Hálózat-semlegesség, üzleti modellek, beruházási ösztönzők

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tamás Kincső, OSZK, Analitikus Feldolgozó Osztály, osztályvezető A részdokumentumok szolgáltatása az ELDORADO-ban ELDORADO konferencia a partnerkönyvtárakkal.
Advertisements

A kölcsönös befolyásolás
Vita az infokommunikációs hálózatok semlegességéről Gálik Mihály Pápai Zoltán Urbán Ágnes.
Kamarai prezentáció sablon
NHH sajtótájékoztató Mobilvégződtetési-díjak és Versenyélénkítés a mobil-piacon Pataki Dániel, elnök Ludányi Edgár, közgazdasági főigazgató-helyettes.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
GPRS/EDGE General Packet Radio Service/ Enhanced Data rate for GSM Evolution.
Hálózati és Internet ismeretek
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
A média konvergenciája
Web2 a mobilon: mégis, kinek az érdeke? Méhes Krisztián Neo-Play Entertainment Kft.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
Az OTT szolgáltatások előretörése
INTERNET.
E-Corvina Informatikai Szolgáltató Kft Budapest, Róbert Károly krt ▪ Telefon: (1) ▪ Fax: (1)
A kábeltelevízió jövője,
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Technológiai fejlesztés a hatékony ellátás szolgálatában
M lufi? Van-e üzlet a mobilmarketingben az on-line tartalomszolgáltatók számára? Kádas Gergely, telnet Magyarország Rt./stop!
SZABÁLYOZÁSI KIHÍVÁSOK
Műhelyvita december 13. Pécs, PTE-ÁJK Tóth András: Az elektronikus hírközlés és média gazdasági szabályozásának alapjai és versenyjogi vonatkozásai.
Elektronikus számlabemutatás és fizetés
NAMS szakértői kerekasztal november 28. IJC Tóth András: Versenyjog – médiaszabályozás - NAMS.
Gálik Mihály Kit is érdekel a digitális televíziózás Magyarországon? BKÁE Média és Telekommunikáció Tanszék Média és Telekommunikáció Tanszék.
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
Mellár János 5. óra Március 12. v
Műveletek logaritmussal
OSI Modell.
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Szoftverfejlesztés és szolgáltatás kiszervezés Folyamatjavítási mérföldkövek a világon és Magyaroszágon Bevezető gondolatok Dr. Biró Miklós.
A VoIP és a Microsoft Dynamics CRM Kondás János MCSA, MCSE, MCT System Builders Kft.
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Bevezetés a VoIP technológiába
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Lineáris egyenletrendszerek (Az evolúciótól a megoldáshalmaz szerkezetéig) dr. Szalkai István Pannon Egyetem, Veszprém /' /
Az áttérési költségek hatása a versenyre a távközlési piacokon Lőrincz László július 28.
VERSENY ÉS SZABÁLYOZÁS 2010 I.Áttekintés. MÚLT, JELEN, JÖVŐ AZ ÁGAZATI ÉS VERSENYSZABÁLYOZÁSBAN II.Betekintés. ELEMZÉSI MÓDSZEREK ÉS SZABÁLYOZÁSI ESZKÖZÖK.
szakmérnök hallgatók számára
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
Dr. Bartolits István NHIT IT3 projekt „Újgenerációs hálózatok (NGN)” 1 Újgenerációs hálózatok (NGN) 2. részletes elemzés NHIT IT3 projekt.
Számítógép-hálózatok
GENERALI Alapkezelő Zrt. Az oroszlán erejével GENERALI Alapkezelő Zrt. Milyen új együttműködés szükséges a választható portfoliós rendszer bevezetése során.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
ÁRAMLÓ FOLYADÉKOK EGYENSÚLYA
Miért nem működik még az okostévé modell?
13. A zillmerezés, mint bruttó
Máth András, Ringier tanácsadó – OAG Szakmai Nap Marketing és kutatás hogyan segíthet a kutatás.
2006. Peer-to-Peer (P2P) hálózatok Távközlési és Médiainformatikai Tanszék.
A HUNAGI közösség és a CASCADOSS Dr. Remetey-Fülöpp Gábor főtitkár HUN A GI CASCADOSS REGIONÁLIS MŰHELY SZEGED, JANUÁR
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Szélessávú tervek és akciók
Reform vagy megszorítás?. Hozzáférés Minőség Hatékonyság.
Spektrumliberalizáció és hatósági spektrum stratégia Bánhidi Ferenc Hírközlés 2008 Budapest 2008 november 14.
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Mikroökonómia gyakorlat
A szolgáltatás technikájával – technológiájával kapcsolatos elemzések „EISZ Jövője” Konferencia június 22.
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
Új generációs hálózatok Bakonyi Péter c.docens. IKT trendek.
Új technológiák és szolgáltatások 4. Tétel Kamrás Ferenc.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
BMGE Közgazdaságtan Tanszék1 A hozzáférés és az összekapcsolás szabályozása Az összekapcsolási szolgáltatások piaca Az EU 97/33/EC összekapcsolási.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Kooperatív Képzés - Avaya
Híradástechnika I. 7. Wührl Tibor.
Előadás másolata:

