Fejér megyei TESZÖV Ismertető a Korona Közraktár szolgáltatásairól a

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jog Önt védi. Mi az Ön jogait.
Advertisements

KamatFix 2015 árfolyamvédett eszközalap. 2 Egyéni személybiztosítás fejlesztési csoport | KamatFix 2015 •Tőkevédelem •Hozamvédelem •Árfolyamvédelem.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Az MFB Zrt. finanszírozási programjai
Kedvezményes források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Kedvezményes MFB források hitelképeseknek Sebők Orsolya főszerkesztő.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Member of Adequate Security Solutions Megfelelő biztonsági megoldások Hungary Társasházi biztonságtechnikai rendszerek előnyei és kivitelezési.
Az EDR szerepe a Rendőrség műveletirányításában
PÉNZÜGYI INFORMÁCIÓS OSZTÁLY Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága Budapest, április 16.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területfejlesztési Koncepció és a Területfejlesztési Stratégiai Program megújítása Szolnok, február 2. Jász-Nagykun-Szolnok.
Székhely : H Budapest, Kerepesi út 1-3.
Balassagyarmat, június 24. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
2013. Szeptember 3. Szekeres Balázs Informatikai biztonsági igazgató
Üdvözöli Önt az Etalon Security Kft Szolgáltatásaink Munkatársaink a legmodernebb számítástechnikai eszközökkel, törekszenek a bűn megelőzésre.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Az MV-Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. és a JEREMIE Program Garamvölgyi Balázs üzleti vezérigazgató-helyettes Budapest, augusztus 29.
Sub - Heading GABONAFINANSZÍROZÁS A BANKOK SZEMÉVEL HARKÁNY Papp Dániel – Trade Finance/ Raiffeisen Bank.
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Forfaiting (forfetírozás)
Siemens Financial Services – Kisértékű eszköz finanszírozás
Elkülönített állami pénzalapok
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Copyright © Billbarter Hungaria Zrt. WEBKONFERENCIA
A Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége szervezésében az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő Zrt. támogatásával TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS.
Értékesítési csatornák
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Készítette: Batka Berta április (PÉNTEK) 13. 
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
1. Az RFH csoport bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Vevőkövetelések finanszírozása Gyors, megbízható, kreatív pénzügyi megoldások a Magyar Factortól Csinos Tibor, Magyar Factor zRt III. Pénzügyi Vezetők.
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
KIS- ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK TÁMOGATÁSI, ÖSZTÖNZÉSI
JEREMIE Programok módosulásai
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
1 A CO 2 KIBOCSÁTÁSI EGYSÉG ÜGYLETEK ELSZÁMOLÁSA - tájékoztató a befektetési szolgáltatók részére június 12.
1. Az RFH Zrt. bemutatása 2000 óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó társaság Cél a vállalkozások erősítésén keresztül.
Web: Boros Áron ügyvezető OTP Hungaro-Projekt Kft. Félixfürdő, május 18. Egyszerűen a siker felé EU és üzlet.
Az igénybevevői nyilvántartás
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
ÖNKOMRÁNYZATI PÉNZÜGYI INNOVÁCIÓK május 30. hétfő U D V A R H E L Y I ü g y v é d e k PPP KONSTRUKCIÓK: A VÁLLALKOZÓI TŐKE, AZ ÖNKORMÁNYZATI.
Rimóc, október 28. KKC-2007-V Támogatott hitel kezdő- és mikrovállalkozásoknak Mravcsik László,(MiFiN Zrt.) Vállalkozás- és Vidékfejlesztési Iroda.
Szerviz modul Ismertető. Cégismertető Magyarország vezető kárrendezési rendszerének szállítója Tíz éves szakmai tapasztalat Partnerei kapcsolatban állunk.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Ötlettől a sikerig! A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. cégcsoportjának fejlesztési és finanszírozási lehetőségei 1.
Lehetséges együttműködési területek az internetes bankkártya elfogadás területén.
A betétbiztosítás.
óta működő, 100 %-ban állami tulajdonú pénzügyi szolgáltató és tanácsadó cégcsoport. Az RFH küldetése, hogy KKV-k és Önkormányzatok számára biztosított.
MGV Zrt. – „Több mint egy bank”
2008. március 12. KÖZÚTI VAGYONGAZDÁLKODÁS Dr. Gáspár László kutató professzor Út- és Hídügyi Tagozat.
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
HEVES MEGYEI VÁLLALKOZÁS- és TERÜLETFEJLESZTÉSI ALAPÍTVÁNY Mikrohitel Programok Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány Vállalkozói.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Pályázati Tanácsadói Szakmai Nap április 16. START Tőkegarancia Zrt. HOL ÉS HOGYAN KAPCSOLÓDIK A PÉNZÜGYI SZEKTOR AZ ÚMFT GAZDASÁGFEJLESZTÉSI PROGRAMJAIHOZ?
Pénzügyi megoldások a válság kezelésére Kelbertné Lenthy Judit vállalati hitelüzletág vezető Szigetvári Takarékszövetkezet
Egyedül vagy partnerségben?. Konzorcium fogalma  több érdekelt vagy egy érdekcsoport időleges együttműködése valamely közös cél megvalósítása érdekében.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
Az új pénzügyi szabályozás hatásai az autófinanszírozás területén Lévai Gábor - főtitkár Magyar Lízingszövetség Gépjármű finanszírozás változásai Konferencia.
ZRt.-vé alakulás Készítette: Budánovics Noémi. ZRt.-vé alakulás I. Tulajdonosi elhatározás II. Megvalósíthatósági tanulmány III. Közgyűlési döntés az.
A hitelgarancia szerepe a kkv-k finanszírozásában 2010 Garantiqa Hitelgarancia Zrt.
SZÁMVITEL.
MAGYAR VÁMÜGYI SZÖVETSÉG Szilágyiné Holecz Mónika
MEHIB Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.
SZÁMVITEL.
II. Országos Állatvédelmi- és Állatjóléti Konferencia
Előadás másolata:

Fejér megyei TESZÖV Ismertető a Korona Közraktár szolgáltatásairól a tagjai részére 2014.01.29. Réther Zsuzsanna Vezérigazgató helyettes

Közraktározás intézményrendszere Működését külön törvény szabályozza (most változott) Közraktár alapítás és működtetés szigorú szabályai (tőkemegfelelés, vagyonvédelem, biztosítékok, stb.) KÖZRAKTÁR BIZALMI KÉZ SZEREPE: ő felel a zárolt áru mennyiségéért és minőségéért (DE...) Hogy ezt felelősen megtehesse, az árut folyamatosan őriznie és ellenőriznie kell(ene) Közrakári jegyet (értékapír, mely tulajdonjogot testesít meg, forgatható, bemutatóra szóló) bocsát ki Nyilvántartást vezet és bonyolít – forgatás, zálogjog bejegyzés, kitárolás (teljes vagy részleges), áttárolás, árukezelés, stb.

Közraktározás szerepe 3 fő szerep (később részletesen): Áruforgalom elősegítése Árubiztonság a partnerek számára (vevő – eladó) Biztosíték a finanszírozó bankok számára KÖZRAKTÁR FELADATA: AZ ÁRU MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI MEGŐRZÉSE = GARANCIA NYÚJTÁSA A FELEK SZÁMÁRA

Közraktározás szerepe (1.) Áruforgalom elősegítése Könnyű és egyszerű áruértékesítés a jegyek forgatásával Multi- és hazai kereskedők által bevett és preferált gyakorlat, mert: Minőségi tanusítvány rendelkezésre áll Közraktári felelősség garanciát jelent

Közraktározás szerepe (2.) Árubiztonság a partnerek számára (vevő – eladó) Védelem a vevők számára, ha az eladónál marad az áru Védelem beszállítók számára a vételár kifizetésig Biztosíték nyújtás egyéb partnerek számára (szállítók, közművek, stb.)

Közraktározás szerepe (3.) Biztosíték a finanszírozó bankok számára Egyszerűbb hitelelbírálat Csak az áru jelenti a biztosítékot Alacsonyabb THM és/vagy magasabb finanszírozási arány

Közraktári visszaélések Okai: Új „speciális kereskedői csoportok” megjelenése a piacon Közraktárak hanyag (vagy akár szándékos) működése Nagy ármozgások, pénzügyi válság Bankok meggondolatlan hitelezési politikája Alaptípusai: Áru eltűnése (eleve nincs meg, vagy közben lopják el) Közraktárak egymásra zárás Áru kicserélése Áru többszöri eladása, ÁFA visszaélések Birtokvédelmi problémák Eredményei: Közraktárak csődje Intézményrendszer válsága Banki hitelezés visszaesése Likviditási válság, ágazati problémák

Megoldáskeresés Bankszövetségi elvárások: A közraktári intézményrendszer nem működik jól, de nincs jobb megoldás Feladat: javítani kell magát a közraktári intézményrendszert Bankszövetségi elvárások: Vagyonvédelem fokozása Visszaélések megakadályozása Közraktári felelősség egyértelműsítése Közraktári szövetség közös fellépés: KIR rendszer bevezetése DE: eltérő elképzelések Közraktári Felügyelet : Ellenőrzés fokozása Törvény módosítása

Eredmény Visszaélések számának és volumenének csökkenése Banki bizalom fokozatos, differenciált visszatérése Közraktári törvény módosulása Korona Közraktár az egyetlen, melynek alap működési modellje a kezdetektől megfelelelt a banki irányelveknek, és a törvényalkotók számára is etalonként szolgált

Közraktári törvény módosításának összefoglalása: 2013. 05.21 –én fogadta el a Parlament A módosítás a Közraktár Felügyelet, Közraktári Szövetség és a Magyar Bankszövetség több éves együttműködésének az eredménye. - Talán a legfontosabb módosítás, hogy művi közraktározás esetén 2017-re (egy fokozatos átmeneti időszakon keresztül) minden közraktárnak elektronikai vagyonvédelmi rendszer alkalmazásával kell biztosítania a közraktározott áru őrzését /20§/A/. (Ez alól kivételt képeznek a kis összegű (letevőnként vagy telepenként 50 mió Ft alatti áruérték) ügyletek, ahol a rendszer alkalmazása a jövőben sem lesz kötelező /20§/A(5)/. ) - Az átmeneti időszak és a fenti összeghatár nem vonatkozik azokra a zárásokra, ahol az áru nem elkülönített vagy nem zárt helyen található. Ezekben az esetekben a törvény hatálybalépésétől a közraktáraknak mindenkor valamilyen jelzőrendszert kell alkalmazniuk /20§(2a)/.

