A rendszerváltozás és az egészségbiztosítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
Advertisements

Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Kísérleti terápia – fájdalomcsillapítás nélkül? Jávor András dr.
GKV - kötelező egészségbiztosítás (előre meghatározott szolgáltatások előre meghatározott önrésszel) A kötelező egészségbiztosítás alapelve: minden biztosítottnak.
Fenntartható és megfelelő nyugdíjrendszer
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Kornai János: VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Egészségbiztosítási reform konferencia január
Munkajog és társadalombiztosítás II.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
A magyar egészségbiztosítási rendszer
Az egészségügy átalakítása közgazdász szemmel A tervezett reformok hatásai Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató Intézet Kft.
A magyar egészségügy reformja június Dr. Kincses Gyula ESKI Főigazgató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 VERSENY és SZOLIDARITÁS a gyógyításban Bokros Lajos közgazdaságtan és közpolitika professzora vezérigazgató Közép-Európai Egyetem Budapest.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Dr. Hermann Csaba, Töreki Andrea, Dr. Dávid Gyula
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.
Egészségpolitika.
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
Az egészségbiztosítás másfél évtizede:
Az egészségügy ma és a távlatok
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
A nem OEP finanszírozott bevételek szervezési rendje és megfelelősége a törvényi előírásoknak Béres György gazdasági igazgató Vezérigazgató Találkozót.
Milyen egészségbiztosítási rendszerünk lehet év múlva? Prof. Dr. Orosz Éva Egyetemi tanár, ELTE Egészség-gazdaságtani Kutatóközpont vezetője, az.
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
Javaslat az ágazati információ-politika átalakítására Dr. Kincses Gyula mb. főigazgató MEDINFO.
Mit gyógyít az információ? – Digitális esélyegyenlőség és egészség Surján György – Kincses Gyula ESKI eVITA Platform.
Mi a liberalizmus? "manchesteri" változat Alaptípus ("classic") "adóztató és költekező" (tax and spend) Liberalizmust inkább termékcsalád, semmint konkrét.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Nyugdíjkérdések közgazdász szemmel
. 1/12 Az egészségügy átalakításának új szakaszáról Budapest, Január 22. Dr. Kökény Mihály.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
1 A rendelkezésre álló mindenkori források hatékonyabb, szükségletalapú elosztási rendszere SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK JÖVŐKÉPE június 21. Czibere.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
Placebó vagy védőoltás? Tartós megoldást jelentenek-e a reformlépések, vagy csak hiszünk bennük? november 14. Skultéty László GKI-EKI Egészségügykutató.
1 Az egészségügy tematizálása a médiában Marketing, public relations és reklám az egészségügyben VII. Országos Konferencia Budapest - Hotel Platánus, 2004.
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
www.reformazdravotnictva.sk Az Szlovák egészségügyi reform első lépései Peter Pažitný.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
Menni vagy maradni – mit tanácsol a modern közgazdaságtan? Varga Attila PTE KTK KRTI Teret adó miliő? Pécs, november 25.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
1 Egészség, biztosítás... Hidvégi Áron közvélemény- és piackutatási igazgató.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Az Erős Magyarország egészségügyi programja Megújulás és megőrzés az egészségügyi szektorban.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Önkormányzati Egészségügyi Napok
Migráció, bérek és a humán erőforrás helyzete az egészségügyben. DR
Szakmapolitikai fórum
KORMÁNYZATI CÉLOK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Nyugdíjreformok Magyarországon: kihívások és válaszok
Előadás másolata:

A rendszerváltozás és az egészségbiztosítás dr. Jávor András

Nem változhatnak az etikai alapelvek A fiatalok fizetnek az öregekért Az egészségesek fizetnek a betegekért A gazdagok fizetnek a szegényekért Az egyedülállók vagy kevés gyerekkel rendelkezők fizetnek a nagycsaládosokért Mert a betegség okozta költségek nem terhelhetnek erején felül senkit sem! S Z O L I D A R I T Á S ! ! ! I G A Z S Á G O S S Á G ! ! ! M É L T Á N Y O S S Á G ! ! !

