könyvbeszerzés a DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtárban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
SZTE Klebelsberg Könyvtár
Advertisements

A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Moldován István OSZK.
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR I.
E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
SZTE KLEBELSBERG KÖNYVTÁR Különgyűjtemények Zenei és Audio-vizuális Dokumentumok Gyűjteménye Nagy Anita SZTE Klebelsberg Könyvtár november 20.
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az iskolai könyvtár állománya
Alap és járulékos szolgáltatások A dokumentumok és szolgáltatások rendelkezésre bocsátásának formái és eszközei.
KÖNYVTÁRAK SZÁMÁRA NYÚJTOTT KÖZPONTI SZOLGÁLTATÁSOK
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
INFORMATIKA KÖNYVTÁRHASZNÁLATI TÉMAKÖR II.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek Tematikus információforrások
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Országos Széchényi Könyvtár
Hagyományos és nem hagyományos dokumentumok a könyvtárban
Könyvtárhasználat.
Műszaki tudományok az interneten
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
Etika Könyvtárosi etika Könyvtárosi etikai kódex
SZOLGÁLTATÁSOK A különféle könyvtár típusok
„A finnugor örökség digitalizálása és automatizált feltárása” szeptember 14. Hungarológia és a Magyar Elektronikus Könyvtár Moldován István Országos.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Könyvtár egy kicsit másképp - a Magyar Elektronikus Könyvtárról és legújabb fejlesztéseiről Szombathely, Góczán Andrea OSZK, MEK osztály.
Ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmeteket a legújabb, a pedagógiai munkátok során is felhasználható Internetes oldalakra és szolgáltatásokra! Ezúton.
A könyvtárosi tevékenység bináris kódjai
Könyvtári informatika II.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
és segíteni az embereket, akik hozzá akarnak férni ezekhez.
A könyvtárak rendje Hozzáférhetőség szempontjából a könyvtárakban megkülönböztethetünk zárt raktárat és szabadpolcos tárolást. A zárt raktárhoz csak a.
A TÖRVÉNYEKBEN ELŐÍRT SZOLGÁLTATÁSOK
A GYŰJTŐKÖR JELLEMZŐI SZOROS KAPCSOLATBAN ÁLL A KÖNYVTÁR FUNKCIÓJÁVAL TÖRTÉNETI HAGYOMÁNYA VAN FOLYTONOS, DE EGYBEN VÁLTOZÓ IS 4. 4.
AZ ÁLLOMÁNY GYARAPÍTÁSÁNAK MÓDJAI KVACS + S. 1. KÖTELESPÉLDÁNY SZOLGÁLTATÁS a) a) A DOKUMENTUMOK MELY KÖRÉRE TERJED KI? b) b) HÁNY MEGJELENT PÉLDÁNYTÓL.
KÖNYVTÁRISMERET.
Készítette: Zombory Andrea Kommunikáció az egyetemen
Szakirodalomkeresési lehetőségek Sporttudomány és határterületei.
Könyvtárak.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
A Magyar Elektronikus Könyvtár, színházi és múzeumi együttműködései Adatbázis-építés, digitalizálás könyvtári és múzeumi környezetben Konferencia Országos.
A MEK2.0 magyar digitális könyvtári alkalmazása - eleMEK Moldován István OSZK MEK osztály ”Networkshop” Pécs, április
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
Az Óbudai Egyetem Könyvtárának bemutatója lib.uni-obuda.hu szeptember.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2014 Ruttkay Szilvia
Online katalógusok Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013 Ruttkay Szilvia
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Könyvtár: Nagyobb mennyiségű könyvnek rendszerezett (közhasználatra szánt) gyűjteménye. Szerepe: beszerezni, őrizni, hozzáférhetővé tenni a tudást és az.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
Könyvtártípusok és funkcióik NEMZETI KÖNYVTÁR szakkönyvtár közkönyvtár felsőoktatási könyvtár egyházi könyvtár Iskolai könyvtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Országos Széchényi Könyvtár
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
Bartók Györgyi Mire jó az ODR lelőhely adatbázis?
Használd jól a könyvtári katalógust!
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
A digitálisan született tartalmak megőrzése
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
A Semmelweis Egyetem online forrásairól, azok használatáról
Előadás másolata:

könyvbeszerzés a DEENK Kenézy Élettudományi Könyvtárban Pappné Czappán Marianna 2013.10.15.

