Küzdelem a PRDC ellen a HAGE hajdúszoboszlói telepén

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Aviguard készítménnyel szerzett tapasztalatok az Egyesült Királyságban Dr. Cserép Tibor MSD Animal Health.
Advertisements

Mike Mohr DVM, MBA Triangle Global Consulting LLC
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Klein Dávid.
Öko-ni és Trifender mikrobiológiai készítmények gyakorlati alkalmazása a Sclerotinia elleni védekezésben Dr. Bohár Gyula BIOVÉD 2005 Kft.
1 Hatékony PRRS kontrol Tapasztalatok Spanyolországból Marta Jiménez Senior Specialist Swine BU MSD Animal Health, Spain.
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
Az e-közigazgatás fejlesztésének legújabb eredményei a hatósági eljárások területén Előadó: Dr. Kis Gergely főosztályvezető E- Közigazgatási Főosztály.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
Sertés szabadtartás - Intenzív fajta, intenzív termelés szabadban
2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.
Békés Megyei Államigazgatási Kollégium június A közérdekű munka büntetés végrehajtásának tapasztalatai Békés megyében Békés Megyei Kormányhivatal.
Közérdekű munka büntetés Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal december 12.
A felnőttképzési tevékenység, és annak az alakulása egy Kulturális és Szabadidő Központban Konzulens tanár:Készítette: Simándi SzilviaPalla Melinda TanársegédIII.andragógia.
Nyugdíj.
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
Matl Gábor osztályvezető Diákhitel Központ Zrt. Budapest, július 10.
Gyulai Tamás elnöki tanácsadó elnöki tanácsadó Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Vakcinák alkalmazásának új módja: Intradermális applikáció
Néhány gondolat az almasavbontásról
Technical University of Budapest
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
Dr. Tóth Szabolcs Somogy Megyei MGSZH ÉLbÁ Igazgatóság
Antiparazitikumok jelene és jövője a kisállatpraxisban MSDay Budapest, április 10. Dr. Ózsvári László.
PRDC múlt, jelen, s jövendő
Veszettség elleni védekezés tapasztalatai Magyarországon
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
Egyedi karácsonyi csomagok December. 1. csomag HKSzCSPSzoV Bumeráng Összesen.
Igsz név hobbi EMBER. kód N TART igsz név cím GAZDI 1 KUTYA név fajta.
Számítógépes vírusok a számítógépes vírusok programok
A földhasználat és a területi versenyképesség főbb közgazdasági összefüggései Előadó: Kollár Kitti doktorjelölt, tanszéki mérnök Komárno november.
Ciklus és trend a magyar gazdaságban,
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
A transzferár ellenőrzés adóhatósági tapasztalatai
A regionális tudomány társadalmasítása Kedvezményezett: MTA Regionális Kutatások Központja.
A szakképzés tapasztalatai a Büttner Kft-nél Dr. Büttner Tamás Ügyvezető igazgató SzaSzeT Konferencia Marcali
A LAKOSSÁG UTAZÁSI SZOKÁSAI (LUSZ)
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
Animal diseases, zoonosis, hygene and food safety. Sertés Akadémia SZIE-ÁOTK, A PRDC és én egy hosszú küzdelem rövid története Dr. Makkai István.
A vágóhídi tüdővizsgálatok jelentősége és a S.P.E.S.
„Story of PRDC” Pankota-Kórógy Kft.
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
ResPig módszer alkalmazása. A cég bemutatása -Teljes vertikumban m ű köd ő árutermel ő telep -Telepi rekonstrukció: ig -Fajta: TOPIGS, átkeresztezés.
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány FAT intézményi akkreditációs lajstromszám: AL Budapest, Rómer Flóris u Telefon: (1) ;
Impact of Metro construction on the long term sustainability of a Metropolitan city: The case of Thessaloniki Szigetvári Andrea2014. április 7.
MIKROELEKTRONIKA, VIEEA306
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
FIDESZ – MAGYAR POLGÁRI SZÖVETSÉG ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐCSOPORT EGÉSZSÉGÜGYI KABINET.
Parlagfű vagy társadalom – melyik fog győzni ? Nékám Kristóf dr Magyar Allergia Szövetség 2012 Nemzeti-Nemzetközi Parlagfű Nap.
Palotabozsoki ZRT Brojler Integrációja 2009.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
20).7-es szint Rákóczi 2. sz. barlang előtt
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
SERTÉSTENYÉSZTÉS A SZABADBAN
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Dr. Matyovszky Balázs magánállatorvos
BVD mentesítés a Bóly Zrt szarvasmarha-állományában
Az államilag támogatott lakáshitel-rendszer ( )
BRD előfordulása a Dobřív-i borjútelepen MVDr. Rudolf Šnep.
Tapasztalatok a Zuprevo és Bovilis Bovipast RSP készítmények alkalmazásáról a szarvasmarha tartásban MVDr. Lubomír Horák.
Beszámoló ELFT Békés Megyei Csoport 2007–2011. Beszámoló 2007–2011 Taglétszám Jelenleg 14 tag  Létszám lassan csökken  Nőni fog a nyugdíjasok száma.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszéke MIKROELEKTRONIKA, VIEEA /2012 I. félév Követelmények.
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
A SERTÉSTELEPEK MUNKAHELY-SZERVEZÉSE
Szarvasmarha telep munkaszervezése
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

