1 GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A cselekvés igénye és (talán) lehetősége politikai konszenzus helyett Skultéty László ügyvezető igazgató GKI-EKI Egészségügykutató.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. Szervezeti hatékonyság javítása a megyei közszolgáltatásban. „Változtatni nehéz, a közigazgatást.
Advertisements

Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
A felzárkózás keretei Bauer Tamás. Konvergencia? Felzárkózás? •A konvergenciaprogram felzárkózási program •Leszakadás vagy felzárkózás? A helyes pályára.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
Egészségügyben kialakult gazdasági helyzet. Problémák • 1. Előző évhez képest - 44,6 milliárd ft • 2. Első félévben időarányost jóval meghaladó pénzkiáramlás.
ÉRDEKVÉDELEM Dr. Borsi Éva május. Dr. Papp Lajos Miatyánkja Mikor hittél abban, hogy téged megbecsülnek, Munkád elismerik, lakást is szereznek,
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
A hulladéktörvény hatása a pályázati forrásokból megvalósult hulladékgazdálkodási projektekre április Köztisztasági Egyesülés.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
A paraszolvencia egészségpolitikai jelentősége és a megszüntetésére tett kísérletek értékelése január 25.
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
A magyar gazdaság helyzete, fejlesztési prioritások Varju László államtitkár Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium.
Horváth Miklós Magyar Logisztikai Klaszter
Egészségpolitika.
Hogy állunk a konvergencia folyamatban? Hamecz István ügyvezető igazgató.
Az egészségügy reformja Dr. Rapi Katalin egészségpolitikai szakállamtitkár II. Konszenzus az Egészségügyért szeptember 7. - Göd.
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
B ÉRES G YÖRGY Gazdasági főigazgató Az egészségügy háttérszolgáltatásának és egyéb népgazdasági ágazatoknak a kapcsolata március 31.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
A kórházi kontrolling Készítették: Csillag Adrienn Junó Ilona Anett
A minimálbér költségvetési hatásai HALPERN LÁSZLÓ, KOREN MIKLÓS, KŐRÖSI GÁBOR és VINCZE JÁNOS MTA Közgazdaságtudományi Intézet.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
GKI Zrt., A válság: veszély és esély Balatonfüred, október 8. EGVE Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Legyen jobb a gyerekeknek! Gyerekszegénység – egészségügy XVI. Magyarországi Egészségügyi Napok Balatonfüred, október 7-9.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Egészség-gazdaságtan felértékelődése gazdasági válság idején
Államtalanítás vagy álomtalanítás Az állam szerepének és az adórendszer újragondolása Magyarországon Jaksity György.
A GYEMSZI közbeszerzési feladatai 1.GYEMSZI saját közbeszerzései 2.GYEMSZI irányítása alatt lévő intézmények közbeszerzéseinek ellenőrzése, felügyelete.
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
Válságkezelés eredményei, lehetőségek a válság után december 3. Dr. Oszkó Péter pénzügyminiszter.
A nyugdíjrendszer stabilitását megteremtő rövidtávú intézkedések Dr. Herczog László miniszter október 14. Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
A gazdasági válság mint lehetőség Winkler Gyula Európai Parlamenti képviselő RMDSZ, ENP Nagyvárad, szeptember 24.
Európa sereghajtói között Magyarországon 2007 óta 0,5%-kal csökkent a GDP-hez viszonyított díjbevétel Az európai átlag harmada, Hollandia és Nagy-Britannia.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
A háziorvosi privatizáció hatásai, háziorvosok a privatizációban 1/22 Skultéty László A GKI-EKI Egészségügykutató Intézet felmérései tükrében május.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Az államháztartási hiány csökkentésének hatásai Hamecz István igazgató A Közgazdasági és Monetáris Politikai szakterület vezetője.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
21 a 100-ból: egészségügy Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft. Hova jutunk 100 lépéssel? GKI Rt. Ützleti konferencia Június 24.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A HÁZIORVOSLÁSRÓL DIÓHÉJBAN dr. Selmeczi Kamill FAKOOSZ.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar Kórházszövetség XXVII.
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
Kamara – a gazdaság hangja a szakképzésben Berettyó – Körös TISZK Nyitórendezvény Mészárosné Szabó Anna szakképzési osztályvezető BMKIK.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
CÉL – ADAT - ELLÁTÁS Törvénynek hosszútávon megfelelő költség- hatékony rendszer működtetése Szakember szükséglet optimalizálása Szempont: 16 – 08 óra.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Az euró bevezetésének lehetőségei Magyarországon Tabák Péter Gazdaságpolitikai főosztály Pénzügyminisztérium Budapest, május 23.
Humánerőforrás menedzsment lehetőségei a szakdolgozó hiány mérséklésre
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
A FEJÉR MEGYEI SZENT GYÖRGY EGYETEMI OKTATÓ KÓRHÁZ A szakmailag megalapozott, következetes munka eredménye 2013 november.
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
Pénzügyi Bizottság javaslatai: Terv. egy.* /Ft/
Előadás másolata:

1 GKI-EKI Egészségügykutató Intézet A cselekvés igénye és (talán) lehetősége politikai konszenzus helyett Skultéty László ügyvezető igazgató GKI-EKI Egészségügykutató Int. Világgazdaság konferencia október 29.

