1 A MAGYAR NŐK MUNKAERŐPIACI RÉSZVÉTELE ÉS ANNAK TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA Monostori Judit Népességtudományi Kutatóintézet 2012. március 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Átlépés a felsőoktatásba – a tipikus és a rendhagyó hallgatói utak jellemzői Bander Katalin A felsőoktatási struktúrába kódolt egyenlőtlenségek.
Csuhaj Andrea Programvezető
„Bérek, adók és transzferek” szakmai konferencia
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
A nyugdíjazással kapcsolatos változások Budapest, PSZE HR Szakmai nap Előadó: Dr. Papp Ildikó humán erőforrás szolgáltató központvezető.
Az első házasság felbomlása
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
Frissdiplomások a munkaerőpiacon - a jövedelmet befolyásoló tényezők
1. A családpolitika társadalmi hatásai
Az atipikus foglalkoztatás Németországban Dr. Hartmut Seifert Mérlegen az atipikus foglalkoztatás Friedrich Ebert Alapítvány Budapest,
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Női oktatók a felsőoktatásban - a Debreceni Egyetemen végzett vizsgálat eredményei Tornyi Zsuzsa Zsófia DE GyFK, CHERD
Civil szervezetek a munka világában
FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? FOLYTATÁS, VAGY ÚJRAKEZDÉS? VARGA MIHÁLY Miniszterelnökséget vezető államtitkár.
A tételek eljuttatása az iskolákba
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
A Pécsi Tudományegyetem eredményei a Diplomás Pályakövetési Rendszer első évében DPR Szakmai fórum Pécsi Tudományegyetem április 12. Veroszta Zsuzsanna.
A népesség családi állapota. Az élet folyamán szerzett tulajdonság Az élet folyamán szerzett tulajdonság Családi helyzet megközelítése: Családi helyzet.
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.
A GYERMEKVÁLLALÁS HATÁSA A CSALÁDI JÖVEDELEMRE MAGYARORSZÁGON Reizer Balázs Béla és Seres Gyula Szociális munka, szociálpolitika szekció április.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
szakmérnök hallgatók számára
Az élettársi kapcsolatban élők házasságkötése - az értékek és beállítódások szerepe a párkapcsolatok (ki)alakulásában Spéder Zsolt Kapitány Balázs KSH.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Változások a család és a munka szerepében és megítélésében Pongrácz Tiborné „Nők a családban, a munkahelyen és azon túl – Közép-európai együttműködés a.
MTA Regionális Kutatások Központja Főiskolai hallgatók az Alföld kisvárosaiban Petrás Ede MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet Kecskemét Nemzetközi trendek,
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
Esélyegyenlőség a foglalkoztatásban a TÁMOP projekt képzési tapasztalatai alapján Szabó Zsóka Nők a Holnapért Alapítvány Várpalota 2011,
Kutatási eredmények és fehér foltok a migránsok munkaerő-piaci beilleszkedésének kutatásában Kováts András MTAKI.
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
Modell program a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására Dunaújvárosban TÁMOP / Kedvezményezett:
Nyugdíjrendszer átalakítása?
Trendváltás a termékenység és a női foglalkoztatás kapcsolatában Dr. Pulay Gyulának, az ÁSZ Kutató Intézete főigazgatójának előadása „Tudomány a gyarapodó.
ROMA GYEREKEK AZ ISKOLÁBAN, ROMA FELNŐTTEK A MUNKAERŐPIACON
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
A felsőoktatási expanzió befolyása a regionális munkaerőpiacra Sándor Mária 2013.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Csongrád megye munkaerőpiaci helyzetéről. Megnevezés Csongrád megyeMagyarország 2010.II. név2016.II. névváltozás2010.II. név2016.II. névváltozás ezer.
Demográfiai problémáink megoldási lehetőségei
„Első lépés” a Zemplénben TÁMOP C-09/
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

1 A MAGYAR NŐK MUNKAERŐPIACI RÉSZVÉTELE ÉS ANNAK TÁRSADALMI MEGHATÁROZOTTSÁGA Monostori Judit Népességtudományi Kutatóintézet március 28

A női foglalkoztatás fő mutatói 2011-ben a éves nők foglalkoztatási rátája: 50.6% 2 -Az uniós átlag 2010-ben: 58.2% -A magyarnál csak a görög, az olasz, a máltai nők foglalkoztatási rátája volt alacsonyabb ben a férfiak foglalkoztatási rátája: 61.2% -A nők foglalkoztatási rátája a rendszerváltás óta nem változott jelentősen, a 2000-es években minden évben 50-51% volt

Az alacsony foglalkoztatás közvetlen okai A fiatal és az idősebb korosztályok rendkívül alacsony foglalkoztatási szintje 3

Az alacsony foglalkoztatás közvetlen okai 4 foglalkoztatottak NŐK -2011

A foglalkoztatás mutatóinak változása 5 foglalkoztatottak NŐK

Életpálya szakaszok – a tanulás évei 6 foglalkoztatottak 1990-ben a 15 évesnél idősebb nappali tagozaton tanuló nők száma 265 ezer volt, 2011-ben 415 ezer (férfiaknál ugyanilyen mértékű növekedés) Iskolai expanzió A felsőoktatásban töltött idő meghosszabodása (a 2010/2011-es tanévben felsőoktatásban tanuló 241 ezer nappali tagozatos hallgatónak (FF+NO együtt) valamivel több, mint 1/3-a 23 éves vagy idősebb volt) Az alacsony iskolai végzettségűek hátránya fokozódik – pályakezdőként kis eséllyel tudnak belépni a munka világába