Küzdelem a PRDC ellen a HAGE hajdúszoboszlói telepén MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

A telep bemutatása HAGE Zrt. Nádudvar, hajdúszoboszlói telepe 1983-ban épült 1998-korszerűsített, újra telepített 3000 db koca Topigs fajta Süldő vásárlás külső telepről Sperma vásárlás központi kantelepről 2003-tól PRRS pozitív 2000-től dolgozok a telepen MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

A telep főbb légzőszervi kórokozói Mycoplasma PRRS PCV-2 Str. Suis APP MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

A mycoplasma múlt, jelen, jövő A jelenlétével csak boncoláskor találkoztam Vágóhídi visszajelzések Vakcinázás 2003-tól, egyszer, választáskor A vakcina adag megfelezése 2007-től Vakcina váltás 2011-től, de a módszer maradt A vágóhídi pontozás szerint kézben van a kórokozó MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

A PRRS egy rémtörténet Bejelentkezés a tenyésztésen 2003-ban G:\PRRSkezdet.doc Úttörők voltunk a vakcinázásban Légzőszervi tünetek a battérián és a hizlaldában Élővírusos vakcina a hizlaldában 2004-2005-ben Élővírusos vakcina a süldőknek és a kocáknak jelenleg is A süldőknek érkezéskor és 3 héttel később, a kocáknak választás előtt 10 nappal MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

A PCV-2 ma már csak csendesen dolgozik A telepre 2000 tavaszán, a circo nagy tombolásakor érkeztem. Kétségbe esve kerestük az ellenszert 3 év után tűnt fel, hogy nem csak a „circo-classic” létezik, van önálló légzőszervi forma is A PRRS-sel páratlan párost alkotnak Nem vakcinázunk ellene MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

A Str. Suis a régi-új ellenség Ezt minden, Intézetbe beküldött mintából kitudták mutatni, de nagy kártételt nem okozott Légzőszervi tünetek a tüdő- és szívelváltozások miatt Védekezés: szájon át adott, medikált táp ( 400 ppm amoxycillin a prestarterben) Kezelés: egyedi oltások (a vasinjekcióhoz kevert AB), gyógyszeres ivóvíz (amoxycillin, cefalosporin, pot. sulfonamid, doxiciklin Ma a battéria, legtöbb fejfájást okozó problémája MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

Hogyan is néz ki az APP? 2005-ig rendszeresen vakcináztunk Ha kellett oltottunk és gyógyszereztünk, vakcinázási programot módosítottunk A siker esetleges volt Tapasztalati tény: mióta PRRS ellen vakcinázunk nincs járványszerű APP elhullás Azért még mindig félünk tőle. Ha kell, működik az egyedi kezelés, vagy szinte bármelyik antibiotikum állomány szinten zuprevo előadás.pptx A vágóhídi monitoring ébren tart MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

Futottak még Torzító orrgyulladás: 2002-ig vakcináztunk ellene, ma nem találkozni vele Sertés influenza: nem tapasztaltam a jelenlétét, bár a seroprofil vizsgálatok visszaigazolták A rossz szellőzés, teremfűtés, higiénia Orsóférgesség okozta tüdőszövet károsítás MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

Néhány termelést jellemző adat 2011-ből Hizlalda Napi tt. gyarapodás: 741 g Tak. fajlag: 3,01 kg Kiesés: 4,07 % Értékesített hízó: 25,78 db/koca/év Battéria Napi tt. gyarapodás: 498 g Tak. fajlag: 1,73 kg Kiesés: 1,27 % Gyógyszerköltség: 19,1 Ft/ kg hízó ebből kb. 5,1 Ft/ kg a PRDC ellen MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

Mi segíti az állatorvos gyógyító munkáját ? Az állatorvos rendszeres jelenléte Munka az íróasztalnál Érdekelt dolgozó Jó management Napi szintű boncolások Intézeti vizsgálatok – saját - gyógyszer forgalmazók Vágóhídi monitoring Analizáló számítógépes programok (ResPig)G:\számolt gyógyszerköltség.xls MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.

Köszönöm a figyelmet ! MSD Sertés Akadémia 3. kurzus, 2012 06.01.