Oszáma bin Láden likvidálása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZELLEMEK Közöttünk vannak... Nem hiszed??? Várnak Rád !!!
Advertisements

Készítette: Ferov Réka November 9.
Az I. világháború
Dr. Kis-Benedek József c. egyetemi tanár
Grafikus felhasználói felület Windows alatt
Klein Dávid.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
Villanások A TTE első 15 éve A TTE megalakulásának sajtóvisszhangja.
20 éves a Tisza Volán SC Labdarúgó Szakosztálya
Készítette: Reményi László1 Pátyi Szent Imre Templom, Plébánia és Közösségi Ház Építési engedélyezési terve.
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Társadalmi szemléletformálás – a komplex.
Metformin bébik 2010 "A baba a háznál az öröm forrása, a béke és a szerelem hírnöke, az ártatlanság nyugvóhelye a földön, az angyalok és az emberek közötti.
II. Országos Környezet- és Természetvédelmi Filmfesztivál és Konferencia 2. szekció Környezetvédelmi tudatformálás szerepe az oktatási nevelési intézményekben.
Beszélgetés Aaron Russo elmondása alapján idézve: Nicholas Rockefeller
Dávid és Góliát a modernkori egyháztörténetben Az Evangélikus Egyház szerepe a Német Demokratikus Köztársaságban, különös tekintettel a rendszerváltás.
A MAGYAR NŐI KÉZILABDÁZÁS
AZ ISZLÁM SZENT HELYE: MEKKA
EU alapismeretek E-Learning.
Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon
Forradalom előzményei
Cigány ügyek az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt Siófok, szeptember 16.
Campus Hungary A magyar felsőoktatás külföldi népszerűsítését elősegítő program június 15.
1958-ban Melbourne-ben született.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
 2002 október – december  Post szeptember 11-i kampány  Cél: bemutatni az amerikai muzulmánok boldog életét, meggyőzni a világot, hogy ne utálják az.
A délszláv válság.
Mesés Mesék Élvezd a mesék csodálatos világát!
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
Földünk a második világháború után
Előadó: Dr. habil. Lakatos László ny. okl. mk. vezérőrnagy
Muszlim integráció és iszlamofóbia Hollandiában
Országos Tudományos Diákköri Konferencia április A „terror elleni háború” és az amerikai „nagy stratégia” Péczeli Anna.
Az EU és Kelet-Közép-Európa. Kezdetek Visszatérés Európába? rendszer váltások Közép- Európában Első reakció: –EBRD (1989. július Párizs)-G7 csúcs.
9/11 A TERRORTÁMADÁS.
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája
A terrorizmus elleni küzdelem, avagy a 22-es csapdája 7.
Életrajz Született: 1937 április 28.-án Suniban, Tikrit külvárosában. Apja „meghalt”, mostohaapja nevelte 10 éves koráig amikor a nagybátyához költözött.
A béketámogató műveletek alapjai
A Kiotói Jegyzőkönyv Énekes Nóra Kovács Tamás.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries) Kőolajexportáló Országok Szervezete Készítette: Győry Sándor geográfus II.
Nagy Imre.
A kortárs művészet kérdései
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Vencel német király Élt: február augusztus 16.
!!! Tegyünk együtt Értük.
2008 STRATÉGIAI REKTORHELYETTES DANDÁR mb. PARANCSNOKHELYETTES DOKTORI ÉS HABILITÁCIÓS KÖZPONT mb. ig INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI.
AIG központ, New York. ALICO központ, Wilmington.
Széchenyi Istvánné Seilern Crescence és Batthyány Lajosné Zichy Antónia grófnők politikai és közéleti tevékenysége a reformkorban.
A mérsékelt és a radikális politikai iszlám a Közel-Keleten KIDMA, Itt a terror? Hol a terror? c. konferencia október 1. Csicsmann László, PhD egyetemi.
A háborús idők emlékműveinek, katonasíroknak megőrzése Magyarországon.
Osztálytalálkozó május Tóalmás.
Abraham Lincoln és John F. Kennedy Keress egy történelemtanárt, aki ezt megmagyarázza…
A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.
A felsőoktatás néhány demográfiai kérdése A külföldön tanuló hallgatók.
NKE Nemzetközi Intézet; Biztonsági kihívások és stratégiai válaszok
WTC A Világkereskedelmi Központ (World Trade Center, WTC) egy eredetileg hét épületből álló épületkomplexum volt New York város Manhattan kerületében.
Szerző: Kostyalik Marcell 9.c
Mártély az I. világháborúb an. Főként a galíciai és az olasz fronton harcoltak és haltak hősi halált a mártélyiak, akik között voltak gazdák, bérlők,
Az Európai Unió.
Szent Bernadette.
Szennyező anyagok kibocsátásának trendje
Csaták, hadvezérek, katonák
Teljes nevén Karl Franz Josef Ludwig Hubert Georg Maria von Habsburg-Lothringen.
2001. szeptember 11. utáni Dél- Ázsia Készítette: Illár Máté Geográfus (MSc)
Sir Winston Leonard Spencer Churchill
A világháború kezdete július 28. – november 11.
2009–2010. évi iskolai naptár Ezt a sablont kinyomtatva falinaptárként használhatja, vagy bármely hónap diáját saját bemutatójába másolhatja. Ha meg szeretné.
Előadás másolata:

Oszáma bin Láden likvidálása Készítették: Billege Barbara és Temesvári Orsolya

Élete Született: 1957. március 10. (?), Rijád, Szaúd-Arábia, a család 45.(!!!) gyermekeként Apja: Muhammad ibn Láden, építőipari mágnás, Jemenből Anyja: szíriai származású asszony, Muhammad számos feleségeinek egyike Apja halála után örökségének rá eső részét nem használhatta fel teljesen szabadon Nem kapott mély vallási nevelést kamaszkori szélsőséges vallási meggyőződés, iszlamista szervezet tagja 16 évesen Tanulmányok Drezdában, kapcsolatfelvétel szélsőséges muzulmán csoportokkal 1979. december 26.: a szovjet csapatok megszállják Afganisztánt  radikalizálódás

A kezdetek 1984: Bin Láden Afganisztánba utazik  részvétel a „Szent Dzsihádban” 20.000 fős iszlamista alakulat felállítása Ideológiai alap: védekező dzsihád, melyminden muszlimhitű lakos megtagadhatatlan kötelessége 1988: al-Kaida alapításának feltételezett időpontja 1989: Szovjet csapatok kivonása, az al-Kaida világméretűvé válása (35- 60 ország, központ: Afganisztánban) 1991: Bin Láden dzsihádot hirdet az USA ellen, mert szülőhazájában is katonai bázisokat állítanak fel 1992: szaúdi útlevél bevonása, majd Szudán

Merényletek 1993. február 26.: a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) egyik felhőkarcolója ellen elkövetett robbantás 1995. november 13.: Rijád (Szaúd-Arábia), amerikai katonai misszió ellen elkövettet pokolgépes merénylet 1996. június 25.: Dahran, amerikai támaszpont elleni robbantás 1998. augusztus 7.: kenyai és a tanzániai főváros, Nairobi és Dar es Salaam központjában az amerikai nagykövetségnél elkövetett merénylet 2000. október 12.: jemeni Aden kikötőjében az amerikai Cole rombolóhajón robbantás 2001. szeptember 11-i merényletek ( WTC-tornyok, Pentagon, Fehér Ház/Capitolium (?) ) (2004. március 11.: madridi merényletsorozat értelmi szerzője- Szirhán bin Abdelmádzsid Farhád - Oszama „lánglelkű” híve) (2005.július 7.: londoni metrórobbantások - közvetett „részvétel”)

Revans 1999: Bin Láden felkerül az FBI 10 legkeresettebb személyt tartalmazó listájára 2001. 10. 07.: USA inváziója Afganisztán ellen; cél: tálibok kiűzése, Bin Láden kézre kerítése 2002: számos sikertelen kísérlet Bin Laden felkutatására, téves hírek (pl. halott) 2003-2010: video-üzenetek, fenyegetések

SEAL Team Six - Naval Special Warfare Deve­lopment Group 1961-ben hozták létre, mint az Amerikai Haditengerészet különös egysége SEAL – sea, air, land CIA is alkalmazza a katonákat „Neptun lándzsája” 25 katona + kutya 2011. 05. 07.: Obama Fort Campbell katonai bázison kitüntette valamennyi katonát

A rejtekhely

A likvidálás előzményei Harakat-ul-Mujahedeen nevű fegyveres csoport (titkosszolgálati felügyelet alatt) Futár mobiltelefonja Pakisztán

A likvidálás 2011. Május 1. 23:30 : Barack Obama bejelenti Oszáma bin Láden halálát (Abbotábád, Pakisztán) Az elnök egy héttel az akció előtt adott arra parancsot a megsemmisítésre Negyven perces tűzharc bin Láden aktuális tartózkodási helyén A terroristát fejlövés érte Meghalt még három másik férfi, a vezér egyik fia, egy futár és annak testvére, valamint egy nő; bin Láden legfiatalabb feleségét lábon lőtték A holtestet az amerikaiak magukkal vitték és a muszlim szokások tiszteletben tartása mellett a tengerbe temették ne legyen zarándokhely a sírja Obama bejelentésének hatására a távol-keleti tőzsdéken csökkent az arany és az olaj ára, a dollár árfolyama pedig emelkedett

Jogi háttér Nemzetközi jogi alapvetés: idegen állam területét és pol.-i függetlenségét erőszakos úton megsérteni nem szabad ENSZ-BT határozatok (1999,2000) Pakisztán szerepvállalása? Pakisztán és USA között vita az al-Kaida támadhatóságáról Pakisztánban Nemzetközi hadijog: az ellenfél katonai és pol.-i irányító központja legitim célpont  joga volt az USA-nak támadni (http://www.delmagyar.hu/kulfold_hirek/oszama_bin_laden_halott/2217070/)

A reakciók

Köszönjük a figyelmet!