Életpálya szakaszok – átmenet a munka világába 7 foglalkoztatottak A munka világába való átmenet nem zökkenőmentes (KSH, 2009) éves nem tanuló népesség (FF-NO) 16%- ának még sohasem volt legalább három hónapig tartó munkája Alapfokú végzettségűek 45, a középfokú végzettségűek 11, a diplomások 6%-ának (2010): Az alapfokú végzettségűek 79, a középfokúak 37, a diplomások 29%-a a tanulmányai befejezése utáni 3 hónapon belül nem tudott elhelyezkedni (FF-NO) Ezek ¾ -a aktív munkakereső

Életpálya szakaszok – gyermekgondozás 8 foglalkoztatottak A kisgyermekes anyák munkaerőpiaci részvételét befolyásoló tényezők hosszú és relatíve jól fizetett anyasági ellátás kevés és jelentős területi különbségeket mutató bölcsődei ellátórendszer rugalmatlan, a gyermekgondozás és a munkaerőpiaci részvétel összeegyeztethetőségét nem támogató munkaerőpiac gyermekneveléssel kapcsolatos attitűdök

Életpálya szakaszok – gyermekgondozás 9 foglalkoztatottak A legkisebb gyermek életkora Az anya munkaerőpiaci státusza Foglalkoz- tatott Anyasági ellátást kap Munka- nélküli Egyéb, nem foglalkoztat ott Összesen 0-2 éves10,485,21,23,2100,0 3-5 éves57,619,011,811,6100,0 Az anyák megoszlása munkaerőpiaci státuszuk és legkisebb gyermekük életkora szerint, 2011

Életpálya szakaszok – gyermekgondozás 10 foglalkoztatottak Az anya iskolai végzettsége A legkisebb gyermek életkora 0-2 éves3-5 éves Foglal- koz- tatott Anya- sági ellá- tást kap Mun- ka- nélküli Egyéb, nem foglal- kozta- tott Foglal- koz- tatott Anya- sági ellá- tást kap Mun- ka- nélküli Egyéb, nem foglal- kozta- tott Legfeljebb 8 általános 1,887,31,69,319,138,420,222,3 Szakiskola, szakmunkásképző 10,087,21,61,248,821,613,616,0 Érettségi7,988,01,62,566,112,710,810,4 Diploma19,479,20,41,083,110,15,11,7 Az anyák megoszlása munkaerőpiaci státuszuk és legkisebb gyermekük életkora szerint, iskolai végzettség szerint 2011

Életpálya szakaszok – gyermekgondozás 11 foglalkoztatottak „Ön szerint általánosságban a kisgyermek hány éves korában fogadható el, hogy az anya munkát vállaljon?” (2009-es kutatás, év közöttiek) A gyermekrészmunkátotthon végzett munkát 1 éves korában2 %14%36% 2 éves korában20%49%40% 3 éves korában56%30% 3 éves kora után20%3%

Életpálya szakaszok – gyermekgondozás 12 foglalkoztatottak NŐK

Életpálya szakaszok – nyugdíjba vonulás 13 foglalkoztatottak A nyugdíjba vonulás időzítését meghatározó tényezők: jogszabályok munkaerőpiac egyéni erőforrások: pl. egészségi állapot családi körülmények nyugdíjbavonulással kapcsolatos attitűdök jogszabályi változások: A korai nyugdíjazás lehetőségeinek szűkűlése A rokkantsági nyugdíjrendszer szigorítása Az időskori nyugdíj korhatárárnak emelése munkaerőpiac: Alacsony foglalkoztatás Az idősebbek diszkriminálása (nehezen mérhető) – védett kor stb.

Életpálya szakaszok – nyugdíjba vonulás 14 foglalkoztatottak A nyugdíjba vonulás időzítését meghatározó tényezők: egyéni erőforrások: A magyar népesség általánosan rossz egészségi állapota – életkorral erősen romló Hátrány a munkaerőpiac által értékelt készségekben családi körülmények: Gyermekek és szülők támogatása (a nőket jobban érinti) nyugdíjba vonulással kapcsolatos attitűdök: Környezeti nyomás Az érintettek nagy többsége (a 2000-es években ~ ¾-e a reá vonatkozó korhatár előtt szeretett volna nyugdíjba menni) Férfiaknál és nőknél eltérő motivációk

Életpálya szakaszok – az idősebb generációk foglalkoztatási mutatói 15 foglalkoztatottak NŐK

Életpálya szakaszok – az idősebb generációk foglalkoztatási mutatói 16 foglalkoztatottak Jelentősen csökkent azoknak az aránya, akik a nyugdíjkorhatár elérése után is dolgoznak Az egyéni aspirációk hiánya és erőteljes társadalmi elutasítás (nemzetközi felvételek eredményei: erős generációs szembeállítás képe Mo-on)