Magyar könyvtárosság etikai kódexe Az etikai kódexet előkészítő bizottság által elfogadott tervezet (2005. ápr.5.) „A könyvtáros felelősséggel tartozik az emberiség, a nemzet, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségek, helyi közösségek kulturális örökségének megőrzéséért. Gyűjteményépítő munkáját a használók igényeire és az emberiség értékeire alapozza, de a közvélekedéssel és saját nézeteivel ellentétes műveket is beszerez. Elítéli a cenzúrát, s maga sem cenzúráz. Feltáró munkájával a könyvtár teljes gyűjteményét hozzáférhetővé teszi.” Magyar könyvtárosság etikai kódexe, Az etikai kódexet előkészítő bizottság által elfogadott tervezet (2005. ápr.5.)

Magyar könyvtárosság etikai kódexe Az etikai kódexet előkészítő bizottság által elfogadott tervezet (2005. ápr.5.) Gyűjtőköri szabályzatnak megfelelő gyarapítás és apasztás Könyvtáron kívüli és belüli önkényes cenzúra elutasítása Könyvüldözés elleni fellépés „Egyoldalúság és értékítéletek nélkül kezeli és szolgáltatja a közvélekedéssel, közizléssel és a saját véleményével szemben álló nézeteket tartalmazó műveket…” „A művészileg silány vagy áltudományos munkáknak a szabályzat előírásainak megfelelő mértékben ad helyet.” A gondjaira bízott gyűjteményt jól ismeri Saját állományában nem lévő művekről is tájékoztat Nem befolyásolhatják a gyarapításban saját nézetei, izlése, érdeklődése

gyűjtőköri szabályzat:gyűjtési szempontok Ferenczy Endréné Gyűjteményszervezés http://mek.oszk.hu/01700/01743/ tematikus (subject) tipológiai kronológiai példányszám meghatározó nyelvi földrajzi archiválási (gyűjteményi kategóriák szerint) használati (helybeni ún. prézens, vagy kölcsönözhető)

gyűjtőköri szabályzat: gyűjtési szempontok Ferenczy Endréné Gyűjteményszervezés http://mek.oszk.hu/01700/01743/: 4. példányszám meghatározó szempontok

A DE és a DEENK Szervezeti és Működési Szabályzata (SzMSz) gyűjteményépítési szabályzat DEENK (Alapul szolgáló jogszabályok, egyezmények) Országos jogszabályok:1997. évi CXL. tv. 5.§ (nyilvános könyvtári) és a 63.§ (egyetemi könyvtári feladatok) A DE és a DEENK Szervezeti és Működési Szabályzata (SzMSz) Két- , és többoldalú egyezmények

gyűjteményépítési szabályzat DEENK 1.11. Nyilvános- és egyetemi könyvtár DE-en oktatott és művelt diszciplínák, valamint határterületeik irodalmának beszerzése itteni oktató, kutató, gyógyászati és művészeti tevékenységek tükrében, azok támogatására Hallgatói tananyagok, tudományos szakkönyvek és más kutatást segítő dokumentumok beszerzése szükséges mennyiségben és választékban Magas szintű tudományos ismeretterjesztő és szépirodalom, külsős olvasók számára is

gyűjteményépítési szabályzat DEENK 1.12. Nemzeti gyűjtőkörű könyvtár Országos jogszabály:1997. évi CXL. Tv. 63.§ 2. bekezdés (magyarországi könyvtári dokumentumok köteles példányai, nemzeti gyűjtemény építés) Hazai (ODR) és nemzetközi könyvtárközi kölcsönzés biztosítása