A RENDSZERVÁLTOZÁS Miért alakult ki a társadalombiztosításon alapuló egészségbiztosítás? Relatív független forrásteremtési mechanizmus A lakosságban tudatosuljon, hogy az egészségügy nem ingyenes – járulékfizetés! A kereszténydemokrata alapelvek érvényesüljenek!

Alternatívák Marad az állami finanszírozás Teljes konszenzus volt a felszámolására MDF programja: több-biztosítós rendszer legyen, mint Németországban vagy Ausztriában Non-profit biztosítás! Elvetve: nincs elég szakember, tapasztalat, fogyó gazdaságban finanszírozási zavarok, ne az ábrándok irányítsák az egészségpolitikát!

Kronológia 1989 – tv a forráscseréről – forráskivonás az egészségügyből! 1991 OGY határozat az egészségbiztosítás bevezetéséről 1992 bevezetés – Parlamenti felügyelőbizottság 1993 TB önkormányzatok megválasztása, megszűnik az egységes társadalombiztosítás, létrejön az OEP

Kezdeti zavarok Csökkenő gazdaság – csapnivaló járulékfizetési fegyelem A TB állam az államban, noha kormányirányítás alatt áll! Nincs szakértelem, nincs kornak megfelelő informatika sem! A TB önkormányzati választás inkább előrehozott politikai választás A TB önkormányzatok minden kormány alatt politikai kontroll nélküli szerepre törnek – parlamenti vizsgálóbizottság!

Vagyonjuttatás Máig ható vágyálom – része az 1991-es OGY határozatnak Mi lenne a célja: forráshiány kipótlása (időnként!) Költségei: Vagyonkezelés reorganizáció

Korrrekció és korrekciós kísérletek 1998 - TB önkormányzatok feloszlatása Előbb a MEH, majd a PM, végül az Eü.Min. felügyelete alá kerül az OEP 1998 – Fidesz választási programban ismét szerepel a több-biztosítós rendszer bevezetése Előkészítő bizottság alakul Politikai döntés – marad a rendszer

Legújabb történelem Alacsony színvonalú vezetői és szakmai teljesítmény az OEP-ben – „de azért mi mondjuk meg…” Ugyanez a minisztériumi apparátusban is! Deficites OEP kassza – eleve így tervezték évekig Év elején így kisebb hiány mutatható be „úgy is pótolnunk kell!” Szétvert finanszírozási rendszer SZDSZ-es program a több-biztosítós rendszer bevezetésére – koalíciós megállapodás

Az egészségügyi reform Magyarországon – 1990-1994 Az állam és az önkormányzatok szerepének törvényi tisztázása az egészségügy működtetésében A kórházak új vezetési rendszere Betegbiztosítás társadalombiztosítási alapon Törvény az Országos Egészségbiztosítási Pénztárról Háziorvosi rendszer új finanszírozással --- fejkvóta! Teljesítményfinanszírozás a járó- és a fekvőbeteg szakellátásban Német pontrendszer Homogén Betegség Csoportok (DRGs) Ápolási nap alapú finanszírozás a krónikus betegellátásban Induló privatizáció (gyógyszertárak, háziorvosok)

Az egészségügyi reform Magyarországon – 1994 - 2004 1994 - 1998 Egészségügyi törvény Néhány technikai módosítás a finanszírozási rendszerben Adminisztratív ágyszámcsökkentés a kórházi szektorban törvény útján 1998 - 2002 Az egészségbiztosítás átalakítása: megszűnő önkormányzatiság – állami felügyelet Rezidens rendszer a pályakezdő orvosok számára állami forrásokból Irányított betegellátási kísérlet (a lakosság 5%-a körében) Népegészségügyi Program a prevenció erősítéséért