Hálózat-semlegesség, üzleti modellek, beruházási ösztönzők Pápai Zoltán 2009. január 29.

Tartalom Hálózat-semlegesség Fejlett konvergens hálózatok Szolgáltatás minőség: lehetőségek és piaci igények Kihívások a jelenlegi üzleti modellek számára Az ösztönzők kérdése: versenyellenes praktikák, innováció, beruházás

Hálózat-semlegesség

Hálózat-semlegesség A hálózaton haladó forgalom forrásától, tartalmától függetlenül diszkrimináció mentesen kerül továbbításra végponttól-végpontig A végponthoz a felhasználók (fogyasztók és szolgáltatás nyújtók) korlátozás nélkül csatlakozhatnak, alkalmazásokat fejleszthetnek, szolgáltatást nyújthatnak

Mi minősülhet a hálózat-semlegesség megsértésének? Egyes felhasználók /alkalmazások / site-ok adatforgalmának degradálása vagy blokkolása Diszkriminatív felár kérése egyes felhasználók /alkalmazások / site-ok adatforgalmának viteléért Felár ellenében extra szolgáltatás nyújtása egyes felhasználóknak / alkalmazásoknak /tartalomszolgáltatóknak?

Hálózat-semlegesség - kérdések Mire értelmezzük? csak az internet hálózatra? vagy minden IP hálózatra? vagy minden hálózatra? Lehetőség vagy korlátozás? Hogyan hat? társadalmi jólétre a versenyre innovációra hálózati beruházásokra

Fejlett konvergens hálózatok

Fejlett konvergens hálózatok: újgenerációs internet, újgenerációs hálózatok NGN a telekom világ fejlődési forgatókönyve NGI az internet világ fejlődési forgatókönyve

NGN Szélessávú hozzáférés (NGA) Csomagkapcsolt (többnyire IP alapú) átvitel Egységes IP átviteli maghálózat (IP core); A szolgáltatások/alkalmazások és a hálózatok elválasztása Nyílt protokollok (ITU, ETSI, IETF) alkalmazása Végponttól-végpontig garantált szolgáltatásminőség (end-to-end QoS) Általános mobilitás?

specializált hálózatok hálózatfüggő alkalmazások NGN és konvergencia különféle hálózatok, homogén vezérlés, különféle hálózat-független alkalmazások specializált hálózatok hálózatfüggő alkalmazások hang, videó, adat… hang videó adat TCP/IP (Internet Protokoll) Vezetékes /vezetéknélküli adathálózat PSTN/GSM kábelTV optika, DSL, kábelTV, 3G, WiFi…

NGN maghálózat NGN maghálózat egységes csomagkapcsolt hálózat, a specializált párhuzamos hálózatok (PSTN, bérelt vonal, adathálózat, stb.) helyett hang, adat, videó egy hálózaton megy - megvalósul a régóta jósolt/várt konvergencia? lehetőség a differenciált szolgáltatásminőségre (QoS)