2 Tematika 1.A cselekvés igénye 2.A cselekvés szükségessége 3.Tennivalók 4.A cselekvés lehetősége

3 1) A cselekvés igénye •Beteg meggyógyítsák - ma várakozik, ami az eredmény rovására megy elfogadható körülmények között – egyre rosszabb körülmények ne kelljen fizetni – a paraszolvencia nem tűnt el •Aki fizet kevesebbet kelljen fizetni – minimális a csökkentés cserébe ua.-t várja, mint a beteg – lásd fent •Személyzet eleget keressen – már 13. havi sincs, alapbér sem nő kiszámíthatóan – 50% emelés, bérstop, 13. havi vége elfogadható körülmények között – sok értelmetlenség közepette •Fenntartó szavazatot hozzon vagy ne vigyen – lerohadás, borotvaél ne kerüljön pénzbe – hiányok az intézmények költségvetésében •Kormány szavazatot hozzon, vagy ne vigyen – vizitdíj népszavazás lehető legkevesebbe kerüljön – egyre harcosabb ágazati lobbi

4 Mindenki változást akar, de a célok divergensek, sőt némelyek között trade-off van!

5 2) A cselekvés szükségessége •Kiüresedő kórházak : A forráscsökkenés és a teljesítményérdektelenség következtében a változó költségeket visszafogva korlátozzák a betegellátást, csökken a teljesítmény. •Kiüresedő ellátások A változó költségek csökkentése a gyógyszer és egyéb ráfordítás visszafogásában is testet ölt, ami az ellátás színvonalát rontja. Előbb korlátozzák a gyógyszerkeretet, mint teszik hatékonyabbá a beszerzést! •Romló HR megtartó képesség 13. havi eltörlésével és bérstoppal csökkent a nominális kereset, a évi járulék és adóváltozással sem nő a reálkereset. Egyre nagyobb az orvos és szakdolgozói hiány a jelenlegi struktúrában. •Egyre kevesebben tartják fenn a rendszert a forrásoldalon A válság miatt csökkenő foglalkoztatás következtében egyre kevesebben fizetnek járulékot. A korábbi 80/20 arány is megbillenhet. •Egyre kevesebb pénzből Az E-Alapra terhelték a GYED-et (inkoherens), a járulékcsökkentés és a válság miatt csökken a bevétel. Ad hoc költségvetési forrásátadás. •Változatlan biztosítási csomag és struktúra Felborult az egyensúly a források és a feladatok között

6 A belső tartalékok zsugorodása következtében egyre nagyobb a szakmai és a politikai kockázat.

7 3) Tennivalók  A biztosítási csomag és a források egyensúlyának helyreállítása  Az ellátórendszer hatékony struktúrájának kialakítása  A HR krízis kezelése

8 3.1 Az egyensúly helyreállítása Rövid távonKözéptávonHosszú távon  Finanszírozás konszolidálása  ‘Százalékos, de minimum x’ típusú járulék  Nem munkához kapcsolódó adók bevonása  GYED kivétele az E-Alapból  Valódi primer prevenció  Költséghatékonysági szempont és elemzések a legnagyobb költséget okozó terápiákról  Fejkvóta típusú forrás- allokáció ellátási régiókra  Hatékony ellátásszerve- ző szerep rendszerbe illesztése  Betegségcsoportonként támogatási mértékek meghatározása  co-payment bevezetése  co-payment biztosítás Bevételek növelése, kiadások csökkentése, a forrásfelhasználás ésszerűsítése.

9 3.2 A hatékony struktúra kialakítása Rövid távonKözéptávonHosszú távon  Extrém kis kórházak bezárása  Kórházintegrációk (ösztönzése)  További kórházak bezárás  Rehabilitációs ágazatok szűkítése, kulcsterületek fejlesztése  Háziorvosképzés fejlesztése  Az ellátórendszer különböző szintjeinek kompetenciái újragondolása  Háziorvosok kompetenciájá- nak bővítése (nem teljeskörűen)  Háziorvosok érdekeltté tétele a definitív ellátásban (nem teljeskörűen) Szélesebb alapellátás, szűkebb kórházi ellátás, hatékony együttműködések.  Központi közbeszerzés elektronikus árlejtéssel

A HR krízis mérséklése Rövid távonKözéptávonHosszú távon  Szakdolgozó-képzés bővítése  Paraszolvencia elleni kemény fellépés  Szakdolgozói kompetencia szint jelentős emelése  Orvosok ‘röghözkötése’ pozitív és negatív ösztönzőkkel  Közalkalmazotti státusz megszüntetése  Orvosválasztás ‘piacosításának’ végiggondolása Szabadabb munkaerőgazdálkodás, nagyobb vonzerő, az emberi erőforrás jobb kihasználása.  Az összes intézkedéssel elért megtakarítás az ágazatban marad  A megtakarítás jelentős része bérfejlesztést finanszíroz

11 4) A cselekvés lehetősége •Szakmai konszenzus A fő kérdésekben nincsenek messze az álláspontok. •Politikai konszenzus Magyarországon szinte már felsorolni sem érdemes. •Politikai erő Lehetőség egy 2/3-os parlamenti többségre és a kormánnyal azonos ‘színű’ önkormányzatiságra. •Politikai szándék Az előző kormányok kudarcaiból okulni kell, de a tanulság nem a ‘nemcselekvés’ időleges biztonsága.

12 Köszönöm a figyelmet! GKI-EKI Egészségügykutató Intézet