IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Tájékoztatás a szakmai programok megvalósításáról június 26. BARTÓK TAMÁSNÉ.
A képzett szakemberekért A HEFOP és programok szinergikus eredményei Budapest május 20.
IT mentor Digitális írástudás. Magyarországon ember digitális „analfabéta ”. Forrás: NSZS 2005 Lakossági felmérés (Ariosz Kft.)
E-learning alapú távoktatásos képzés
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
Közigazgatási reform és távmunka
2006. szeptember 20. Vámospércs "Új szolgáltatások a könyvtárban az Internetre építve" Moldován István OSZK MEK osztály
ECDL – Az elmúlt 15 év Várallyai László.
Az Internet Fiesta a könyvtárakban 2002 dr. Bakonyi Péter Országos Könyvtári Kuratórium elnöke.
2007. június 19.Pozsony Varga Zoltán június 19.Pozsony Varga Zoltán CÉLOK •Internet használat növelése, magyar nyelvű kultúra elterjesztése, esélyegyenlőség,
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
A FELNŐTTKÉPZÉS SAROKKÖVEI:
V. ETR Konferencia április Dr Majó Zoltán, egyetemi adjunktus
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
Estefánné Varga Magdolna projektmenedzser, dékán Kutatás-fejlesztés az EKF-en a kompetencia alapú tanárképzés támogatására A HEFOP projekt VII. Nevelésügyi.
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az e-learning gyökerei, az e-tanulás fejleményei
Kiadványaink Országos Felsőoktatási Információs Központ.
Az információs ipar teljesítménye Európai Unió, Magyarország, Amerikai Egyesült Államok.
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
IT mentor Digitális írástudás.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
Szociálpolitikai keretek
A HEFOP projekt Foglalkoztatási és Szociális Hivatal által koordinált fejlesztéseinek eredményei Felnőttképzési adatbázis fejlesztése.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
ILIAS keretrendszer használata az LSI Informatikai Oktatóközpontban
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
A program megvalósulását az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatja. Az Európai Bizottság által támogatott „Sastipen – Egészség” program tapasztalatai,
LKG és a KIT, LKG és a KIT Bánhegyesi Zoltán.
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
Az EDUCOOP-projekt szakmai programja
Digitális kompetencia-fejlesztés TÁMOP /3
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁSI MODELL A TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉSÉRT HEFOP P /2.0.
„A” munkacsomag bemutatása Képzésfejlesztési javaslatok, finanszírozási alternatívák
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Duális képzés a Miskolci Egyetemen Dr. Gácsi Zoltán egyetemi tanár.
TÁMOP E-13/1/ KONV A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Az Európai Unió Információs-társadalom politikája
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Infó-Kommunikáció a békés(i) jövőért. EFOP
A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz tartozó szakképzések jelenlegi helyzete Bazsáné Dr. Szabó Marianne osztályvezető Kutatási, Oktatási és.
Előadás másolata:

IT-mentor és a képzés gyakorlati kérdései Csókay Ákos tanácsadó Budapest, 2006. december 7.

Régi-új egyenlőtlenségi problémák XIX.-XX. század: népiskolákkal az analfabetizmus ellen XX. század: a népesség több, mint 90 százaléka írástudó XXI. század: új kihívás, új egyenlőtlenségi dimenziók kialakulása A magyar népesség háromnegyede még soha nem használta az internetet. Noha minden iskolában ott van a világháló, a felnövekvő generáció 20%-a mégis digitálisan írástudatlan. a digitális analfabétizmus A válasz: közösségi hozzáférés és IT-mentor

Versenyképességi tényezők

Digitális szakadék Forrás: WIP-2005

Az IT-mentor tevékenysége Személyes problémák, igények Meggyőző, személyes példák Az elsajátítást segítő eszközök, szolgáltatások Megoldást jelentő eszközök szolgáltatások Személyes segítséget nyújt az embereknek élethelyzetük, életesélyeik javításában a modern IKT eszközök és hálózati szolgáltatások felhasználásával

Eredmények 2005: akkreditáció, OKJ A Felnőttképzési Akkreditációs Tanács 2005. december 15-én jóváhagyta az IT-mentor szakma akkreditációs képzési tananyagát. Ez alapján IT-mentor képzés indult 2006-ban. Az NFT (HEFOP 3. 2. 1) keretében a Nemzeti Szakképzési Intézet szakmai irányításával elkészült az új Országos Képzési Jegyzék, melynek részévé vált az IT-mentor szakma is.

