Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nők helyzete a Mezőtúri kistérségben (2006)
Advertisements

Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
MTA Regionális Kutatások Központja Vidéki alternatívák – segély és/vagy munka? Dr. Balcsók István tudományos munkatárs MTA RKK ATI Debreceni Osztály.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Vajdaság többségében magyarlakta községeinek fejlesztési terve Magyar Regionális Tudományi Társaság Vándorgyűlése, Szeged Ricz András, RTT elnök, Szabadka.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
1 Svájci Hozzájárulás – Információs Nap Miskolc és Debrecen, május Szalóki Flórián Főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A makrgazdasági munkakínálat:
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
MARTON MELINDA – PAKU ÁRON TÉRSÉGTIPOLÓGIA KOMPLEX TÁRSADALMI MUTATÓK ALAPJÁN.
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az Észak-alföldi régió mezőgazdaságának sajátosságai
Mezőgazdasági szerkezetátalakulás hatása a területfejlesztésre  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.  : 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Dr. Káposzta József.
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió helye a Kárpát-medencében és gazdasági jellemzői Dr. (habil) Pál Ágnes főiskolai tanár HUNGARY, SZTE JGYTFK Sopron,
Az EU kohéziós politikájának 20 éve ( ) Dr. Nagy Henrietta egyetemi adjunktus SZIE GTK RGVI.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH A jelenlegi magyar munkaerő- piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors, Ph.D. Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH.
Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó ÁFSZ-FSZH Az ÁFSZ felépítése, a jelenlegi magyar munkaerő-piaci helyzet Borbély-Pecze Tibor Bors Szakmai tanácsadó.
Lengyelország és Magyarország foglalkoztatáspolitikájának és munkanélküliségi helyzetének összehasonlítása XXX. Jubileumi OTDK Társadalomtudományi Szekció.
Munkanélküliség.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
A vidéki tér sikertényezői
Növekedési dilemmák Simor András Műhelybeszélgetés az Európai Társadalmi Jelentés apropóján 2008 június 10.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Dél-dunántúli Munkaügyi Központ MUNKAERŐ-KERESLETIÉS KÍNÁLATI ELŐREJELZÉSEK HEFOP 1.2. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése kutatási alkomponens.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
LEADER Közösségek határon átnyuló együttműködésének lehetőségei. Mártha Tibor április 24.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Varga Mihály október 4. Versenyfutás az idővel?
Agrár-környezetvédelmi támogatások Hargita megyében (dilemmák és problémák) Péter Pál agora munkacsoport.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
TÁVMUNKA: ÚJ FOGLALKOZTATÁSI CÉLSZERŰSÉGEK VIDÉKEN.
Foglalkoztatás-politika
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A szaktanácsadás támogatása között
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Tények, számok és folyamatok Hargita megyében , Csíkszereda.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
VAN-E ESÉLY A MEZŐGAZDASÁG VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉRE ROMÁNIÁBAN? Kerekes Melinda - Kupán Edith 2008.
A Zöldség- Gyümölcs ágazat gazdasági jellemzése
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
GINOP programidőszak rövid áttekintése.
MUNKAERŐPIACI FOLYAMATOK Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ, Szombathely Szentgotthárd, február 15.
Együttműködésen alapuló gazdaság és társadalomfejlesztés Herpainé Márkus Ágnes Társadalmi Összetartozásért Alapítvány SOPRO hálózat.
362 fő Terület 804 Ha 1 CKÖ 1 Mozgókönyvtár, e-Magyarország pont 1 Óvoda 1 Falugondnoki Szolgálat 4 legnagyobb foglalkoztató Csák Istvánné (kereskedelem)
379 fő Belterület: 65 Ha Külterület: 1235 Ha 1 Körjegyzőség Alsómocsolád Köblény Gerényes Kisvaszar Szalatnak 1 Teleház- 1 Művelődési Ház 1 Mozgókönyvtár.
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
TÁRSADALMI ÉS GAZDASÁGI HELYZETKÉP
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
Előadás másolata:

Területalapú támogatások Udvarhelyszéken Sólyom Andrea

Bevezető, számokban Adatok, 2007:EU-27RO Mgi terület aránya, %:4561,8 Mgi foglalkoztatottak, %:5,930,5 Átlagos birtoknagyság, hektár:193,3 A mg hozzájárulása a GDP-hez, %: 1,86,6 Románia „kulcspozíciója” az EU-ban A KAP stratégiai pozíciója A mezőgazdaság stratégiai pozíciója A KP felértékelődése