Mi a probléma lényege? Egészségdeficit! Az egészségügy forráshiányos! Potyautasok jelenléte! A járulékfizetés nem transzparens! A finanszírozási rendszer erősen diszfunkciós! A paraszolvencia etikátlan és szakmapolitikailag kezelhetetlen! A fejlesztéspolitika ad-hoc jellegű, az amortizáció kezelése megoldatlan! Összeomló intézményrendszer – dezintegrált ellátás – rossz hatékonyság! A gyógyszerköltségek kezelhetetlenek! Egyre jobban feszítő humánerőforrás gondok! Veszélyben az orvosi tudás megszerzése és karbantartása! Megrokkant a prevenció bázisintézménye az ÁNTSZ! Az egészségügy közigazgatása, szakigazgatása alacsony színvonalú! A korszerű információ- és kommunikációtechnológia csak elvétve van jelen az ágazatban! Informatikai fejlesztési koncepció egy évtizede nincs!

Elöregedő társadalom – fenntartható finanszírozás?

Közli: Varga A.: Népmozgalmi folyamatok

A jövő? Közli: Varga A.: Népmozgalmi folyamatok

A munkaképes lakosság aránya az össznépesség százalékában

Egy főre jutó átlagos éves egészségügyi kiadás: összes kassza (2003) Forrás: Kiss József

Kórházi igénybevétel időskorban Demográfiai trend következtében

Következtetések Az idősödő népesség egyre több betegséget mutat fel (kieső aktív prevenciós politika hiányában még hatványozottabban). 2. Az elszegényedés, a gazdasági problémák a legfontosabb betegséget okozó faktorok 1+2 = növekvő morbiditással kell számolni Magyarországon! 3. Az orvostudomány innovatív eredményei folyamatosan, évről-évre több forrást igényelnek.

A kötelező egészségbiztosítás járulékai 2050-ig Kezelhető így a jövő? Pillantás a jövőbe - Németország A kötelező egészségbiztosítás járulékai 2050-ig A jövedelem százalékában Prognose Cassel (mittleres Szenario) Prognose Hof Prognose Breyer/Ulrich 31,1 30 28 (TÁRKI) 26 23,2 23,1 22 18 14 2005 10 15 20 25 30 35 40 45 2050 Forrás: Leienbach: Die PKV im deutschen Gesundheitssystem

Következtetések 4. Ezért alapjaiban felül kell vizsgálni az egészségügy forrásteremtési mechanizmusát! Kizárólag munkajövedelmek járulékából nem finanszírozható már rövid, ill. középtávon sem az egészségügy, hisz a járulék, mint munkateher nem emelhető, mert rontja a gazdasági verseny-képességünket. Vizitdíj és társai nem pótolják az elmaradt járulékbevételekből hiányzó forrásokat, hisz a lakosság terhelhetősége véges (rossz gazdasági helyzetben az előtakarékosság irreális, ill. elég csak a nyugdíjra irányozva bevezetni)

Következtetések 5. Fokozatosan szélesíteni kell az adóalapú forrásteremtési lehetőségeket kizárólagos jelleggel? részbeni, megosztott jelleggel USA minta – MEDICARE 65 év felettiek számára? Fogyasztási adóterhelés Jövedéki adóterhelés Illetve ezek kombinációi ALAPJAIBAN KÉRDŐJELEZI MEG A JELENLEGI REFORM-IDEOLÓGIÁT, A BIZTOSÍTÁSI RENDSZER KRITIKÁTLAN FAVORIZÁLÁSÁT!

Következtetések 6. A biztosítási rendszer maradjon Egységes járulékmérték Bérből-fizetésből, kamatból, tőkejövedelmekre és bérletből származó jövedelmekre is kiterjesztve vagy Egységes egészségügyi hozzájárulás szociálpolitikai csomaggal együtt (hozzátartozók, gyerekek, stb.)