Eredmények 2006: tájékoztatás, képzés A road-show keretében összesen 7 helyszínen több mint 350 érintett érdeklődő tájékoztatása az IT-mentor program lehetőségeiről (Békéscsaba, Kaposvár, Nyíregyháza, Miskolc, Szombathely, Veszprém, Budapest). A helyi tapasztalatok alapján világossá vált, hogy szükséges egy rövid távú, ráépülő képzés kialakítása azon szereplők számára, akik korábban már hasonló területen dolgoztak és diplomával rendelkeznek (könyvtárosok, teleházasok, e-Magyarország pontok üzemeltetői). A road-show kiértékelését követően a GKM meghirdette az: Információs Társadalmi Tanácsadó képzés elindítását

ITT- képzés 2006. IV. negyedévében sor kerülhetett a kurzus lebonyolítására. A képzés megvalósítása 11 helyszínen (egyetemek, főiskolák, és megyei könyvtárintézmények részvételével) A tréning résztvevői számára alapvető követelmény a felsőfokú képzettség A képzés során Információs Társadalmi Tanácsadó képesítést kapnak a résztvevők. A képzésen résztvevők száma 200 fő. A kurzus 4 hétig tart, 4 modulban, 5 óra hagyományos (tantermi) és 5 óra távoktatás keretében.

Modulok I. Bevezetés az információs társadalomba, digitális megosztottság, esélyegyenlőség az Európai Unióban és Magyarországon, közösségi informatika: Az Európai Unió és Magyarország Információs Társadalma Mi az információs társadalom? Digitális megosztottság A digitális megosztottság típusai, kialakulásának okai A digitális esélyegyenlőség helyzete Magyarországon és az Európai Unióban Tervek, programok az EU-ban a digitális esélyegyenlőtlenség kezelésére Közösségi informatika, társadalmi tőke Hiányzó láncszem: közösségi informatika

Modulok II. Információs írástudás, információbróker, tudásmenedzsment, motiváció, tartalomkínálat: Az információs írástudás Az információs írástudás modellje, fogalmai, készségei Az Internet, mint információforrás a magyar társadalomban Az Internet segít a pénzmegtakarításban E-kereskedelem, online vásárlás Az Internet, mint a kapcsolattartás legkényelmesebb eszköze Közösségi oldalak, társkeresés Elektronikus levelezés

Modulok III. Szociális és állami alapú szolgáltatások, tartalmak: Ügyfélkapu és adóbevallás Az állam az interneten Az Ügyfélkapu Adó- és járulékbevallás Egészségügyi és szociális ellátás Távoktatás, nyelvtanulás Álláskeresés E-felvételi, adatbázisok Oktatási adatbázisok, lehetőségek

Modulok IV. Az Internet, lehetőségek, megoldások, szolgáltatások és az elektronikus banki ügyintézés: Az Internetezés feltételei Az Internet nyújtotta alapvető lehetőségek Információ keresés Kiegészítő szoftverek A számítógép biztonsága Az elektronikus bankolás Szolgáltatások bemutatása

Eredmények és további tervek Az idei képzésből kimaradt hallgatók nagyon várják a program folytatását – a 200 jelenleg képzésben részt vevő hallgató mellett óriási az érdeklődés, jelenleg is kapjuk a regisztrációkat, eddig kb 100 érdeklődőt kellett elutasítanunk. 2007 során az idei képzés eredményeire alapozva kb 1000 fő képzésére kerülhet sor. PPP együttműködés keretében az üzleti szféra számos szereplője csatlakozott a program céljaihoz (T-Online, OTP), 2007 során pedig még több szereplő kíván csatlakozni a programhoz. Ebben az évben beadásra kerül a képzés akkreditációja iránti kérelem.

Köszönöm a figyelmet! Csókay Ákos csokay.akos@gkm.hu