gyűjteményépítési szabályzat DEENK 1.13. Az észak-tiszántúli régió általános gyűjtőkörű tudományos könyvtára Referensz gyűjtemény: könyvtári gyűjtőkörbe tartozó diszciplínák, határterületeik, komplex kutatások által érintett egyéb tudományterületek Reginális vonatkozású könyvtári dokumentumok (Tiszántúlt Református Egyházkerület Nagykönyvtárával közösen)

gyűjteményépítési szabályzat DEENK DEENK gyűjteményének szerkezete Törzsállomány Elektronikus könyvtár (helyi + országos) Kézikönyvtárak Különgyűjtemények Szakkönyvtárak

Gyarapítási lehetőségek DEENK Vásárlás (ODR, hallg. keret) Köteles példány szolgáltatás(országos, helyi) Csere Ajándék (személyektől, intézményektől, pl. Kner Nyomda, [Alföldi nyomda], egyetemi intézetek stb.) Márai-program Könyvtárosok személyes kapcsolatai, rendezvényeken való részvételük

Books in Print adatbázis Az egyetlen olyan teljes bibliográfiai rekordokat tartalmazó gyűjtemény, amely az Egyesült Államok területén nyomtatásban megjelent, illetve nyomtatás alatt álló, megjelenésre váró és a nagyközönség számára beszerezhető könyveket tartalmazza. Több mint 3 millió bibliográfiai rekord (könyv, hangkazetta és videokazetta stb.) felnőtteknek szóló irodalmak ifjúsági művek tudományos-, iskolai irodalmak, populáris ponyvairodalmak reprint kiadások 1985-től napjainkig teljes szövegű könyvismertetések

Books in Print adatbázis

Books in Print Keresési lehetőségek Egyszerű: · CÍM · TÉMA · SZERZŐ . KIADÓ . SOROZATI CÍM Összetett: · ISBN szám . egyes mezők kulcsszavai . mezők konbinációja . típus, ország, nyelv stb. Böngészés

Cím: Social behaviour : genes, ecology and evolution / ed Cím: Social behaviour : genes, ecology and evolution / ed. by Tamás Székely, Allen J. Moore, Jan Komdeur ISBN 978-0-521- 70962-0 (2010) USD $59.00 kb. 13.098.- Ft 2 találat (2010, 2013 kiad.) 2013-as kiad megjelenőben

témakeresés (animal behavior) 7030 találat találat szűkítés szempontjai

MNB (Magyar Nemzeti Bibliográfia) A Magyar Nemzeti Bibliográfiát (vagy Kurrens Magyar Nemzeti Bibliográfiát) 1961-2001-ig nyomtatott formában adták ki, 2002-től mindenki számára szabadon hozzáférhető, ingyenes elektronikus folyóirat. Minden olyan hungarikumnak tekinthető dokumentum (könyv, folyóirat, térkép, kotta, hang, elektronikus stb.) bibliográfiai tételeit tartalmazza, amelyet Magyarországon adtak ki az Országos Széchényi Könyvtárnak (OSZK) szolgáltattak be köteles példányként, esetleg más forrásból (szerzői ajándékként, vásárlás- vagy csereként) kerültek állományba.

MNB (Magyar Nemzeti Bibliográfia) A könyves bibliográfia MNB WWW - Könyvek évente 24 szám tematikus szakrendben (ETO) név-, cím és tárgymutató Előnyök: Hungarikumnak számító dokumentumok legátfogóbb adatbázisa Könyvterjesztők (könyvesboltok, online könyváruházak) által forgalmazásba nem kerülő műveket is tartalmazza Megjelenési adatok pontosítására használható a dokumentumok esetében Hátrányok (kereshetőség korlátai): Egyszerre nem kereshetünk az adatbázis mindegyik kiadványában Nem kombinálható több szempont szerint a keresés Megoldás: OSZK nektár katalógus http://nektar1.oszk.hu/librivision_hun.html ODR-MOKKA katalógus http://www.odrportal.hu/web/guest;jsessionid=158AB5B0A62826192F3B056784E844 34