Hozzáférési kérdések az NGN esetén www.ngnsp.com

Az NGN és az intelligencia eloszlása a hálózatban az eredeti NGN idea szerint az intelligencia decentralizált, azaz a hálózat belseje helyett annak szélén jelenik meg ez lehetővé teszi, hogy a szolgáltatást nyújtó (service provider) szereplők – így akár maguk a felhasználók - önállóan és függetlenül alakítsák ki a tényleges szolgáltatást és kontrollálják annak minőségét a berendezésgyártók elvileg nyílt rendszereket ígérnek az NGN-t telepítő hálózati szolgáltatók azonban szeretnének minél nagyobb ellenőrzést szerezni a szolgáltatások és a QoS felett valójában az a kérdés, hogy ki milyen arányban részesül a a fogyasztók által igényelt szolgáltatások (tartalom) hasznából

NGI – az internet világ válasza a jelenlegi internet IPv6 protokollra való átállítása, nagysebességű, QoS képes, megbízható kommunikációs szolgáltatások nyújtása érdekében evolutív megközelítés

Szolgáltatási szinthez való hozzáférés A szolgáltatási szinthez (service layer) való diszkriminációmentes hozzáférés elengedhetetlen ahhoz, hogy a hálózatot üzemeltetőn kívül más szereplők is egyenlő eséllyel versenyezzenek új alkalmazások, szolgáltatások kifejlesztésével és piaci megjelenésével

Szolgáltatás minőség

Hálózat és szolgáltatás minőség (QoS) PSTN: keskenysávú, nagy megbízhatóságú szolgáltatás Hagyományos internet: best effort szolgáltatás Újgenerációs hálózatok: nagy sávszélességű, differenciált szolgáltatásminőséget támogató szolgáltatás

Piaci kereslet – QoS követelmények A piaci kereslet konkrét szolgáltatások iránt jelentkezik – ezt kell a hálózatokon megvalósítani Hangátvitel: PSTN, PLMN, VoB, VoIn kis látencia és jitter tűrés, kis átviteli kapacitás Videó streaming: CaTV, földi és műholdas műsorszórás, IPTV nagy átviteli kapacitás, folyamatos jel Adatátvitel: www, ftp, e-mail, sms, mms változó átviteli kapacitás igény, nagy látencia és jitter tűrés

Újgenerációs hálózat és a QoS A hagyományos, szeparált hálózatok épp a QoS szerint specializálódtak Az újgenerációs hálózatnak mindegyik minőségi igénynek meg kell felelnie, erre megoldás lehet a: túlméretezett kapacitás a hálózat minden potenciális szűk keresztmetszetet jelentő pontján szolgáltatás szerint differenciált QoS támogatása

A fogyasztók és a szolgáltatásminőség A fogyasztók nem QoS-ben mérnek, hanem gyorsan folyamatosan (kimaradás, zökkenő nélkül) hibátlanul (érthetően, élvezhetően) kényelmesen olcsón szeretnék használni az általuk aktuálisan igényelt szolgáltatást Ezek a minőségi kritériumok szolgáltatásonként mást és mást jelentenek, ezért az elvárt műszaki QoS követelmények is mások lesznek, de… … a fogyasztók számára is gyakran elfogadható a kritériumok között valamilyen átváltás (trade off)!

Szolgáltatásminőség és hálózat-semlegesség A különböző szolgáltatásoknak különböző minőségi elvárásoknak kell megfelelniük A különböző fogyasztók ugyanarra az igényre különböző minőség (pl. ár-minőség) kombinációkat tartanak elfogadhatónak, azaz a hasonló szolgáltatások különböző minőségi változatai létezhetnek egymás mellett a piacon (lásd PSTN és VoIP) Akkor miért várjuk, hogy a hálózatok minden alkalmazás számára azonos minőséget nyújtsanak? a homogén minőség lehet túl alacsony vagy túl magas a differenciált minőség jólét növelő lehet (ha nem piaci erővel való visszaélés következménye) Ez sérti a hálózat-semlegesség követelményét… .de sérti-e vajon a fogyasztókat? A fogyasztók kinyilvánították például, hogy a PSTN minőségénél gyengébb hangszolgáltatást is elfogadhatónak tartanak, ha lényegesen kedvezőbb áron telefonálhatnak