Közraktári törvény módosításának összefoglalása: - A közraktározott árut a művi raktár üzemeltetője a jövőben sem a közraktárral, sem a letevővel szembeni esetleges követelésének biztosítékaként nem tarthatja vissza /20§(7)/ - A finanszírozó bankok számára kiemelt jelentőségű, hogy pontosításra kerültek a közraktárak helytállási felelősségét taglaló rendelkezések /22§/. (A múltban a felelősség kérdésének vélt vagy valós tisztázatlansága több kereskedelmi bankot is visszavetett a finanszírozásban, így reményeink szerint ennek pontosítása a hitelezési kedv visszatérésében különös fontossággal bír.) - Az ügyfelek szempontjából fontos az a módosulás, hogy a letevő az áru származását is köteles igazolni /16§(5)/.

Közraktári törvény módosításának összefoglalása: Főleg a Közraktári Felügyelet kezdeményezésére hangsúlyos szerepet kapott a közraktárak tevékenységének megszűnéséhez (engedély visszavonás/felfüggesztés, csődeljárás, felszámolás, stb.) kapcsolódó felügyeleti intézkedési lehetőségek pontosabb rendezése. Ez a szemlélet a módosítás egész szövegén. Ide kapcsolódik, hogy bevezetésre került az ún. közraktári biztosíték intézménye, mely a közraktári tevékenység esetleges megszűnésekor biztosítja a futó ügyletek lezárásának fedezetét /1§(6)/. Fontosnak tartjuk aláhúzni, hogy jelenleg egyedül a Korona Közraktár Zrt. működése felel meg a fenti kritériumoknak

KORONA KÖZRAKTÁR – A BIZTONSÁGOS KÖZRAKTÁR MEGTEREMTÉSE Komplex vagyonvédelmi rendszer: Elektronikus védelmi rendszer (nyitás- és mozgásérzékelők) Videó rendszer (kamera rendszer) Humán védelem (központi ellenőrök, 24 órás diszpécser- és kivonuló szolgálat); Rendszer jellemzői: Folyamatos közraktári jelenlét; Többkörös ellenőrzési rendszer; Gyors reagálás az esetlegesen nem várt eseményekre; Folyamatos, azonnali információ szolgáltatás a finanszírozók részére; 4 szem elve. A KÖZRAKTÁRRA VETT ÁRU MINŐSÉGE ÉS MENNYISÉGE A FUTAMIDŐ VÉGÉIG BIZTOSÍTOTT.

ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK AZ ÜGYFÉL SZÁMÁRA Az áru biztonságban van (külső és belső veszélyforrások…) Távfelügyelet miatt ritkább ellenőri jelenlét szükséges Jobb banki elfogadottság Tartós, kiszámítható kapcsolat Kis szervezetből adódó rugalmas, gyors ügyintézés A rendszer költségei nem növelik a közraktári díjat Igény esetén a Ügyfél a rendszert a jövőben megvásárolhatja, használhatja Hátrányok: Első telepítésnél 1-2 nappal megnövekedhet a zárás átfutása 230 V szükséges (de alacsony fogyasztás) A rendszer élességéből adódóan folyamatos együttműködés a közraktár diszpécser szolgálatával

KORONA KÖZRAKTÁR MŰKÖDÉSE Alapítás éve: 2009 Tulajdonos: Skála-Coop Zrt. Közraktári – vagyonvédelmi – banki vezetői tapasztalat ötvözete Zárt áruérték: 2010: 23,8 Md Ft 2011: 32,7 Md Ft 2012: 51,4 Md Ft Áruhiány peres/vitás ügy nélküli működés Széleskörű banki elfogadottság

KORONA KÖZRAKTÁR SZOLGÁLTATÁSAI Áru mennyiségének és minőségének biztosítása Személyhez kötött gyors ügyintézés Rugalmasság (vagyonvédelmi rendszer telepítése és működtetése során az ügyfél specialitások figyelembe vétele) Magasszintű banki elfogadottság Finanszírozási partner keresése Kiközvetítés (passzív) Hitelezési tanácsadás (aktív) Egyéb partner keresés (vevő – eladó, raktár, minőség ellenőr stb.)

Kapcsolat Web, e-mail: www.koronakozraktar.hu info@koronakozraktar.hu Telefon, fax: tel: (06-1)-451-4150, fax: (06-1)-451-4151 Értékesítés: Réther Zsuzsanna 30/630-4909

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!