MNB (Magyar Nemzeti Bibliográfia) 09   A természet. Környezetvédelem 1419 /2013. Kovács Zsolt (1963-)    A vadon vándora : úti jegyzetek két világrészről / Kovács Zsolt. - [Pusztazámor] : DNM, cop. 2012. - 207 p. : ill., színes ; 27 cm Bibliogr.: p. 205-206. ISBN 978-963-9783-32-4 kötött : 6760,- Ft Afrika - Ausztrália - természeti környezet - fauna - útleírás 502(6)(0:82-992) *** 502(94)(0:82-992) *** 591.9(6)(0:82-992) *** 591.9(94)(0:82-992) [AN 3447398] MARC   13   Földtudományok       geológia, hidrológia, meteorológia, fizikai földrajz, paleontológia 1422 /2013. Kordos László (1950-)    A magyar Arvicolinae típusok katalógusa = Catalogue of the Hungarian Arvicolinae types / Kordos László, Pazonyi Piroska. - Szeged : SZTE TTIK Földrajzi és Földtani Tanszékcsop., 2012. - 105 p. : ill., részben színes ; 34 cm. - (GeoLitera, ISSN 2060- 7067) Váltakozva magyar, angol és német nyelven. - Bibliogr.: p. 97- 98. ISBN 978-963-306-173-2 kötött Magyarország - pocok - paleontológia 569.323.43(439) [AN 3448009] MARC

MNB (Magyar Nemzeti Bibliográfia) Névmutató: Kordos László (1950-) →    1422 Körmöczi László (1956-) (szerk.) →    1420 Kormos Judit →    1739 Korzenszky Richárd (1941- ) →    1497 Kósa Emese →    1717 Kosztolányi Dezső (1885-1936) (ford.) →    1677 Kovács Barbara (ford.) →    1616 Kovács Flóra (1982-) (szerk.) →    1660 Kovács Géza (fotó) →    1561 Kovács József, Z. (1953-) →    1581 Kovács Kristóf (ford.) →    1685 Kovács Ottilia (ford.) →    1697 Kovács Tímea, N. (ford.) →    1668, 1669 Kovács Zsigmond (1976-) →    1620 Kovács Zsolt (1963-) →    1419 Tárgymutató: A advent →    1519 aforizma →    1741 Afrika →    1419 album →    1421, 1515, 1520, 1543, 1556, 1605, 1606, 1620 alkoholizmus →    1722 államelmélet →    1522 Állami Délszláv Tanítási Nyelvű Általános Iskola (Pomáz) →    1598 állami terror →    1630 állat →    1426 állatkert →    1429

könyvBeszerzés online Kiadók honlapjai Antikvárium.hu Prospero Akadémiai Kiadó Pannon Könyvkiadó Alexandra Online áruház Semmelweis Könyvkiadó BookSation Typotex Bookline Új könyvek áruháza ELTE Eötvös Kiadó Interacta Könyvkiadó JATE Press Kello

Online rendelés, Kosár, Árajánlatkérés, Hírlevelek, telefon stb.

könyvek, könyvrészletek hallgatók saját tankönyv beszerzési lehetőségei A későbbi gyarapításnál egyre jelentősebb szempont lehet ennek figyelembe vétele (pl. olcsóbb ár, célszerűség, a hallgatók könnyebben megveszik), így beszerzés helyett tájékoztatás nyújtás! TANDEM : TANanyagok a Debreceni EgyeteMen https://tandem.lib.unideb.hu/ INTERKÖNYV.HU http://www.interkonyv.hu/index.php?page=konyvek TANKÖNYVTÁR www.tankönyvtár.hu stb.