Üzleti modell kihívások

PSTN, mobil hang (Európa) előfizetés (hozzáférés) forgalom (perc) esetleg flat rate (hozzáférés + napszakban/irányban/összidőtartamban korlátos forgalom) hívó fél fizet (CPP) összekapcsolás: a hívó fél hálózata fizet (CPNP) → végződtetési díj kétoldalú piac jellemzők többnyire az alkalmazás szolgáltató és a hálózati szolgáltató azonos (kivétel a „virtuális” szolgáltató)

KábelTV előfizetési díj a szolgáltató által összeállított kínálatból kiválasztott műsorcsomagért esetleg egyedi csatorna díj (ol. HBO) esetleg VoD műsordíjfizetés a műsorszolgáltatók felé must carry egyes csatornákra, ezen felül szabadság a programcsomag összeállításában a hálózati és a műsorjel szolgáltató rendszerint azonos

Internet szolgáltatás rendszerint flat rate előfizetési díj a differenciált hozzáférésért (átviteli kapacitásért) és az azon bonyolítható korlátos vagy korlátlan forgalomért esetleg forgalmi díj a kereten felül a fogyasztó csak a hozzáférhető (rendszerint ingyenes, néha fizetős) tartalmak elérése érdekében, közvetett módon keresi az internet szolgáltatást ingyenes tartalom vagy a fogyasztó fizet a tartalomszolgáltatónak összekapcsolás: peering és vagy tranzit az internet szolgáltató gyakran nem azonos a hálózati szolgáltatóval (többféle hálózaton nyújtható) az alkalmazás vagy tartalomszolgáltató rendszerint nem azonos az internet szolgáltatóval és a hálózati szolgáltatóval

Tartalomszolgáltatás egyoldalú piac ingyenes tartalom prosumer, virtuális közösségek nem mindig egyoldalú: pl. sztárrá lett blogolók, nem biztos, hogy örökké ingyenes: pl. hozzászoktatás, majd fizetőssé tétel fizetős tartalom (pl. Economist, FT, WSJ, …) kétoldalú piac hagyományos „ingyenes” média modell – a hirdetőket és a médiafogyasztókat a műsorszolgáltató által működtetett csatorna, portál hozza össze

Újgenerációs hálózatok költségjellemzői Az új hálózatra a PSTN-re jellemzőnél még magasabb a fix költség/változó költség arány a forgalom költsége elhanyagolható mértékű a forgalom típusa könnyen azonosítható a forgalom értékének mérése nehézségekbe ütközik

Internet szolgáltatás (jövő) rendszerint flat rate előfizetési díj a sebesség szerint differenciált hozzáférésért és az azon bonyolítható korlátlan forgalomért részben ingyenes tartalom,de gyakran kétoldalú piac, ahol az ISP az intermedier szereplő ha nem a kétoldalú piaci üzleti modell érvényesül az ISP tartalomszolgáltató relációban, a fogyasztó gyakran fizet a tartalomszolgáltatónak (a fizetős tartalom mennyisége és fogyasztása nő) a tartalomszolgáltató általában nem azonos az internet, illetve a hálózati szolgáltatóval,

Az ISP közvetítő szerepe az internet szolgáltatás, mint kétoldalú piac, az internetszolgáltató, mint közvetítő: az elérhető előfizetői bázis értékes a tartalomszolgáltatónak (akkor is ha fizetős, akkor is ha kétoldalú üzleti modell szerint működik) a megfelelő minőségben és mennyiségben elérhető tartalomszolgáltatások értékesek az előfizető számára műszaki fogyasztási paraméterek elérhető választék

Az üzleti modellek drasztikus változása A konvergencia következményeként a régi szeparált és specializált hálózatokra épülő üzleti modellek összeomlanak a korábbi szolgáltatások ingyenes vagy olcsó helyettesítőinek elterjedése (VoIP, chat) a prosumer jelenség, önmegvalósításként előállított ingyen elérhetővé tett tartalom peer-to-peer alkalmazások elterjedése mérési lehetőségek szofisztikáltabbá válnak érték és mérték közti viszony ellenben porózusabbá válik forgalom helyett flat rate összekapcsolási díj helyett bill & keep?

