár funkcionális terei (részei) - Szabadpolcos rendszer – szépirodalmi művek, ismeretközlő irodalom. - Olvasóterem – kézikönyvek, folyóiratok. - Kutatószoba, fénymásoló, videotéka és fonotéka. - Katalógusok. - Kölcsönzőhely.