US Airways Légitársaság 1549 járata, Airbus A320

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A VIRTUÁLIS VEZETŐ Vezetés a digitális korban Bőgel György szeptember 5.
Advertisements

Légikatasztrófák Átlagosan minden 4,6 másodpercben száll fel egy 737-es. A repülőgéptípusból körülbelül 1250 darab van a levegőben egy adott pillanatban.
Készítette: Ferov Réka November 9.

A.A. Stádium Kft. Péczely György
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Helios: augusztus 14-én Athén mellett lezuhant, és 115 utasával valamint hatfőnyi személyzetével együtt elpusztult a ciprusi Helios légitársaság.
TÁJÉKOZTATÓ A ÉV REPÜLÉSBIZTONSÁGI MUTATÓIRÓL KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest, Dusa János balesetvizsgáló.
REPÜLÉSBIZTONSÁG ÉV ÉRTÉKELÉSE Siklóernyős és ejtőernyős szakágak KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest, Janovics Ferenc balesetvizsgáló.
Légi fuvarozáshoz kapcsolódó okmányok
LÉGITÁRSASÁGI ÜZEMIRÁNYÍTÁS RENDSZEREI
1 10 ÉVES A KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI SZAKMAI VIZSGÁLAT Budapest, október 10. Háy György Balesetvizsgáló LÉGIKÖZLEKEDÉS.
KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Siófok, október 25. Storczer László balesetvizsgáló KÖZFORGALMI REPÜLÉS (NAGYGÉPEK) REPÜLÉSBIZTONSÁGI HELYZETE 2006-BAN.
A Mobil Orvosi Segélyhely (MOS)
NAGYGÉPES ESEMÉNYEK I-IX. hó KBSZ SZAKMAI NAPOK – REPÜLÉS Budapest, október 27. Háy György balesetvizsgáló.
Mini felderítő repülőgép készítése SolidWorks-szel
13. Tétel.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Siófok, október 26. Badovszky György balesetvizsgáló 5700 kg alatti helikopterek és merevszárnyú repülőgépek eseményei.
Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület
A tételek eljuttatása az iskolákba
Cián szennyezés a Tiszán
VÁLOGATÁS ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL KÉPEKBEN.
A bőr színe…..
Repülős viccek. Két ejtőernyős zuhan lefelé, az ernyőt még nem nyitották ki. Az egyik mámorosan szól a másikhoz: - Látod, ez az igazi élmény! Csak zuhanunk.
REPÜLŐGÉP TÁRSASÁGOK REPÜLŐGÉP TÁRSASÁGOK.
KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Siófok, október 25. Pál László balesetvizsgáló LÉGIFORGALMI SZOLGÁLATOKKAL KAPCSOLATOS ESEMÉNYEK.
HELIKOPTER REPÜLÉS KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest,
KBSZ SZAKMAI NAPOK – REPÜLÉS Agárd, április 12. Pál László balesetvizsgáló ATM VONATKOZÁSÚ ESEMÉNYEK 2006.
MŰSZAKI MEGHIBÁSODÁS? - Avagy mi okozhat műszaki meghibásodást
1 NAGYGÉPES REPÜLÉS - Néhány esemény tanulságai KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest, Háy György balesetvizsgáló.
LÉGIKÖZLEKEDEDÉSI ESEMÉNYEK – kg tömegű légijárművek KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest, október 27. Kovács Márk balesetvizsgáló.
HELIKOPTER REPÜLÉS – KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS
A közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter 32/2009. (VI. 30.) KHEM rendelete a hajózó személyzet képzésérõl és szakszolgálati engedélyérõl.
LÉGIKÖZLEKEDEDÉSI ESEMÉNYEK 2010
EJTŐERNYŐS ÉS SIKLÓERNYŐS ESEMÉNYEK – KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest, Janovics Ferenc balesetvizsgáló.
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
\ A modern és fenséges Airbus 380, az Atlanti óceán fölött repült, New-York felé.
A Titanic első útjára indult a látóhatár fel és senki sem tudta előte, hogy sosem látják viszont.
Antonov 225 Szovjet gép....robusztus külsejű, de megbízható.
Repülőgép Üzemeltetési osztály működési struktúrájának módosítása
szakmérnök hallgatók számára
Az USA Közlekedése.
Logikai szita Izsó Tímea 9.B.
Fénytörés. A fénytörés törvénye Lom svetla. Zákon lomu svetla.
4. Feladat (1) Foci VB 2006 Különböző országok taktikái.
2007. május 22. Debrecen Digitalizálás és elektronikus hozzáférés 1 DEA: a Debreceni Egyetem elektronikus Archívuma Karácsony Gyöngyi DE Egyetemi és Nemzeti.
7. Házi feladat megoldása
FlyBalaton repülőtér bemutatkozása Hotel Budapest, december 6.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
FlyBalaton repülőtér bemutatkozása Március 29.
LÉGIKÖZLEKEDEDÉSI ESEMÉNYEK kg és 5700 kg közötti légijárművek KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS Budapest, Dusa János balesetvizsgáló.
MUNKA- ÉS TŰZVÉDELEMI JELEK ÉS JELZÉSEK
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
Pénzvisszatérítés minden vásárlás után
KUTATÁS-MENTÉS.
A pilóta nélküli légijármű rendszerek hatósági tanúsítása
NAGYGÉPES ESEMÉNYEK KBSZ SZAKMAI NAPOK - REPÜLÉS
A KÖVETKEZŐKBEN SZÁMOZOTT KÉRDÉSEKET VAGY KÉPEKET LÁT SZÁMOZOTT KÉPLETEKKEL. ÍRJA A SZÁMOZOTT KÉRDÉSRE ADOTT VÁLASZT, VAGY A SZÁMOZOTT KÉPLET NEVÉT A VÁLASZÍV.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
2009 Tudatos vezető - Közlekedésbiztonság Pausz Ferenc GRSP Magyarország Szemben az árral? Budapest, március 19.
NAGYGÉPES ESEMÉNYEK KBSZ SZAKMAI NAPOK – REPÜLÉS Budapest, Háy György balesetvizsgáló.
NÉHÁNY GONDOLAT A KISREPÜLŐTEREKRŐL …
Pénzforgalom a bankszámlán
ÚJ CARGO SZÁLLÍTÁSI LEHETŐSÉG DEBRECENBEN !
ELEKTROMOS HAJTÁSÚ REPÜLŐGÉPEK
A repülés története.
Budapest, március 1. A jogi utaskísérő.
Előadás másolata:

US Airways Légitársaság 1549 járata, Airbus A320

A 1549 járat a felszállást követően madárrajjal ütközött, emiatt mindkét hajtómű leállt. Az Airbus A320 az egyik legmodernebb repülőgép, melyben egy gombbal felszállás után zárják a nyílászárókat. (Ez nagymértékben gátolta a víz betörését.)

US Airways 1549 járat 2009. Január 15. 15:26 Fellszállás a New Yorki La Guardia replőtérről 150 utassal és 5 fő személyzettel 48. utca 15:31 Leszállás a Hudson folyón US Airways 1549 járat 2009. Január 15.

A kapitány közleménye és a légi utaskísérők útmutatása nagymértékben elősegítette a pánik elkerülését. Az utasok a két középső ajtón a szárnyakra menekültek.

A leszállást követően Sullenberger kapitány kétszer is végigment a folyosón és ellenőrizte, hogy senki sem maradt az utastérben, nyilatkozta az egyik utas, Bloomberg. A sikeres vízre szállás, igazi bravúr a kereskedelmi repülésben. A személyzet beírta nevét a repülés történelmébe, nyilatkozta az NTSB egyik vezetője.

A Circle Line sétahajó észlelve a balesetet 3 percen belül a repülőhöz ért, melyet minden vízen lévő komp és magánhajó azonnal követett, de a mentőegység darus vontatója is gyorsan a helyszínre ért.

Chesley B. Sullenberger III kapitány, 58 éves, 1980-tól az US Airways (PSA Airlines) pilótája, 19.663 repült óra gyakorlati tapasztalattal. Jeffrey B. Skiles első tiszt, 49 éves, 1986-tól az US Airways (USAir) pilótája, 15.643 repült óra tapasztalattal. Légi utaskísérők: Sheila Dail, 57 éves, 1980-tól az US Airways (Piedmont Airlines) dolgozója, több mint 28 év légitársasági gyakorlati tapasztalattal; Doreen Welsh, 58 éves, 1970-től az US Airways (Allegheny Airlines) dolgozója, 38 év tapasztalattal; Donna Dent, 51 éves, 1982-től az US Airways (Piedmont Airlines) dolgozója, 26 év tapasztalattal.

Csodával határos módon alig volt sérülés, az egyik utaskísérőnek tört el a lába, az utasok leginkább a hidegtől szenvedtek. (Víz 20 fok Fahrenheit, levegő 41 fok F.)

Szerencsére a hátsó ajtók nem nyíltak ki, nem tört be a víz, mindenki ki tudott jutni a szárnyakra és a repülő sem süllyedt el teljesen, nyilatkozta Brad Wentzell, 31 éves utas, Charlotte-ból.

A riasztást követően öt percen belül egy rendőrségi helikopter is lebegett a színhely fölött. Egy detektív, egy edzett búvár, látva a komp oldalába kapaszkodó összezavarodott női utast beugrott a hideg vízbe és biztonsággal kiemelte őt egy csónakra.

Az utasok mentése 10 perc alatt véget ért, mondta Raymond Kelly, New Yorki rendőrfelügyelő.

Sullenberger kapitány hagyta el utoljára a repülőt kezében az utaslistával és a repülési okmányokkal.

A süllyedő repülőt rögzítették, így még néhány személyes értéktárgy mentésére is lehetőség nyílt.

"A katasztrófa után a kapitány nyugodtan ült a kompterminálban és kortyolta kávéját”, nyilatkozta az egyik utas a New York Daily News újságnak.

Repülési szakemberek szerint a szárny, a törzs és a hajtóművek törése nélküli leszállás, valamint az utasok gyors mentése és a teljes elsüllyedés megakadályozása megismételhetetlen a polgári repülésben.

„A kapitány szürke haja rendezett volt, kék pilótája egyenruháján alig egy ránc. Még a nyakkendője sem volt meglazítva”, mondta Ed Skyler, New York City polgármester helyettese.

Balra a pilóta, Chesley B Balra a pilóta, Chesley B. Sullenberger III, aki a hajtóművek leállása miatt az utasszállító gépet határtalan lélekjelenléttel sikeresen letette a Hudson folyóra. Jobbra kadét korában az Air Force Akadémián.

A pilóta egy valódi áldás egy olyan légitársaságnak, amely az utóbbi években többször is csődhelyzetbe került és kétszer is sújtották a nyilvánossági rémálmok. Két éve karácsonykor az US Airways elvesztett 75.000 zsákot, amit hónapokon keresztül kerestek. Tavaly elsőként ezt a légitársaságot támadták az utasok a kávé, tea és palackozott víz elmaradásáért.