Energia és (levegő)környezet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélkerék-erdők a világban és hazánkban
Advertisements

A történelmi idő.
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
A megújuló energiák térhódítása Európában
1/10 Energia – történelem - társadalom Közkeletű tévhitek, pótcselekvések.
Energia – történelem - társadalom
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet) Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és.
Megújuló energiaforrások Napenergia hasznosítása
© Gács Iván (BME)1/10 Energia – történelem - társadalom Energia - teljesítmény.
Energetikai folyamatok és berendezések
Energiatakarékos otthon
Dr. Barótfi István tanszékvezető, egyetemi tanár
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Energetikai gazdaságtan
XXXI. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencia Tűzifa hiány? Dobogókő November 08. Jung László EGERERDŐ Zrt. vezérigazgató-helyettes.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Fosszilis vs. megújuló Gazdaságossági szempontok
A Föld energiagazdasága
Dr. Gács Iván, BME Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék 1 Környezetvédelem Üvegházhatás.
A megújuló energiák és a vidékfejlesztés
A villamos kapacitás fejlesztése hazánkban
Dr. Gerse Károly MVM Zrt. vezérigazgató-helyettes április 18. Európai energiapolitika - magyar lehetőségek a villamosenergia-iparban Kihívások Lehetőségek.
© Gács Iván (BME) 1/15 Energia és környezet Kéndioxid és kéntrioxid kibocsátás, csökkentésének lehetőségei.
Energia – történelem - társadalom
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Légszennyezőanyag kibocsátás
Európa népessége (egyéb elemek). A., Népsűrűség I. Meghatározó tényezők 1. természeti környezet a., domborzat b., éghajlat 2. gazdasági tényezők II.
© Gács Iván (BME) 1 Pernye keletkezése, tulajdonságai, természetes leválasztódás.
Energia gazdálkodás Készítette:Kajtár Mónika
Megújuló energiaforrások Felkészítő tanár: Venyige Judit
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Az energiaellátás és fogyasztás tudományos alapok és feladatok Meskó Attila A magyar energiapolitika és környezetpolitika új kihívásai április 10.
1 Megújuló villamosenergia arányát tekintve: Új befektetések a fenntartható energiarendszerekbe Technológiánként: Értékben: Régiónként: Forrás:
Megújuló energiaforrások
1 © kurtán sándor 2011 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban munkavállalói szervezetek.
© 2007 GKIeNET Kft. A környezettudatosság és informatika Lőrincz Vilmos.
Az energiapiac liberalizálásának aktuális kérdései, a teljes liberalizálás folyamatának tükrében dr. Szörényi Gábor főosztályvezető Magyar Energia Hivatal.
Vízerőmű BME - GTK Energetika előadás prezentáció
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
Pernye Energia és környezet keletkezése, tulajdonságai,
A magyar gazdaság várható helyzete
Jut is, marad is? Készítette: Vígh Hedvig
Megújuló energiaforrások – Lehetőségek és problémák
A népesség számának változása Európában
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Privatizáció és liberalizáció az energiaiparban, veszteségek és lehetőségek a bányaiparban Holló Vilmos vagyongazdálkodási igazgató Balatongyörök, 2006.
Energia és (levegő)környezet
Energetikai gazdaságtan
Energetikai gazdaságtan
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Az elektromos autó, mint múlt és a jövő
Paksi atomerőmű. A paksi atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve. Épült: Alapkiépítés: 1760 MWe.
Energiatermelés és környezet
Az alternatív energia felhasználása
MEGÚJULÓ ENERGIA A MAGYAR ENERGIAPOLITIKÁBAN előadó: Ámon Ada Energy Summit – Gerbeaud Ház Budapest, november 25.
Hungary-Romania Corss-border Co- operation Programme „The analysis of the opportunities of the use of geothermal energy in Szabolcs- Szatmár-Bereg.
Energiatervezés Trendek és folyamatok. Energiafelhasználási trendek.
1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
1 Megújuló energiák, energiatakarékos megoldások 2010 május 13. Az ábrákat dr. Stróbl Alajos (MAVIR Rt.) bocsátotta rendelkezésemre.
1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiatermelésre Dr. Gács Iván egyéni vállalkozó.
Energetikai gazdaságtan
A hazai erőműpark és a villamosenergia-ellátás helyzetéről
FAZEKAS ANDRÁS ISTVÁN PhD c. egyetemi docens
Környezetvédelem (Energia és levegőkörnyezet)
Energetikai gazdaságtan
Energia – történelem - társadalom
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Energia és (levegő)környezet En&Kö Energia és (levegő)környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Energiaforrások az ókortól En&Kö Energiaforrások az ókortól Az energiahordozó szerkezet alakulása az utolsó kb. 4000 évben Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Energiaforrások a XIX-XX. sz.-ban Az energiahordozó szerkezet alakulása 1800-1980 Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Világ alapenergia felhasználása szocialista gazdaságok összeomlása 2. olajárrobbanás 1. olajárrobbanás II. Vh. 1. Gazdasági válság I. Vh. Energia és környezet 2010.09.07. © Gács Iván (BME)

Nem kereskedelmi energiaforrások Kitermelő és felhasználó azonos, nem kerül kereskedelmi forgalomba. Nem mért, nehezen becsülhető. Pl.: gyűjtögetett fa, mezőgazdasági, állati hulladék szélmalmok, vízimalmok vitorlás hajó napenergia szárításra, vízmelegítésre Fa energia a TPES-ben (2001) : világ 4% Afrika 22% Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Energia felhasználás Az összes energiahordozó felhasználás 19. sz. végéig ~11 ZJ* 1901-1950 (50 év) 2,4 ZJ 48 EJ/év 1951-1970 (20 év) 2,6 ZJ 130 EJ/év 1971-1990 (20 év) 6,0 ZJ 300 EJ/év 1991-2000 (10 év) 3,7 ZJ 370 EJ/év összesen 25,7 ZJ 1901: 25 EJ/év 2000: 400EJ/év 16-szoros növekedés!! *ZJ = 1021 J = 1000 EJ (zetta joule) Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Energiahordozó felhasználás és szerkezete Forrás: OECD Energy Statistics, IEA, 1994 Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Világ energiafelhasználása és alapenergia szerkezete skála: Mtoe/év millió tonna olajegyenérték 1 Mtoe = 41,868 PJ 400 EJ Vízenergia leértékelése ! Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Világ energiafelhasználása régiónként skála: Mtoe/év Magyarország 2010: 1,09 EJ (25,2 Mtoe) 0,25% Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Visszatekintés: 1973 előtt és után Az energiaigény növekedési üteme 1973 előtt és után Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Gazdasági visszaesés hatása 16 hónap OECD országok, korrigálatlan Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Energetika A primerenergia és a villamosenergia felhasználás növekedési üteme, 1960-1986 Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Erőművi felhasználás aránya Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Az erőművekben felhasznált energiahordozók részaránya Erőművi felhasználás Az erőművekben felhasznált energiahordozók részaránya 1970 1980 1990 2000 Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Magyarország (2006): 39 000 GWh (0,2%) Energia és környezet © Gács Iván (BME)

Villamosenergia, 2010 világ Energia és környezet © Gács Iván (BME)