Felelős egészségpolitikát! A biztosítási rendszer a járulékfizetésen alapul A mai biztosítottak felelőssége a következő generációk iránt A demográfiai változások megváltoztatják a társadalom korösszetételét Nem adósodhatunk el gyerekeink, unokáink kontójára! Az adóalapú megoldások szétterítik a terhelést, erősítik a szolidaritást és a felelősséget! Szolidaritás és öngondoskodás A potyautasok is fizetik Minden generáció a saját ellátását finanszírozza Tárgyalási alap: Koncepcióváltás az egészségügy forrásteremtésében! 1 2 Járulékcsökkentés = gazdaságélénkítés Megbeszélés tárgya: Járulékmérték/fix járulékteher? Nem finanszírozott ellátások (3) Balesetek Több ember fizet adót, mint járulékot! PARADIGMAVÁLTÁS

Mire nem ad választ a versengő magánbiztosítói modell Népegészségügyi helyzet javítása Forrásbevonás helyett forráskivonás Amortizáció finanszírozása Duális finanszírozás kezelhetetlen Orvosok, egészségügyi dolgozók bére, jövőképe Egészségügyi szolgálatok finanszírozási rendszerének anomáliái

A lakosság egészségi állapota Az aktív prevenciós politika hiánya csak növeli a jövőbeni forrásigényt! A születéskor várható átlagos élettartam önmagában a gazdasági fejlődés hatására növekszik! Gazdasági versenyhátrányba kerül az ország az egészségdeficit miatt! Tudás-intenzív gazdaság igényli az egészséges, minőségi életévekben alkotó munkaerőt!

Legyen az egészségügyi reformnak, az egészségpolitikának is minőségbiztosítása! Helyes-e a stratégia? Szükséglet analízis, stratégiai célok, követelmények, alternatívák kritikai elemzése Eredmény és haszon-analízis Bizonytalanságok számbavétele, várható társadalmi-gazdasági eredmények és a költségek, eredményesség/ hatékonyság/ fenntarthatóság, menedzsment stratégia Mibe kerül ez, ha a politikai váltógazdálkodás áldozatává válik? Ki viseli a veszteséget ekkor?

Fenntartható eü.-i reform – mit mutatnak az európai tapasztalatok Minden szereplőt be kell vonni az előkészítésbe – konszenzus szükséges! Ki kell dolgozni és garantálni kell a leginkább elesettek, rászorultak védelmét! Flexibilitás, tolerancia és türelem – időfaktor!!! Transzparencia! Legyen bennünk kurázsi állandóan új megoldások felkutatására, ne ragaszkodjunk sikertelen ötleteinkhez!

Fazit: „Reformálni, nem szétverni!“ A demográfiai változások az orvostudomány fejlődésével együtt a legnagyobb egészségpolitikai kihívást testesítik ma meg ! Forrásbevonás nélkül nincs sikeres egészségpolitika ! Az emberek terhelhetősége véges és ez még sokáig így is marad ! A biztosítási rendszer tervezett átalakítása nem ad választ a főbb problémákra és az adminisztratív költségek emelkedése okán további feszültségek forrása ! A jövedelemtulajdonosok terhelhetősége több tényező függvénye – elszegényedés, gazdasági növekedés, öngondoskodás mértéke Fokozott mértékben építeni kell az adóalapú megoldásokra, ugyanakkor fenntartva a biztosítási rendszer meghatározó komponenseit (társadalombiztosítás, egészségpénztárak, kiegészítő magánbiztosítások)

AKKOR MOST MERRE IS MEGYÜNK ELŐRE?

Isten, aki meghallgat, nem vállalja át tőlünk felelősségünket, hanem a felelősség vállalására tanított meg bennünket! (Joseph Ratzinger: Isten és világ, Szent István Társulat, Budapest, 2004.)

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!