Átalakuló üzleti modellek A hálózati és átviteli szolgáltatók (hálózat és ISP) bevételi modellje átalakul hozzáférés + forgalmi díj helyett kapacitásért flat rate CPNP helyett bill & keep? Gerinchálózatok versenye Hozzáférési hálózatok versenye fix telekom (VDSL, FTTx) mobil (3G, 4G, WiFi, WiMAX) kábelTV (HFC Docsis 3.0) Ha kétoldalú a piac akkor rendszerint nem optimális, ha csak az egyik oldal fizet Fizessenek a tartalomszolgáltatók is? – ez növelheti is a jólétet, de sérti a hálózat-semlegesség elvét piaci probléma lenne az árdiszkrimináció? – nem egyértelmű

Az ösztönzők kérdése: versenyellenes praktikák, innováció, beruházás

Piaci erőviszonyok A piaci erő visszaélésre csábít vagy legalábbis lehetőséget ad rá ki szerzi inkább az ügyfelet a másiknak? milyen a verseny az egyes piacokon? hálózat, ISP tartalom milyen az egymáshoz viszonyított alkuerő? hogy vannak leosztva a szabályozás alapján a tulajdonjogok? (pl. van-e, s ha igen milyen tartalmú hálózat-semlegességi előírás?) milyen versenyjogi standardok léteznek erőfölénnyel való visszaélés bizonyítására?

Ki fizeti a révészt? A fix költségeket és a fejlesztéseket milyen bevételekből lehet/kell megtéríteni? előfizetői kapacitás-hozzáférés + tartalom/alkalmazás szolgáltatói hozzáférés? A piaci erő visszaélésre csábít vagy legalábbis lehetőséget ad rá

Versenyellenes praktikák szolgáltatás megtagadása túlzó ár minőségi diszkrimináció vertikális integráció esetén árdiszkrimináció - árprés A jelenlegi ágazati szabályozás az EU-ban ezeket kezeli

Innováció Innováció – dinamikus hatékonyság Melyik hatékonyabb: innováció a széleken vagy innováció a hálózat belsejében? A széleken több az innovátor, erre analóg példa lehet : innováció az engedély nélkül/ingyenesen használható spektrumban: WiFi internet telefon instant message szolgáltatások peer-to-peer alkalmazások open source szoftver

Beruházás Ki finanszírozza meg a nagykapacitású hálózatokat? Miből térül meg a beruházás? a hálózatért a használóknak kell fizetniük mindkét oldalról? hálózati monopólium esetén a hálózat-semlegesség érvényesítése mellett nagy az esély arra, hogy nem lesz elég a hálózat kapacitása ha a hálózatért csak a felhasználó fizet, akkor a hálózat kapacitása a pozitív externália miatt csak akkor nem lesz szuboptimális, ha a kétoldalú piac optimális mérete úgy áll elő, hogy csak a felhasználók fizetnek – ennek kicsi az esélye hálózati verseny esetén nagyobb az ösztönzés egy-egy hálózat számára a pozitív diszkriminációra, azaz a hálózat-semlegesség megsértésére, de összességében túlzott kapacitás is létrejöhet

Ki mint veti ágyát… A hálózat-semlegesség kezelésének tétje a jövőbeli szolgáltatások: választéka minősége innovatív jellege ára? az ebből származó társadalmi jólét nagysága a nettó hasznok elosztása

Források Economides, Nicholas: „Net Neutrality”, Non-Discrimination and Digital Distribution of Content Through the Internet (2007) Kahn, Alfred E.: Network Neutrality Lessig, Lawrence: testimony on the „Future of Internet” (2008) Vogelsang, Ingo: The Economic Issues of Network Neutrality (2007) Convergence and Net Neutrality (2008)

Köszönöm a figyelmet.