A vidéki térségek kihívásairól alacsonyabb jövedelemszint, kedvezőtlen demográfiai helyzet, alacsonyabb foglalkoztatási és magasabb munkanélküliség ráta, a szolgáltatói ágazat lassúbb fejlődése, a képzettség és a humántőke gyengesége, a nők és fiatalok számára nyitott lehetőségek hiánya, a mezőgazdasági ágazat és élelmiszer-feldolgozó ipar egyes területein a szükséges képzettség hiánya.

További kihívások Európa mezőgazdaságának folytatódó átalakítása és modernizációja sok vidéki térségre súlyos terheket fog róni. a 15 régi tagállamban kb 2 millió teljes munkaidős dolgozó fogja elhagyni az ágazatot 2014-ig. a 10 új tagállamban is kb 1-2 millió teljes munkaidős dolgozó hagyhatja el az ágazatot, Romániában és Bulgáriában is 1-2 millió. Kb 5 millió rejtett munkanélküli van a gazdaságokban. A kiemelkedően vidéki térségekben a kihívás az lesz, hogy elkerüljék a képzettség hiányához és az alacsony jövedelmekhez kötődő kizáródást. A távolabbi térségekben, ahol magasabb a mezőgazdasági foglalkoztatás az átalakítási folyamat irányítása fontos szerepet fog játszani a szélesebb értelemben vett vidéki térségben.

Aktuális folyamatok A KAP egyre inkább a környezetkárosodás megelőzéséhez járul hozzá, elméletileg „zöldülés”, moduláció, degresszió Régi és új kihívások szerepe a hagyományos KAP-eszközök megváltozásában: éghajlatváltozások, bioenergia, vízgazdálkodás, biológiai sokszínűség Hogyan érintik a változások régiónkat? (pl. tejkvóta megszűnése)

Nálunk

Kutatási kérdések A támogatások igénylése számos lokális jellemzővel összefüggésben állhat: a település demográfiai összetétele, foglalkoztatási szerkezete, az aktív és inaktív lakosság aránya, az aktív lakosság megoszlása az egyes gazdasági szektorok között, a domborzati és talajminőségbeli adottságok, az egyes területtípusok mérete, az állatlétszám, a helyi vállalkozások helyzete, az intézményekkel, közszolgáltatásokkal, infrastruktúrával való ellátottság stb.

ha támogatható, ha támogatott terület

Az igénylések száma Udvarhelyszéken 9320

A támogatások összértéke lej

A Homoród – Rika – Küküllő Leader térség 17 önkormányzat 10 év alatt el csökkent a lakosságszám: 44,5 ezer: 60% aktív korú, 25% idős, 15% 14 év alatti 5 év alatt el csökkent az aktív lakosság: 64% mezőgazdaság, 18% ipar, 5% kereskedelem, 12% szolgáltatások Állatlállomány kb Szántóterület kb ha, legelőterület kb ha 830 vállalkozás, többségük mikro Projektek: infrastruktúrafejlesztés több mint 35 milliárd lej értékben

összefüggések A Homoród – Rika – Küküllő Leader térség területén a támogatható területek 49,94%-ára igényeltek a 2008-as év folyamán kifizetést, átlagosan községenként 1,8 millió lej értékben. Demográfiai helyzet:

A helyi mezőgazdasági adottságok és a terület alapú támogatások összefüggése

A településfejlesztés és a területalapú támogatások kapcsolata

Kiegészítés Ahogyan az várható volt a támogatásra jogosult és a támogatott területek mennyisége, az igénylések száma és a kifizetések összege erős kapcsolatot mutat egyes, a gazdálkodáshoz tartozó lokális jellemzőkkel. Pl. A mezőgazdaságban dolgozók száma A szántóterületek mennyisége A megművelhető területek mennyisége A legelőterületek mennyisége. Viszont, más, szintén a gazdasági életet meghatározó helyi tényezőkkel úgy tűnik nincs kapcsolatban a területek támogatása: A lakosság más szektorokban való megoszlása A vállalkozások száma A civil kezdeményezések További kutatási javaslatok: Személyi, családi aspektusok elemzése: az érintettek szakképzettsége, motivációja, tőkekészlete.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!